[Sigma BC 2006 MHR DTS]: 2 hónapja vettem (78 euró volt postaköltséggel [a Decathlonban ugyanez 110 Eu !]), fõleg a magasságmérõ miatt, a korábbi mérõm egy szintén Sigma Sport BC 1200-as, azzal (is) nagyon meg vagyok elégedve. Ennek pulzusmérõje is van, két biciklire (kis piszkálgatással többre) is jó.
A mûködése, mint többen megírták, szimulálható, ld.
www.sigmasport.com,
számomra ez jó segítséget jelentett vásárlás elõtt. A funkciókat sem ismétlem, inkább a tapasztalataimat írom.
A fölszerelés, beállítás egyszerû, még egyszerûbb, mint az 1200-asé, amennyiben külön ilyen gomb is van s nem a hátoldalon kell hegyes eszközzel ügyeskedni (ezen 4 gomb van, azon 2 meg 2 rejtett). No meg az ,,drótos'', ez nem (hanem digitálisan kódolt). Viszont ezt (2006) csak a baloldalra lehet (ajánlott) fölszerelni, ott meg én (avitt szokás) csengõt is tartok, kissé szûkös lett. Nagybetûs (még nagyobb, mint az 1200-as), jól látható a kijelzõ, világít is (állítható kontraszt).
A pulzusmérõje elve számomra kissé esetlen, egy (amúgy jól megtervezett) al-melltartót kell viselni, kezdetben megnedvesíteni (késõbb az izzadság elég). Használva már észre sem veszem, s jó játék növelni próbálni a szívdobogás ütemét.
A második bicikli jeladó készlete "DTS speed kit BIKE 2" névre hallgat, kb. 20 euró, _külön_ kell megvenni (pl. Decathlonban stb.). Könnyû megismerni piros (kb. egyötöde), míg az elsõé szürke. Még több biciklire úgy lehet használni, ha az ember átprogramozza (pillanatok mûve) a második kerékméretet és vesz további ,,második bicikli jeladó''-kat (lehet, hogy elsõt is lehet, de 2-at egyszerûbb). Az elsõ jeladója le is vehetõ egyszerûen, a második készletben nem volt olyan külön tartó, mint az elsõhöz. Erre nincs föltétlenül ráírva, hogy a 2006-oshoz is jó: az enyémre "BC 1106 DTS/BC 1606 DTS" van írva, de ez jó a BC 2006 MHR DTS-hez is; a bolti eladók tudják.
Nagyon ügyes a ,,túramód/hiking mode/Wandermodus/randonnée/..'', azaz egy kis kerettel külön túra magasságmérõként is használható, bicikli nélkül (azaz zsebben vagy nyakban). A legelején így használtam (a másik mérõvel) a második biciklin (ideiglenesen, második jeladó híján). A szívütésszám-mérõ így is mûködik (ki is kapcsolható, a mell alatti öv sem kell persze akkor). Soknyelvû (magyar is) a kézikönyve, a mérõ maga 7 nyelven tud (magyarul nem). A kézikönyv a fenti Világháló-címen elérhetõ (PDF).
Az indulási magasság (a két jobb gomb egyidejû megnyomásával) könnyen beállítható.
Eddig minden teljesen ergonomikus, azaz nem tudnék jobbat javasolni,
Már az 1200-assal is meg voltam elégedve, a ,,hosszú reset'' pont azt reset-eli (nullázza), amit kell; ennél is.
Igazi biciklisták hiányolhatják a pedálfordulat-mérõt, szerintem jövõre biztos lesz olyan Sigma is, mert valamelyik Sigma DTS 1606 (?) azt már rég tudja.
Kipróbáltam Mo-n is (meg a Chartreuse-ben is Fro-ban), a Balatonnál nagyszerûen mûködött, I. András
http://www.ittvoltam.../04/02/399a.jpg királyunkat, Vazul fiát épp oly magasra tette Tihanyban, ahogy 1060 óta nyugszik az apátságban
http://leveltar.kato...lma3-tihany.jpg; Bp-n is jól ment mindenütt, kivéve a HHH (Hármashatárhegy) legtetején (az Udvarház étterem mellett), ahol megjött a "TOO MANY SIGNALS" kiírás és kezdte nem mutatni a sebességet. Elindulva, ki és bekapcsolva megjavult.
Más, de hadd jegyezzem itt is meg, hogy az út a Fenyõgyöngye és az Udvarház közt (azaz a felsõ szakaszon, tkp. már az egykori Erdei Laktól, félúttól) BOTRÁNYOSan rossz és veszélyes, fõleg lefele jövet. Néha 60 km/h sebességre is fölgyorsultam a meredek lejtõn, de a vékony országúti kerekekkel csak teljes és nagy figyelemmel tudtam elkerülni a váratlan - és ilyen sebességnél már életveszélyes - kátyukat. Így érhetett az a szégyen, hogy egy hegyi bicikli megelõzött (lefele); ami neki enyhe egyenetlenség volt, az nekem a borzalmak megannyi mély, sötét hasadéka; némelyikbe azonban még õ is belefért volna.
A mérõ és a jeladók rögzítése a búvárkodásból átvett O gyûrûkkel történik, s mivel nekem vagy két évtizede azok a szilikongumi gyûrûk olyanok, mint az újak, ez sem aggaszt, mármint, hogy nem bírná vagy öregedne; NEM öregszik (vagy legalábbis nálam sokkal lassabban).
A barátaimnak
javasolnám, hogy ilyet vegyenek (a profik persze mást), a többieknek kifejezem alapos megelégedésem. Olyannyira, hogy egy ideje különbözõ Sigma Sport lámpákat is vettem, azok is jók.