Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kontaktlencse

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
164 hozzászólás a témában

#61
ZsoZ

ZsoZ

    vendég

  • fórumtag
  • 35 hozzászólás
Egyik ismerõsöm megcsináltatta a szemét 2-éve, elég alacsony dioptriával. Neki tökéletes most a szeme. Most én is gondolkozom, hogy talán megcsináltatom. Mondjuk jó lenne még 1-2 pozitív beszámolót hallani bringásoktól akiknek bevált.

#62
H.Zoli

H.Zoli

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.857 hozzászólás

Sziasztok! A fiam nem hajlandó szemüveget viselni, a kontaktlencsét pedig nem bírja a szeme. Mit tegyek? Valamit nagyon kellene, mert romlik a látása. Akinek van tapasztalata mûtét terén vagy bármi, írjon legyen szíves. Amennyit kontaktlencsére fizetek életem végéig, kevesebbõl kijön egy szemmûtét, és arról nem is beszélve, hogy egy életre megment egy mindennapi nyûgtõl.


Tapasztalatom ugyan van, de egy gyerek az teljesen más tészta.
Csak azt lehet itt mondani, hogy vidd el mindkét klinikára, hallgasd meg mit mondanak és utána el tudjátok dönteni, hogy mi legyen. De gyanítom ,mivel még állandóan változóban van a szeme, nem javasolják a lézert. A páromnak sem javasolták, mert még nem állt be neki véglegesre, pedig õ akkor 24 éves volt.
Egy kérdést mindenesetre megér, hogy õk mit javasolnak.

#63
pali44

pali44

    újonc

  • fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok! A fiam nem hajlandó szemüveget viselni, a kontaktlencsét pedig nem bírja a szeme. Mit tegyek? Valamit nagyon kellene, mert romlik a látása. Akinek van tapasztalata mûtét terén vagy bármi, írjon legyen szíves. Amennyit kontaktlencsére fizetek életem végéig, kevesebbõl kijön egy szemmûtét, és arról nem is beszélve, hogy egy életre megment egy mindennapi nyûgtõl.

#64
Ariadne

Ariadne

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 303 hozzászólás
Érdemes mindkét rivális céghez elmenni szerintem, van egyrészt az Optikmed, õk PRK-ban utaznak, meg az intralasik a Focus Medicalnál. Elõnye hátránya mindkét módszernek van, szerintem jó látni elõbb, melyiknél mit tudnak mondani, én legalábbis így fogom majd.
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

#65
H.Zoli

H.Zoli

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
A Focusmed 1990 óta van nálunk, '96 óta alkalmazzák a lézert.
Menj el egy vizsgálatra és megmondják.
http://www.focusmed.hu/

#66
MaTT

MaTT

    bentlakó

  • fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
mióta vannak amúgy szemmûtétek? van már tapasztalat olyannal aki most 50-60 éves és fiatalkorában megcsináltatta a szemét? én ettõl félek kicsit...
nekem most -5ös...tudják ezt 99,999%-osan nullára csökkenteni? ha csinálnak belõle -1et avval megint nem vagyok elõbbre.

#67
H.Zoli

H.Zoli

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.857 hozzászólás
Dave ez a számolgatás, hogy a mûtét árából mennyi szemüveg és lencse jönne ki, teljesen felesleges és hülyeség.

