Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Edzésmódszerek

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
868 hozzászólás a témában

poggibonsi

poggibonsi

vendég

• fórumtag
  • 51 hozzászólás
A rövidideig tató de nagy energiájú erõkifejtés fejlesztésére használják.
A triálosoknak kifejezetten ajánlott , állitolag magyar találmány!!
Ugró edzésnek is hívják. kb arrol van szó mint amikor kiskorunkban
a lépcsõn tökéletlenkedttünk. Állsz mondjuk a lépcsõ 3. fokán (szembe emelkedik) vissza ugrassz a 2. fokra (ekkor elõfeszítessz) majd ugyanazzal
a mozdulattal újból felugrassz a 3.-ra v 4.-re v 5.-re......
( ez maga a fejlesztõ mozdulat) elõtte mindig nagyon be kell melegíteni és
még így is nagyon nagy a sérülés veszély!!!

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

tudna nekem mondani valaki valamit a pliometrikus edzéstervrõl?

(na még 1szer)

A plyometrikus edzés a gyors, explozíverö fejlesztésének leghatékonyabb az élsportban használatos módszere. Nagyjából azt jelenti, hogy az izomösszehúzódást elöfeszülés elözi meg, ami által az összehúzódás gyorsabb és hatékonyabb lesz. Tipikus gyakorlati példa a mélybeugrásból felugrás.

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Nekem 184 a max. pulzusom, de ismerek egy csávót, neki 220 felett van. Ahol én már halálomon vagyok, õ még aerobban teker. Nem sokkal gyorsabb tõle, de konkrét számokkal elintézni, hol vannak a zóna határok, elég felületes. Ráadásul hiteltelen. Én maradnék a %-nál.

Természetesen igazad van, edzést én is az alapján terveznék. Azt azonban fenntartom, hogy a téma elsö megközelítéséhez és megértéséhez felhasználható a kb. pulzustartományok megadása.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás

pilometrikus ha jók az emlékeim......újságban volt róla egyszer cikk....

Nekem az alapján se jött le, hogy mit is takar a dolog... :-/

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás

Bocs de a szakirodalomban is szokásos a pulzusértékek (még, ha nem is olyan pontos) és nem a %-ok megadása. A téma felületes tárgyalására elegendö.

Nekem 184 a max. pulzusom, de ismerek egy csávót, neki 220 felett van. Ahol én már halálomon vagyok, õ még aerobban teker. Nem sokkal gyorsabb tõle, de konkrét számokkal elintézni, hol vannak a zóna határok, elég felületes. Ráadásul hiteltelen. Én maradnék a %-nál.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.278 hozzászólás

érdekes, de nem éppen egy gyakori fogalom, google, szinte nulla találatod ad... biztos így kell írni? :)

pilometrikus ha jók az emlékeim......újságban volt róla egyszer cikk....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
érdekes, de nem éppen egy gyakori fogalom, google, szinte nulla találatod ad... biztos így kell írni? :)

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 hozzászólás

(na még 1szer)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

150 alatt és 180 felett is aerob?
Az utóbbi nem anaerob?

Igazad van, elírás. 180 felett anaerob.

Barna_UMF

Barna_UMF

törzsvendég

• fórumtag
  • 337 hozzászólás

burce

burce

bentlakó

• fórumtag
  • 8.694 hozzászólás

Ez azt jelenti, hogy a pulzusszám kontrolálásával befolyásolod a terhelés hatását. 150 alatt aerob jellegü, 150-180 aerob/anaerob átmenet, 180 felett aerob.

150 alatt és 180 felett is aerob?
Az utóbbi nem anaerob?

"Milyen állat, aki bennem él?
Aki helyettem élvez, helyettem fél
Aki helyettem fázik, ha hideg a tél"

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

A legpontosabb a mérés, de sok dolog befolyásolja- pl. idõjárás, fáradtság, mikor és mit ettél, stb.

Ezért is király a Polar Ownindex. :)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Bocs de a szakirodalomban is szokásos a pulzusértékek (még, ha nem is olyan pontos) és nem a %-ok megadása. A téma felületes tárgyalására elegendö.

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Nem, nem, nem!

Micsoda dolog, hogy egy egyénre jellemzõ dolog, mint a kül. pulzustartományok, egyszerûen megadható?

Sokkal szerencsésebb, a % alapján megadni, az már közelebb a valósághoz. A legpontosabb a mérés, de sok dolog befolyásolja- pl. idõjárás, fáradtság, mikor és mit ettél, stb. Mert hiába 166 eredetileg a laktát küszübüd, ha egy görbe este után már 150-nél szétsavasodsz.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Ez azt jelenti, hogy a pulzusszám kontrolálásával befolyásolod a terhelés hatását. 150 alatt aerob jellegü, 150-180 aerob/anaerob átmenet, 180 felett aerob.

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.613 hozzászólás
csak hallottam és megmaradt a fülemben, hogy mindenkinél a pulzusát tekintve vannak ilyen aerob/anaerob zónák, ezek akkor pontosan mit is jelentenek?

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Igen, csak aerob-edzésmunkáról beszéltünk, s nem az energiaelõállítás módjáról. De ha már itt tartunk, mi az ideális? Kiegészítõ sportoknál (úszás, futás) érdekelne, mert bringázni nyilván tudok órákon át alapozó intenzitáson, de speciel futni / gyorsúszni azért nem. :)

Te azt írad, hogy 30 perc alatt nincs aerob edzés. Ha egy kezdö 10-15 percet fut akkor akkor az aerob állóképességét fejleszti.
A kérdésedhez: aerob terhelés más sportágakban.

Kosárlabda: 30 perc szünet nélkül
Úszás: intervall módszer: 20-50-100m-es résztávokból 500m 80%-os intenz.
1000m 90%-os intenz.
Futás: 5-10km 150 alatti pulzussal már neked is effektív.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Igen, csak aerob-edzésmunkáról beszéltünk, s nem az energiaelõállítás módjáról. De ha már itt tartunk, mi az ideális? Kiegészítõ sportoknál (úszás, futás) érdekelne, mert bringázni nyilván tudok órákon át alapozó intenzitáson, de speciel futni / gyorsúszni azért nem. :)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
Itt a válasz ggx a másik topicban feltett kérdésedre.

Az izomösszehúzódáshoz szükséges energiát a szervezet különbözö módon "állítja elö".

1. Kb. 6-8 mp-ig tartó terheléseknél foszfagén ATP és kreatinfoszfát
2.Kb. 50 mp-ig glykogen anaerob (vagyis oxigén nélkül) -> ATP
3. 50 mp felett glykogen aerob (oxigénnel) -> ATP
4. olyan 90 perc után zsírokból aerob -> ATP

vendég_unit_*

vendég_unit_*
  • vendég
Ja, ja.
Szerintem arra gondolt a szerzõ, hogy a sportoló talán nem használta el még az összes KrP-t, és így jut egy-két (???) részhajrára, elõzésre, véghajrára stb, ahogy említi.
Mondjuk ez furcsán hangzik, hiszen pár másodpercre elegendõ a készlet.

(Az oké, hogy ha a szervezet már a zsírégetésnél tart, akkor onnan veszi az energiát, de azt nem csak 25-60% intenzitáshoz tudja használni? A max intenzitáshoz (véghajrá) ATP és KrP kell, nem? Kérdés, hogy mennyire tud "menet közben" ATP-t regenerálni a szervezet az oxidativ foszforiláció - lassú rostokban, légzés által biztosítva - és a szubsztrát szintû ATP szintézisbõl - gyors rostokban, gikolizis révén.)