Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Nekem vastag lánchoz egy kireszelt LIFU van, amúgy talán Icetoolz, vagy a fene tudja, de jól bírja.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
Egyik kormánycsapágy sem olyan, hogy kotyog. Rendesen kell öszeraki vagy meg kell szerelni vagy ki kell cserélni. A mûanyag gyûrûn ha egy hasíték van az normális. A stucnit meg nem lejjebb nyomni kell, hanem a villába beütött rózsa+kupak segítségével összehúzni.
Tárcsaféknél az az ideális, ha nem toligálja a tárcsát a fék.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Nem szabadna lötyögnie, ha be van állítva rendesen. A kis vágott gyûrû nem törött, bár furcsálom, hogy mûanyag, az enyémben alu.

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
Sziasztok!
Ma kicsit szétkaptuk a kormánycsapágyat, mert lögyögött. Hát nem lett jobb, pedig a stucnit egy picit sikerült lejjebb nyomni, de most legalább jobban lögyög az egész :( Lehet vele valamit csinálni, vagy ez ilyen? Van benne egy kis mûanyag gyûrû, ami el van vágva / törve. Nem tudom, hogy annak olyannak kéne-e lenni...
Másik: hayes hfx9 xc tárcsafék van hátul, és amikor behúzom a féket, akkor a tárcsát arrébbnyomja a fékbetét kb. 0,5-1mm-el. Ez baj?

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
nekem ilyesmi van:
http://bikestore.hu/...to/image_normal
a jobboldali csavart betekerve az felfekszik a lánc oldalára, így a kis fémlapoknak benne csupán az a szerepe hogy ráül a lánc. semmiféle erõ nem hat rájuk, ergo nem törnek le.

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 posts

Értem. Köszönöm. Akkor ezek szerint nem csak én szívok ezzel. : )
Patentszemem van, de valahogy sikerült úgy össze pattentolni, hogy eddig senkinek nem sikerült szétszedni a szemnél. : D (sram lánc) + egyszer kölcsön kértem haveromét és pont nálam tört el így még tartozok is egyel. Viszont akkor ezek szerint tökmindegy mit adok neki.
Amúgy a bringaboltba van a szervizeseknek egy elég masszív darab, de rákérdeztem és még azt is cserélgetik legalább félévente (mondjuk õk eleve több láncot bontogatnak egységnyi idõ alatt így valszeg nálam sokáig bírná) és annak ára is van annyit nekem nem ér.
Amúgy ha eltörik esélyes cserére visszahurcolászni? Mert hát ennyi erõvel vehetek mindig új láncot is. : s

Ha kézzel nem bírod szétbontani a patentszemet, akkor próbálj meg egy vastagabb drótod, (ami átfér a szemen) átbujtatni és a drót két végét "összesodorni" valamilyen (kombinált) fogóval, így szét fog jönni a szem. (túrák során pedig elég magaddal vinned ezt a kis darab derótot)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Én a Shimano láncokhoz is Sram patentszemet használok már évek óta.Sokkal kényelmesebb,mint kínlódni a láncbontóval,és olcsóbb is így.Amúgy egyszerú láncbontónak évekig bírni kéne.Én egy Acort használok.

Szintén. Bár nekem van a gyûjteményemben KMC, Connex, meg YBN patentszem is. Nekem is ezer éve megvan a noname láncbontó, csak "méretre vágáshoz" használom, néha bennemarad a láncban a tüske, de mûködik.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Én a Shimano láncokhoz is Sram patentszemet használok már évek óta.Sokkal kényelmesebb,mint kínlódni a láncbontóval,és olcsóbb is így.Amúgy egyszerú láncbontónak évekig bírni kéne.Én egy Acort használok.

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Értem. Köszönöm. Akkor ezek szerint nem csak én szívok ezzel. : )
Patentszemem van, de valahogy sikerült úgy össze pattentolni, hogy eddig senkinek nem sikerült szétszedni a szemnél. : D (sram lánc) + egyszer kölcsön kértem haveromét és pont nálam tört el így még tartozok is egyel. Viszont akkor ezek szerint tökmindegy mit adok neki.
Amúgy a bringaboltba van a szervizeseknek egy elég masszív darab, de rákérdeztem és még azt is cserélgetik legalább félévente (mondjuk õk eleve több láncot bontogatnak egységnyi idõ alatt így valszeg nálam sokáig bírná) és annak ára is van annyit nekem nem ér.
Amúgy ha eltörik esélyes cserére visszahurcolászni? Mert hát ennyi erõvel vehetek mindig új láncot is. : s

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
Ismerõs a probléma, én is kinyírtam párat, csak egy maradt, ami túlélt mindent, de annak nem a legkényelmesebb a használata, nem is ez a fõ profilja. Vagy ez, vagy a legolcsóbb darabok, szinte lánconként cserélve... :(
Ja, meg patentszem!

