Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

XC-sek & Maratonisták ide :)

- - - - -

• Please log in to reply
1607 replies to this topic

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts

véleményeket várok.

maratonozni, 85 kg-mal mennyire elõnyös / hátrányos ha V-rõl (Sram 9.0, 7.0 karral) tárcsára (Juicy5, LX, v. XT) váltok?

már volt olyan, hogy egy középtávú versenyen eléggé elfáradt a kezem a végére...
...úgy értem a lefeléken a fékkarok tépése miatt.

A lefelé attól nem lesz lankásabb, hogy tárcsára váltassz, tépni a tárcsaféket is kell. Ugyanúgy el fog fáradni a kezed a végére. Valamivel jobb a hatásfoka a tárcsának, meg idõjárásfüggetlen, de nehezebb és több vele a macera. Ja és V-rõl tárcsára váltani anyagilag is megterhelõ. Sztem csak akkor kell a tárcsa magyarországon, 1: ha sznobizmusból, divatból, a haver azt mondta jó és akkor neked is kell 2: dagonyában és trutyiban is nyomulsz és nem számít hogy nyakig trutyis leszel, 3: Külföldi maratonokon szertnél indulni ahol hirtelen kell esni 1000m szintet a 2000-es hegyekbõl 4: bringázási stílusod olyan hogy zúzol a lefeléken mint a vaddisznó. Meglátasom szerint a hazai maraton pályákra nem kell feltétlenül a tárcsafék, egy jó V-fékpofa és felni kell csupán. A 85kg az még nem annyira gáz a V-féknek sztem, ha nem durvulsz lefelé.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
ja.
mindenki olyan távon indul amilyenen akar.
szerintem az is felháborító, hogy a rövidtávért nem jár pont.

más.
véleményeket várok.

maratonozni, 85 kg-mal mennyire elõnyös / hátrányos ha V-rõl (Sram 9.0, 7.0 karral) tárcsára (Juicy5, LX, v. XT) váltok?

már volt olyan, hogy egy középtávú versenyen eléggé elfáradt a kezem a végére...
...úgy értem a lefeléken a fékkarok tépése miatt.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts
Van is igazad és nincs is... abban igen, hogy ne a licenc mondja meg neked hol indulj... Én nem is ezt mondtam. a licenc valamilyen úton-módon, de nem ilyen drasztikusan lehetne alternatíva. És maga a licenc mint fogalom magasabb körökben is "gondot" okoz (-szövetségi üléseken is). De a magyar -és külföldi- rendszerekben ez kérdés nélküli hogy van. Ha pedig van valami ami "fix" akkor azzal lehet csak megoldást keresni.
Olyan viszont nincs -vagy legalábbis kuriózum- hogy "profinak" arra az évre ne legyen licence -ugyebár akkor OX-en nem is indulhatott. Esetleg licenc-et "titkolt el". Ezt pedig csak azzal lehetne kikerülni, ha licenckérvény személyi fénymásolattal lehetne csak csináltatni, és nevezésnél is fel kellene mutatni. Ez pedig lehetetlen, és itt már messze nem a sportnál tartunk... És ha valaki ilyenre vetemedik, hát... Szerintem nem kell elmondani milyen jellem lehet... És így megint ott tartunk, hogy ha tudja magáról hogy profi, miért akar az "amatõrök" között gyõzedelmeskedni... Mert a lent említett eset, hogy valaki tényleg azt mondja hogy Õ "profi" de a középen már nem tudna igazán versenyezni, nem fekszik neki az a táv az teljesen OK! de nem hiszem hogy minden emberrel ez lenne a helyzet a maraton rövidtávok elsõ traktusában...
És már különben kicsit el is rugaszkodtunk...
Szóval tényleg nem kell megszabni, se licenccel ,se mással hogy ki hol induljon, de szerintem egészségesebb lenne ha tényleg nem keveredne egy távon, egy kategórián belülre a "teljesen amatõr" és a "vérprofi"...

