Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pulzusmérõk és egyéb nyalánkságok

* * * * * 1 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
3310 hozzászólás a témában

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

konkrétan nem néztem csomagban, még nem is vagyok képzett a típusválasztékban, de a T3-al már szemeztem. pc kapcsolatot tud (bár nem tudom, hogy a pc pod alapból jár e hozzá), lehet hozzá gps pod-ot venni, az talá a magasságot is rögzíti, mert barométer nincs benne.

A T3 egy egyszerûbb fitness óra, ha jól tudom. Amit én linkeltem kifejezetten bringás. Méri a sebességet és a megtett távot is.

vandorkecske

vandorkecske

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
konkrétan nem néztem csomagban, még nem is vagyok képzett a típusválasztékban, de a T3-al már szemeztem. pc kapcsolatot tud (bár nem tudom, hogy a pc pod alapból jár e hozzá), lehet hozzá gps pod-ot venni, az talá a magasságot is rögzíti, mert barométer nincs benne.

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

Szia!
Köszi a választ!
A pulzusmérésérõl hallottam már panaszt. Ma meg egy olyat, hogy polar licenszel, vagy polar alaktrésszel oldják meg a pulzusmérést.
A mostani Polar órámat Zergénél vettem és teljesen jó, csak minimál, most hogy van nálam egy nagyobb tudású kölcsönben, érzem a szükségét. Ha nem suunto mellett döntök akkor megyek is Zergéhez újra.
PC kapcsolat, nekem pont emiatt jött a képbe ez a márka. A polar nem linux kompatibilis, a másik meg usb mass storage-ként viselkedik, simán le lehet tölteni róla a logot. Elvileg.
A hõmérséklet mérés nem aggaszt, a pulzusmérés bizonytalansága annál inkább.:confused:

Hi!
Hát nekem is ez volt a bajom. Meg a mellkasi pánt nem jött be, kényelmesebb a Polar WEAR Linkje. Azt én is észrevettem, hogy amikor még a CS200cad órám volt a bringán, a karomon meg a Suunto X3HR, akkor a Suunto vette a Polar jeladó jeleit és mutatta a pulzusom.

Ezt az órát nézted?

vandorkecske

vandorkecske

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Szia!
Köszi a választ!
A pulzusmérésérõl hallottam már panaszt. Ma meg egy olyat, hogy polar licenszel, vagy polar alaktrésszel oldják meg a pulzusmérést.
A mostani Polar órámat Zergénél vettem és teljesen jó, csak minimál, most hogy van nálam egy nagyobb tudású kölcsönben, érzem a szükségét. Ha nem suunto mellett döntök akkor megyek is Zergéhez újra.
PC kapcsolat, nekem pont emiatt jött a képbe ez a márka. A polar nem linux kompatibilis, a másik meg usb mass storage-ként viselkedik, simán le lehet tölteni róla a logot. Elvileg.
A hõmérséklet mérés nem aggaszt, a pulzusmérés bizonytalansága annál inkább.:confused:

newbiker

newbiker

törzsvendég

• fórumtag
  • 520 hozzászólás

senki nem használ suunto órát? :(

Szia,

Nekem volt egy X3HR. 3 dolog ami nem tetszett benne:
- a pulzus mérés néha kimaradt, értsd úgy, hogy elment majd vissza jött
- nem lehetett a memóriájából az adatokat tovább feldolgozni PC-n
- a hõmérséklet mérés 3-4 Celsius fokkal mindig eltért

Miért nem nézel egy használt Polar-t? Zergénél is van általában. Múltkor is volt nála két furó óra.

Abban nem is vagyok biztos, hogy van bringás órája a Suunto-nak.

vandorkecske

vandorkecske

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
senki nem használ suunto órát? :(

Sziasztok! Véleményetekre vagyok kíváncsi Suunto órákkal kapcsolatban. Futásra és kerékpározásra akarom használni. Jelenleg egy Polar FS2-m van, ami teljesen jól mûködik, csak nem tudom letölteni róla az edzésadatokat. Kölcsönben van nálam egy s610, errõl már megy a dolog, de ezt vissza kell adni (, és lentebb leírtak miatt nem teljesen megfelelõ). Szükségem van egy fejlettem órtára. Az ok ami miatt a Suunto érdekel az, hogy a Polar linuxal elég nagy hekkelések árán lõhetõ össze, az meg nekem nagyon macerás.
Szóval.
-A Suunto pulzusmérés tekintetében mennyire megbízható?
-Mennyire van normálisan kidolgozva az óratest, jók e a gombok (a 610-el nem vagyok elégedett e téren)
Segítséget köszi!

