Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kamera bringára

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
465 hozzászólás a témában

#81
Jaraba

Jaraba

    újonc

  • fórumtag
  • 1 hozzászólás

itt van SCAM SJ4000 kamera és annak az új wifis változata is:

http://electropoint....a-sjcam-sj4000/

 



#82
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nagy ostobaságot írtam lejjebb a mAh-ban mért kapacitás áttöltésével kapcsolatban.

 

A NiMH akkuk ~2000mAh-sak 1.2V-on. 1.2*2=2.4Wh. 4db akku esetében: 4*2.4=9.6Wh. Az akkuk nem veszik fel a töltés 100%-át, többet kell rájuk tölteni, hogy elérjék a 100% töltöttségi szintet. Lithium Ion-nál vegyük ezt 20% veszteségnek. A töltő sem 100%-os, ezt is vehetjük 20% veszteségnek. A fenti adatokból kiindulva 1*0.8*0.8=0.64, azaz 64% a töltés hatásfoka. 9.6Wh*0.64=6,144Wh.

 

Az akkuk amiket tölteni szeretnék 4.5 és 9Wh-sak. A 9Wh-s akkut még teljesen feltölteni sem tudnám, de a 4.5-öst is csak kevesebb mint másfélszer. Még egy gond van, bár ebay-en rengeteg step-up dc-dc konverter kapható, de azt általában elfelejtik feltüntetni, hogy ilyen kis bemenő feszültségről nagyon kis áramerősséget tudnak produkálni (<0.5A), ami valószínűleg nem is töltené az eszközt, ráadásul a cellák védelme sem megoldott mélymerülés ellen (ahhoz építeni kellene egy saját áramkört). Így teljesen értelmét veszti a NiMh-ról való töltés.

 

4db 18650 Lithium Ion celláról, amit vegyünk 3.7V 3400mAh-snak, 4*3.7*3.4*0.64=32.2Wh-t tudok kinyerni. Az akku ára kb. 12000 Ft/4db (nem néztem utána) + a töltő ára 10 ezer Ft + az eszköz ára amit USB power bank-ként használok, mert ez a töltő nem a legpraktikusabb az 1 cellás töltéssel. 1Wh 683 Ft-ra jön ki. Ráadásul túl sokszor nem tudom vele feltölteni az akkukat, több 18650-es cella kellene, hogy valamit érjen.

 

A másik megoldás, hogy veszek egy nagyobb LiPo akkut, töltőt és egy USB adaptert:

http://www.hobbyking..._Lipo_Pack.html

http://www.hobbyking...ccessories.html

http://www.hobbyking...ll_Checker.html

Összesen: 57.36 EUR

 

Ennek a Wh-ban mért kapacitása: 22.2*5=111Wh. A hatásfokot figyelembe véve: 111*0.64=71Wh. Ezzel a megoldással 1Wh=250 Ft.

 

Gondoltam ha már ennyit gondolkodtam rajta, leírom, hátha másnak is hasznos lesz.

 

Egy gondom van már csak, 9.3V-ot kellene gyártanom. Lehet kapni ebay-en DC-DC konvertereket, amit be lehet állítani tetszőleges kimeneti értékre, tehát azzal tudnék 9.3V-ot csinálni. Az egyedüli és komoly probléma, hogy az akkut nem védi túlmerülés ellen. Ha pedig először 5V-ra konvertálom a  fenti eszközzel, dupla veszteségem lesz, a sok konvertálás miatt, ami már 50% alatti hatásfokú töltést jelent. Valakinek van ötlete mivel védhető az akku túlmerülés ellen vagy milyen konvertert kellene használnom 22.2->9.3V előállításához?



#83
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

No, ezt látod nem tudtam. De miért baj amúgy?

