Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pulzusmérõk és egyéb nyalánkságok

* * * * * 1 szavazat

 • Lépj be és szólj hozzá
3244 hozzászólás a témában

#3201
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
trollember én ilyet használok.
Van hozzá rádiós sebességmérõ, a kerékpárra
szerelhetõ megfelelõ tartó. Tud mindent amit egy normál kerékpárkomputer. 5 másodpercenként eltárol minden fontos információt : magasság, sebesség, pulzus , pedálfordulatszám (ha veszel hozzá szenzort 8 ezerért). Feltöltheted az adatokat
számitógépre egy infra led segítségével.( Az infra adó benne van az órában). Átlag pulzus, maximális pulzus, intervall edzésekhez beállíthasz céltartományokat idõket. Pl. 3 perc 170-180 pulzussal aztán 3 perc recovery megint 3 perc intenzív. Méri az idõket jelez ha kikerültél a cél pulzustartományból. Persze lehet távolság alapú intervallokat is csinálni. Karbonból készült az óra burkolata, vízálló stb. Van beépített fitness test ami
a VOmax-ra mond egy becsült értéket. Bringázás közben soha nem volt semmi problémám vele, viszont futás alatt érzékenyebb az elektromos zavarokra. Úgy látszik ekkor hosszabb idõt tölt az ember a zavaró mezõ közelében.

#3202
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
yala: nem tudok róla, hogy a Casio pulzusmérõs órákat lehet kapni itthon. Azt sem tudom, hogy gyártanak-e egyáltalán. www.casio-europe.com Nézelõdj. :) De remek más márkájú órákat is lehet kapni, amikkel szintén semmi baj nem lesz. (Polar, Sigma). Ezek az órák kb 7-8 ezernél kezdõdnek, amik még a pulzusmérésen kívül semmi mást nem tudnak. Amiben már van pl stopper, max/min pulzus, meg ilyenak, azok 15-20 körül alakulnak. Az igazán profi cuccok meg 80nál kezdõdnek.

#3203
TrollEmber

TrollEmber

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 905 hozzászólás
használ valaki olyan (esetleg pulzusmérõs) km-órát, amit a foglalatából kivéve karóraként lehet hordani?
meséljen már róla kicsit :)

és használ-e vki cateye OS-1 km órát?
szintén várom az élménybeszámolót :)

#3204
tpresident

tpresident

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 898 hozzászólás
Lovas Gabi:
Örülök, hogy sikerült jól menni.
Ha erõs szeretnél lenni, és megvan már az alap-állóképességed, lehet jó kis erõedzéseket csinálni felétek.

Az én véleménym szerint, ki kell választani 1 "hosszabb" emelkedõt.
Ez edzetségi szinttõl függ, 1-3-5km hosszú, min. 4-5%-os, lehetõleg egyenletesen emelkedõ út az ideális.

1. nap: kimész az emelkedõre, elõtte legyen min. fél óra bemelgítõ tekerés.
2-4-6 ismétléssel kell menni fel, az 1. legyen kemény, idõre, a lehetõ legtöbbet kihozva magadból, a 2. ennél könnyebb, lehetõleg végig nyeregben ülve, kisebb áttétellel, de magasabb csapásszámmal.
Az idõ ne legyen 10-15%-nál rosszab mint a kemény menetnél.
Érdemes kiválasztani két ponto, ami között mondjuk pont X km a táv, és ott edzeni mindig.

2. nap: Szintén hegyi edzés, de most 1 kört mész, amibe vannak 1-2km-es emelkedõk, lehetõleg 3-5-8db.
A köztes szakaszokon alacsony áttétellel magas csapásszámmal, míg az emelkedõkön végig erõbõl, közel max. pulzussal menni fel(ami a csövön kifér).

A köv. nap(3.) pihenõ !!!!
1-1.5 óra sík terepen való biciklizés ajánlott, alacsony intenzitáson, max. 140-155 pulzussal, sokat forgatva( 95-110 pedálford.).

