Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Ha van esztergályos ismerõs akkor olcsó pénzért nagyon sok célszerszámot lehet csinálni:)

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
Jaja... bár a Vitti által linkelt "DT swiss oficial document" is csak simán beleüti egy csodaszép mûanyag kalapáccsal....

Elmentem a csapágyboltba, beszereztem a csapágyakat. kérdezõsködtem a felütõhengerekrõl. Azt mondta a szaki, van SKF felütõ-készlet százötvenezerért... Mondtam azt talán mégsem, megegyeztünk, hogy egy méretben stimmelõ (10-es furatú) alátét is megteszi, csõkulccsal megütve. A lényeg, hogy vagy csak a közepét, ha csapágyházba ütjük, a közepét és a szélét egyszerre üssük. Ma kiderül...

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Ha csapágyat csapágyházba akarunk bele rakni akkor hasznos egy metamid rúd megfelelõ méretre esztergálva úgy hogy a csapágy külsõ és belsõ gyûrûjére felfeküdjön.
Ekkor kevésbé sérül a csapágy. Hivatalosan úgy kellene bele préselni csapágypréssel

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

freddyke: Lehet hogy jó az is, nézd meg a dobozán ki gyártotta, hívd fel a gyárat és kérdezd meg a fõmérnököt hogy jó lesz e gumitömítéshez. Bemehetsz személyesen is, általában van egy külön részleg minden komoly gyárban, akik ilyenekkel foglalkoznak.

Köszönöm, hogy megtisztelsz ilyen remek tanácsokkal.

löpapp

löpapp

törzsvendég

• fórumtag
  • 406 hozzászólás

Szia Vitti

Köszi, nagyon hasznos volt.
Találtam ábrát is, van hozzá leírás is...
Kell majd csapágylehúzó, meg ráütõ henger, ahogy látom...
Azt mondja még az írás, hogy érdemes a rugót kicserélni, ami visszanyomja a karmantyúkat a racsninál... (Pawl spring)
Nem tudja valaki, ilyesmit ki forgalmaz itthon?

A neuzernál láttam kilincseket rugóval.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

A "belsõ felén" nyilván a tengelyhez közelebbi felét értitek...?

Igen.

A sebesség mindent megold.

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
A "belsõ felén" nyilván a tengelyhez közelebbi felét értitek...?

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
MJani01: Úgy ám, hülyeséget írtam :)

freddyke: Lehet hogy jó az is, nézd meg a dobozán ki gyártotta, hívd fel a gyárat és kérdezd meg a fõmérnököt hogy jó lesz e gumitömítéshez. Bemehetsz személyesen is, általában van egy külön részleg minden komoly gyárban, akik ilyenekkel foglalkoznak.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

a "sima" zsír (pl lítiumos csapágyzsír) nem szereti a gumit, annyira hogy tönkre is teszi. Gumira szilikonzsír, párszáz Forintos tétel.

Igen, tudom, hogy a gépzsír tönkrevághatja a gumit, de nem mindegyiket (van saválló szimmering is). Elektronikához (hûtõbordához) való szilikonzsírom van itthon, ez megfelelõ?

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
Szia Vitti

Köszi, nagyon hasznos volt.
Találtam ábrát is, van hozzá leírás is...
Kell majd csapágylehúzó, meg ráütõ henger, ahogy látom...
Azt mondja még az írás, hogy érdemes a rugót kicserélni, ami visszanyomja a karmantyúkat a racsninál... (Pawl spring)
Nem tudja valaki, ilyesmit ki forgalmaz itthon?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Lehet cserélni, "házilag" akkor érdemes, ha van csapágylehúzód és be tudod hozzá szerezni a csapágyat itthon.
DT Swiss - Product documents - itt keresd meg melyik a kérdéses agy, találsz róla robbantott ábrát, ahol feltüntetik a csapágyak gyári számát.
De legegyszerûbb ha a csapágyakon lévõ számot leírod, és azzal mész be egy csapágyboltba (SKS, FAG csapágyak jók). Ha van többféle, akkor a jobb minõségi osztályút válaszd szerintem.

A csapágyleszedés normális szerszámmal egyszerû, az újat vissza kell ütni, de arra vigyázz, hogy a csapágy külsõ peremét üsd, hogy a golyókat ne terheld oldalról, és egyenesen menjen fel a tengelyre.

