Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Pulzusmérõk és egyéb nyalánkságok

* * * * * 1 szavazat

 • Lépj be és szólj hozzá
3220 hozzászólás a témában

#3201
Nemfáj

Nemfáj

  vendég

 • fórumtag
 • 196 hozzászólás
nVik: nem hallottam a tejsavküszöbrõl, illetve csak elméletem van, de pontosan nem tudom. Mi az?

Lovas Gabi:
nem tudom, a pulzusmérõ segíthet-e a bemelegítésben. Némi laza gimnasztika csak jó lehet, mert nyamvadt a magyarság ízületi állaga, de igazán bringán tudsz bemelegedni, azzal a mozgással, amit végezni fogsz; tehát a futás nem az igazi.(szvsz).

A bemelegítés tényleg egyéntõl függ. Nem tudok pontos határt mondani, de valahogy olyan, hogy nem bemelegedve a közepes sprint fáraszt, bemelegítve viszont feldob. Legalábbis ez az érzés van nekem. (Olyan, mint autónál alacsony fordulatnál padlógáz, és azt mondja amotor, hogy öööööööö, de nem húz. magasabb fordulaton meg kilõ. nem bírom elmagyarázni jobban az érzést, tudományos támpontom nincs.) De jobb, ha az elején pörgõsebbre veszed, hiszen a test minden izma olyan, mint a szív: ha folyamatosan feszíted, lassabb a benne futó, ellátó erekben a véráramlás, mint a dinamikusan dolgozó, "pulzáló" izmokban. Utóbbiak mintegy maguk is "pumpálják "a vért.
Véleményem szerint 15-20 perc azért kell a bemelegítéshez, a szervezet felpörgetéséhez.

Hm. Hát nem sok tanács volt részemrõl, mi?

#3202
Ras

Ras

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 4.021 hozzászólás
én bemelegítésképp az elsõ 5-10 kilcsit szoktam lazán tekerni semmi erõlködés ::) tudom nem nagy bemelegítés de viszonylag elégséges

#3203
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 1.725 hozzászólás
Az eddígiekbõl néhány hibát máris találtam az én módszeremben. Ugyanis:
Ha elindulok tekerni, általában nem melegítek be, illetve ezek szerint nem tekinthetõ bemelegítésnem az az 1-1,5 km, amit az Avasról legurulva egy laza de tempós tekeréssel kezdek. Utána természetesen a szokott tempómban megyek kifelé, hol Tapolcára, hol Lillafüredre attól függ. És itt jön a következõ hiba:
Osztom neki nagytányéron, emelkedõn fölfelé sem kapcsolok vissza középsõ tányérra. Ekkor szalad fel a pulzusom és kezdõdik a dübörgés, illetve légszomj.

Véleményetek szerint a bemelegítést hogy kezdjem? Konkrétan: Nem tekeréssel, hanem agy laza gimnasztikával, vagy egy pár perc futással?
Mennyi idõ szükséges ahhoz, hogy az izmok ráálljanak az igénybevételre? (biztos egyéntõl függ, de mégis szükségem lenne pár támpontra)
A pulzusmérõ segíthet a bemelegítésben?

Bocsi, lehet hogy hülyeségeket kérdezek, de az idén kezdtem komolyabban foglalkozni ezzel a részével is a dolognak, érdekelnének a tanácsok, javaslatok.

#3204
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Nekem futásnál nagyon magas a pulzus. 180-as
pulzussal 50 pecet birok kb. Ez persze futás a végkimerülésig tipus nem kocogás. Bringánál ez 140-170 között változik hegymenetben felmehet 176 körülre is.

Nemfáj hallottál mát a tejsavküszöbrõl? Az lehet nálad
170 és 180 között.

#3205
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
A jobbak nem "bántják" egymást, tök jól megvannak egymás mellett. Ha gagyibb a cucc, akkor lehet, hogy be tudja zavarni valami.

