Sziasztok!
Amellett, hogy montizok, motorozok is (bár én nem krosszozok, hanem csak aszfalton túrázni szeretek) ezért sok cm-est ismerek. Szerintem a legtöbb cm-es jó arc és ha az ember egy kicsit tud az õ fejükkel gondolkodni, akkor meg tudja õket érteni.
Ti mit szólnátok például, ha mondjuk kijelölnének nektek egy akkora pályát amit hosszában 3 perc alatt letekertek és azt mondanák, hogy mostantól csak itt tekerhettek. És az erdõbe ne menjetek, hisz van kijelölt terület. Menjen cm-el az aszfaltra? Ti is tudjátok, hogy nem arra való, nincs benne semmi öröm, ti se aszfalton szerettek montizni.
Ugyanakkor, mint a természetet szeretõ ember, én is féltem az erdõt és sajnálom, mert tényleg nagy kárt okoznak vele az erdõben, össze sem lehet hasonlítani egy bringával. Szívesen kipróbálnám a cm-ezést, de nem fogom, mert egyedül csak az erdõben lenne igazán jó, hisz oda való, de nem visz rá a lélek, mert sajnálom az erdõt.
Szóval ez egy nehéz kérdés. Nem tudom mi lenne a megoldás. Talán nagyobb, rendes erdõterületeket kellene kijelölni, hogy ott lehet és máshol pedig szigorúan fellépni..stb. Nem tudom. Én annyit teszek az ügy érdekében, hogy szoktam megfordulni motorosok között és igyekszem megértetni velük a problémát, hogy lássák más szemszögbõl is ezt a dolgot. Ez tõlem, mint motorostól talán jobban elfogadják. Hátha változtat ez valamit.
De fontos, hogy ne lássuk a másikat ellenségnek és ne kezdjünk el gyûlölködni, mert az nagyon rossz irányba vezet.
Sniper
Sniper: Nézd, nekem is vannak cm-es ismerõseim, közülük egyetlen egy az, akit "jó fej"-nek nevezek. Õ utánfutón viszi motorját legális pályára és ott ugrat fél napon keresztül és elmondása szerint nem tudna bepöfögni az erdõbe. Tisztelem és becsülöm ezért (és Téged is). Ami engem a cm-ezésbe zavar, az 50%-ban a rombolásuk, amit az erdõkben végeznek és 50%-ban a hozzáállásuk, ahogy viszonyulnak a dologhoz. Érdekes módon õk mindaddig szelíd motorosok, amíg el nem hangzik:...figyelj, úgytudom erdõbe, védett területen tilos motorozni...Onnantól kibújik a szög a zsákból! Akkor mindjárt fenyegetõznek:...no csak próbáljon meg valaki megállítani... meg ...senkinek semmi köze hol motorozunk...stb. Szal a modern kor páncélos lovagjainak hiszik magukat, akiknek mindent szabad. Ne haragudj, de ez az én értékrendemben nem "jófejség". Azt tudom, hogy a fiatalok körében sokkal menõbb, ha valaki cm-ezik, mint mondjuk teker vagy túrázik. Sajnos. És szerinted én miért nem cm-ezek? Pedig tetszene maga a motorozás, amennyit meg biciglire költöttem 2 használt cm-et behozhatnék kintrõl. Azért, mert ütközik az értékrendemmel és a törvényekkel. Hogy mi lenne a megoldás? Nyugati példa: teljes kitiltás az erdõkbõl, legális pályák, iszonyat kemény büntetések (ausztriában 1 milla, védett területen) és ahogy az osztrákok most nálunk motoroznak majd honfitársaink is mennének tovább pl. Romániába. Én nem látok bennük ellenséget és nem is gyûlölködök, csak mindent a maga helyén, ahová való! Aztán majd mi, kerékpárosok is sorrakerülünk...