Sphere

Sphere

vendég

• fórumtag
  • 85 posts
Valaki tud mondani hosszútávon használható láncbontó szerszámot? : )
Már a harmadikat fogyasztom. Volt egy Pro egy icetoolz (olcsóbb kategória) meg valami noname (vagy talán hauser). A pro bírta a legtovább viszont az ment tönkre a legbrutálisabban egyszer csak. (elhajlott a test és láncszem taró kis fémlapok egy szikra kiséretében kitörtek....darabokra hullott az egész... amúgy ezt egy már régebbi shimano lánc széteszedésénél produkálta).
A legutóbb ez az asszem hauser adta meg magát. Az elsõ lánc amit próbáltunk megbontani vele szépen nyomta ki a szegecset, de egyszer csak az a csap ami benne van a szétszedõben (amivel nyomja ki a szegecset) beszakadt. A legrégebb óta haver 'gagyi' kéziszerszámos bontója bírja. Annak csak elhajlik ez a 'csap' része meg néha megkell reszelni a végét (nem cserélhetõ), de ezzel meg kínszenvedés a láncbontogatás.
Nagyon sok ezret nem szeretnék erre költeni. A tapasztalatokra lennék kiváncsi. Kinek melyik vált be hosszútávon?

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts

becsúszókat nehogy lefesd!
külsõ szárat festheted, de nem lesz egyszerû eladni utána.

felni festést v-fék mellett én hanyagolnám.

értem, akkor inkább hagyok mindent :)

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,014 posts
becsúszókat nehogy lefesd!
külsõ szárat festheted, de nem lesz egyszerû eladni utána.

felni festést v-fék mellett én hanyagolnám.

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de megkérdezem: a telót szokták festeni/szabad? Pl. a becsúszó részét.
És a felnit? - ezzel csak annyi a gond, hogy ha V féket használok, akkor lekoptatja, vagy a fékezés is rosszabb lesz?

Kismaki

Kismaki

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Most találtam, hátha érdekel valakit.

http://www.edzesonli...antartas_videok

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Pin Spannert megoldja fater :D, csak az a fránya váltókar... olyan mint egy óramû, tele van fogakkal és rugókkal.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
oks, köszi!

retizotyo, most rendelünk crc-rõl ott van park tool pin spanner :o
váltókarhoz sok sikert :)

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

loctite-ból melyiket érdemes monoblokkrögzítéshez használni acél váznál?

"Loctite 243
Alkalmas az összes fém menetes rögzítéshez. Megakadályozza a vibrációnak kitett csavarok lazulását, pl. motoroknál, hajtómûveknél, stb. Enyhén olajjal szennyezett felületeken is alkalmazható. Szerelés kéziszerszámokkal lehetséges."

"Loctite 2701
Alkalmas az összes fém menetes rögzítéshez, beleértve a passzív felületû, például az erõsen ötvözött fémeket is. Kiválóan alkalmas erõs vibrációnak és rázkódásnak kitett csavarok, csapok rögzítésére motorokon, szivattyúkon."

A 243 bõven elég. A 2701 sokkal erõsebb, nekem már okozott gondot.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
A téli váltókat szétszedés és sikeres összerakáson felbátorodva szétszedtem egy DX fékváltókart (ST-M071). A burkolat leemelése után úgy szétugerott hogy csak lestem.
Ez egy atombomba bonyolultságával lett összerakva, az LX ehhez képest gyerekjáték.

Szedett már szét valaki ilyen vagy ehhez hasonló öreg váltókart? Jó lenne valami útmutató a jobbos váltókarhoz, mert így...
Tudom nem kellett volna, de megpróbáltam halottaiból feltámasztani...

Szóval: segítséééég!

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Hm. Satu van. Nem tudom, jól gondolom-e, de amikor a körmös kulccsal húzom meg a záróanyát és ezzel tartom meg a csészét, hogy nem szoruljon/lazuljon a csapágy, akkor azért van ott erõ, nem?

Amúgy vettem BBB körmöskulcsot, jónak tûnik eddig.