Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

ivanyi.almos

ivanyi.almos

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Üdv!

Teljes kétségbeesettségemben felteszem ide is a kérdést... Nem tudja valaki, hol lehet 27 x 1 1/4 alu felnit kapni? Öregecske Fischer bringába köllene, mert a gyári acél nem bírja már...
A google-t túrom már mióta, de csak ilyet találtam: noname fûzött kerék - az elsõ agy is már nagyon régi, kopott, nem lehet úgy meghúzni a kónuszt, hogy n szoruljon, és ne is lötyögjön. Érdemes ilyet venni?

Egyébként Pesten tekerek vele napi 30 km-t, és 110 kiló vagyok, úgyhogy valami masszív jószág kellene... Vagy érdemes 622-es méretre váltani? Régi-régi weinmann fékek vannak rajta, nem tudom, hogy 8 mm-t lehet-e még állítani a fékpofákon lefelé...

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne (tényleg nagyon kezdõ vagyok) hogy a mountain bike hátsó kerekében az agyat golyóskosárral oldjam-e meg, vagy a golyók bepötyögtetése kosár nélkül minden esetben a a tengely szétdarabolását fogja eredményezni??? (egyszer már megtörtént)

Mindenképpen golyókat használj, sokkal jobb mint a golyóskosár. A golyókat zsírba szépen be tudod rakosgatni, nem esnek ki és nem kell bepötyögtetni. Lásd:
Bringaszerelési videósorozat 1. rész - A kerékagy - YouTube

Vagy még jobb: http://www.parktool....-and-adjustment

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Egy másik topic-ban elõkerült a nyomatékkulcs kérdése. Szerintetek mennyire fontos nyomatékkulcsot használni? Én eddig az érzéseimre hagyatkoztam.

Sheldon Brown véleménye:

Torque Wrench
A "torque wrench" is a type of wrench with a built-in spring-loaded indicator that gives a numerical readout of the amount of torque being applied through it. This is primarily an automotive tool, especially useful for applications involving crushable gaskets which must be tightened evenly.

Torque wrenches are never needed for bicycle work, although they can be a useful training aid for inexperienced mechanics who haven't learned the feel of a properly-tightened fastener.

[I find this generally to be true, but many bicycle components now are accompanied with spec sheets with lists of torque settings. There are two reasons for this:

Consultants to attorneys measure torque values, leading to an excess of caution by the manufacturers
Some components made of unusual materials (carbon fiber seatposts, aluminum bolts) require lower torque settings than for other parts of the same general type.

This paragraph added by John Allen]

altalaban minel dragabb a bringa, annal finomabb dolgok vannak rajta - itt mar erdemes :) de pl egy pm villaval/vazzal is vigyazni kell, mert ha szetnyalod a menetet, eleg problemas javitani. gyakran elofordul, hogy ezert nem huzzak meg rendesen es akkor meg lelazul. pl a stucnit meg szoktak tepni, pedig ilyen 4-6nmnel ritkan kell tobbel meghuzni. alucsavarok, forgaspontok detto problemasak. szerintem aki kicsit komolyabban foglalkozik bringaval, annak erdemes elobbutobb beszerezni, valahol meg egyenesen kotelezo (karbonvazak).

tekerjhabirsz

tekerjhabirsz

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne (tényleg nagyon kezdõ vagyok) hogy a mountain bike hátsó kerekében az agyat golyóskosárral oldjam-e meg, vagy a golyók bepötyögtetése kosár nélkül minden esetben a a tengely szétdarabolását fogja eredményezni??? (egyszer már megtörtént)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Nem lét kérdés, de ha tapasztalatlan vagy szerelésben ártani nem árthat általában a kis Nm értékû csavarokat szokták túlhúzni, ahol kellhet azaz alu, ill titán csavarok ahol az adott nagyságnál lényegesen kisebb érték párosulhat mint az aczél csavaroknál.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás
Egy másik topic-ban elõkerült a nyomatékkulcs kérdése. Szerintetek mennyire fontos nyomatékkulcsot használni? Én eddig az érzéseimre hagyatkoztam.

Sheldon Brown véleménye:

Torque Wrench
A "torque wrench" is a type of wrench with a built-in spring-loaded indicator that gives a numerical readout of the amount of torque being applied through it. This is primarily an automotive tool, especially useful for applications involving crushable gaskets which must be tightened evenly.

Torque wrenches are never needed for bicycle work, although they can be a useful training aid for inexperienced mechanics who haven't learned the feel of a properly-tightened fastener.