Rákerestem az ebayen, power bank case 18650, nem egy drága történet, megint más kérdés, mennyire bízhatunk meg az elektronikában, ami az akksik, meg az usb kimenet között figyel.

http://www.ebay.co.u...=item43be3647fa

 

Úgy gondoltam, hogy hosszú túrára viszek magammal egy zsák NiMH AA akksit (ami úgyis van), ahogy használom a kamerát és merülnek az akksik, rögtön, menet közben rárakom erre a készülékre tölteni. Működhet egy celláról is a töltés, de akkor sűrűn cserélem kell a NiMH akkukat, ami kicsit kényelmetlen. Ha egy NiMH nem képes feltölteni egy kamera akkut, akkor már egy töltés során szükséges a csere. Ha képes feltölteni, akkor a következő töltésnél már egész biztosan, különben a végén mindegyikben maradni fog töltés. Vagy pedig egy töltés egy akku és a maradék töltés veszteség lesz, azt majd kisütöm amikor újratöltöm a NiMH akkukat.

 

Amit találtál egész jó, de ehhez még külön 18650-es cellákat kellene vennem, 4db-al pedig nem megyek sokra. Ha többet vásárolok mint 4db, akkor pedig már tízezrekről beszélünk, ami nem túl gazdaságos. Mindenképp olyat szeretnék, amivel a meglévő NiMH akkujaimat tudom használni.

 

Két kamerám van, az egyikhez van USB-s töltőm, tehát ennek 5V 1A kell. A másik kamerához mint kiderült, csak gagyi töltőket lehet kapni, a gyári pedig erre a célra nem alkalmas. A kamerán keresztül viszont 9.3V 1.2A egyenárammal tölthető az akku. Egy olyan step-up DC-DC konverter kellene, ami a 4x1.2V-ból (merülten 4V, feltöltve maximum 6V) 5V-ot és 9.3V-ot is képes gyártani (mondjuk átkapcsolóval). Ekkor már csak egy USB és egy kerek végű kábelt kell gyártanom, ami a kamerába belepasszol. Próbálok készen keresni ilyen eszközt, egyelőre még nem találtam. Ha nem lesz, akkor választok egy IC-t erre a célra és lerajzolom a kapcsolást, remélem találok valakit, aki elkészíti nekem, mert nekem nincs türelmem.



#84
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

No, ezt látod nem tudtam. De miért baj amúgy?

Rákerestem az ebayen, power bank case 18650, nem egy drága történet, megint más kérdés, mennyire bízhatunk meg az elektronikában, ami az akksik, meg az usb kimenet között figyel.

http://www.ebay.co.u...=item43be3647fa

Már majdnem meg is rendeltem, de sajnos ez a töltő is csak egyetlen egy celláról képes USB-n tölteni. Így már nem annyira praktikus. A kérdés van-e hasonló eszköz a piacon, ami 4 celláról is tölt, egyelőre még nem találtam.



#85
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

 

Már majdnem meg is rendeltem, de sajnos ez a töltő is csak egyetlen egy celláról képes USB-n tölteni. Így már nem annyira praktikus. A kérdés van-e hasonló eszköz a piacon, ami 4 celláról is tölt, egyelőre még nem találtam.



#86
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Igen, ezt ismerem, de sajnos nem jó. Ahogy szó volt róla, út közben kell és USB-ről szeretném tölteni. Az akkumulátor stabil rögzítéséhez speciális foglalat kell, az akkumulátoron karmok vannak és bepattan a helyére. Csipeszekkel, egyéb gány módon még szobában is veszélyes tölteni, nemhogy út közben. Ezt a problémát egy akkumulátor foglalattal át lehetne hidalni, ilyet csak úgy tudnék szerezni, ha veszek valami olcsó töltőt és azt annak felhasználom. Ezt szem előtt tartva, újra elkezdtem keresni töltőt és megállapítottam, hogy az összes utángyártott töltőn csak két érintkező van, a + és - lábakat használja, pedig az akkumulátoron van még középen két láb (valószínűleg balancingra). Ez két okból is szomorú, egyrészt így nem is lehet az akkumulátort maximális minőségben tölteni és még veszélyes is lehet így tölteni (ezért már végleg letettem róla, hogy ilyen töltőbe valaha is belerakom a Panasonic akkumulátorokat), másrészt még ha barkácsolni is szeretnék magamnak töltőt, nem tudom felhasználni ezeknek a burkolatát sem, mivel nincsenek benne az érintkezők, ami kell. Csak a gyári töltő négy érintkezős, ez 20 ezer forint, egyáltalán nem lenne olcsó felhasználni egy másik töltőhöz, ilyen barkácsolás árából egyébként már 4-5 nagy kapacitású, jó minőségű utángyártott akkut kapnék, ami elég több mint 1 hétre (és akkor már nem is létezik a probléma). Azon még gondolkodom, hogy veszek ilyen gagyi töltőt + hozzá akkukat egyben, azokat nem sajnálom annyira ha kinyírja a töltő, de azoktól a kamerát féltem.



