Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Pumpa

- - - - -

• Please log in to reply
491 replies to this topic

mangalica73

mangalica73

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni,h a különbözõ patronos pumpák menetes patronjai egymással cserélhetõk-e?
Nekem SKS-em van ,de nem tudok hozzá patront szerezni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Minden pumpában van gyárilag valamilyen kenés, ezt idõvel illik pótolni. A sima láncolaj is megteszi.

Kivéve a telópumpákat. :) Azt kenik a teleszkópok.

A sebesség mindent megold.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Ám mielõtt kicseréltem volna, próbaként szilikon spray-t fújtam bele (a csõbe, meg a gyûrûre), s ez meg is oldotta, mintha össze is ugrott volna a gyûrû és teljesen simán megy azóta.

Minden pumpában van gyárilag valamilyen kenés, ezt idõvel illik pótolni. A sima láncolaj is megteszi.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
Blackburn AirTower mûhelypumpám abba a bosszantó szokásba kezdett, hogy amikor a (kisebb) Presta lyukába tettem a szelepet, a (nagyobb) Schrader lyukon (is) áramlott ki a levegõ. Azaz nemigen lehetett pumpálni vele. Egy automatikus nyomásvezérelt szelepzárónak kéne arról gondoskodnia, hogy ez ne történhessen meg. Szétszedtem a fejet, tisztogattam, törölgettem a nedvességet; javult ugyan, de amikor teljesen lapos gumit fújtam volna, ismét gyakran elõjött a hiba.
A megoldás egyszerû: mielõtt a szelepre tennénk a fejet, a másik lyukat be kell fogni, és addig pumpálni erõteljesen, amíg hirtelen le nem zár a használandó lyuk is. Ezután rátehetjük a szelepre és pumpálhatunk (mûködni fog, ha mégsem, akkor párszor ismételjük az edzést).

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
Az SKS Wese Roadrace minipumpám akadozva járt. Kicsavarván a dugattyúházat kiderült, hogy egy (néha O gyûrûnek is nevezett) szilikongumi gyûrû a dugattyú, s ez ki volt tágulva. Ilyen gyûrût pl. búvárboltban is kapni (meg ld. elõzõ pár üzenetet). Ám mielõtt kicseréltem volna, próbaként szilikon spray-t fújtam bele (a csõbe, meg a gyûrûre), s ez meg is oldotta, mintha össze is ugrott volna a gyûrû és teljesen simán megy azóta.
Ezt a pumpát 3 éve hordom magammal, s valamenyi defektnél ennek (is) köszönhettem, hogy továbbgurulhattam. Névlegesen 10 bar (144 psi) képességû, csak Presta (= Sclaverand = szingó) szelepes (hordok egy adaptert Schrader (autó-) szelephez). Csak 115 gramm (az enyém alumínium, karbon változata is van).

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Hol lehet ilyen új O-gyûrûhöz hozzájutni?

Csapágy vagy tömítés boltban, szabvány méret való bele.
Nekem pont volt itthon ilyen egy régi tömítéskészletbõl.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Eresztette a levegõt a telópumpám a tömlõ és a pumpatest találkozásánál ahol forog. Szétszedtem (volt ott egy csavar amit ki lehetett tekerni), és láttam hogy 3 O-gyûrû tömíti ezt a részt. Elég gyenge minõségû O-gyûrûk ezek. Kicseréltem a két nagyot, most teljesen jól tömítenek. Szóval ha valakinek ilyen gondja van, elég egyszerû megszerelni.

Hol lehet ilyen új O-gyûrûhöz hozzájutni?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Eresztette a levegõt a telópumpám a tömlõ és a pumpatest találkozásánál ahol forog. Szétszedtem (volt ott egy csavar amit ki lehetett tekerni), és láttam hogy 3 O-gyûrû tömíti ezt a részt. Elég gyenge minõségû O-gyûrûk ezek. Kicseréltem a két nagyot, most teljesen jól tömítenek. Szóval ha valakinek ilyen gondja van, elég egyszerû megszerelni.