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Ezt a licenszkérdést nem kellene belekeverni, errõl volt egy nagy vita az MMTBSZ fórumán - elég heves indulatokkal...röviden összefoglalva - mi köze a "vállaláshoz" annak, hogy neadjisten rajta szerepel a neved egy hivatalos listán? Mert hogy licensz az csak ennyi. Felháborító, hogy pl 24h-n licenszesek autómatikusan elitbe kerültek - holott sok profi meg úgy élt ezzel vissza, hogy egszerûen nem volt arra az évre licensze. A licensz értünk kellene, hogy legyen, s nem ellenünk. Nem egy elitklubb, hanem egy rendszer, ami alapján vásárlási kedvezményben részesülhetsz, külföldi maratonokon biztosítást köthetsz vele stb. Ne mondja már meg, hogy mennyire vagy felkészült, s milyen távon kellene mennem. (na nem mintha rövidtávon gondolkodnék, csak akkor is, a választás szabadságát fenntartom)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts
Hát igen... csak sajna nehéz (illetve bonyolulut) egy olyan rendszert kiépíteni, hogy át lehessen látni hogy ki a licences, és ki nem... De tény hogy valahol itt kellene a megoldást keresni szerintem is... a beszólítást viszon 100 emberre nem lehet átültetni, illetve az is nehézkes, de fõleg hosszadalmas... és nem is kelene, de ha más nem, akkor a hosszút tényleg külön kellene indítani...

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,181 posts
Sajna lássátok be, hogy a pályán egyszerre többen (sokan) vagyunk, és ez néha nem jó. Elismerem, szoktam nem is egyszer dühöngeni, mert a "versenyzõ" a rajt után megelõz, leszorít, aztán az elsõ hegyen leszáll, és tolja. Én indulok hosszún, õ röviden... Ezt könnyen meg lehetne oldani, ha a távokat külön indítanák, amire szerencsére volt 1-2 példa tavaly. Jó lenne, ha ez defaulttá válna a maratonokon.
Meg technikai sport. Te vagy a motor, a bringa a váz. Valaki Ferrarival indul, valaki csak Minardival.

A tolakodók ellen nincs mit tenni, max. szépen elhúzni mellettük, mikor lehetõség adódik rá.

Szerintem a rövidtáv _nem maraton_. Sprintfutam, amit így kellene kezelni. No licenc (akinek van, nem indulhat), és teljesen hobbivá alakítani, így a "komolysportolóknak" nem jelent kihívást itt elindulni.
A középtávot átnevezni kismaratonnak, és talán valóban tömegbázissá válhatna. A hosszú meg az elszántaknak, vagy akik komolyan gondolják a versenyzést.
Természetesen mindegyik kat-ban lesznek versenyzõk (nyomom mint barom), és túrázók (elmegyek gombázni) is. De ez már mentalitás kérdése.

Én a maratonozást pl. rögtön hosszútávval kezdtem, így megúsztam a többi "lépcsõt".

XC_Rider

XC_Rider

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,218 posts
Pontosan , és a chipes mérés sem megoldás teljesen, mert az idehaza alkalmazott chipek nem egyéni idõt mérnek, a másik meg hiába van a chip ha nem tudsz haladni és át kell verekedni magad a lassúbb tömegen.

:love: I Love Kolim!!!!!!!

Tüzes Paripám

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Jaja, a beszólítás kevés, az csak azt a kevéske élversenyzõt érinti - de mondjuk egy középtávon, azért mondjuk az elsõ 100-ról el lehet mondani, hogy izomból nyomja, megérdemelné(n)k, hogy ne kelljen 300 embert kikerülni a csalánban az elsõ hegyen.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
szerintem kár lenne elvenni az amatõröktõl, az élménybringázóktól azt az érzést, hogy a "nagyokkal" együtt versenyezhetnek.
valahogy elvesztené a dolog a varázsát...