Azt a szabadságot és életminõség növekedést, amit egy ilyen mûtét után kap az ember azzal, hogy ismét tökéletesen lát, nem lehet leírni pénzben.
Nem kell rá vigyázni, nem kell tisztítani, nem folyik rá az izzadság, nem kell cserélni újabbra-erõsebbre, nem párásodik, nem feszülnek mindig a szemkörnyéki izmok további romlást idézve elõ, nem kell hogy mindig legyen tartalék..... Egyszerûen nincs több kell, látsz és kész.
Olyan ez, mintha azt számolnád, hogy Kispolski-t vagy BMW-t vegyél, melyikkel jössz ki jobban hosszú távon. Persze hogy a Kispolszkival, de a különbséget ugye nem kell részletezni.
Valóban, az öregkori szemgyengülés mindenkit elér, arra nincs gyógymód viszont az sem mindegy, hogy mínusz 5-6-ról romlik mínusz 10-12-re, vagy 0-ról mínusz 3-ra!
Én a Focusmed-nél csináltattam a mûtétet 2001-ben és azóta áldom az eszemet, hogy nem majréztam és halogattam a dolgot.
Egyébként nagyon lelkiismeretes orvosok vannak ott, nagyon alapos kivizsgáláson kellett átesni és utána mondják meg, hogy javasolják-e a mûtétet vagy sem. Nem beszélnek rá a profit érdekében mindenáron, a Zasszonynak a kivizsgálás után pl nem javasolták.
A kivizsgálást mûtéti szándék nélkül is javaslom, ez nem olyan mint az SZTK-ban, hanem szemfenékvizsgálaton át a szemnyomásig mindent megvizsgálnak. Aki kíváncsi a szeme állapotára ne sajnálja a vizsgálatra a pénzt, megéri.
A rémtörténetek meg nem kellenek, mert az állami eü. ellátásból sokkal több vadabb és horror esetet lehetne felsorolni.

#68
hé én

hé én

    vendég

  • fórumtag
  • 201 hozzászólás
sztem fejenként elõbb több orvossal is meg kéne beszélni mit akartok. nem csak itt mûteni agyba fõbe meg klinikákra mászkálni. 24évesen legalább 20 éve van szemüvegem. átlagosan 6-8 havonta uj szemcsi kell. ausztriátol kezdve szegedi és debreceni egyetemen is megvizsgáltak. tájékozodjatok rendesen, mert egyik másik mûtétnek -a kicsitõl nagyobb valoszinûséggel- velejároja a kettõs látás pl.
ami megint csak egy mûtéttel orvosolható...és akkor már 2x feküdtél le a jobbanlátás/szemüvegmentesítés szándékával és az egyik legfontosabb szerved vitted a vásárra

(tudom, hogy modern a technika, és számítógépek mûtenek)

zokogva borulnék a motorjára, remegve érinteném meg alumínium bõrét, és emlékének szûzlányt áldoznék, akit méregdrága motorolajjal lobbantanék lángra - Rolls Royce Phantom ____>>____Wroom…__>__[FONT="]B&O[/FONT]


#69
Scotty19

Scotty19

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 377 hozzászólás
Ezek a részletes dolgok mindig rossz érzést keltenek bennem, amikor elmagyarázzák hogyan is fogják szét cincálnia szemem. :S
egyik ismerõsömnek nem régiben volt szemmûtéte nem tudom milyen de az 1ik szemével utána is homályosan látott és ismét meg kellett neki mûteni persze az már ingyen volt.
És azt mondta nem volt fájdalom mentes sõt... ja meg azért az se rossz hogy pár hétig gyakorlatilag vak vagy mert le van kötve a szemed. De valamit valamiért....
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

#70
Ariadne

Ariadne

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 303 hozzászólás
A lencse+sportszemcsi kombó nekem is bejött, bár én egy egyszerû Decathlon gazdaságossal nyomom, egy fekete meg egy átlátszó lencse, kb. 3000 Ft.

A mûtétet pedig mindenképp megcsináltatom egyszer, mert -7,5-nél már szemüveg nélkül olvasni sem lehet, tkp egyáltalán semmit nem lát az ember, csak fényt meg mozgást... Ehhez képest még egy -1 is csodás javulás. A mûtéteknek két nagy típusa van manapság, és ennek megfelelõen két rivális klinika, de az adott ember szemétõl is függ, melyik megoldás a jó. A régebbi a PRK, ott gyakorlatilag leszedik a szem felszínét, hogy gyógyulás után pont jó legyen, az újabb az Intralasik, ahol egy lebenyt vágnak (brrr), és az alatt dolgoznak, aztán "visszaforrasztják". Nagyfokú rövidlátásnál a PRK a jobb mondjuk, meg annak is, aki erõfeszítéssel járó sportokat végez, mert hát a másiknál elvileg nagy erõhatásra (pl. autóbaleset, amerikai foci ;) ) leválhat a lebeny... Huhh, szóval majd egyszer késõbb mindenképp. :D

