Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
6030 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Az enyémet nem elég kenni, ki kell cserélni a golyókat is, ezért szét kell szedni.

A sebesség mindent megold.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Mi az a fém genyó amit rárak?

Én is azon gondoloztam, hogy telinyomon sima mûszer olajjal. Nekem a zsírzás után (pedig nem raktam sokat bele) már megint szarakszik a kazetta.

Kettõ dolog is van: az egyik egy csere porszûrõ, ami a Shimano eredetivel ellentétben cserélhetõ (a videoban azt mondják, hogy a Shimano csak roncsolva kivehetõ), a másik pedig a kenõszerszám része, arra csatlakozik a nagy fecskendõ csõre.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
Mi az a fém genyó amit rárak?

Én is azon gondoloztam, hogy telinyomon sima mûszer olajjal. Nekem a zsírzás után (pedig nem raktam sokat bele) már megint szarakszik a kazetta.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

egy ilyen szerszám nekem is kéne

sajnos reszelni nem nagyon tudok ilyesmit, de a kazettáimmal rendre vannak gondok és jó lenne idõnként szétszedni õket, olajozni, stb.

Újrakenéshez nem fontos szétszedni. Jól be kell áztatni, át kell mosni (brigéciolt nem ajánlom, mert azt vízzel még öblíteni kéne, ami szerintem ilyen zárt helyen nem jó ötlet), aztán valami megfelelõ anyaggal újrakenni. Nálam örök küldetés az ideális kenõanyag keresése, mert ha túl sûrû, akkor megfogja, ha túl híg, akkor meg koszol. Az okos és kényelmes amerikaiak persze erre is tudnak megoldást:

How to Overhaul a Shimano Hub and Free hub Video

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Ha a Shimano kazettákra gondolsz, akkor TL-FH40
Hát, nem nagyon lehet kapni. Akinek kellett iyen, reszel(tet) magának egyet. Egyszer egy srác azt mondta, egy pénzérmébõl csinált ilyet és mûködik neki.
Ez egy nagyon jó oldal az ilyen szereléshez, itt látod a keresett szerszámot is: http://www.pvdwiki.c...Freehub_Failure

egy ilyen szerszám nekem is kéne

sajnos reszelni nem nagyon tudok ilyesmit, de a kazettáimmal rendre vannak gondok és jó lenne idõnként szétszedni õket, olajozni, stb.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Arra ügyeltél, hogy bal-menetes a cucc ? Legalábbis a Shimano úgy tudom, hogy olyan.

Igen. Csak balmenetes lehet, mert különben lelazulna racsnizás közben.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Köszi mindkettõtöknek. Ez egy bontrager (formula agy), de ugyanúgy rögzül a kazettatest, mint a shimano agyakon. Gyártottam hozzá 3mm-s acélból szerszámot, de mindkettõ elhajlott. Vagy nagyon összerohadt vagy ez mégsem szedhetõ szét és csak ott van a vájat.

Arra ügyeltél, hogy bal-menetes a cucc ? Legalábbis a Shimano úgy tudom, hogy olyan.
Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

McGywer szedett szét ilyesmit...
ha jól emlékszem valami saját cuccot gyártott. Kérdezd meg tõle.
Nem tudom mennyire segítség, de egy bazinagy inbusszal le tudod szedni magát a kazettatestet az agyról. Jó sötét van ott bent és nem látszik a csavar ami fogja.

Az elõbbi két kolléga is ilyen szerszámot gyártott és én is (csak az enyém nem elég erõs vagy egyéb baja van). Tudom, egy 12-essel lehet leszedni.

Richie

Richie

törzsvendég

• fórumtag
  • 914 hozzászólás

Köszi mindkettõtöknek. Ez egy bontrager (formula agy), de ugyanúgy rögzül a kazettatest, mint a shimano agyakon. Gyártottam hozzá 3mm-s acélból szerszámot, de mindkettõ elhajlott. Vagy nagyon összerohadt vagy ez mégsem szedhetõ szét és csak ott van a vájat.

McGywer szedett szét ilyesmit...
ha jól emlékszem valami saját cuccot gyártott. Kérdezd meg tõle.
Nem tudom mennyire segítség, de egy bazinagy inbusszal le tudod szedni magát a kazettatestet az agyról. Jó sötét van ott bent és nem látszik a csavar ami fogja.
"õk nevetnek rajtam mert én más vagyok.én pedig azon vigyorgok mert tudom,hogy õk mind egyformák!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Én egy csõrösfogóval szedtem szét. Annyira nincsen meghúzva, viszont bal menetes. Laposvasból lehet reszelni szerintem, akarok majd én is csinálni hozzá egyet.

