Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Ketten egy bringán - tandemekrõl mindent

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
1322 hozzászólás a témában

#101
fazakasg

fazakasg

    vendég

  • fórumtag
  • 43 hozzászólás

Nekem is Bringanti vázam van,...


Hát látatlanban nem hiszem hogy jogos lenne megmondani hogy a vázad elég erõs vagy nem..
Nem akarok itt reklámot vagy ellenreklámot csinálni, úgyhogy igyekszem a tényekre szorítkozni:
A kölcsönbicaj filigrán acélcsövekbõl volt -mint a hagyományos, régi montik, országútik- és valóban volt neki rugalmassága.. Néha volt bennem is egy kis para hogy egyszercsak széthullik alattunk. De ez volt az elsõ tandem amivel mentem életemben, betudtam annak hogy biztosan csak furcsa a hosszú, nehéz bicaj. Az is hozzátartozik, hogy elég laposak voltak a szögei (fejcsõ, nyeregcsõ) úgyhogy az acél merevvilla hatalmasakat rugózott pl. padkázáskor.
Mindamellett az idõ igazolta a bicajt, egy év alatt semmi baj nem volt a vázzal. (A szerelék persze lassacskán cserélõdött)

A mostani olyan csövekbõl van, hogy egy alunak is becsületére válna, valóban sokkal merevebb mint az elsõ volt. Meg nehezebb is. (Meg valószínûleg sokkal jobban hozzá is szoktam a tandemezéshez.)
De a hátsó háromszöge meg egy régebbi saját sokat látott bringámból van, amit anno Dave a MBAH-ban túl rugalmasnak titulált (Jamis Exile) és valóban azt is szétnyomta a V-fék, volt is régen fékmerevítõm rajta.
Most a 203-as Avid BB7 nem nyomja szét ;-)
igy nézünk ki rajta

üdv,g.

#102
stp1

stp1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

A bringantién a hátsó v-fék pl szemmel láthatóan eltávolítja egymástól a két fékrögzítõt. Életemet kockáztatom szerintetek egy ilyen vázzal?


a támvillát nekem is hajtogatta rendesen a V-fék egy UMF Hardy alu vázon. pedig az nem tûnik gyenge darabnak.
ettõl nem lett nálam semmi baja.

#103
godarbalazs

godarbalazs

    újonc

  • fórumtag
  • 6 hozzászólás
Nekem is Bringanti vázam van, az alkatrészeket úgy rakta rá, ahogy kértem. Tehát azokkal nincs baj alapvetõen, de a vázam egyáltalán nem merev. Ez még nem lenne baj, csak félek, hogy ez abból ered, hogy nem elég szilárd (nem elég erõs) bár következhet abból is, hogy acél (sokkal rugalmasabb anyag). Ültem alu, ilyen vázas tandemen: ";)" (köszönöm a kölcsönképet Trifo) azon egyáltalán nem lengett ki a hátsó, és a masszívsága is sokkal meggyõzõbb! A bringantién a hátsó v-fék pl szemmel láthatóan eltávolítja egymástól a két fékrögzítõt. Életemet kockáztatom szerintetek egy ilyen vázzal?

A fent belinkelt tandemváz sehol nem kapható már? Ez a régi Csepel váz, ugye? Ha igen, akkor mért cserélték le a ma kapható, gagyisztikusra? A két ember olyan közel ül egymáshoz, hogy az ergonómikusnak egyáltalán nem nevezhetõ: http://www.hajtany.h...ek/61/pic61.jpg Egykissé komolyabb a régi verzió

#104
fazakasg

fazakasg

    vendég

  • fórumtag
  • 43 hozzászólás
Itt a tudás:
túra
(Egyre rosszabb idõket jósolnak, remélem nem ázunk meg.)

Antinál én úgy éreztem hogy a felszerelésen spórol (gondolom az ár miatt).
Mi csak a vázat vettük, mindent én szereztem össze hozzá.
Elég sokba' is volt :-D

udv,g.

#105
trifo

trifo

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
fazakasg: hogy is van ez a félbalaton dolog?