szerk.: Ja egyébként van egy módszer, amivel 30%-kal olcsóbb a mûtét. Nyitottam önkéntes egészségpénztári számlát, önként befizetek rá havi szabadon választott összeget, vagy bármikor többet, ha kell, és errõl a számlámról költöm el meghatározott dolgokra (pl. matrac, fitness bérlet (régebben bringa is), "gyógy"üdülés, és persze bármi orvosi dolog, kezelés, gyógyszer), akkor az egész után 30%-ot adóbevalláskor visszakapok ugyanerre a számlára. Vagyis a 300.000 Ft-os mûtét ezzel már csak 200.000... Egyelõre megmarad ez a kedvezmény a mostani változások dacára is, úgy tûnik. Kifelejtettem, hogy közeli hozzátartozók meg élettárs javára is fel lehet használni az összegeket.
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

#71
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
nem hinném, hogy jelentõsen olcsóbbak lesznek a szemmûtétek - sajnos a mûszerek, illetve a technológia liszensze nagyon drága. ez abban is megmutatkozik, hogy a régebbi típusú kezelés sehol nincs 100-110ezer alatt, az újabbak pedig 180-200 alatt per szem. sajnos ez ennyibe kerül, és állami támogatás sem hiszem, hogy lesz rá...továbbá én szemmûtétbõl csak a legújabb technológiát választanám, a régebbiekrõl olvastam/hallottam rossz tapasztalatokat. de alsó hangon 250-300 ezret biztos rá kell költeni a mûtétre - de ha a legjobbat akarod (mégis csak a szemünkrõl van szó!), akkor ez inkább fél millió lesz.

ennyi pénzért közelítõleg 6-10 évig kontaktlencsézhetsz, a mai árakon - évi 50-60 ezerrel számolva (4*10ezer lencse + 4-5*3500 ápolószer. és akkor ezek már a legjobb lencsék). a kontaktlencsék ára ha lassan is, de esik, és a legújabb fejlesztésekkel már akár 1 hónapig is bent lehet a szemben a lencse, ki se kell venni. (persze ehhez alapos orvosi vizsgálat szükséges, illetve a megfelelõ lencse!) szóval szerintem még simán tudsnál csináltatni 2-3 jó mnõségû szemüveget, illetve egy dioptriás sportszemüveget is.

nyilván ha olyan munkát szeretnél, ahol kizáró ok a rossz szem, vagy pedig profiként ûzõl egy olyan sportot, ahol nélkülözhetetlen a sasszem, akkor csak a szemmûtét jöhet szóba...

de én pl. nem csináltatnám meg magamnak, ha anyagilag lenne rá keret - egyrészt van bennem egy kis para, másrészt ugye 24-25 éves koromig még fog romlani a szemem. aztán utána spórolhatok a szemmûtétre, vagy pedig amíg alkalmas vagyok rá, hordok kontaktlencsét, illetve szemüveget, ami mégis csak öltöztet...és ez nem egy egyszeri, nagy összegû kiadás, hanem kb. fél évenként egy csekélyebb.

és abban sem vagyok biztos, hogy ha megcsináltatom mondjuk 25-30 évesen a szemmûtétet, akkor azzal megúszom az idõsebb kori olvasószemüveget - sõt, szerintem nem úszom meg...szóval nem jutottam sehova igazából, fél millió befektetésével 10-15 évig volt jó szemem, utána meg muszáj az olvasószemüveg. (mert a szemizom fáradását nem tudják lézerrel megakadályozni) akkor már én inkább hordok 10-15 évig kontaktlencsét meg csináltatok nagyon jó szemüvegeket, nem?


persze lehet csak én gondolom rosszul..