#87
zeezoltano

zeezoltano

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

http://www.hobbyking...ccessories.html


Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

#88
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Csak ezt az enyhén szólva alulárazott szutykot találtam mint USB-s töltőt a Panasonic kamerám akksijaihoz. Sajnos akármilyen keresőbe írom, csak ezeket a hulladékokat hozza fel a kereső. A gyári töltővel nem lehet USB-n keresztül tölteni.

 

Szakik, rá merjem erre bízni az eredeti akkukat, aminek darabja 24000 forint? Volt egy a kamerához + 2 másik. Az eredeti Panasonic akkuk arról híresek, hogy hosszú évekig szolgálnak, de lehet nem ilyen töltővel...

 



#89
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Talán túrázáshoz nem a legpraktikusabb, de akkubankra én egy jobb Li-Ion töltőt használnék. Van olyan XTAR, amin van USB kimenet. 

Tölteni, meg úgyis kell az aksikat, két legyet egy csapásra. 

De a lényeg, ha magad, odafigyelve veszed meg a 18650 cellákat, akkor nagy meglepetés nem érhet. 2000-2500mAh-t megbízhatóan hoznak (per darab). Én most kezdem a kameraakksi projektet, két párhuzamosított 18650-el gondolom hajtani a kormányra szerelt kamerát. Mindezt úgy, hogy az usb oda-vissza alakítást kihagyom, a gyári akksi, meg a 18650 is 3.7V névleges feszültséget adnak le, csak az akksi 2.5x kapacitással. :D

 

http://vape42.hu/ter...epo4_tolto.html

http://vape42.hu/termek/xtar_vp1.html

http://vape42.hu/ter...iion_tolto.html

 

Tetszik a megoldás, köszönöm. Az XP4 jöhet szóba. Nem vennék 18650-es cellákat, mert 4x4db kifogástalan állapotú NiMh akkum (GP ReCyko+, Eneloop) van, köszönhetően a Voltcraft töltőmnek kiváló állapotban. Ezeket fel tudom használni és egész olcsón kijövök. (Bár nem tudom, hogy a rátölthetőséget leszámítva lesz-e hátránya a 18650-hez képest).

 

Ha az akkuról akkura töltés hatásfokát 60-70%-osnak vesszük, akkor 8000mAh-ból 4-4.5x tudom feltölteni a Sony akkuját, ami 1240mAh. Külön USB-s töltőm is van, illetve több akkum, ezért a kamerától függetlenül tölthetek. Tetszik a megoldás, sokkal jobban járok mintha borsos áron vennék további akkukat, még jó hogy nem tettem, pedig már tervben volt. A másik kamerám akkujai hasonló kapacitásúak, most már csak az a feladat, hogy ehhez találjak USB-s töltőt, hogy szintén tudjam ezen keresztül tölteni.

 

Egyetlen szépséghiba, hogy amikor a cellákat tölti, nem tud USB-n táplálni, de amúgy is kell vennem egy USB-s hálózati töltőt, mert egy kimenet nem elég.


freddyke módosította - 2014. július 13. - 19:52


#90
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Talán túrázáshoz nem a legpraktikusabb, de akkubankra én egy jobb Li-Ion töltőt használnék. Van olyan XTAR, amin van USB kimenet. 

Tölteni, meg úgyis kell az aksikat, két legyet egy csapásra. 