#3206
Nemfáj

Nemfáj

  vendég

 • fórumtag
 • 196 hozzászólás
És a saját tapasztalat:

Én is Echowell Ruby 100-t használok, nemrégóta ideje.
Futásnál sokkal alacsonyabb pulzust bírok tartani. Ott 150-160 körül már jelentkezik a fáradtság, és vissza kell venni 120-130 közé, hogy kipihenjem magam. 140-150 körüli pulzussal kell edzenem, hogy bírjam tartósan a futást.
Bringánál a 170 körüli pulzus sem "ölt meg", csak 180 felett kezdõdtek a gondok. Nem tudom, mi a különbség oka. Legalábbis nem vagyok benne biztos...


??? ??? ???JA!! KÉRDÉS!! ??? ??? ???

A pulzusmérõ adója és mondjuk egy vezetéknélküli kpárkomputer adója nem zavarják egymást? Mert vennék a Ruby mellé egy Cordless 3-t is. Tudtok errõl tapasztalatot? Elõre is köszi.


#3207
Nemfáj

Nemfáj

  vendég

 • fórumtag
 • 196 hozzászólás
Hát jó...

A terhelés elviseléséhez megfelelõ mennyiségû oxigenizált (a tüdõn átáramlott) vér kell. Ehhez kell a szív, mint motor. Nagyobb terheléshez több vért kell eljutattni az izmokba stb, tehát a motor/pumpa is nagyobb terhelést kap.
A vérmennyiséget, amit 1 perc alatt áramoltat, hívjuk perctérfogatnak.
A pertérfogatot az egy összehúzódásra kilökött vér (verõtérfogat) és a pulzusszám szorzata adja.
Tehát vagy egyiket emeled, vagy másikat (vagy mind2õt, mint a gyakorlatban is így megyen).

Ha verõtérfogatot emelsz: nagyobb vért nagyobb erõvel kell kilökni, erõsebb összehúzódás/erõsebb szívizomrostok (azaz több rost) kell.
Ha pulzust emelsz: azonos erõvel, de percenként többször kell összehúzódni. Ami nem baj,

DE!!! a szívizom is oxigént/vért igényel, amit a szívizomzatban futó koszoruserek szállítanak. A feszülõ szívizomban a koszorúsér is beszükült. Tehát csak a laza, elernyedt, "diastoléban levõ" szívizom kap vért. Tehát a lassab pulzusnál több idõ marad elernyedésre, több vétr kap a szív. (Ja: az összehúzódás sebessége egy hatron túl nem fokozható, tehát a pulzusszám növekedésével a relaxációs/diastolés idõ rövidül.
(Hasonlat: 1 perc alatt 1x vehetsz levegõt. Gyors ki-be, vagy lassú, nyugodt ki és lassú, nyugodt be a jobb??)

Na most a terhelés!!
Az edzetlen szervezet a pulzusszámot emeli, mert a szív nincs felkészülve az erõsebb összehúzódásokra. Hamarabb eléri teljesítõképessége csúscát.
Az edzett szív erõseb, tehát u.olyan vagy alig emelkedett pulzus mellett több vért nyom ki,mert bírja erõvel, és marad még pulzustartaléka.

Ez nem azt jelenti, hogy utóbbinál a pulzus meg sem emelkedik, de az emelkedés mértéke kisebb.

Kivétel: ha hirtelen, bemelegítés-rákészülés nélkül terheled magad, akkor a szervezetet fokozott stressznek teszed ki. Következmény: adrenalin és egyéb hormonok felnyomják a pulzusodat gyorsan, és hamarabb kimerítenek.

Másrészt a bemelegítés során a keringés átrendezõdik: belek-bõr stb kevesebb vért kap, izmok többet. Ez is idõbe telik. A mentális bemelegítés is fontos: rendszeresen sportolóknál lemérték, hogy amikor tudja, hogy nemsokára edzeni fog, de még effektíve nem csinált semmit, már emelkedett az izmok vérellátása, tágultak az izom-erek, emelkedett a pulzus is!!!!!

#3208
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
szerintem azért van ez a topic, mert érdekel valakit. szvsz Lökjed! :)

#3209
Nemfáj

Nemfáj

  vendég

 • fórumtag
 • 196 hozzászólás
Bocs, ha érdektelen, de hátha van valakinek új információ is...