#72
Scotty19

Scotty19

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 377 hozzászólás
hát nekem elég rosszak a szemeim (nem tudom milyenek) szóval mindig kellene viselnem akkor kl.-t. ami nekem elég drága. és akkor kerózás közben még pluszba kellene szemüveg is. hát szerintem akkor meg maradok a normál szemüvegnél. Meg akkor késõbb talán mûtét. Hátha akkor már olcsóbb lesz vagy akkorra már erre is lehet Eu-s pályázatot nyerni. :D
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

#73
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
10-12-ért kapsz elég jókat, igen. a lencsék ára inkább a drága...persze ez alatt is vannak elég jók -az enyém pl. 4ezer volt, három lencsével-, és ha csak bringázni kell, akkor meg vannak ilyen munkavédelmik is, amik bõven jók. persze ezek nem dioptriásak, tehát kontaktlencsét mindenképp kell viselni alatta, ha jól akarsz látni. a dioptriás sportszemüvegek meg ilyen 25-30 ezer, ezekbõl is sok fajta van...

de én alapvetõen a kl.+sportszemüveg kombó mellett szavazok, ezek szinte minden sport és szabadidõs tevékenységnél jók. (oké, a nagyonvizes sportoknál a kl. nem az igazi, de ott a szemüveg is veszélyben van, ha mondjuk vizisível vagy szörffel buksz..)

gondolom akkor hetente többször is szükséged lenne a kl.-re, szóval mindenképp a havi lencsék körül érdemes nézelõdni. havi lencsét 7-12 ezerért kapsz (ha nem cylinderes kell, akkor 7-8 ezer, ha igen, akkor 10-12), ez általában 6 darab/dobozt jelent, ez fél évre elegendõ mennyiség egy szemre, napi használatot feltételezve - ha csak heti 3-4x használod, akkor máris több...nem a nap számít, hanem hogy a havi lencsét 30 alkalommal lehet betenni-kivenni, ez az ajánlott. szóval 30 viselt nap. ehhez jön még az ápolószer, ebbõl a nagyok (360 ml) 3-4 ezer körül mozognak, ez szûk két hónapra elég, napi lencseviselés mellett.

ha meg csak ritkábban kell, akkor meg napi lencsét vehetsz 5-7 ezer forintért. ezekhez nem kell ápolószer, reggel kiveszed, este beteszed - ellenben a 30 db/doboz az pontosan egy hónapra elegendõ mennyiség egy szemre. tehát nem olcsó, ellenben a legegészségesebb, és a legkevesebb gond van vele.

#74
Scotty19

Scotty19

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 377 hozzászólás
Köszi (a szülinap miatt)

És akkor azt mondod hogy 10-12 ezer 1 sport cserélehetõ lencsés sport szem. és akkor a lencséknek párja 4000? Az azért elég jó fõleg ha a keret olyan hétköznapi is.
Amúgy én már rég szemüveges vagyok és kiskoromban azért akkora szem. volt hogy takarta a fejem :)
de hogy most már divat is van a világon egyre kisebb a szemü. és szinte csak 1 csík belelehet szokni. Csak azért tényleg rossz hogy ha focizok,futok,kempozok....akkor le kell vennem a szemüvegem. igaz már megszoktam de azt nem szokom meg hogy ha leveszem a szemü.-m akkor nem sok mindent látok. De 1 kis adrenalin és jobban látok de azért nem sokkal. vezetni meg nem vezettem még szemüveg nélkül de szemüvegben se nagyon engednek :D igaz nem vezettem 5km-nél többet :D
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

#75
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
legyes dolog: én pont emiatt (+felverõdõ sár, kövek, ágak, stb) szereztem be egy cserélhetõ lencsés bringás szemüveget (a három bébetûs márka). 4000 forint volt, általában egy átlátszó lencse van benne - igazából mintha egy munkavédelmi szemüveg lenne (sokan amúgy ténylegesen ilyet használnak bringázáshoz, meg más sporthoz is, ahol a szem veszélyeztetve van!). van még egy narancs lencse, az borús-napos idõben jó, meg egy sötétbarna, az meg napsütésben, de csak erdõn kívül. UV szûrõs mindegyik.

de amúgy is, lencséhez én feltétlenül beszereznék egy jó sportszemüveget, amit akár napszemüvegként is használhatsz - sok esetben óvhat meg attól, hogy kicsapja a szemed valami, illetve hogy a lencse miatt még órákig szenvedj, mire hazaérsz. 10-12ezerért már nagyon jó, cserélhetõ lencsés sportszemüvegek kaphatók - ennyit csak megér az ember szeme, nem? de persze a 4000 forintos is bõven jó, sõt, az 1000 forintos átlátszó munkavédelmi is tuti, ha pl. csak bringára kell. (persze megoldás, hogy nem kiveszed helyben és nem látsz hazáig, de ez nem valami jó megoldás...)