4. nap: Állóképességi edzés, edzettségi szinttõl függõen 2-4 órás edzés, amit én úgy szoktam csinálni, hogy nem viszek magammal csak folyadékot, és addig megyek, amíg ki nem ürülnek a raktárak teljesen.
Ezt mindenki máshogy veszi észre, és ki is kell tapasztalni, hogy mennyi idõ alatt fogy el az energia.
Nekem ez kb. 3-3.5 óra kerékpározás, 29-30-as átlagot hajtva. Úgy igyekszem, hogy ekkora visszaérjek a lakóhelyem közelébe, és itt a környéken tekerek amíg meg nem éhezek, nálam ez az elsõ tünet az eléhezés elõtt...utánna még van kb. 20-30 perc, mire eléheznék, legtöbbször még elõtte hazaérek.
Otthon aztán nagy adag tészta.

Az elsõ két napi edzés után is szénhidrát javasolt, majd kicsivel késõbb v.mi fehérjedús kaja(csirkehús, hal, ilyesmi).
A fehérjeutánpótlással kis mértékben, de nõ az izomtömeg.
Az elsõ két nap lényege: Minnél jobban bírd az elsavasodást.
Utánna pihenõnap, majd az állóképesség megtartása érdekében köv. a 4. nap.

Ez nem szentírás, hanem egy ideális terv.
mindenki számára személyre szabható, csak az irányelveket kell logikusan követni.

#3205
yalaman

yalaman

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 509 hozzászólás
off
én egy pulzus mérõs karórát szeretnék leheõleg casio-t mert idáig csak ilyen óráim voltak és nem volt v elük semmi baj.
milyen árban lehet kb ilyenhez hozzá jutni és miket tud?
a segítségeteket megköszönném!
ahoy yala

#3206
Mellon

Mellon

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 697 hozzászólás

hogyan lehet 60% mászás, ha kört mész? távolságban azért nem ugyanaz... ;)


A mászásoknál meredekebb lefelékkel könnyen elképzelhetõ, hogy a távban több a felfele mint a lefele. Körben csak a szint emelkedés = süllyedés

de az nem veszélyes, ha sportkaját eszel? persze én is sokszor szoktam, de mindig volt egy olyan félelmem, hogy a koffeinhez hasonlóan erre is ráállhat a szerkezet, s egy idõ után már izo-izé nélkül már a dvd-kölcsönzõbe sem tudok eltekerni...szóval a kérdés így is feltehetõ, ha nem a pillanatnyi teljesítmény érdekel, hanem a hosszútávú fejlõdés, akkor nem fejlõdsz jobban tápszer nélkül?


Powerade nem energiaital, kevés kalória van benne (rá si van írva, hogy energiaszegény, erre mondtuk, hogy energiaszegény energiaital ;D), kifejezetten csak a folyadékpótlásra tervezték, ásványi sók vitaminok meg szennyanyag van benne.
Ehhez nem nagyon lehet hozzászokni, vagy beviszel elég sót, vagy nem tudják a sejtjeid felvenni a vizet a szükséges mennyiségben.

A kajához elvileg egy picit lehet, de nem kell abbahagyni és akkor nincs gond. 8)
A változások egy picit mindig visszavethetik a szervezetet, amíg alkalmazkodik az újhoz.
Kíváncsi lennék mit mondana erre egy doki, vagy egy hasonló szaki aki ért is hozzá, de gondolom ezekhez a "mû" cuccokhoz sem szoksz hozzá jobban, mint a jó normál, természetes étrendhez, hiszen ugyan azokból az elemekbõl épülnek fel.


#3207
Dante

Dante

  bentlakó

 • fórumtag
 • 7.199 hozzászólás
hogyan lehet 60% mászás, ha kört mész? távolságban azért nem ugyanaz... ;)

na jó, tudom én is, marha fárasztó az, ha mászol 10 kilómétren át, utána meg lelejtõzöl kettõn...

de az nem veszélyes, ha sportkaját eszel? persze én is sokszor szoktam, de mindig volt egy olyan félelmem, hogy a koffeinhez hasonlóan erre is ráállhat a szerkezet, s egy idõ után már izo-izé nélkül már a dvd-kölcsönzõbe sem tudok eltekerni...szóval a kérdés így is feltehetõ, ha nem a pillanatnyi teljesítmény érdekel, hanem a hosszútávú fejlõdés, akkor nem fejlõdsz jobban tápszer nélkül?