De a lényeg, ha magad, odafigyelve veszed meg a 18650 cellákat, akkor nagy meglepetés nem érhet. 2000-2500mAh-t megbízhatóan hoznak (per darab). Én most kezdem a kameraakksi projektet, két párhuzamosított 18650-el gondolom hajtani a kormányra szerelt kamerát. Mindezt úgy, hogy az usb oda-vissza alakítást kihagyom, a gyári akksi, meg a 18650 is 3.7V névleges feszültséget adnak le, csak az akksi 2.5x kapacitással. :D

 

http://vape42.hu/ter...epo4_tolto.html

http://vape42.hu/termek/xtar_vp1.html

http://vape42.hu/ter...iion_tolto.html



#91
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Jobban utánajártam a témának, amit keresek power bank-nak hívják. Akkuról akkut tölteni csak jelentős veszteséggel lehet, így nagyon nagy kapacitású (drága) eszköz kellene és azzal is alig nyernék néhány töltést. A 20000-50000mAh-s kínai csodákat inkább hanyagolom, még öttel elosztva sem biztos, hogy reális értéket kapunk.

 

A beépített akkus napelemes töltőnek látom értelmét. Mivel egész nap a szabadban lennék, ezért a beépített akkut vagy valamelyik kamera akkuját folyamatosan tudnám vele tölteni. Ahogy láttam, sportoláshoz fejlesztett változatai (pl. hátitáskához, csomaghoz rögzíthető napelem) nem igazán kiforrottak, létezik ilyen, de egyelőre nem találtam belőle ideálisat.



#92
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Nem teljesen ide illő kérdés. Valaki tudja, hogy hosszú, több napos, hetes túrára érdemes-e külső akkumulátort vinni, amiről akár menet közben (nem használat közben, van elég tartalék akkum) töltöm a kamera akkujait? Ha igen, van valakinek tapasztalata ezekkel, hol nézzek körül?

 

Az egyik kamera akkujaihoz van USB-s töltőm, a másikhoz csak 230V-os hálózati töltőm van (ehhez valami olyan cucc kellene, ami eleve 230V váltakozó áramú kimenetet ad vagy be kell szereznem egy USB-s töltőt, ha létezik egyáltalán).



#93
Sandman

Sandman

    vendég

  • fórumtag
  • 430 hozzászólás

Az eBay-ről rendelhető kínai "gagyi" ACT20-as kamera képminőségre és látószögre is ugyanezt hozza. Van hozzá kormányra rögzítő bilincs is. Én a sisakomra tettem a hozzá adott jópofa tépőzáras-öntapadós rögzítővel. Könnyű (64 g) és a fém háza miatt nem is sérülékeny. 8 Gb-os kártyával 3,5 órát rögzít (sajnos nem tud loop funkciót) de az akksi legalább tényleg kibír ennyit. Akit érdekel személyes tapasztalat erről az olcsó cuccról, írjon.



#94
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Kaptam tegnap egy kollégámtól egy halál egyszerű csöves bilincset (mi a jobb szó a mountra?). Mivel előre néző csőre passzol az illesztés, így nem a kormányra, hanem a stucnira ment. Szerintem egészen jó így, nincs már a korábbi remegés, billegés, ami a két elemből összerakott bilinccsel nyertem.

A képminőséget hagyjuk, nem vagyok tőle elájulva. Napsütésben valszeg jobb lesz.

https://www.youtube....h?v=s0n8_NOZyjg



#95
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Megjött az enyém is. Nem igazán vágytam a kínai utat, opcionálisan még a navval kiegészítve megjárni, másrészt a másfél hónapos ingyen posta se gyere be annyira. Kerestem eus boltot, így végül angliából rendeltem meg 69 fontért, egy hét alatt megkaptam.

 

Bár goprot nem sokat használtam, ez valami egészen olcsó érzetű cucc, de cserébe kevésbe is került. :) Az eddigi nagyon kevés tapasztalat alapján viszont örülök, jó a perspektíva, jól visszaadja a sebességet (talán picit túlzó is). Ami egyértelműen nem tetszik, a kapott szerelékek minősége. Nem tudtam elsőre úgy felrakni a kormányra, hogy ne forduljon/dőljön el, nehéz meghúzni a csavarokat, sőt néha nehezen is kap bele a csavar a menetbe.

 

A kormányra rakott kamera nálam nem tudom mennyire lesz majd jó, nagyon sokat evezek tekerés közben. A sisaktól meg félek a szűk, sűrű bozótos ösvények miatt. Mellkaspántot még nem próbáltam, elméletileg az tetszene, csak nem tudom, milyen érzés viselni...