CSEKONICS

CSEKONICS

törzsvendég

• fórumtag
  • 376 hozzászólás
Köszi srácok!!Elég kimerítõ választ kaptunk Watt mérés terén.
Akár azt gondolod,hogy képes vagy valamire,akár azt,hogy nem,mindenképp igazad van!

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

2. Hogyan mérhetõ a Watt-teljesítmény kerékpáron ?
...
A versenysportban a teljesítmény-mérés igénye arra ösztönözte a mérnököket, hogy az országúton is használható, saját kerékpárra rögzíthetõ watt-mérõket fejlesszenek ki. Itt is két úton haladtak a kísérletek: A németek majd késõbb az angolok a lánctányérba építették az erõmérõ szerkezetet, amibõl következtettek az aktuális teljesítményre. A mûszer kiváló, csak az ára borsos egy kissé. (kb.1800-2000 Euro) A finnek egy olyan - lényegesen olcsóbb - megoldással kísérleteztek, ahol a lánc sebességébõl, a választott áttétel nagyságából, a pedálfordulatból és a kerékpár sebességébõl számítják az aktuális watt-teljesítményt.

1. a hajtókaros megoldás pontosabb, mivel a láncot sokkal több külsõ hatás éri, így pontatlan mérési eredményeket kapunk. Ugye a Polar (CS600) a lánc tömegét is figyelembe veszi a teljesítmény méréséhez, ami terepviszonytól függõen változik. pl. por, sár. Így máris pontatlan a mérés.

2.A hajtókarba integrált mérõmûszer ezért pontosabb, mivel közvetlenül tud mérni.
Az SRM csinál ilyen rendszert. http://www.srm.de/de...mg/img_9455.jpg
2200 Eurótól 5800 Euróig terjed az áruk :)
etalonnak számít a pontossága

3.Ezenkívül még az Ergomot ismerem, ami a monoblokkba integrálta a mérését.
Ez már kedvezõbb áru, itthon is kapható rendszer.
http://www.cyclingsp...nter.hu/node/33
Itthon még túl elterjedt, talán 10 van belõle, ennek oka az ára és a watt mérési elõnyök ismeretének hiánya.

4.Valamint egy -talán- zsákutcába futott ötletet is megemlítenék, ez az ibike.
Ez egy, a kormányra helyezett mûszerbõl áll, ami a levegõ áramlásából próbál következtetni a sebességre. Akinek van, panaszkodik, hogy a rázkódás negatívan befolyásolja a mérést, így hazai utakon, valamint görgõn használva használhatatlan.
Ára "kedvezõ", talán 100 ezer forint be is takarja.
http://www.ibikespor...m/products.html

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

szammer

szammer

törzsvendég

• fórumtag
  • 878 hozzászólás
Kala: köszönjük...ügyes vagy :clap:

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11.904 hozzászólás
Fókuszban: a kerékpáros teljesítmény

Az idei tél - amit kis túlzással úgy is lehetne mondani, hogy január 2-re esett - elkényeztette azokat a triatlonosokat, akik fontosnak tartják, hogy télen se porosodjon a kamrában a "drótszamár". A csapadékszegény, enyhe idõ megengedte, hogy megfelelõ öltözékben - a korai sötétedés miatt sajnos, fõleg csak hétvégén - szinten tartsuk kerékpáros formánkat. Novembertõl márciusig nem kellett a kissé lélekölõ görgõzéssel próbára tenni akaraterõnket és monotónia-tûrõ képességünket. Így - remélhetõleg - kerékpáros teljesítményünket egy magasabb szintrõl fejleszthetjük tovább. De mitõl is függ a kerékpáros teljesítmény? Milyen összetevõi vannak? Hogyan mérhetõ és hogyan fejleszthetõ? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az alábbiakban.

