Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Veszélyben a Pilisi montizás, avagy Ne hagyd magad becsapni!

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
399 hozzászólás a témában

#61
lensver

lensver

    bentlakó

  • fórumtag
  • 5.944 hozzászólás
Öhm, mi is az a céllövölde????
Kérlek SEGÍTSETEK!!! Ellopták Giant Anthem 1 (2008-as) 18 colos bringámat. Fekete/bronz színben - ebbõl csak ez az egy volt MO-on! Ez a bringa volt az: http://bikemag.hu/teszt/giant-anthem-1 Ha láttok ilyet apróban, légyszi szóljatok! Megtalálónak jutalom.

#62
regent

regent

    vendég

  • fórumtag
  • 233 hozzászólás
Régebben az egyik nemzeti parknál dogoztam, és csak azt mondhatom, hogy szerintem nincs kapacitásuk a biciklisek szivatására. Emellett a legtöbbje (az öörökrööl beszélek) rendes ember, és ha nem okozol kárt, akkor békén hagy.
Van elég dolga a fatolvajokkal. Persze csak nem védett területen. Védettre tényleg ne menjen az ember bicajjal.
Gondolom ebbööl a törvénybööl is csak annyi lesz amennyire betartják. Ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden jármüü ugyanúgy használja majd az erdööt mint eddig, csak ezentúl, ha elkapnak valakit, lesz jogalap a büntetésre.

#63
Bikertigger

Bikertigger

    maximus

  • fórumtag
  • 21.259 hozzászólás
na csakhogy valami pozítiv is legyen.....pénteken estefelé -már kezdett sötétedni- mentem, skanzen -pap rét stb.....pont mikor a sorompohóz értem, akkor ért az erdõrendész is szembõl, én pont megálltam inni, erre mondja hogy jöjjek nyugodtan...na a lényeg tök jól eldumáltunk vagy 20 percet, most is az volt a vége hogy amig normálisan állunk hozzá addig békén hagynak....
annyit mondott jótanácsként hogy így este felé ,ha lemegyek az aszfaltról ne nagyon menjek közel a céllövöldékhez...../mondjuk nem volt újdonság, de mindegy/
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#64
McPherson

McPherson

    vendég

  • fórumtag
  • 135 hozzászólás
Hát én nemtom, õsszel jártam kinn a Budai-hg-ben (Nagy-Szénásnál), épp az erdészek vágták a fát. Batárnagy traktorral zúzták szét az egész erdõg 5m szélesen kb 2 km-en át, mert kivágtak kb 20?30? fát, és levonszolták a völgybe- mindenen keresztül.
Mindemellett a lakóhelyemnél tudok konkrét emberekrõl, akik VETTEK engedélyt az erdészettõl, és a terepjáróikkal az erdõn keresztül közlekednek naponta (Bkeszi és a Normafa között), mert a bevezetõ úton nagy a sor...
szal mindemellett felénk szinte eltörpülnek a "sima" természetrombolók. Bár amúgy én azt sem értem, h miért nem tiltják be a quadok behozatalát/értékesítését az egész országban, én nem tudom, hogy mivel lehetne egyáltalán megvédeni a mostani állapotot.
Ebbõl csak azt akartam kihozni, hogy ha már ennyire félnek tõlünk, akkor az erdészeknek sem lnne szabad betolniuk a képüket az erdõbe, és akkor az egész erdõre rátekerhetnének egy gigászi láncot egy bazinagy lakattal, és lezárhatnák, és akkor gyönyörködhetnénk benne kívülrõl. Abszurd. De ha ezt bevezetik, engem nem fog érdekelni, és ha elég határozottan lépünk fel, annak lehet eredménye, nem? Vagy naiv vagyok?hm...
...And Justice For All

#65
Valeria Victrix

Valeria Victrix

    Isten ostora

  • fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Tudunk és hallottunk róla. Egyelõre várakozó álláspontot képviselünk. Kevés a konkrétum, több információra lenne szükség.


#66
RobesPierre

RobesPierre

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 276 hozzászólás
Hahó montisok! Lens, Bikertigger, Paul és a többiek! Hol vagytok? Vagy lehet még nem is hallottatok az erdõtörvény tervezett módosításáról? Nem hiszem, hogy hidegen hagyna Titeket.