Ha tengelyre ütünk fel valamit akkor pont a belsõ felét kell ütni, nem?

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás

...
kérdés, lehet-e egyátalán ezeket az ipari csapágyakat cserélni? ha igen, hol csinálnak ilyesmit, lehet-e házilag?
Vagy komplett agyat kell venni?
...

Lehet cserélni, "házilag" akkor érdemes, ha van csapágylehúzód és be tudod hozzá szerezni a csapágyat itthon.
DT Swiss - Product documents - itt keresd meg melyik a kérdéses agy, találsz róla robbantott ábrát, ahol feltüntetik a csapágyak gyári számát.
De legegyszerûbb ha a csapágyakon lévõ számot leírod, és azzal mész be egy csapágyboltba (SKS, FAG csapágyak jók). Ha van többféle, akkor a jobb minõségi osztályút válaszd szerintem.

A csapágyleszedés normális szerszámmal egyszerû, az újat vissza kell ütni, de arra vigyázz, hogy a csapágy külsõ peremét üsd, hogy a golyókat ne terheld oldalról, és egyenesen menjen fel a tengelyre.

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2.025 hozzászólás
a "sima" zsír (pl lítiumos csapágyzsír) nem szereti a gumit, annyira hogy tönkre is teszi. Gumira szilikonzsír, párszáz Forintos tétel.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Köszönöm a részletes választ. Az elektronikai hûtõbordákra vagy mint ismertebb felhasználás a számítógép processzorok és a hûtõborda közé hõvezetés céljából kent szilikonzsírra gondolsz vagy van erre spéci?

Nem tudom, „szilikonzsír” felirattal vettem valami barkácsboltban, a meggondolás az volt, hogy a szilikongumival biztos barátok. Valószínûleg más zsír is megteszi. (A „valószínûleg" szó azt jelenti, hogy simán bezsíroztam volna akármivel, de épp ott volt a szilikonzsír, küldtem hát a rokonnak.)

molbar

molbar

vendég

• fórumtag
  • 22 hozzászólás
  • LocationPilisborosjenő
Sziasztok.

majdnem minden szereléssel elboldogulok, de a modern csapágyakról nem sokat tudok.
van egy DT Swiss XRC 180 hátsó kerekem, mostanában ha állványon megtekerem, zajosan forog.
Szétszedtem, amennyire tudtam: racsni le, rotor le, és úgy érzem, a tengely nem forog tökéletesen.
kérdés, lehet-e egyátalán ezeket az ipari csapágyakat cserélni? ha igen, hol csinálnak ilyesmit, lehet-e házilag?
Vagy komplett agyat kell venni?

csatolok egy képet, hogy hogy is néz ki...

https://picasaweb.go...rnabas/DTSwiss#

ELõre is köszi a segítséget/tippeket...

Barna

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Nem akkarok hülyeséget kérdezni, megprobálkozok a héten vele aztán ha elakadok segitséged kérem.
Amugy menyibe fály a 2db csapágy ?

Köszi a segitséget !

Attól függ milyet veszel bele. Van 500Ft/db-tól 3000Ft/db-ig.

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás

Azt a két fekete távtartót (amin az L és az R betû van) le lehet húzni és ott a tengely, amivel ki lehet ütni a csapágyakat. Volt ilyen agyam és cseréltem benne csapágyat.

Nem akkarok hülyeséget kérdezni, megprobálkozok a héten vele aztán ha elakadok segitséged kérem.
Amugy menyibe fály a 2db csapágy ?

Köszi a segitséget !
szedrik

szedrik5

szedrik5

vendég

• fórumtag
  • 107 hozzászólás

ezt akarta linkelni Novatec DH elsõ agy ? kerék ? Bikemag
nekem ilyenem van, és ezen se látok semmit ahol meg lehetne bontani a két szélét http://ridebike.hu/i...8e53fe244a5.jpg

kösz a képet ,ehez is sutyi vagyok :/
szedrik

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
értem, köszi. majd én is megnézem ha aktuális lesz

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Azt a két fekete távtartót (amin az L és az R betû van) le lehet húzni és ott a tengely, amivel ki lehet ütni a csapágyakat. Volt ilyen agyam és cseréltem benne csapágyat.