Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

II. Mátra Maraton

- - - - -

• Please log in to reply
568 replies to this topic

Oldbig

Oldbig

vendég

• fórumtag
  • 61 posts
MM avagy egy Matuzsálem Monológja

A bringázás iránti olthatatlan függõség hovatovább oda juttatott, hogy elhatározássá vált bennem, elindulok életem elsõ maratonján. Az én koromban ez jóadag pimaszságnak, hogy ne mondjam nagyképû hepciáskodásnak minõsül. De mit tehet az, aki csak nem bír a nadrágján ülni, ha bringás megmozdulás szervezõdik, s mindez a szívéhez oly közeli Mátrában. Nosza lázas készülõdés, a derék játszótárs felkészítése a nagy feladatra (sejtettem, mi vár ránk). A hardware rendbetétele mellett szellemileg is hangolódni kell, ezért maratonos beszámolók tanulmányozásával tuningolom meglévõ szellemi kapacitásom.

A jelszó: Fel a hegyre! Az oda vezetõ utat biciklik alá szerelt autók hosszú sorfala mutatja. A parkolóba bejutni nem könnyû, a sok tétova autós között egyetlen határozott egyén, kezében parkolójegyeket szorongat. Irgalmat nem ismerõ hangon közli: 450. Erre én csendes Jó reggelt-el válaszolok és a további vitát elkerülendõ, fizetek. Belül azért motoszkál egy gondolat, vajon ez nem fért volna bele a nevezési díjba? Na mindegy. Nevezés, regisztráció, miegymás, ahogy az már egy sporteseményen lenni szokott. Masters 2, számomra kissé mulatságos elnevezés, szerintem ebben a témában a mesterek inkább az ifjabb korosztályhoz tartoznak. Azután már csak aktív készülõdés, bámészkodás, ismerkedés a korban közeliekkel (van még rajtam kívül néhány avar kori lelet).

Végre eljõ az idõ, beállás a rajthoz. Igyekszem a sor végére kerülni, mert hiszek a közmondás igazában, utolsókból lesznek az elsõk, bár nem minden áron akarok nyerni. Percek telnek, izgalom fokozódik, tapintható a feszültség. Végre felhangzik a bûvös szó: RAJT, nosza nyeregbe, de jó ideig eltart, míg megindulunk. Feltekerünk a valódi rajthoz. Mire odaérek, az eleje már vígan poroszkál felfelé a sípályán. Megyek utánuk, de elfogy alólam az összes fokozat. Leszállás, tolás. Körülnézek, nincs mit szégyellni, többen vagyunk így. Enyhébb részen ismét nyeregbe, majd vissza a valóság talajára. Jobb ezt nem erõltetni. Távolban feldereng a Kékes tornya, lassan csak felérek. Jól megérdemelt 3 korty vízzel jutalmazom teljesítményemet.
Zúzás lefelé, majd be a fák közé. Kõ! Amennyi kõ csak kõ, az mind itt adott randevút egymásnak. Erõsen kapaszkodom, szinte már görcsösen. Elõttem, mögöttem száguldó harcostársak. Felbátorodom, néha már elõzgetek is, de engem is elhagy néhány erõsebb jellem. Gumijavítással pepecselõ emberek sorfala közt érek el a hírhedt ösvény bejáratához, ahol kisebb tömeg fogad. A várakozás kedélyes adomázással telik, majd a libasor engem is beszippant. Bringát szíjra helyzetbe, megindulok felfelé. Tetszik, hogy a többség szó nélkül tûri a kényszerû sorállást, csak egy-egy virgonc próbálkozik ezt a békés rendet megtörni.