1. Egy (nagyon) kis fizika
A kerékpáros teljesítmény kétféleképpen is értelmezhetõ. Tágabb értelemben a teljesítmény versenyen elért eredményünk, amiben nagyon sok minden közrejátszik, pl: a hajtási technikánk, a taktikai készségünk, az erõ-állóképességünk mellett a felszerelésünk minõsége, a kerékpár helyes beállítása, a táplálkozásunk, az idõjárás, néha a szerencse, stb. Most a teljesítményt egy szûkebb, fizikai értelemben vizsgáljuk, amihez célszerû áttekinteni, néhány egyszerû fizikai alapfogalmat.
- A triatlon három száma közül a kerékpárban legfontosabb az ERÕ. Newton, a dinamika három alaptörvénye közül az elsõben határozza meg: "A mozgásállapotot megváltoztató hatás neve: az erõ (jele: P)" Mértékegysége: Newton.
- Egy ERÕ akkor végez MUNKÁT, ha egy másik erõ hatását bizonyos úton legyõzi, vagy egy testet a saját irányában elmozdít. A MUNKÁT az ERÕ és az erõ irányába esõ ÚT szorzata adja meg. Kerékpározás során a közegellenállást, a gravitációt és a súrlódási erõt kell legyõzni.
- A fentiek ismeretében határozhatjuk meg a fizikai értelemben vett TELJESÍTMÉNYT, ami egy idõegység alatt végzett munkát jelent. Mértékegysége a Watt. Tehát a kerékpáros teljesítményét a legpontosabban a leadott watt-teljesítménye alapján jellemezhetjük.

2. Hogyan mérhetõ a Watt-teljesítmény kerékpáron ?
A versenykerékpárosok teljesítményét már régóta tesztelik ergometriás laboratóriumokban. Két megoldás terjedt el: vagy egy állítható elektromos-ellenállású ergométeren folyik a vizsgálat, vagy a versenyzõ saját kerékpárját felhasználva, a téli edzéseken alkalmazott rögzített görgõn végzik a tesztet. Az elsõ megoldás elõnye a pontos kalibrációnak köszönhetõ megbízhatóság, hátránya a saját kerékpár "komfort"-jának hiánya, ami befolyásolhatja a teljesítményt is. A második verzió hátránya, hogy nehéz pontosan kalibrálni a watt-mérõ mûszert, s így az eredmény nem mindig megbízható.
A versenysportban a teljesítmény-mérés igénye arra ösztönözte a mérnököket, hogy az országúton is használható, saját kerékpárra rögzíthetõ watt-mérõket fejlesszenek ki. Itt is két úton haladtak a kísérletek: A németek majd késõbb az angolok a lánctányérba építették az erõmérõ szerkezetet, amibõl következtettek az aktuális teljesítményre. A mûszer kiváló, csak az ára borsos egy kissé. (kb.1800-2000 Euro) A finnek egy olyan - lényegesen olcsóbb - megoldással kísérleteztek, ahol a lánc sebességébõl, a választott áttétel nagyságából, a pedálfordulatból és a kerékpár sebességébõl számítják az aktuális watt-teljesítményt. Az ötlet zseniális - a megvalósítás még finomításra szorul. Az ezen az elven mûködõ mûszer meglehetõsen pontatlan és túl sok "kütyü" és zsinór növeli a légellenállást a kerékpárra való felszerelés után. A legújabb prototípus - mely jelenleg tesztelés alatt van - már zsinórok nélkül, telemetrikus úton küldi az információkat a kerékpáros komputerbe.

3.Miért fontos mérni a Watt-teljesítményt kerékpáron ?
Az edzettség fokozásához az edzés terhelését fokozatosa növelni kell. Az edzés-terhelés három fõ összetevõtõl függ: az edzés gyakoriságától, terjedelmétõl és intenzitásától. Ezek közül az intenzitás mérése a legfontosabb, hogy elkerüljük a két lehetséges hibát: az alul- és a túledzettséget. Az aluledzettség a kisebbik baj, ebben az esetben kicsit késõbb érünk be a célba. A túledzettség jelenti a nagyobb veszélyt, hiszen az egészség-károsodást és sérülést is okozhat, vagyis lehet, hogy már a rajthoz sem tudunk odaállni...
Kerékpárban a sebesség az intenzitás meghatározására nem alkalmas, mert a szél és a terepviszonyok nagyban befolyásolják azt. Járhatóbb út a pulzusmérõ használata, ami azt mutatja, hogy a külsõ terhelés milyen belsõ terhelést vált ki a szervezetben. De sajnos néha a pulzus önmagában nem ad elég információt a valódi intenzitásról. Egy túledzettséghez közeli állapotban, magaslaton, vagy extrém idõjárási viszonyok között a pulzus félrevezetõ lehet, ekkor nõ meg a leadott tényleges watt-teljesítmény mérésének jelentõsége. A watt-teljesítmény mérésével lehetõvé válik egy versenypálya által állított követelményre való felkészülés. Egyszerûbben fogalmazva: ha a pálya domborzata megkívánja, hogy idõnként 500-600 Wattos- teljesítményt adjunk le, erre fel kell készíteni az izomzatot és a keringést az edzéseken! Végsõ soron egy egyéni idõfutam versenyt (ilyen a közép- és a hosszú-távú triatlon kerékpárszáma is) nem az dönt el, hogy kinek volt a legmagasabb a pulzus-átlaga, hanem, hogy ki adta le a legnagyobb átlagos watt-teljesítményt.