viszont tényleg szerencsés lenne, ha mindenki a felkészültségéhez mérten foglalná el a pozícióját a rajtnál.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

igen, errõl értesültem...de talán érthetõ döntés is, nem hiszem, hogy 16-17 évesen az embernek 80-100 kmes versenyeken kell mennie...a duna az egy jó verseny volt, nehéz és baromi saras pályával, és egy sz*r rajttal:D

Ez így van - mindkettõ... ez a rendszer a legjobb ami csak lehetséges, és legfõképp a "legegészségesebb" is...! a duna pedig nekem is a csúcs volt maratonok közül az idén, magamhoz képest nagyon jót mentem a körülmények ellenére...

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
igen, errõl értesültem...de talán érthetõ döntés is, nem hiszem, hogy 16-17 évesen az embernek 80-100 kmes versenyeken kell mennie...a duna az egy jó verseny volt, nehéz és baromi saras pályával, és egy sz*r rajttal:D

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

én nem azt mondtam, hogy ez igy rossz, de elnézést a félreértésért...
dante: végülis jó ötlet, mert az tényleg baromi idegesítõ, hogy lökdösnek meg tolakodnak, aztán az elsõ hegyecske közepén meg már meghalnak...talán az elõzõ maratonon elért eredmények alapján lehetne kapukat csinálni, vagy valami ilyesmi....a Dunán volt, hogy egybeindult az egész mezõny. mire én a rajtvonal alatt átmentem, az óra már 7 és fél percet mutatott...ez totálisan nem fair szerintem, vagy chipes idõmérés vagy kapuzás...

A dunán én is hét percnél mentem át...
Az nagyon durva volt...
Én ezért döntöttem -többek közt- amellett hogy idén hosszútávon indulok... mondjuk sajnos ezt te ha akarnád sem tudnád megtenni, idéntõl nem lehet indulni hosszún 19alatt...

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
én nem azt mondtam, hogy ez igy rossz, de elnézést a félreértésért...
dante: végülis jó ötlet, mert az tényleg baromi idegesítõ, hogy lökdösnek meg tolakodnak, aztán az elsõ hegyecske közepén meg már meghalnak...talán az elõzõ maratonon elért eredmények alapján lehetne kapukat csinálni, vagy valami ilyesmi....a Dunán volt, hogy egybeindult az egész mezõny. mire én a rajtvonal alatt átmentem, az óra már 7 és fél percet mutatott...ez totálisan nem fair szerintem, vagy chipes idõmérés vagy kapuzás...

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Szerintem sok problémát megoldana a mezõny szélsõségibõl (profik és tök kezdõk) fakadó problémák kapcsán, ha a futóversenyek szerinti "rajtkapukat" csinálnának. Azaz pl 3 óra alatt beérkezõk, 4 óra alatt beérkezõk stb. Csak mert úgy veszem észre, hogy sokan nagyon nem erejük szerinthelyezkednek a rajtnál, s már az elsõ hegyen behalnak...de persze kilöknek a rajt utáni 5 percben.

Egyébként MX pont SINCS rövid és középtáron, szóval aki csapatban nyomja, nem nagyon lenne érdeke máshol menni - és mégis. :)

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

honnan veszed, hogy nem bírom? najó annyira nem szeretek szaggatni, de amúgy elég jól szoktam bírni és idén sokat de sokat fogok edzeni:)..mi is a rétesezõnél szoktunk talizni....én itt budaörösn a shell kuttol nem messze lakom...az ajándék tényleg jó ötlet, csak nem is tudom...pénzdíj annyira még nincsen itthon, szóval szerintem vagy úgy inditanák a rajtot, hogy középtáv, aztán a rövidet kétfelé bontanák: versenyzõk meg akik komolyan tolják és aztán egy családos túrázos izé....esetleg szombaton lenne egy túrázós rész, ahol a cslaád többi tagja is mehet, rajtszám minden, de lehetne fotózni meg nem olyan durva tempó mondjuk vezetõvel a rövidtáv pályáján...és aki akarja, az bejárhatná a rövidtáv pályáját velük...