[I find this generally to be true, but many bicycle components now are accompanied with spec sheets with lists of torque settings. There are two reasons for this:

Consultants to attorneys measure torque values, leading to an excess of caution by the manufacturers
Some components made of unusual materials (carbon fiber seatposts, aluminum bolts) require lower torque settings than for other parts of the same general type.

This paragraph added by John Allen]

Richie

Richie

törzsvendég

• fórumtag
  • 914 hozzászólás

Birzman szerszámokról mi a vélemény?

Kellene egy marokszerszám, ami 5 körül van, láncbontója is van, meg jó kemény anyagból van, nem esik szét, és nem nyalódnak el a kulcsok.

nekem van egy 5 funkciós karbon verzióm.
párszor használtam csak,de a súlyához képest baromi merev.semmi nyöszörgés vagy hajladozás...
"õk nevetnek rajtam mert én más vagyok.én pedig azon vigyorgok mert tudom,hogy õk mind egyformák!"

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
drága, semmi extra
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Birzman szerszámokról mi a vélemény?

Kellene egy marokszerszám, ami 5 körül van, láncbontója is van, meg jó kemény anyagból van, nem esik szét, és nem nyalódnak el a kulcsok.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Senki többet harmadszor.... 30-as 30.1-es homlokcsõmaró?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Cyclo Tools - Head Tube Reaming and Facing Tool - YouTube

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Egyaltalan mi az a homlokmaro? Lehet tudok egy helyet ahol vannak marogepek.

IceToolz

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

Vagy 30 mm-es? Esetleg bringa bolt ahol tudnak is bánni ilyen szerszámmal? Vagy oda adják, hogy megcsináljam....:)

Egyaltalan mi az a homlokmaro? Lehet tudok egy helyet ahol vannak marogepek.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Sziasztok!

Van valakinek otthon esetleg homlokcsõ marója? 30.1 mm-es? Budapesten, vagy dél-pest környékén...

Vagy 30 mm-es? Esetleg bringa bolt ahol tudnak is bánni ilyen szerszámmal? Vagy oda adják, hogy megcsináljam....:)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sziasztok!

Van valakinek otthon esetleg homlokcsõ marója? 30.1 mm-es? Budapesten, vagy dél-pest környékén...

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
egy ilyen gömbcsuklóval lehet valamit kezdeni? totál meg van szorulva, hiába mosom mintha a persely el lenne deformálódva.
Feltöltött kép

vajon szabvány a csukló?
egy kit-et találtam amiben benn van ez a floater kar, de 300 dollárért nincs $kedvem$ ilyenhez...

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Nem tartozik a szokásos otthoni készletbe, de egy ismerõsöm megkért, hogy nézzek utána a neten kisméretû esztergáknak (jobban ehhez illõ topikot nem találtam).
Nagyon komoly cuccokat nem akar csinálni, nagy tételben meg fõleg nem, de mindig dolgozik valamin.
Ezt találtam neki, ami még elfogadható áron van:
Kombinált eszterga maróval AT125 Mini
Aki ért hozzá (pl. mert ilyesmi a szakmája), megszakértené? Elõre is köszönöm.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

hypno

hypno

vendég

• fórumtag
  • 18 hozzászólás

Országúti kerékpár átépítés?

... A kérdésem az, hogy egy ilyen "klasszikus" acélvázas lovat érdemes-e minõségi alkatrészekkel ellátni, vagyis a váz maradna, és minden mást cserélnék. Vagy pedig fektessek egy modernebb cangába? Jómagam 105 kg (khmmmmm...) vagyok, tehát nem tûnik ésszerûnek, hogy egy drága gépem legyen (csak) azért, hogy nyerjek 3kg-ot, vagyis hogy veszítsek... Köszi.

A kérdés az, hogy neked megéri-e?
Egy normális acélváz - pláne ha cr-mo - örökké tart mint a szegénység. 3 kg nem tömeg egy ekkora szép nagy marha (bocs) embernek. Pláne, ha nem versenyre készülsz vele. Normál esetben amúgy sem kell cipelned.
Szóval ha bele vagy szerelmesedve, akkor tartsd meg.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Köszönöm!
de mennyit húzzak és merre (gondolom jobbra)

Kérdés, hogy mennyire lazák a küllõk. Kezdetnek próbálj meg egy fél fordulatot, az nem sok. Jobbra kell húzni, de ne felejtsd el, hogy ha lent van az anya, akkor fordítva kell húzni.

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Köszönöm!
de mennyit húzzak és merre (gondolom jobbra)

Fél fordulattal kezdd, balra. A küllõk csavarmenete jobbmenetes, a küllõre („apacsavar”) „rácsavarod” az anyát, így rövidül a küllõ.