#67
RobesPierre

RobesPierre

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 276 hozzászólás
Hát igen, körvonalazódik amitõl minden hazai hegyikerékpáros tartott. És ami a legdurvább, hogy nem csak természetvédelmi területekrõl van szó! Nagyon remélem ezt ilyen drasztikusan nem fogják bevezetni, hisz nincs is meg a feltétele. A nyugati modell nem ültethetõ rá egy az egybe hazánkra. Itt nem is beszélhetünk hegységeket behálózó kerékpáros útvonalakról, ami legális teret biztosítana. Már elõre látom, hogy az egyeztetõ tárgyalások után azt mondják/mondatják a természetvédelemmel: "...fiúk sajnáljuk, mi mindent megtettünk, de ez van!" Így lesz az mtb önmagában is illegális romboló gépezet, mint a cm, quad. De ha a tiltás ellenére is az erdõkbe merészkedünk, minket lehet majd csesztetni, meg beszólni, mivel nem száguldunk nagy robajjal, mint a gépesített off-roados különítmény. Lelki szemeim elõtt az a kép jelenik meg, ahogy az erdõben kerekezõ családot megbüntet az erdész/természetõr és mehetnek a csekkel a postára. A cm-esekre meg csak legyintenek:"...úgysem tudjuk elkapni õket." De ha csak a cm-esek példájából indulunk ki -akik pár éve kerültek napirendre- évekig tárgyalások folytak és egyértelmûen kijelentették, tetszik nemtetszik nemkívánatosak az erdõkben, ennek ellenére nem történt semmi, sõt rosszabbodott a helyzet. Ebbõl kiindulva bármi lesz, pár évig még hazárdírozhatunk. Kiváncsi leszek mit hoz a jövõ!

#68
Hápi

Hápi

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 952 hozzászólás

...
- Lehetõség szerint az egyesületek vezetõi keressék meg az
érintett helyen a hatóságot (õrszolgálat), tulajdonost
(erdészet)próbáljanak kerékpározásra utakat kijelöltetni. "

Szóval ezek szerint minden marad a régiben? :( Vagy ez durvább a jelenlegi erdõtörvénytõl?

Ok!
Kérésed meghallgatásra talált!
Szólok a leendõ egyesületi vezetõség többi tagjának is, és megpróbáljuk megoldani a problémát a Gödöllõi dombságban!

"A kerékpáros nem az autós ellensége, hanem olyan autós, aki már megtette az elsõ lépést a jó irányba!"(Karlovitz K.)
Rákosmente KerekSE;


#69
Dante

Dante

    bentlakó

  • fórumtag
  • 7.199 hozzászólás
Mivel sok ilyen jellegû levlistán rajtavagyok, kapok gyakran infókat a sprtszövetségtõl, a minap kezembe akadt ez a levél (remélem nem sértem meg a levél írót, hogy idemásolom, de úgy érzem, mindenkit érintõ közlemény):

"Itt a Nemzeti Parkos megbeszélés hozadéka.
Engedélyezõk, hatóságok stb.
A Természetvédelmi tv. 30.§ 1. j. szerint a természetben a közlekedés
jármûvel a törvénymódosítás életbelépésétõ engedélyköteles tevékenység lesz.
Ez azt jelenti, hogy a törvény tiltja a kerékpározást is az erdõben, kivétel
ahol engedélyezett (kerékpárutak).
Nagyon rosszul hangzik, még az õrszolgálati vezetõk szerint is, mivel a
mountain bike a legzöldebb technikai sport.
Javaslom: -
- Lehetõség szerint az egyesületek vezetõi keressék meg az
érintett helyen a hatóságot (õrszolgálat), tulajdonost
(erdészet)próbáljanak kerékpározásra utakat kijelöltetni. "

Szóval ezek szerint minden marad a régiben? :( Vagy ez durvább a jelenlegi erdõtörvénytõl?
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

#70
RobesPierre

RobesPierre

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 276 hozzászólás

Itt külön off road jogsit kell tenned, ez sem rossz megoldás. Gondolom feltételekhez kötik, de ha valaki mégis a tilosban járna simán bevonhatják, azt annyi.