Hát, nem nagyon lehet kapni. Akinek kellett iyen, reszel(tet) magának egyet. Egyszer egy srác azt mondta, egy pénzérmébõl csinált ilyet és mûködik neki.
Ez egy nagyon jó oldal az ilyen szereléshez, itt látod a keresett szerszámot is: http://www.pvdwiki.c...Freehub_Failure

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Mi annak a szerszámnak a neve, amivel a kazettatesteket szét lehet szedni? Ilyet egyáltalán lehet valahol kapni?

Marci

pepe33

pepe33

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás

Rendesen be ültek a csészék a helyükre? Lehet, hogy amikor kiütötted eldeformálódott...

Igen rendesen beütöttem. Mi deformálódott el a csésze ? Hát azt nem hinném... elég kemény darab. Viszont az agy aluból van az esetleg....

Valaki tud valami tuti szervizt aki esetleg egy ilyen problémát meg tudna oldani ?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írom-e a problémámat , ha nem igazítsatok útba.
SHIMANO WH-M765 kerekem van.Az elsõbõl morgó hang jött , szétszedtem láttam hogy a kónuszkúp nem az igazi már meg volt benne törött golyó is.
Ezeket kicseréltem mert ezt lehetett kapni. Összeraktam de a morgó hang nem szûnt meg.
Szétszedtem újra jobban megnézve láttam hogy a belsõ csészék sem az igaziak. Volt egy másik XT agyam ami nem pont ilyen de hasonló, abból kiütöttem a csészéket meg persze a kerekembõl is megnézve láttam hogy ugyanolyanok, ezért betettem a hibátlan XT csészéket a kerekembe.
Így aztán megszûnt morgás, szépen szaladta a kerék.
De ahogy figyelgettem a kereket mintha 5mm 8-as keletkezett volna , de ahogy a féktárcsát néztem mintha az is ütne .... hoppá , valami történ az agyjavítás közben.

Valaki próbált már hasonló módszerrel SHIMANO agyat megmenteni ?
Ha igen milyen eredménnyel ?

Rendesen be ültek a csészék a helyükre? Lehet, hogy amikor kiütötted eldeformálódott...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Én egy csõrösfogóval szedtem szét. Annyira nincsen meghúzva, viszont bal menetes. Laposvasból lehet reszelni szerintem, akarok majd én is csinálni hozzá egyet.

pepe33

pepe33

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írom-e a problémámat , ha nem igazítsatok útba.
SHIMANO WH-M765 kerekem van.Az elsõbõl morgó hang jött , szétszedtem láttam hogy a kónuszkúp nem az igazi már meg volt benne törött golyó is.
Ezeket kicseréltem mert ezt lehetett kapni. Összeraktam de a morgó hang nem szûnt meg.
Szétszedtem újra jobban megnézve láttam hogy a belsõ csészék sem az igaziak. Volt egy másik XT agyam ami nem pont ilyen de hasonló, abból kiütöttem a csészéket meg persze a kerekembõl is megnézve láttam hogy ugyanolyanok, ezért betettem a hibátlan XT csészéket a kerekembe.
Így aztán megszûnt morgás, szépen szaladta a kerék.
De ahogy figyelgettem a kereket mintha 5mm 8-as keletkezett volna , de ahogy a féktárcsát néztem mintha az is ütne .... hoppá , valami történ az agyjavítás közben.

Valaki próbált már hasonló módszerrel SHIMANO agyat megmenteni ?
Ha igen milyen eredménnyel ?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár
Mi annak a szerszámnak a neve, amivel a kazettatesteket szét lehet szedni? Ilyet egyáltalán lehet valahol kapni?

parej

parej

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Sziasztok,

van valakinek ötlete, hogyan lehet a nyeregvázcsö tele fémreszelékkel? Nem is annyira reszelék, inkább fémforgárgácsnak mondanám. A csapágyházbol már kiszedtem egy gyufásdoboznyi mennyiséget, de a nyeregvázcsöböl nem sikerült. Valahogy olyan érzésem van, mintha a nyeregvázcsöböl hullana le a cucc a csapágyházba. Probáltam fejre állitva kirázni, kompresszorral kifujni, semmi eredmény. :(
A bringa egy féléves Spec Stumpjumper HT 29-es, ha ez esetleg számit valamit.
köszönettel, parej

ja, és a bringa recseg, mint egy összetaposásra szánt sörösdoboz
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Egyetértek. Komolyabb márkáknál tartozék a vázhoz; természetesen nem hagyományos gyorszárról beszélek, hanem csavaros tengelyekrõl, bár emlékszem olyanra, hogy "nevesebb" márkánál csak felárért adták a vázhoz.

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
A tengely nélkül nem sokat ér az a váz.

dzsonhee

dzsonhee

törzsvendég

• fórumtag
  • 687 hozzászólás
  • LocationBad Goisern
a tengellyel kapcsolatban? mar irtam nekik es valoban nem tartozik a vazszetthez. beszereztem a hagyomanyos syntace-t