Az egészséges - nem szívbeteg ember - így, 1-1 edzéssel nem tudja (na jó, elmebeteg terheléssel tudja) hazavágnio a szívét.
Mert ha a szívizom nem kap elég vért, akkor nyom és fáj a mellkas, ami iszonyú, és az ember úgyis leáll.
Fiataloknál - azaz nem szív-koszorúér betegeknél - viszont, ha aszív a teljesítõképességének felsõ határára ér, durván meghatározva "keringési elégtelenség" lép fel, vagyis a felmerülõ oxigén igényt nem tudja a szív sem pulzus, sem verõtérfogat (egy összehúzódásnál kilökött vér mennyisége) emelésével kielégíteni. Ekkor jön a zakatolás, meg a "nem elég a levegõ".

Lovas Gabi: Nem kell mindenáron megállni - sõt nem is célszerû, - csak csökkentsd a tempót, hogy a pulzus egy bizonyos érték alá menjen. Ez egyénenként változó, de kb 110-120-140-150 körüli pulzus.

Érdekel Valakit a terhelésre adott válasz edzett és edzetlen emberél? Mert nem akarlak terhelni teiteket magamal... meg élettannal...

#3210
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Hát igen olyasmi az ára.

#3211
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
Huhh... Az elég komoly cucc. Olyan 70-80 körül van, nem? A 38-42-es pulzus az már elég jó. Arra kell törekedni, hogy ugyanazt a távolságot ugyanazzal a sebességgel egyre alacsonyabb pulzuson sikerüljön teljesíteni. Akkor fejlõdik az ember igazán.

#3212
NVik

NVik

  vendég

 • fórumtag
 • 165 hozzászólás
Én is csodálkoztam tpresident 200-210 -es
pulzusadatain. Nekem még sosem ment 186 fölé
a nyugalmi meg 38-42 körüli. (Sokat futok is)
Ezek a 200 fölötti értékek is lehetnek teljesen normálisak embere válogatja. Én egyébként egy
Polar S720-ast használok ,sebességmérõ, lábfordulatszám,magasságmérõ, 5 másodpercenként eltárol minden fontos információt (összesen 8 órányit max.). Ezeket feltölthetem a számitógépemre és nézhetem hogyan alakult a sebességem stb. az edzés alatt. Szeretem nézegetni a terep profilt. :))))
Szuper kis szerkezet.

#3213
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
Ez a 200-210-es pulzus azért megütötte a szemem. Az NAGYON sok. Akinek alapból sok a pulzusa, és nem edz rendszeresen, annak szokott ilyen magas lenni. Vagy aki cigizik. Egyébként abnormális.

Az edzõkörömet nyomva viszont megfigyeltem, hogy amikor a pulzusom 160 fölé ér, akkor kezdõdik a dübörgés az agyamban és elfogy a levegõ. Ilyenkor muszály megállnom és egy kis szünetet tartani. Pár perc után az érték visszaáll 100-110 közötti értékre és innentõl kezdve már megint megy a tekerés.


Ebben más is közre jácchat. Nem hülyeség csináltatni egy vérképet. Haverom is csináltatott egyet, és kiderült, hogy a kevés a Vas a szervezetében. (mondtam neki, hogy nyalogassa a kilincset ;D). Az õ értéke 4-5 között volt a kellõ 9-hez képest. Ha jól tévedek. De kapott valami gyógyszert (Makrofer), és azóta sokkal kevésbé fáradékony, jobban tud koncentrálni, és gyorsabb az edzéseken. (Õ is futó)

#3214
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 1.725 hozzászólás
Elõre is köszi tamaskaa!

Érdekel a dolog, hátha tudok javítani valamit a jelenlegi állapotomon!