4. Milyen watt-teljesítményre képesek a kerékpárosok ?
A kerékpárosok többségének a maximális watt-teljesítménye (amit csak néhány másodpercig képes tartani) 600 és 1200 Watt körül van. A csúcsot a világ legjobb pályakerékpáros sprinterei tartják kb. 2300 watt-tal! (Ez a régebbi, hagyományos mértékegységben majdnem 4 lóerõnek felel meg!) Egy vasárnapi könnyû pörgetés a haverokkal kb. 100-200 watt közötti teljesítményt takar. Sultan el Faris a 2005-ös Hawaii IRONMAN gyõztese 280 wattos átlagot produkált 180 km-en! (És ebben benne van az is, amikor frissítésnél megáll a versenyzõ lába, vagyis ilyenkor a watt-teljesítmény zéró, ami jelentõsen csökkenti a végsõ átlag-teljesítményt!)

5. Hogyan határozhatjuk meg a különbözõ intenzitású edzések terhelését watt-ban?
Peter Reid, kanadai Ironman versenyzõ, kétszeres Hawaii gyõztes, 2000 júniusában kezdett dolgozni Chris Carmichael-el, aki Lance Armstrong edzõje is volt. Közös munkájuk egyik fontos újítása volt a Watt-mérõ mûszer rendszeres használata a pulzusmérõ monitorral kiegészítve.
A közös munka néhány hónap után meghozta gyümölcsét: Reid kerékpáros teljesítménye 9%-kal növekedett - azonos pedálfordulat és pulzusszám mellett!
A watt-mérõ helyes használatához egy új fogalommal kell megismerkedni: a "kritikus teljesítmény" fogalmával. Példának okáért: ha egy versenyzõ 20 km-es idõfutamot 30 perc alatt teljesít és az átlag watt-teljesítménye 320 W, akkor a 30 perces ,,kritikus teljesítménye" 320 watt. A különbözõ intenzitású edzések alsó és felsõ határértékeit úgy számíthatjuk ki, hogy a kritikus teljesítményhez hozzáadunk, illetve levonunk 5-5 %-ot. A fenti példát alapul véve: a 30 perces kritikus teljesítmény zóna (KT30) 304 és 336 watt közé esik. A különbözõ edzés-intenzitászónák meghatározásához a következõ teszteket kell a fent említett 30 perces teszt mellett elvégezni (a feladat mindig ugyanaz: az adott idõ alatt a lehetõ legnagyobb watt-átlagot produkálni)

1. 12 másodperc (jele: KT 0.2)
2. 1 perc (KT1)
3. 6 perc (KT6)
4. 12 perc (KT12)
5. 30 perc (KT30)
6. 60 perc (KT60)
7. 90 perc (KT90)

6. A watt-teljesítmény alapú edzések
Véleményünk szerint a regeneráló, valamint a hosszú aerob edzéseket továbbra is a pulzusszám alapján végezzük el. (60-65 illetve 70-75 %.-os intenzitás a maximális pulzushoz viszonyítva.
A kritikus watt-teljesítményt az alábbi edzésfeladatoknál célszerû alkalmazni:

Intenzív aerob állóképesség (tempó edzések)
Az intenzitás legyen a KT90-es, az idõtartam pedig 20-tól 60 percig
· Tejsav-tûrõ edzések
Intenzitás KT60, terjedelem 20 - 40 perc
· Erõfejlesztõ edzés a tejsav-küszöbön
Intenzitás KT30, terjedelem: 6-12 perces résztávok 3-5 ös ismétléssel, 2-3 perces pihenõvel
· Hegyi erõfejlesztés
Intenzitás: KT6, terjedelem: 1-3 perces dombra-hajtások összesen 10-30 perces össz-terjedelemben. A pedálfordulat 50-60 között legyen percenként.
· Anaerob állóképesség
Intenzitás: KT1, terjedelem: 3-5 x 30-45 másodperc három sorozatban. Az ismétlések között rövid 10-15 másodperces, a sorozatok között hosszú 5 perces pihenõ javasolt. Vigyázat, ez nagyon kemény edzés!
· Sprint edzés
Intenzitás: KT0,2, terjedelem: 10-12 pedálfordulat 100 %-os erõbedobással ! Magas pedálfordulatot használjunk. 5 x ismételjük, az ismétlések között tartsunk 1 perc szünetet. Összesen 3 sorozatot végezzünk 5 perc pihenõvel a sorozatok között.

fel a lap tetejére

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

VDO
az is egy gyártó. csinál km órákat és pulzusmérõket. pontosabbat nem tudok

de igazán az autók,motorok kijelzõi terén van otthon
egyébként durva hogy van egy magasság mérõs órája itthon 30-ért, és a multkor láttam a crc-n leárazva 18-ért. meg kellett volna venni:(

Feltöltött kép

MO.kisker árlista
http://boneshaker.hu...O2008Kisker.xls

vandorkecske

vandorkecske

vendég

• fórumtag
  • 79 hozzászólás
Sziasztok! Véleményetekre vagyok kíváncsi Suunto órákkal kapcsolatban. Futásra és kerékpározásra akarom használni. Jelenleg egy Polar FS2-m van, ami teljesen jól mûködik, csak nem tudom letölteni róla az edzésadatokat. Kölcsönben van nálam egy s610, errõl már megy a dolog, de ezt vissza kell adni (, és lentebb leírtak miatt nem teljesen megfelelõ). Szükségem van egy fejlettem órtára. Az ok ami miatt a Suunto érdekel az, hogy a Polar linuxal elég nagy hekkelések árán lõhetõ össze, az meg nekem nagyon macerás.
Szóval.
-A Suunto pulzusmérés tekintetében mennyire megbízható?
-Mennyire van normálisan kidolgozva az óratest, jók e a gombok (a 610-el nem vagyok elégedett e téren)
Segítséget köszi!

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás

VDO

ahogy egyre többet hallok a watt-mérésrõl, meg látom a diagramot, hogy mennyivel pontosabb, kezdem azt érezni, hogy a pulzusmérés tényleg elavult módszer...

Ez a watt mérés mi alapján mûködik?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Az hát. 16 év alatt kell, 16 és 20 között pulzus és watt egyszerre, utána meg fõleg csak watt.

Csak drága. Eléggé, még a Polarhoz képest is.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás
VDO

ahogy egyre többet hallok a watt-mérésrõl, meg látom a diagramot, hogy mennyivel pontosabb, kezdem azt érezni, hogy a pulzusmérés tényleg elavult módszer...

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
VDO,az mi?

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Pf, VDO? Vicc...
Azért van akinek _kell_ a Polar. És jelenleg nincs ennél jobb pulzusmérésen alapuló rendszer. Jelenleg S725X és CS600 a csúcs. Kinek mi a fontos, azt választja.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.361 hozzászólás
nekem egy egyszerû Cateye km órás pulzusmérõm van,semmi extra.5 éve van meg,és csak elemet cseréltem benne.70-80 ezret nem adnék a mindent tudó Polár-ért.Biztos jó,csak nagyon drage.
PLUS-ban vettem 2500-ért egy pulzusmérõt.Azt hittem gagyi,de 1.5 éve teljesen hibátlanul mûködik,és elég sok funkcióval rendelkezik.

AdLac

AdLac

törzsvendég

• fórumtag
  • 724 hozzászólás
Polar S725X-em van. A tavalyihoz képest idén kb a fele kalóriát méri, amúgy minden más hibátlanul mûködik.Volt valakinek hasonló, vagy tud valaki ezzel kapcsolatban valamit?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

tudsz alternatívát, ami minden téren jobb, mint a Polar?

Nem mondom, hogy minden tekintetben jobbak, de komoly alternatívák:
http://bike-componen...alog/Z3 PC-Link
http://bike-componen.../HAC 4 Pro Plus

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]