Nekünk az elsõ tandemes élményünk egy Bringanti féle géppel volt, de ezt már asszem többször is leírtam itt. Eléggé vicces gép volt, de az se tudta elvenni a kedvünket.

Godarbalazs: néha van ilyen a hirdetõben, érdemes figyelgetni. Mondjuk most is van 4-5 tandem hirdetés.

--Trifo

#106
fazakasg

fazakasg

    vendég

  • fórumtag
  • 43 hozzászólás
Tervezi valamelyikõtök jönni a hétvégi 'félbalaton-kerülésre'?
Mi a hosszúra neveztünk -kockáztatva hogy nem érünk körbe idõre- és a legkorábbi (11órás) rajttal szeretnénk indulni..

#107
fazakasg

fazakasg

    vendég

  • fórumtag
  • 43 hozzászólás
Hali!

Nekünk Bringanti-féle tandemünk van és teljesen tuti.
A pillanatnyi helyzet miatt (hosszú lenne elmesélni..) kb. egy évig egy tõle kapott kölcsöntandemet nyúztunk amíg elkészült a sajátunk.. Aztán készen lett a mienk, abba is belecsavartunk már néhányezer kilométert és semmi baj nem volt vele soha. Tény hogy elsõsorban aszfalton, de ha úgy adta a sors akkor földúton is elmentünk vele (viva Big Apple 2.0!) egészheti cuccal, mindennel. Megmértem, a felpakolt szerelvény ~60 kiló volt személyzet nélkül. (Én majd' 90kg vagyok, kedvesemrõl nem nyilatkozom :-)
Szóval 2 elemû minta alapján állíthatom,hogy nekünk a Bringanti vázak jól beváltak.
Ha kötözködni akarok akkor azt mondom nehéz.. Bár más tandemet nem emelgettem még, úgy tippelem, ennél könnyebb váz is csinálható lenne talán. Nekem viszont többet ér hogy atombiztos. Szeretjük.
üdv, gergo

#108
godarbalazs

godarbalazs

    újonc

  • fórumtag
  • 6 hozzászólás
Sziasztok!

Frank Antal építette vázról mit tudtok mondani? Negatív, rossz tapasztalat? Az is érdekel, hogy az ismerõsnek az ismerõse mit mondott róla! Ez is informatív!

Egy "ismert tandemváz építõ" említve volt negatív színben. Ki õ? Szerintem érdemes közzé tenni a nevét! Két törött váz, elég figyelemre méltó, nem kéne eltitkolni, hisz itt életekrõl van szó!!!

A sokak által emlegetett "régi" tandem alu váz, amin hátul két v-fék + tárcsafék rögzítõ, a hátul ülõnek külön kormányrögzítõ csõ van függõlegesen behegesztve sehol nem kapható már? Nagyon fáj a fogam rá!

Üdv,

Balázs
06305536981

#109
tandemzsolt

tandemzsolt

    új vendég

  • fórumtag
  • 9 hozzászólás
Szerintem is jo otlet, legalabb mindenki meozhatna a masik bringajat eloben is.

Mas: ugy latom itt mindenkinek megvan a fix parja, (futoje), hisz ezert epitettetek, vettetek tandemeket.
Viszont nekem meg a nagy problemam, hogy szeretnek minnel tobbet edzeni, de lehetetlen fix part talalni.
Szoval ha valakinek kedve volna ill. tudna segiteni abban hogy akar neha napjan guruljunk valamerre, az nagy segitseg volna nekem.
Vagy ha valakinek van olyan ismerose aki bevallalja a tandemmel kozlekedest, az is tok jo lenne.
Ja egyebkent en Pest kozelben lakom és a bringa Pesten parkol.

Nagyon nehezen talalok pilotat, aki esetleg hajlando ismerosoknel egyesuletbe itt ott korbekerdezni, az nyugottan dobjon privit kuldok at osszeszedettebb irast magamrol.

Koszi mindenkinek!

Turara fel!