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
enté: mesélj már kicsit a titán evõkészletedrõl.... az ugye nem érzelmi szint, mint a csomagtartó se :D

Mindenesetre köszönöm a tanácsokat, de ha valakinek mégis van infoja a kérdéses pumpáról, akkor azt szívesen veszem!

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Decában 750 Ft-ért vettem az álló pumpám mellé egy kisméretû szükségpumpát.

Eddig kb 5X kellett használni és teljesen jól szuperál.

Szerintem ha egy pumpa annyit tud, hogy nem esik szét az elsõ használat után, akkor tökéletes.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Szerencsére érzelmi szintre nálam sosem jutott el a pumpaválasztás kérdése. Mert akkor most titán pumpám lenne, de nagyon megbántam volna, fõleg amikor eltörtem volna valami kis bigyóját, vagy csak simán elhagytam volna. Mindkettõre volt már példa, de egyik sem volt nagy veszteség. Ehhez most csak annyit tennék hozzá, hogy a kétutas pumpák használata szerintem fárasztó, a T-alakban kihajtható fej kényelmesebb és biztosabb megoldás, a kis méret miatt meg napestig lehet rángatni a dugattyút. Ha nem lehet ripityára szedni akkor megint nem jó, mert a por használaton kívül is eljut mindenhova és simán megeszi a precízen illeszkedõ részeket.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Tudod jól, hogy ez nem így mûködik :) Ilyen alapon vehetnél te is egy bármilyen alu vázat, az is ugyanolyan megbízható (vagy Deore elsõ váltót, az is jól pakolja a láncot...), mint a titán vázaid bármelyike. A különbség az, hogy ez a Blackburn nagyon tetszik, a Bikefun pedig nem. És ha jól is teljesít, akkor miért ne vennék ilyet? Nem egy eget rengetõ összeg:)

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Vedd meg a legolcsóbb Bikefun pumpát, ugyanolyan megbízhatóan fújja a levegõt, mint a Blackburn.

[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Blackburn Mammoth 2Stage pumpát ismeri/használ valaki? Megéri beruházni rá?

Blackburn Mammoth 2Stage Pump Review - BikeRadar

Kovács Gültem

Kovács Gültem

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Na ez az, az Aldisat azért viszem vissza, mert az adapterében a gumikarika elszakadt....

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts
de figyelj rá, hogy gumitömítés is legyen az adapterben. a sima fém elszelel.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

A harmadik pumpát próbálom ki, de alig lehet ráhúzni a (presta)szelepre. Így pl. volt hogy elõször kijött az összes levegõ, de olyan is, hogy alig lehetett lehúzni a pumpát a szeleprõl. Létezik hogy a két kerékpár 4 szelepe (kisebb-nagyobb mértékben) nagyobb lenne mint a pumpák (Aldi, Lidl, Dechatlon termékek)?

Én soss használom a pumpa presta lyukát. Vegyél egy, a fenti képen is látható adaptert, és használd a Schrader (autó szelep) lyukat.

Kovács Gültem

Kovács Gültem

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
A harmadik pumpát próbálom ki, de alig lehet ráhúzni a (presta)szelepre. Így pl. volt hogy elõször kijött az összes levegõ, de olyan is, hogy alig lehetett lehúzni a pumpát a szeleprõl. Létezik hogy a két kerékpár 4 szelepe (kisebb-nagyobb mértékben) nagyobb lenne mint a pumpák (Aldi, Lidl, Dechatlon termékek)?

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

Attól tartok, szingó típusú az ajándékba kapott kerékpárom szelepe, így kérdésem, hogy kell kinéznie az ezzel kompatibilis pumpának, milyen felirat jelöli a "szingjóságot"? Mi az adapter neve, amellyel a benzinkúton is fel tudnám fújni? A gumi: Spectra S-AMBER 37x622, és õszintén szólva azt se látom rajta, hány bar-t bír ki (épp ott haloványabb).

És ha utánnanézel látod...szinte minden kerékpárpumpa jó szingó és autó-szelepre is

"just chillin killin"

blueshark

blueshark

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,190 posts
ja, max arra jó, hogy az elsõ bringaboltig elgurulj
Team Heavy Pedal - Szeged

A tehetség az, amikor többet tudsz, mint amennyit tanultál.