Fahíd, csúszós köves emelkedõ végén felérek a focipályára, ahol életem párja vár a megbeszélt tápanyagokkal. Rövid szóváltást követõen vágtatás az egyik legjobb részen. Csak az elõttem lévõ ne porolna pont a pofámba. Kiérek az aszfaltosra. Megyek mint a meszes, majd megint földút az elmaradhatatlan kövekkel. Itt néhányan már szembe is jönnek. Csak késõbb eszmélek, nyilván kereshetnek valamit. Majd megint aszfaltos, de ez már felfelé kapaszkodik. A táj gyönyörû, az idõ kellemes, tekerek szorgalmasan. Tápolni is kéne, mert fogytán az energia. Nosza betolok egy zselét, felét sikerül magamra kenni, bízom benne hogy bõrön át is felszívódik. Tekerek. Néhányat utolérek, néhányan utolérnek. Tekerek. A távolban egy fehér vitorla helyett kék napernyõk. Etetõpont, kedves lányok invitálnak. Leszállok, iszom egy, majd még egy pohár vizet. Búcsú nélkül távozom. Szénégetõ után lemegyünk a gallyai útra. Elõtte a lassító megtréfál, de baj nélkül átevickélek a pallón. Aszfalt után megint be az erdõbe. És igen, ez a rész tetszik a legjobban. Van itt minden, ami eddig volt, kellemes kanyarok, kövek is módjával, technikás részek és váratlan akadályok. De azért jó tempót lehet nyomni.

Kiérek a parádi útra. Ez megint aszfalt, valaha itt autóverseny részese voltam, de ezt most feledem. Kis idõ múlva bezavarnak a fák közé. Gyanús egy hely, hát nem egy kegyhely. Van itt minden. Fû, fa, virág, vízmosás, patak és persze kõ minden mennyiségben. Mindenem fáj, ezt már csak módjával vállalom. Inkább a koromhoz méltó megfontolt megközelítést részesítem elõnyben az ifjonti virgonckodás helyett. Azért egyszerre kiérek az erdõbõl és ez itt Mátraháza. Hétvégi autós megijed, dudál is rémülten, mire kórusban megkapja a magáét a nézõktõl. ITT BRINGA VERSENY VAN! Füttyösök között csörtetek be az edzõpályára. Még egy rámpa és bent vagyok a célban. Elmarad az üdvözlés, ez kicsit hiányzik. Félre állok, várom a párom. Õ legalább örül nekem, és egy kicsit én is magamnak. Hát ezt is megcsináltam!

era

era

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,531 posts
Ja és a vége is fantasztikus volt. ÉN ÉLETEMBEN MÉG EKKORÁT NEM GURULTAM. :o Mátraházáról le Vámosgyörkig. Ez kb 23 km. Röfike elõttem, Pityke utánam. HHHihhhetetlen volt. 55-nél csak azért nem mentem többel, mert beértem egy autósort. 8) Azt hiszem Magyarország legnagyobb gurulópályáját találtam meg!!! ;D

És majdnem elfelejtettem gratulálni az elsõ maratonosoknak. Gondolom nektek is úgy megtetszett a dolog, hogy ezután az összesre jöttök. ;) :-* Era

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
;)

lásd majd BikeMag........ ::)

amúgy nehogy azt hidd megússzátok ;D ;D ;D
csak ma fogom megírni... ;)

8) PéeF

sianis

sianis

törzsvendég

• fórumtag
  • 323 posts
Para!

Hol marad az idei hosszú beszámolód? Vagy az idén én és Nati leszünk bevágva a Bikemagba? ;) ;) ;)

Üdv...Sianis

mrc

mrc

törzsvendég

• fórumtag
  • 295 posts
Haliho!

Csak annyit akarok mondani, hogy nagyon zsir volt a maraton, lenyomtam az extrem tavot 5 ora alatt, ami a nyari fel(nem)keszulesemhez kepest turheto eredmeny... Nem volt defektem, elehezsesem, kiszaradasom, sot meg firkazni sem sikerult ;) A BMFTs mokakon sajna nem tudtam resztvenni, mert keson erkeztem es koran lepni kellett, de majd valamikor maskor...

Udv,
mrc (l'original)

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Azok Rave-ék voltak. Hát végigtolták az utolsó 8 kilcsit szegények.

obsidian

obsidian

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,038 posts
Üdv!