Ez az off-road jogsi idehaza teljesen felesleges próbálkozás lenne. Itt sokan még nagymotor jogsival sem rendelkeznek. Gondolom ott kint az lenne a lényege, hogy az off-road jogsi alapfeltétele a versenyzõi liszencnek és ha vétene a törvény ellen, veszélybe kerülne versenyzõi pályafutása is. Namost én úgy vettem észre, hogy aki motorral erdõre jár, annak háromnegyede épp annyira tud motorozni, hogy "csak" kárt tud tenni a természetben. A maradék, aki tud is és versenyzik is -mivel egyesületi tag- elhatárolódik tõlük, fontosnak tartja a természetvédelmet, de õ is úgyanúgy nyomja illegálba. Talán volt egy felvetés, miszerint minden cm-re nagyméretû, jól látható számot ragasztanának és lenne hozzá egy számítógépes adatnyilvántartás. De szerintem ez sem könnyítené meg a bizonyítási eljárást, ennek is meglennének a kibúvói, rendszámos motornál is megvannak a kiskapuk. Mindenképp a törvényi szigorítás, a hivatalos szervek erõsítése tenne pontot a jó pár éve tartó áldatlan állapot végére.

#71
Paul Vitti

Paul Vitti

    fróumfggüõ

  • fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
Itt külön off road jogsit kell tenned, ez sem rossz megoldás. Gondolom feltételekhez kötik, de ha valaki mégis a tilosban járna simán bevonhatják, azt annyi.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

#72
RobesPierre

RobesPierre

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 276 hozzászólás

Tanulni kellene az osztrák, és olasz gyakorlatból. Minden területnek van gazdája, nem csak papiron. Ha a terület tulajdonosa nem engedélyezi a quad, és a krossz motor használatát, akkor valószínûleg ennek érvényt is szerez. Ha a renitens nem áll meg a természetvédelmi õr felszólítására, a következõ fokozat, hogy a csendõrség, vagy a polizei helikoptere berreg az illetõ feje felett, viszont így már drágább lesz a kis szórakozás.

Nem kell nyugatra menni, sokat tanulhatnánk északi szomszédunktól is. Idén 2 hetet töltöttem szloviba, kb.150 km túráztam és se cm-et, se quadot, de még motornyomot sem láttam az erdõben. Pedig ott sokkal nagyobb hagyománya van a motorsportnak és természeti adottságaik is jobbak. Ott valahogy máshogy állnak az emberek a dolgokhoz. Nincs szemetelés, rombolás a túraútvonalakon. Furcsa érzés fogott el, amikor zöld spotszeletes csokipapírt pillantottam meg -gondolom nem helybéliek pottyantották el- a Tamásfalvi-kilátónál. Én szégyeltem magam.
Ezt én is hallottam, ha olyan helyen érik tetten a cm-est, ahol a motor elszállítása további természetkárosítással járna, helikopterre akasztva szállítják el a motort, gondolom nem óccsón.
Szerintem minden a törvény szigorán múlik, dehát mi is az unióban vagyunk ... vagy nem?

#73
skiri

skiri

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 271 hozzászólás

Tanulni kellene az osztrák, és olasz gyakorlatból. Minden területnek van gazdája, nem csak papiron. Ha a terület tulajdonosa nem engedélyezi a quad, és a krossz motor használatát, akkor valószínûleg ennek érvényt is szerez. Ha a renitens nem áll meg a természetvédelmi õr felszólítására, a következõ fokozat, hogy a csendõrség, vagy a polizei helikoptere berreg az illetõ feje felett, viszont így már drágább lesz a kis szórakozás.


Ha nekem erdõm lenne, nem biztos, hogy csak a motorosokat tiltanám ki, hanem mindenkit, akit csak lehet, mert ha enyém a hegy lehet, hogy vadászni is akarom és ne kergesse már senki az állományt a józsi területére. De ha nem is vadászom, akkor is felgyújtják, ellopják, letörik a csemetéket, stb.
Meg egyébként is, ha valami magántulajdonba kerül, azt egybõl bekerítik.

#74
berglander

berglander

    vendég

  • fórumtag
  • 28 hozzászólás
Tanulni kellene az osztrák, és olasz gyakorlatból. Minden területnek van gazdája, nem csak papiron. Ha a terület tulajdonosa nem engedélyezi a quad, és a krossz motor használatát, akkor valószínûleg ennek érvényt is szerez. Ha a renitens nem áll meg a természetvédelmi õr felszólítására, a következõ fokozat, hogy a csendõrség, vagy a polizei helikoptere berreg az illetõ feje felett, viszont így már drágább lesz a kis szórakozás.

#75
RobesPierre

RobesPierre

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 276 hozzászólás

a múltkor mikor Hozéékkal mentünk, pilisbe, tahitól az akácos árokig 3 helyen álltak többé kevésbé elbújva a természetvédelmi õrök....sztem quadosokat cm-eseket vártak....a baj az hogy kb ez a teljes létszám, meg ha rájuk is tudják hívni a rendõröket az is max 10-15 K büntetés, azt meg röhögve....