bocsi hogy átment OFFba

#3208
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 1.725 hozzászólás
Tegnap kipróbáltam néhány tanácsot és mondhatom, bejött a dolog.
Szokásos körömet (Avas-Miskolctapolca-Komlóstetõ-Bükkszentlászló-Bükkszentkereszt- Száraz szinva- Lillafüred- Avas) nyomva bemelegítésként egy laza, tényleg szolíd tempóval kezdtem. Tapolcára kiérve kezdtem a szokott tempót, illetve közel azonosat, figyelve a pulzusra. 170-178 között mozgott és észrevettem, hogy nem fáradok annyira, valahogy jobban megy a hajtás is. Bükkszentlászlónál álltam meg kb 5 percre és innen nyomás tovább fölfelé. Benyakaltam kb 2 üveg Powerade italt menet közben, szerintem ez is használt.
A teljes táv Avastól Avasig 45,2 km, és az idõmön voltam elcsodálkozva: 2 óra 09, amiben benne volt a városi rész is, illetve a tapolcára kigurulás is! A szintemelkedés 680 m körüli érték.
A pulzusmérõvel figyeltem az értékeket és ha túl magas volt, egy kicsit csökkentettem a terhelést. Aránylag hamar visszaesett a célzónába.
Jót tekertem, igaz, most érzem magamon a tegnapi napot, de mûködik a dolog. A tereprõl csak annyit, hogy kb 60% a mászás és a többi a lefelé vagy a sík terep.

Köszi mindenkinek a jó tanácsokat!#3209
tpresident

tpresident

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 898 hozzászólás
Thank's a segítséget.
Ha lesz 1 kis idõm az érettségi után, szigorúan nyomom a résztávokat.

hátszelet mindenkinek!

#3210
Dante

Dante

  bentlakó

 • fórumtag
 • 7.199 hozzászólás
Tpresident;

a gyorsaságot legjobban intervalledzéssel tudod fokozni, mondjuk 5 perc laza pörgetés után, nyomj 1 perces brutál-intenzív sprintet, s így tovább - én nagyon sokat fejlõdtem így; elõnyös, ha dimbes-dombos a terp, olyankor idõzítsd úgy, hogy a sprint vége éppen az emelkedõ tetejére jusson, onnan könnyû kilazulni

#3211
lcs

lcs

  vendég

 • fórumtag
 • 160 hozzászólás
Sprint/hosszútáv:
A vázizomzatunkban kétféle rost van, ezeket vörös és fehér rostoknak nevezik. Az egyik való a sprintre(gyorsaság, erõ, robbanékonyság, de rövid idõtartamú terhelhetõség), a másik nem olyan gyors, és nem annyira erõs, dinamikus, viszont idõben jól bírja. A kettõ aránya genetikailag meghatározott, de edzéssel alakítható. Emiatt van, hogy bizonyos emberekbõl soha nem lesz gyors sprinter, mások meg hiába gyorsak, sose lesznek maratonisták. Jól felszerelt helyeken lehet vizsgálatot végezni, hogy alkatilag melyikre vagy inkább predesztinálva.
Az edzésükre is különbözõ módszerek valók. Az a gáz, hogy nekünk bicajosoknak mindkettõ kell :o
legjobb, ha változatosan készülsz.
üdv


#3212
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Én is mostanában hallottam, hogy élsportolóknak
van 200 fölötti max. pulzusuk. Kezdhedsz bizakodni. ;D (Armstrong 201)

#3213
pcycle

pcycle

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 1.247 hozzászólás
Bemelegítésnek ajánlom mindenkinek a tekerés elõtti gimnasztikát, ez az izületeknek és izmoknak jó, nem helyettesíti a terhelésest. A bemelegítésnek is vannak szakaszai, az "igazi" 10-20 percessel könnyû forgatással nem ér véget, pl. verseny elõtt jó 8-10 "lendületet", "fokozót" venni (kb 200m-ek). Sõt még ezután is eltelik pár km vagy perc míg a szervezet teljesen bemelegszik.
a 200-as pulzus nem az edzetlenség jele, hanem éppen a szervezet terhelhetõségét mutatja, ha valakinek már 160-nál problémája van, az lehet gond (vagy a pulzusmérõvel). Egyszer mutatták a nagyok pulzusát verseny közben: 182-188 között volt és nem véghajrában! amellett, hogy (nekik) nyugis hajtásban kb 120 körüli.

#3214
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Tpresident intervallozzál mint állat ;D.
Hetente max. 1-2
Majd összefutunk és csinálunk egy üldözéses versenyt ;D.