így utólag akkor boldog szülinapot.:) nekem eddig mindegyik optikusom/szemorvosom/kontaktológusom azt mondta, hogy jellemzõen 24-25 éves korra áll be a szemed, addig fog romlani. (nekem is másfél alatt +0.5D lett..igaz, én rövidlátó vagyok.)

abban amúgy igazad van, hogy lencsében sokkal kényelmesebb, komfortosabb csinálni sok mindent. (kivéve pl. számítógép elõtt ülés.) nekem pl. az tetszett meg, hogy sokáig nem hordtam se szemüveget, se semmit - nem éreztem szükségét. tudtam, hogy rosszul látok, de nem zavart...

aztán ugye vezetéshez kellett, csináltattam szemüveget, aztán egybõl kontaktlencsét, mert képtelen voltam megszokni, hogy csak egy "keretben" látok élesen, hogy a látómezõm képélessége nem homogén. a lencse ezen segített, vezetésnél is jobb volt - aztán amikor elkezdtem szemüvegben vezetni, akkor eleinte fura volt, hogy kicsit forgatni kell a fejem, hogy lássam a tükröket, de végül megszoktam.

#76
Scotty19

Scotty19

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 377 hozzászólás
szerdán lettem 20 :(
de remélem ilyen öregkorban már nem romlik.....legalábbis remélem.
Mert azér tényleg elõnyösebb szemüveg nélkül csinálni mindent. Na jó annyira nem pl. pont ma kerózás közben úgy neki repült az arcomnak 1 légy hogy csípett picit. De ha az a légy a szememnek megy neki akkor nem csak csípett volna.
De azért köszi a választ. :)
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

#77
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

És nem tudod mennyi 1 ilyen szemmûtét?
bár azt hiszem ez is több mindentõl függ.


a focusmed oldala szerint a mûtét ára alsó hangon 100ezer, de a legmodernebb technológiával inkább ennek a duplája. plusz a vizsgálatok, stb. az optik-mednél is hasonlóak az árak. ja, és ez egy szemre értendõ. szóval két szemre alsó hangon olyan 300 ezer a mûtét, de a legújabb technológiával a fél millió is reális lehet...nem olcsó, na.

de ha a neved szerint 19 éves vagy, akkor még nem érdemes, fog még romlani a szemed, és csak kidobott pénz lenne. ha nem, akkor elnézést.:)

#78
Scotty19

Scotty19

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 377 hozzászólás
És nem tudod mennyi 1 ilyen szemmûtét?
bár azt hiszem ez is több mindentõl függ.
Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett, igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon.

#79
Ariadne

Ariadne

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 303 hozzászólás

itt,Miskolcon is tudnának nekem rendelni lencsét,csak félévente 60e körül lenne.hát túl különleges vagyok....


Egyetértek az elõttem szólóval, ha nem nagyon nagy dioptriáról van szó, akkor azért el lehet élni lencse nélkül is. Én még -7,5-nél is idõszakokra visszaszokom a szemüvegre, mert annyival egyszerûbb, és most már nagyon korrekt lencsék vannak, ami nem szódásüveg. A szemmûtétrõl nem is beszélve, ez ma már csak pénz és döntés kérdése. ;)
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective : Roam)

#80
DaveRider

DaveRider

    bentlakó

  • fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

itt,Miskolcon is tudnának nekem rendelni lencsét,csak félévente 60e körül lenne.hát túl különleges vagyok....


az akkor már külön neked gyártott lencse lenne...az viszont tényleg necces, bár ilyen extrém görbületekben is gyártanak néhány lágy lencsét, de azt külföldrõl kell behozni, itthon nem is igen ismerik. de írj az index-re, hátha...