 

A hagyományos szellőzőnyílásokkal ellátott sisakhoz a GoPro mountja a legideálisabb. Én is ilyet vettem Sonyhoz. Sajnos, nekem minden kis alkatrészét meg kellett venni, azt is ami a GoProhoz alapból jár, így nagyon sokra jött ki a tartó, cserébe nagyon stabil. Én a sisak tetejére tettem, nem az első részére, mert így sem előre, sem hátra nem húzza a sisakot, pont a súlypontban van. Megjegyzem, a sisakom olyan mintha a fejemre öntötték volna, ezért stabil felvételeket tudok készíteni (a kamera stabilizálási képessége is kiváló). A sisakról kamerázás előnye, hogy semmi nem lóg bele a képbe (kezed, bringa) és magas nézőpontról vesz. További előnye, hogy azt veszi amerre nézel. Sajnos meg kell tanulni finom mozdulatokat tenni a fejeddel, illetve ha oldalra nézel, akkor a megfelelő szögben tartani, ami nem könnyű. Abban teljesen igazad van, hogy kilógó ágaktól, bozóttól óvni kell a kamerát. Ha nincs előtte valamilyen cserélhető lencsevédő akkor a vízálló tokot érdemes használni, ez is meg fog karcolódni idővel, de cserélhető. Ha ez nem kivitelezhető (nincs tok), akkor talán a mellkaspánttal jársz a legjobban, mert ott biztonságban van a kamera. Sajnos ennek a hátránya, hogy bele fog lógni a kezed és nem tudod szabályozni mit vegyen, úgy mintha a sisakon lenne. Ha mégis kormánytartót szeretnél és a kamerád támogatja az állvány rögzítést, akkor nem lesz nehéz dolgod. Szerintem a GoPro, Sony és biztosan több gyártó is kínál kiváló, stabil tartókat.


freddyke módosította - 2014. július 04. - 22:51


#96
Kánya

Kánya

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 846 hozzászólás
  • LocationMecsek

Mellkaspántot még nem próbáltam, elméletileg az tetszene, csak nem tudom, milyen érzés viselni...

Ha jó felvételt akarsz akkor elég szorosra kell húzni. Elsőre fura mély levegőt venni de nem zavaró, hamar megszokod



#97
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Megjött az enyém is. Nem igazán vágytam a kínai utat, opcionálisan még a navval kiegészítve megjárni, másrészt a másfél hónapos ingyen posta se gyere be annyira. Kerestem eus boltot, így végül angliából rendeltem meg 69 fontért, egy hét alatt megkaptam.

 

Bár goprot nem sokat használtam, ez valami egészen olcsó érzetű cucc, de cserébe kevésbe is került. :) Az eddigi nagyon kevés tapasztalat alapján viszont örülök, jó a perspektíva, jól visszaadja a sebességet (talán picit túlzó is). Ami egyértelműen nem tetszik, a kapott szerelékek minősége. Nem tudtam elsőre úgy felrakni a kormányra, hogy ne forduljon/dőljön el, nehéz meghúzni a csavarokat, sőt néha nehezen is kap bele a csavar a menetbe.

 

A kormányra rakott kamera nálam nem tudom mennyire lesz majd jó, nagyon sokat evezek tekerés közben. A sisaktól meg félek a szűk, sűrű bozótos ösvények miatt. Mellkaspántot még nem próbáltam, elméletileg az tetszene, csak nem tudom, milyen érzés viselni...

 

Én most egy ilyet használok: http://www.tinydeal....l?sk=70962472Rw

...

Itt vettem. Megbízható bolt: http://www.tinydeal....x&sk=70962472Rw



#98
Balu1

Balu1

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Itt több mindent lehet olvasni a GoPro Hero kamerákról: http://prohardver.hu...z_uj/friss.html


Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..


#99
freddyke

freddyke

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Én most vettem (nem ilyet). Holnap vagy hétvégén próbálom kint. Videóvágáshoz milyen programot használtok?



#100
mgy

mgy

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Hú bakker, ez egészen meggyőző, néztem pár videót a yt-n hamar.

Épp ma este gondolkodtam el, hogy venni kéne valamit, megint sétált előttem egy vaddisznó család...

Én most egy ilyet használok: http://www.tinydeal....l?sk=70962472Rw

...