#3215
tpresident

tpresident

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 898 hozzászólás
A bemelegítést én 10-15 prcben határozom meg, amíg kiérek a városból (Tatabánya).
Lámpáktól nem sprintelgetek a következõig, nyugodt, 25km tempóban, de nagyon kicsi áttétellel(39/19-17) 100-110 pedálfordulattal melegítek be.
A levezetést kb. ugyanígy. Ha beérek a városba szintén visszaveszek a tempóból, és ugyanúgy finoman pörgetek haza.
A kettõ között meg ami éppen van.

Abban segtsen nekem valaki, hogy mivel tudom a gyorsaságomat fokozni, rövid távon(15-20km).
Idõfutamokon egyre gyengébbeket teljesítek, hosszú távon viszont 1re jobban érzem magam.
Vissza szeretném szerezni a gyorsaságomat az idõfutamokra.
help Me !

#3216
lcs

lcs

  vendég

 • fórumtag
 • 160 hozzászólás
Hi
A nyugalmi pulzusról: nagyon sok csúcsatlétának van 40 körüli vagy alatti nyugalmi pulzusa. A kitartást igénylõ aerob sportok ezt eredményezik, ill. követelik. Pl. láttam a múltkor a Discovery Travel&Adventure-n egy kalandtúra- közvetítést, ott az összes bemutatott figurának 50 alatt volt a nyugalmi pulzusa.
A bemelegítésrõl: általában jó az (és persze idõtakarékos), ha ugyanazzal a mozgással, csak csökkentett aktivitással melegítesz be. Fontos, hogy az izmaid fokozatosan melegedjenek be, és az ízületeidet is(!) készítsd fel.
A keringésrõl: most már értem, miért hideg mindig a hasam tekerés után!


#3217
KillerTom

KillerTom

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 1.570 hozzászólás
nekem van egy jo "bevalt "szokas , ami ha nem is a pulzusmerokhoz , de a pulzushoz tartozik..

kovetkezo muveletekre van szukseg "

1, reggel felkeles utan , de meg az agyban pulzusmeres..szukseges egy stopper /ebreszto ora stb../ az egyszeruseg kedveert .. 15mp meres es az ertek szorzasa 4 el .
ezt 2 hetig minden nap .. es alapul egy atlagot kapunk, ami emberenkent valtozik ..

2, ha faradtak vagyunk mar reggel eredmenyt kapunk errol ..ha +10% pulzus emelkedes tapasztalunk az jele annak hogy nem aludtunk rendesen , vagy eleget .. ez nem feltetlenul baj .. egy kemenyebb nap utan ugym. termeszetes..

3, az ilyen napokon 25% gyengebb teljesitmenyt tudunk leadni " gepunkon" amivel be kell elrunk,... az edzes kihagyasa rosszabb ennel , azonban ha az elso 10 perc utan nem erezzuk jobban magunkat mint a kezdesnel, akkor viszont irany vissza es az nap pihi !!! . ../ bemelegitest nem szamitva , de nem kihagyva ! ../

ez egyszeru trukk betartasa nekem sokat segitett ..

#3218
Nemfáj

Nemfáj

  vendég

 • fórumtag
 • 196 hozzászólás
NVik: ha a tejsav-küszöböt elérem, akkor kifáradnak az izmaim, nem? De én meg simán kifulladok. Ez nem inkább edzetlenség? Vagy a tejsavhatárnál is kifulladással jelentkezik a "vég"?
Érthetõ a különbség? Szóval inkább szusszal nem bírom, mint lábbal.


potty: megnézem, köszi!

#3219
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Sajna nincsenek Jan Ullrich-hoz hasonló képességeim ;D.
Hiába erõs a szivem ha 190 centi vagyok és 85 kiló
ezt a súly azért cipelni is kell. mind futásnál mind
kerékpározásnál ::). Tpersident pl. bármikor lenyomna.
Ma voltam a Szentendrélõl induló
olimpiai ötpróbán. Kellemes 70 kilcsi volt végig emelkedõkkel.

#3220
potty

potty

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 378 hozzászólás

Ja, van egy egyszerû módszer a max pulzus kiszámolására, ami az esetek nagy részében pontos is.
220ból vond ki a saját életkorodat. Ha nagyon edzett vagy akkor 230ból.