Örülök, hogy végre személyesen tudtam találkozni "A Csapattal"!!! ;) A kaja eszméletlen jó volt (de minden, mivel én a komplett szószkínálatot végigettem... ;D )!
Chessy, kár hogy nem emléxel a receptre... Ja, és kösz, hogy odaadtad a csomagom Lovas Gabinak, akinek meg kösz, hogy felhozta Mátraházára! :)
Az ugróshow elég éátványosra sikeredett, bár ha Tyito firkált volna egyet, akkor tuti még látványosabb lett volna! ;) (és nem morgott volna annyit! ;) )

Remélem a pre-Mecsekre is el tudok menni! A sástói este alapján jó bulinak ígérkezik!!!

Ami a maratont illeti:
Tetszett: pálya (még így, kövesen is és részemrõl emelkedõk rulez! 8) ),
itatóslányok (nincs fotó ??? ;D ),
kaja-pia elég volt (nekem legalábbis addig, amíg hazaértem),
kellemes idõjárási körülmények.

Ami nem tetszett: lassú rajt (inkább tumultus volt ez, mint rajt... mondjuk tényleg jobb volt, mint a szegedi 40es! ::) ),
az a két idióta a mikrofon mögött... Inkább zenét hallgattam volna! akármit (except sramli+lakodalmas)
csak ne azt a sok idiotizmust! >:(
Sok szemét a frissítõállomások után. (a banánhély a susnyásban még lebomlik, meg tán a papírzsepi is, de a poweradeflakon + csokipapír kevésbé!)

Mindenkinek gratula, aki végigment! (az extrémeseknek + Erának különösképp!)

Tényleg, mi lett azzal az XTR alkatrésszel, ami miatt az egyik csapat tolni kényszerült? (asszem monoblokkról volt szó ??? )

Most ennyi...

sopron

sopron

törzsvendég

• fórumtag
  • 433 posts
Sziasztok!
Én is sikeresen teljesítettem életem elsõ maratonját és azt hiszem minden elõnyét és hátrányát (defekt, centírozás, fékszerelés) is élvezhettem. Köszi mindenkinek, aki drukkolt ill. aki félreállt, amikor egy õrült pyxises csattogott mögötte.
Külön gratula a hosszútávosoknak; ezen a rázópadon azért nem volt kis teljesítmény!

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,133 posts
Köszi szépen Cheesy, tényleg mûxik :D

bye-bye!

ors

ors

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,533 posts

Számomra nagyon élvezetes maraton volt. :D
S ha már a mátrakör rajtját lekéstük ... :( kettõböl egyet sikerült teljesíteni .;)

A lájtos formációt választottam, ami valóban nagyon lájtos útvonal volt, néhol gyönyörû kilátással...
egyetlen gondom az volt, hogy az elején az egynyomtávoson nem lehetett elõzni s igy jócskán lemaradtam, de legközelebb nem állok a sor végére :)

Az eredményhirdetést már nem volt energiám kivárni így azt sem tudom hol értem célba, de ugye lesz eredmény a honlapjukon??

Köszönet mindenkinek mindenér s már alig várom a 24 órást hogy újra összejöjjön a BMFTEAM :D

Ja, és a gyúrás frenetikus élmény volt, ilyen kéne minden verseny után!!!!!

cheesy

cheesy

vendég

• fórumtag
  • 186 posts
Hali Egér,

Kattints rá a feldolgozás alatt álló képre és beindul a gép. Megnézheted a képeket.

kergeeger

kergeeger

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,133 posts
cewasztok! ;o)

Szuper hétvége volt!
Pixel képei nagyon bejönnek! Sajnos a kep.tar még most is vacakol ,úgyhogy Lovas Gabi képeit még nem sikerült megnézni :(
Késõbb bõvebben írok majd mert most mintha még a kezemben érezném a rázkódást ami a sziklás-köves-kavicsos földutaknak köszönhetõ. ;)

Addig is bye-bye Mindenkinek , a sérülteknek pedig jobbulást kívánok!