#110
C15D

C15D

    újonc

  • fórumtag
  • 6 hozzászólás
És újra megfogalmazódik bennem, ami már többször: csináljunk már egy közös túrát! Annyira látványos felvonulás lenne!

--Trifo

Jó ötlet ! Nagy tömeg biztos nem lesz, de megpróbálhatnánk.

üdv.

#111
trifo

trifo

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Szia Zsolt!

Üdv a körben! Bár inkább talán fordítva, mert asszem régebben tandemezel akármelyikünknél. Én indítottam a topicot annak idején amikor a saját gépünket keztük építeni úgy 6 éve, szinténe az utolsó Csepel vázak egyikébõl. Persze azóta lettek újabb Csepel vázak is...

És újra megfogalmazódik bennem, ami már többször: csináljunk már egy közös túrát! Annyira látványos felvonulás lenne!

--Trifo

#112
tandemzsolt

tandemzsolt

    új vendég

  • fórumtag
  • 9 hozzászólás
Sziasztok!

A napokban talaltam ra erre a topicra. Nem is gondoltam hogy ennyi embert erdekel Magyarorszagon a tandemezes, akik akar tudnak ket szolo bringaval is menni siman.

Magamrol: en alig latok vmit tehat en hatul hajtok mindig, bar mar volt ez forditott szerepben is es a hatso hangnavigacioval iranyitott a sajat erdekebe is :)
Regen szolo bringaval is kozlekedtem persze nem forgalomba. Egyebkent 94-tol tandemezem, 95-tol van sajat is.
Persze tobbszori atalakitas, es vazcsere is volt mar. Eloszor hegesztett egyoldalu hajtassal amirol ti is irtok 6 sebesseg, majd ketoldalu hajtasra alakítva szinte minden lecserelve, aztan meg 2004 2005 korul az utolso csepel aluvazak egyiket megszerezve felepitve a jelenlegi gep.

Olvasom hogy mindannyian ballonos gumikrol irtok, sztem nem kovetkezik abbol hogy tandem h ballonos gumi kell. Nekem most 1.25 van rajta joideje, persze a barokat 6 7 korul nem szabad sajnalni belole. Egyszer mar mi is kaptunk feluteseses dupla defektet 50 feletti tempo kanyarba szerencsere megfogtuk, de persze kapkodas rajt elott, és nyomas jo lesz most úgy is alapon nem volt benne meg 4 se. Meg is tortent a baj elso 500 m-en.
Lehet vekony gumit is dontogetni, persze vizes uton vigyazni kell vele, meg erdo jaratot nem szereti max a murva ha muszaly.
De en ramernem tenni 1.0 1.1-et is csak cserekor epp ezt kaptam.

Mas: irtatok tobb fele hegesztesrol is volt aki maganak, volt aki az ismert tandem epito hegesztovel csinaltatta vazat, en szandekosan nem mondok nevet, de ilyen vazbol kettot tudok ami eltort, 1 Hungaria krt. masik egy folduton 50-es tempo korul hat par honap volt a sracnak mire felepult.
En azota nem ulok csak gyari tandemvazas gepre, mivel az akar alu akar acel v carbon meg egyrol se tudok hogy eltorott volna.

Pesten bringauton tandemmel amugy meg tenleg szornyu sok oszlop kis helyek miatt de a gyakorlott pilota megold mindent, vagy ha megunja ki az utra aztan lehet tolni neki.
Hegyre maszni vele tenleg kell osszeszokottsag, es nehezebb mint egy orszagutival, de kivitelezheto. En is mostansag sok pilotaval mentem sajna senkivel se rendszeresen, az osszeszokottsag fontos dolog az erobeosztas szempontbol is mert eltud fogyni az egyik v masik ember viszont jól is tudjak segiteni egymast én pl. azzal akivel kb. 1 éve megyek.

Bocsanat a hosszu irasert.

Zsolt

#113
vauvau

vauvau

    vendég

  • fórumtag
  • 56 hozzászólás
Szóval magura hidraulika csõ, tudsz két métereset is venni. Ez kompatibilis a shimano "roppantós" alkatrészekkel.