#3215
tamaska

tamaska

  Beast of the East

 • globális moderátor
 • 19.996 hozzászólás
Egy haverom most ír a TF-nek egy elõadást a pulzusmérésrõl. Igaz futó, de majd elkérem tõle, és feltesszük a cikkekhez. Amúgy nem hülyeség ez a pulzusmérés dolog... ::)

#3216
Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

  fórumfüggõ

 • fórumtag
 • 1.725 hozzászólás
Próbálgattam tegnap éás ma is a dolgot és az alábbi megállapításra jutottam.
A nyugalmi pulzusom 68-70 közötti érték.
Az edzõkörömet nyomva viszont megfigyeltem, hogy amikor a pulzusom 160 fölé ér, akkor kezdõdik a dübörgés az agyamban és elfogy a levegõ. Ilyenkor muszály megállnom és egy kis szünetet tartani. Pár perc után az érték visszaáll 100-110 közötti értékre és innentõl kezdve már megint megy a tekerés.
Ezeket a megállásokat szeretném valahogy kiiktatni.
Megfigyeltem azt is, hogy ha emelkedõn fölfelé pörgetõsen megyek, akkor megint elszalad a pulzus ugyanúgy, mint ha nagy áttétellel, kis csapásszámmal hajtok.
Gondolom, hogy a megoldás az lehet, hogy megtalálni azt az ideális áttételt, amivel a pulzus valóban 160 alatt tartható.

#3217
tpresident

tpresident

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 898 hozzászólás
A pulzusmérõvel való edzés nagyon jó dolog.
Én 1 Sigma PC-3asat használok. Van rajta óra, stopper és pulzusmérés.
Nekem ennyi elég, ha ránézek, tudom, hogy mi az érték és az jó, vagy nem.
Nekem ne csipogjon, hogy ezt vagy azt csináljam, bár ez már izlés kérdése.
A lényeg, hogy ha haverokkal megyünk bringázni(edzeni), 1-1 hegytetõért-sprintnél 200-210 simán kijön.
Állóképessségnél is jó, lehet játszani, hogy miként lehet 140-160 között tartani a pulzust.
Idõfutamon nagy segítség, mezõnyversenyben nem sokat ad, ott úgyis menni kell, ha megy a mezõny...ha 120 a pulzus, ha 200.
Viszont nem szabad nagyon belebolondulni.
Ha nem edzeni, csak pörgetni mész 1-2 órát, tök fölösleges magaddal vinni, én néha még állóképességhez sem viselem.
Intervallumnál és hegyi iedzésnél, valamint idõfutamnál nagyon hasznos információt közöl.

#3218
David007

David007

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 970 hozzászólás
ja és tudod szabályozni... kicsit lassabban tekersz.
amugy minnél eddzettebb vagy annál kevésbé megy fel a pulzusod és annál gyosabban áll vissza.

#3219
David007

David007

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 970 hozzászólás
nekem volt/van ilyen eddzéstervem (pulzushoz kötve) és ott ugy csináltuk, hogy felkellett szaladni egy hegyre meg minden és a pulzusodat mérik, de nem feltétlenül akkor a legmagasabb,amikor felérsz.


#3220
pcycle

pcycle

  törzsvendég

 • fórumtag
 • 1.247 hozzászólás
A MAx Pulzusra van egy számítási mód, de az persze "biztonsági" (30 felüli nem túl edzetteknek van elsõsorban kitalálva), nem pontos. EGy amatõrnek 30 alatt általában 200-210 körül van, persze eltérések vannak. Aki egészséges nemigazán számít mennyi, mert a szervezet automatikusan leállít, ha átléped. Ha mégis tudni akarod, akkor legkönnyebb formája: emelkedõn felfelé nagy tárcsával nyomod, amennyire csak birod. És persze több alkalommal, mert több adatból jön ki az igazi max. A pulzusórákba aztán ezt a adatot be lehet rakni és sípolni fog, ha átléped. (Edzésen érdemes kevesebbet beírni, ill. változtatni a különféle terhelések szerint) Huzamosabban pedig nem jó 170-180 felett tekerni.
Szabályozni a terhelés csökentésével vagy növelésével lehet. Hogy mitõl függ az leginkább öröklött képesség, + edzettség, pillanatnyi állapot, idõjárási viszonyok esetleg tengerszint feletti magasság.