kergeegér

zsol-T

zsol-T

vendég

• fórumtag
  • 11 posts
én ugyan nem szoktam hajrázni, de most én is hasonló befutót produkáltam, bár a kûzdelem nem volt túlnagy, az ominózos betonútra emelkedõn a bal combomban bújkáló görccsel kûzdöttem, nagynehezen fel is értem.
gondoltam pörgeteg egy kicsit, hogy elmúljon, amikor láttam elõttem nem túl távol egy sporttársat, elkezdetem felpöckölgetni a váltót és fordító elõtt nem sokkal utolértem, de csak egy fájdalmas pillantást kaptam, a váltót nem nagyon figyeltem, azt hittem marhára tépek, aztán a célban láttam, hogy felpöcköltem a váltót rendesen(a hátsót), de elõl kistányér volt ::)

de jól esett 8)

Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,725 posts
Én is a szokásos befutómat produkáltam!
A cél elõtt, ha már én vagyok elõl, akkor én is akarok elõször áthaladni a vonalon!

Amikor az erdõbõl kijöttünk a jó kis mászóka után, egy sráccal együtt másztunk fel az aszfaltra. Volt egy fa, õ balról, én jobbról jöttem föl. Fentrõl a rendezõk és a rendõrök is biztattak minket: Nyomjad ! Gyerünk, mindjárt fönt vagy. Az aszfalton õ volt elöl, én meg jól megelõztem. Befordulva az útról kiabáltak mindkettõnknek, ekkor döbbentem rá, hogy: Ez emberkedik mögöttem!!! Ez Jön!!!!!!!
Nagytányér, csúsztatott kanyar, vissza középtányér, le a rámpán, és még mindíg jött. Fel nagytányér, elpörget, át a célon, gyõzelem. Ezen a kis szakaszon jócskán rávertem, gondolom, már kész volt az erejével.
Ami nagyon sportszerû volt: A srác a befutó után odajött, és azt mondta: Szép volt, gratulálok! Mit mondjak: Jól esett, pedíg nem a dobogóért hajtottunk.
Ezek az élet apró örömei!

Paraferee

Paraferee

bentlakó

• fórumtag
  • 7,001 posts
Szasz'

rövid maratonista pályafutásom legszorosabb, és legkeményebb befutóját nyomattam vasárnap...

Mellont és egy másik srácot a lépcsõrámpáról lefordulva sprinteltem le mint eszement vadbarom, hisz minden hely számít :P ;) ;D

azt már mondanom sem kell, hogy a 3kmrel visszább már görcsölõ lábaim itt totál végleg megadták maguk, és csak annyira voltam képes a lovamra görnyedve, hogy fogvicsorítva pár szóban tájékoztassam az egészségem (és talán ép elméjûségem) után érdeklõdõ srácot... a két lábam elég erõteljes fájdalm ak mellett kb 10percig mereven kiegyenesedve álltak... aztán is csak bicegve tudtam megközelíteni a kéklötyimötyi sátrát...

::)

DE LENYOMTAM EGY MARATONON MELLONT!!! ;D ;D

bocs Mellon pajtás... de ez számomra talán csak egy nem-akarod-tudni-a-nevét-és-hogy-honnan-származik por elszívása utáni repülési éményekkel hasonlítható csupán... ;)

PéeF

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Az a Valcsó Anikó volt. Vele mindig eljátsszuk ezt az 1-2 percesdit! :D

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 posts
lens,
Az "eredményhirdetés" után ki lett függesztve a lista a helyszínen. Asszem 5:13 valamennyi volt az idõd. Kábé két perccel elõtted volt még egy lány.

Lovas_Gabi

Lovas_Gabi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,725 posts
Fityisz!
Jóvanna!
Lemaradt az idészõjel, viszont azért írtam, hogy érdekes...
Nem lehet mindenkinek rózsaszín single-je!! ;) ;D ;D

jenõ

jenõ

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 posts
Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy az eredmények fent leszenk-e valahol az interneten is?

jenõ
akinek elrobbant az agya Eisenkrammer eredményhirdetésétõl ??? ??? >:(

lensver

lensver

bentlakó

• fórumtag
  • 5,944 posts
Na ja. Szerintem az a narancssárga Cannondale-es srác lehetett! Vagy többeknek volt agyváltója.

Pinyo: milyen eredménylista? Már fönt van a neten valahol?