#114
vauvau

vauvau

    vendég

  • fórumtag
  • 56 hozzászólás
Nem nagyon. Talán egy rövidebb stucnival megpróbálkozok elõbb.

Trifo:
Nekem magura csövem van lehet több métert is kapni és méretre kell vágni.

#115
trifo

trifo

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
Hát ez tényleg nem túl rózsás... Ha megfordítod a kormányt, akkor milyen?

Na de azt áruld el nekem, hogy a bazihosszú fékcsövet hogy oldottátok meg?

--Trifo

#116
vauvau

vauvau

    vendég

  • fórumtag
  • 56 hozzászólás
Feltöltött képnagyjából most ez a helyzet:
K
K
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

és ez nem jó.

#117
trifo

trifo

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.175 hozzászólás
vauvau: a feleséged menet közben a hátadra hajtott fejjel alszik? Vagy nincs annyira az arcában a hátad, ha már ennyire elõre kellett hozni a kormányát?

Még lehet próbálkozni hátrahajló fejû nyeregcsõvel is akár, azzal is lehet nyerni 1-2 centit, meg a lehetõségekhez képest hátra állított nyereggel, még akkor is, ha ez jelentõsen befolyásolja a virtuális nyeregvázcsõ szöget.

Adott esetben meg lehet próbálni mindeközben a kapitányt is egy cseppet elõrébb teleportálni egy hosszabb stucnival és egy elõrébb húzott nyereggel.

--Trifo

#118
vauvau

vauvau

    vendég

  • fórumtag
  • 56 hozzászólás
Ez tényleg jól néz ki.

#119
zaqrack

zaqrack

    vendég

  • fórumtag
  • 226 hozzászólás

Így meg a fogás nem túl kézreálló. Vagy olyan kormány kellene, amelyik hajlított, de síkban mégis egyenes. Ti mit használtok?


Szerintem az On-One Mary lenne a megoldás (lásd a linket). én a montin használom, de pont ez az egyik elõnye, hogy a térdednél elõrébb van a kormány, van hely bõven, a kezednél meg mégis nagyon kényelmesen, 30 fokban hajlított. Tudom, drága, de nagyon megéri.

On-One Mary Handlebar

#120
zaqrack

zaqrack

    vendég

  • fórumtag
  • 226 hozzászólás

Zaq: van már utánfutótok? Mert ha netán nincs, akkor érdemes vásárlás elõtt letesztelni, hogy a csemete is szeretné-e. Ebben tudok is segíteni egy kölcsön utánfutóval, ha gondolod. A mieink úgyis kinõttek már belõle, kivéve a legkisebbet, õ viszont még nem nõtt bele.


Nincs, egyelõre elnapoltuk a vásárlást. Azért gondoltam, hogy jó ötlet lenne, mert a babaülésben egy idõ után nagyon unatkozik Barnabás - talán picit jobban viselné a hosszabb utakat az utánfutóban. Meg nem mellesleg az utánfutó esõvédett és tudunk pakolni a csomagtartóra táskákat.
Köszi a felajánlást a kölcsönzésre - lehet, hogy élnék vele. Írok mailt.

Más:
vettünk viszont egy homlokcsõre szerelhetõ babaülést (Hamax Discovery 101) - az eredeti koncepció az volt, hogy ezt berakjuk a tandemen kettõnk közé (ezáltal végre értelmet nyert volna a schwinn vázon a kormányrögzítésre kitalált, amúgy teljesen felesleges csõdarab). Az ötlet jó volt, de a kazánfûtõnek nagyon nagy terpeszben kéne így tekernie, ami hosszú távon kényelmetlen. Ha elõrébb rakom a konzolt, akkor meg a kapitány sarka akad bele. Szóval ez nem járható út sajna, más ne próbálkozzon vele! Viszont a városi piacbajárós bicajra felkerült az ülés, és sokkal jobban élvezi a baba, hogy elõre lát és foghatja a kormányt, csak ajánlani tudom.