1ébként az erdészetnek, ha lenne egy kis esze (meg vmi olyan vezetõje) akkor rég talált volna term.védelmileg értéktelenebb 1-2 ha-os területeket ahol simán üzemeltethetne, quad meg cm pályát, amibõl fennterthatna több term.véd. õrt stb stb...ha csak a cm-esek 40%át ki tudnák legál helyekre tudnák szorítani már elõrébb lennénk...csak ez nem az az ország...


Elméletileg a természetvédelmi õröknek megvan a hátterük, hogy igen hatásosan fellépjenek a törvényt be nem tartókkal szemben, mivel pl. fegyverrel rendelkeznek és megvannak azok a technikai módszerek, amivel csokorba gyûjthetnék pl. a cm-eseket. De ott a bökkenõ, hogy a törvény jobban védi a bûnöst. Szal minden a törvényen múlik. Voltak olyan esetek, amikor a begyûjtött motorok átadásakor majdnem bocsánatot kellett kérniük.
És a vezetõik is önmérsékletre intik beosztottjaikat. Lassan ott tart a dolog, hogy egy-egy intézkedéskor attól tartanak, hogy a 16 éves nagylegény nehogy akkor dõljön el ijedségében a motorral, amikor tetten érik, mert akkor még a természetvédelmi õr lesz a hunyó. Szerintem az államokban pl. a Yellowstone Nemzeti Parkban egy fegyveres természetvédelmi õr karjelzésére nem állna meg egy motoros, kapásból célzott lövést adna le rá. Félreértés ne essék, nem lenne jó ha bárkire is fegyvert fognának az erdõben! Amúgy meg intézkedéskor nem kéne rendõrre várni, van intézkedési jogkörük is, de szoktak közösen járõrözni rendõrökkel, határõrökkel. Az igaz, hogy mostanában már a rendõrnek sincs tekintélye..."vagyis ez nem az az ország".

#76
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
Ebben egyet értünk.

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#77
Sniper

Sniper

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 278 hozzászólás

Nem szoktam motorozni. Ok, elismerem hogy közúton motorozni vezsélyes de nem erre gondoltam. Ferlõlem mehetnek akármennyivel(amíg nem ölnek meg engem, családtagomat vagy barátomat), errefelé a rendõrök egyébként is tojnak rá. Gondolom nem is tudnák õket utólérni.
Én azt nem értem, hogy mért kéne nekem elnézõnek lenni a crossmotorosokkal, akik az erdõben randalíroznak?


Teljesen egyetértek veled. Csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy olyan megoldást kell keresni amely mindkét fél számára megoldás. Az egyszerû kitiltás szvsz nem fog eredményt hozni, több-jobb lehetõség kell, hogy a normálisabb réteg tudjon hova menni.
Peace. ;)

Részemrõl a téma lezárva. :)

#78
_Alex_

_Alex_

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
Nem szoktam motorozni. Ok, elismerem hogy közúton motorozni vezsélyes de nem erre gondoltam. Ferlõlem mehetnek akármennyivel(amíg nem ölnek meg engem, családtagomat vagy barátomat), errefelé a rendõrök egyébként is tojnak rá. Gondolom nem is tudnák õket utólérni.
Én azt nem értem, hogy mért kéne nekem elnézõnek lenni a crossmotorosokkal, akik az erdõben randalíroznak?

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_


#79
Sniper

Sniper

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 278 hozzászólás

nem tényleg nincs sok olyan 50 K....:) (meg még 600 K autós, a mindennapi forgalomban)
1ébként nem emléxem hol beszéltem az általános motoros törv, tiszteletrõl....de ez már a motoros topikba


Bocs, nem neked írtam, csak nem idéztem. Hanem Alex-nek.

#80
Sniper

Sniper

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 278 hozzászólás
Igen, az ilyen üldözgetésekkel sokra nem mennek, csak nagyobb baj a vége. Valami ilyesmi megoldás kellene amit írtál. Az értelmesebbet rá lehetne szoktatni. A többit meg sokkal komolyabb bírsággal súlytani, hogy komolyan vegyék. Pár precedens értékû bírságolás után meggondolnák..
+Esetleg teljesen körülkeríteni a védett részeket...stb

Milyen géped volt? Milyen stílusban mentél?