Szerintem félreértetted... Pont azt mondjuk hogy ez így jó, hogy NINCS pénzdíj, csak hosszútávon...!

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts

Dave rider.
ha birod a tempot yöhetsz tekerni. :) csak vicc.
.

honnan veszed, hogy nem bírom? najó annyira nem szeretek szaggatni, de amúgy elég jól szoktam bírni és idén sokat de sokat fogok edzeni:)..mi is a rétesezõnél szoktunk talizni....én itt budaörösn a shell kuttol nem messze lakom...az ajándék tényleg jó ötlet, csak nem is tudom...pénzdíj annyira még nincsen itthon, szóval szerintem vagy úgy inditanák a rajtot, hogy középtáv, aztán a rövidet kétfelé bontanák: versenyzõk meg akik komolyan tolják és aztán egy családos túrázos izé....esetleg szombaton lenne egy túrázós rész, ahol a cslaád többi tagja is mehet, rajtszám minden, de lehetne fotózni meg nem olyan durva tempó mondjuk vezetõvel a rövidtáv pályáján...és aki akarja, az bejárhatná a rövidtáv pályáját velük...

Bálna

Bálna

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,708 posts

családosok.kezdõk stb..
TT teljesítményturák!! és olcsó (100-1000Ft nevezés)
vagy rövid max. középtáv , tessék minnél hátább heyezkedni a raytbeállásnál.:)

amugy általában "azok" mind tülekszenek a yo heyekért a raytnál..szoval elvileg jha nem álsz közéyük akkor elhuznak és nincs velük probléma:)

de amugy megoldás hogy pénzdiy stb. csak a hosszu/középtávon legyen....
a többin ayándék...azt a "profik" ugysem szeretik :)

és ezért yo hogg ypl. Pannonmaraton sorozat/ MX magyar kupa sorozaton csak a hosszu távot nézik (diyazzák pénzel) a többi mehet a levesbe...

Na ezt Én sem mondhattam volna szebben, ebben minden szó igazság! De tényleg. Meg annyiban viszont tényleg változtatni kellene a mentalitáson, hogy a rajtbeállásnál mindenki a saját maga erõnlétéhez képest helyezkedjen...

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,030 posts
Dave rider.
ha birod a tempot yöhetsz tekerni. :) csak vicc.
van egy társaság - elég yol nyomyák - akivel én is szoktam menni általában a tavaszal a Normafa rétesezõ találka! itt a forumon megbeszétek alapyán aztán hayrá.
remélem idén is ráérnek a többiek..meg én is :) én itt lakom a budaörsi ut melllett SAS hegy alatt.
www.parkpre-italy.com www.parkpre.com
http://pix.bikemag.hu/album77
TEL.:30/4108066

yvorl

yvorl

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,030 posts
családosok.kezdõk stb..
TT teljesítményturák!! és olcsó (100-1000Ft nevezés)
vagy rövid max. középtáv , tessék minnél hátább heyezkedni a raytbeállásnál.:)

amugy általában "azok" mind tülekszenek a yo heyekért a raytnál..szoval elvileg jha nem álsz közéyük akkor elhuznak és nincs velük probléma:)

de amugy megoldás hogy pénzdiy stb. csak a hosszu/középtávon legyen....
a többin ayándék...azt a "profik" ugysem szeretik :)

és ezért yo hogg ypl. Pannonmaraton sorozat/ MX magyar kupa sorozaton csak a hosszu távot nézik (diyazzák pénzel) a többi mehet a levesbe...
www.parkpre-italy.com www.parkpre.com
http://pix.bikemag.hu/album77
TEL.:30/4108066

yola

yola

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,555 posts
persze nem kezdhet mindenki a középtávon azokkal meg milesz ? :)
...a legrosszabb, ha a hülyeség szorgalommal párosul!!!