Ez egyedi, hogy ki mire vágyik.
Nekem így is tetszik, hogy kicsit nehezebb, de legalább kompakt praktikus készülék aminek vannak ilyen extra képességei, ami külön tetszik.
Amikor még nem tudtam mit veszek meg, akkor vártam egy olyanra ami 3D-s rögzítésre alkalmas egy kamerán belül reális áron, esetleg UHD-ben is rögzít legalább 25 frame sebességgel.
-
Ez az egész gyors kamera vásárlás úgy indult nálam nemrég, hogy voltak a leírt elképzeléseim, de az még bőven váratott magára mire olyan elérhető lesz. Így arra gondoltam, veszek valami egyszerűbb olcsóbb FULL HD kis akciókamerát, aminek a látószöge 170 fokos. Láttam az úgyismegveszel.hu oldalon egyet amit úgy hirdettek, hogy FULL HD és 170 fokos. Gondoltam annyit megér addig is legyen valami, amíg nincs az igényemnek megfelelő elérhető áron.
Megláttam egy full hd-s kamerát az "ugyismegveszel.hu" oldalon huszezer Forint körül és azt mondtam, megrendelem, hogy ideiglensen legyen valami aztán majd lecserélem. Meg is rendeltem és akkor ért meglepetés, amikor kipróbáltam.
A full HD nem volt full, csak a fele amit csak HD-nek szoktak nevezni.
A látószöge is éppen a fele volt a kínálójukban leírtnak.
Kerestem hozzá valami frissítést de nem találtam, sőt amikor beírtam a keresőbe az aktuális fimwar verzióját, ara jöttek találatok különböző fórumokból. Ott szidták a kamerát mint a bokrot. nem létezik hozzá frissítés és nem is tud többet. Az utánzat.
Reklamáltam az "ugyismegveszel"-nél de csak kötötték az ebet, hogy az bizony eredeti és nem lehet másolat és bizonygatták valami youtube videóval, ahol az SJ4000-et mutatják be egy másolat mellett, hogy milyen különbségek vanak az eredeti és a másolat között. Úgy látszik ez már külsőleg egy javított másolat lehetett, mert külsőleg tényleg a valódihoz hasonlított, csak a képességei alapján volt sz.r úgy ahogy volt.
Végül fogyasztóvédelemmel fenyegettem meg őket, mire küldtek egy visszáru lapot, amit az online számlával együtt kinyomtatva és kitöltve vissza küldtem kamerástól, benne a leírás helyén is emlegettem a fogyasztóvédelmet ha nem orovosolják a panaszomat. Végül vissza küldték a pénzt rendben.
Az örök igazság most is megerősítést kapott, sokszor az a drágább, ami olcsóbbnak látszik még vásárláskor,
mert teljes értékűen nem használható az adott célra.
Viszont már teljesen rá voltam készülve, hogy nekem kell valami széles látószögű FULL HD kamera és elkezdtem nézegetni melyik az ami még megérné.
Mivel a vissza küldött szögletes kocka külsőre sem tetszett ahogy kézbe fogtam, ezért inkább valami kellemesebben környezetbe simuló formát szerettem volna, de már inkább komolyabb képességekkel, még ha kicsivel többe is kerül.
Akkor találtam rá erre a Garminra, amit már kiorábbanis láttam 130e-ért de ott meg az árat tartottam magasnak korábban is, viszont az extra képességei nagyon tetszettek és a külalakja is nagyon csábítóan diszkrét és simulóan dizájnos volt számomra. Megláttam a régihez képest alacsonyabb áron a 40 és 78ezer Forintos áron az extrák nélküli és a sok szolgáltatással ellátott kamerát. Akkor viszont mátr nem volt nehéz dönteni. Ha veszek és egyszer már megjártam az olcsóval, akkor inkább most amellett döntöttem, ami legalább több olyan pluszt is tud adni, amivel már tényleg megelégedésemre tudok "játszani", felvenni.
Akkor meg jött a másik probléma, a hozzá való program nem futott a régi gépemen.
A régi számítógép, amiben igaz, 3 GigaHertzes pentium proci ketyegett, de nem tudott futni rajta az extrákat is jól kezelő grafikus program, főleg az erősen korlátozott képességű régi grafikus kártya miatt sem és az XP alatt sem működött volna. Próbáltam venni hozzá gyorsabb és nagyobb memóriájú PCI-s grafikus kártyát de nem volt, csak az újabb alaplapokhoz valót lehetett volna venni.
Végül egyik számítástecnikai boltból akartam használt alaplapot kártyát memóriát stb venni, hogy összerajak valami használhatót, amikor az eladó mutatott egy pentium i7 core 4 magos 4x2.65 GHz-es procis gépet, telepített win7-el, 400Gb winyóval 70e körül.
Végük mégegy kamera árába került, de legalább van egy jól használható számítógép rendszerem is, ami már jól kezeli a videót is.
Igaz, ez az újabb operációs rendszer (win8 amit rá tettem) még okoz nekem meglepetéseket, de talán majd lassan meg kellene szoknom. Még sok mindennel úgy vagyok nála, mint aki most tanul újra járni, azért a legfontosabb dolgokat már már átlátom.
Most meg mint kiderült, a kamera is működik már a külső akkuról is mindenféle speciális kábel nélkül, ez még külön nagyon jó dolog, mert eddig ez volt a korlátja, a működési idő az akkuról. Korábban próbálgattam külső táppal összekapcsolni másiik kábelen keresztül is, de azzal se működött akkor. Most viszont megy vele.
Viszont arra is emlékszem, hogy volt amikor nem is vette a töltést a lemerült kamera akku semmiről sem, ami a szakadozó vezeték elméletét erősíti. Már amelyik vezetéknél bármi gyanúsat látok, arra kötök egy csomót és később megvizsgálom alaposabban, hogy tényleg hibás-e, ne okozzon több meglepetést.
Köszönöm a tanácsokat, ötleteket, tapasztalatokat és a jókívánságot is mindenkinek.