Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Otthoni szerelés, szerszámok

- - - - -

• Please log in to reply
6030 replies to this topic

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 posts
Én is íg csináltam a hátsó kerekemen, mûködött a dolog.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
középre centrirozás ötletben vki pls bólintson, vagy oltson le :)
jó lesz ha meglazitom elõször meglazitom az egyik oldalt, majd a másikat meghúzom?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Én most azon gondolkozom, hogy mivel megy el többet a hajtás, 3 lánc forgatásával vagy 0,75ös nyúlásnál mindig új lánc felrakásával. Vélemények?

A sebesség mindent megold.

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,108 posts
Mivel forgóban cseréli a láncot (az kopik legjobban a hajtásban) így növelni tudja a hajtásrendszer élettartamát, jobb esetben meg is duplázhatja, sõt...
És több láncot cserélni sokkal olcsóbb mint egész hajtást cserélni, persze itt fõleg a drágább alkatrészcsaládokra gondolok...
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
kopik a fogsor is a lánc ... folyamatosan, egyre jobban.

de ha a lánc nem kopik, akkor a fogsor sem fog vele együtt folyamatosan elkopni. így 2 lánccal akár megduplázod a fogsor, életét... (na meg a tányérokét)

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts
és az mivel jobb? csakmert én nemlátom értelmét attól még lehet ...:D
"Minden hülyeség" by Tomidny

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Több láncot használ egyszerre, pl. 3 láncot használ felváltva, 300km-enként cserélgeti õket.

A sebesség mindent megold.

BBerki

BBerki

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,724 posts

Én az edzõgépen 500, a fullyn kb. 300km-enként váltom a láncot

hetente, havonta új lánc ? vagy ilyen keveset tekersz vele ?
"Minden hülyeség" by Tomidny

vendég_Sugárfertõzött Oposszum_*

• vendég
A Park Tool-t ismerem, de az a rablás kategória. A Pro viszont érdekelne, hol van ilyesmi, hogy néz ki, mert én semmit nem találtam róla...:(
Lehet marad a befõttes változat...

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts

Na, ma WD40 és a sux-szerû pedálkulcs (BBB) megtette a hatását, megadta magát a kicsike :D
Úgyhogy köszi a tippeket!
Más: mi a hivatalos lánc-tisztítós módszer? Ugye nem érdemes levenni a bringáról a tisztításhoz? Szal WD40+körömkefe pár perces tisztogatás -> rácsapatom a slagot, hogy kivigye a fellazult koszt -> minden láncszem-csatlakozásra egy csepp láncolaj?

ja utána meg imádkozod lefelé a bringáról az olajos retkes sarat, amit rávertél a körömkefével..
a féked nem fog fogni vagy 1 hónapig tõle.

a csóró megoldás, ami ráadásul nem is környezetbarát, a brigéciol.

de ez egy elmaradott módszer.

valamint van lánctisztító szerszám. Parktool, Pro, stb stb.

ViktoRider

ViktoRider

törzsvendég

• fórumtag
  • 993 posts

Na, ma WD40 és a sux-szerû pedálkulcs (BBB) megtette a hatását, megadta magát a kicsike :D
Más: mi a hivatalos lánc-tisztítós módszer? Ugye nem érdemes levenni a bringáról a tisztításhoz? Szal WD40+körömkefe pár perces tisztogatás -> rácsapatom a slagot, hogy kivigye a fellazult koszt -> minden láncszem-csatlakozásra egy csepp láncolaj?

Én fogom, leveszem a láncot, beteszem egy befõttesüvegbe, amiben higító és brigéciol keveréke van. 20 percig benne van, néha megrázom, utána letörlöm, esetleg kompresszorral lefújom a maradékot róla:)
De utána egy teljesen tiszta láncot kapok.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Én az edzõgépen 500, a fullyn kb. 300km-enként váltom a láncot, ilyenkor törlõronggyal tisztára törlöm az összes fogaskereket, váltógörgõt, lánctányért, felmegy a tiszta lánc, görgõket 2-3szor végigolajozom, jópárszor körbetekerem és letörlöm a felesleget. A levett lánc pedig 1 napra brigeciolban fürdik, utána kimosom és megszárítom. X km után pedig újra eljátszom a dolgot.

• vendég

adolf

adolf

vendég

• fórumtag
  • 119 posts
Szétszeded a láncot, aztán elöl a nagytányéron, hátul a legnagyobb fogaskeréken átvezeted, alul összefogod és ráhagysz két láncszemet.
Attila, flagellum Dei, malleus orbis

konor

konor

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Sziasztok!

Most építgetek egy bringát, és gondjaim akadtak a lánccal, remélem tud valaki segíteni.
Szóval:
Van egy hajtásom(Deore hátsó váltó, alivió elsõ, alívió hajtókar, sram 8as lánckeréksor), a lánc viszont gyárilag hosszabb mint kéne.
Honnan kéne nekem azt megállapítani, hogy mennyit rövidítsek a láncon?
Van erre valami szabály, vagy csak ránézésre hogy úgy nagyjából jól álljon a hátsó váltó?

Elõre is köszi a segítséget!

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
én is fogóra szavazok. kalapáccsal azért eléggé random alakítod és sztem a hajtókarnak se biztos h jót tesz. satuval meg az baj, hogy mivel maradó alakváltozás kisebb mint a rugalmas, nem elég ha az egyenes vonaláig huzod be a tányért... kicsit tovább kell.

nem tul sok tapasztalatom van centrirozásban. ha nincs a kerékben se 8as, se tojás se semmi, csupán nincs középen a kerék, akkor úgy csináljam hogy elõbb fellazítom az egyik oldalon az összes küllõt majd amerre el akarom huzni ott megfeszítem a küllõket, vagy egyesével: egy küllõ lazit, egy feszit ? meg itt is elõször csak mondjuk egy negyedet lazitsak/feszitsek vagy hogyan?

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
én a magyar campingnek meg a bmxnek kalapáccsal szoktam a földön ha nyolcas van a tányérba...annak úgyis mindegy!
igen CJ-nek hívnak de nem carl johnson hanem mint a nevem is mutatja, camping joe![/SIZE]

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts
Én satuval vagy egy ilyennel próbálkoznék.

Sakic

Sakic

vendég

• fórumtag
  • 203 posts
Igazad van rosszabb nem lehet, megpróbálom
Speed has never killed anyone.
Suddenly becoming stationery, now thats the killer.

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26,354 posts
ha eltörik, akkor sem lesz rosszabb a használhatatlannál.
természetesen nem hajtogatni kell ide oda, hanem szépen visszahúzni egyenesbe.

ha nem szinezõdött el a hajlás mellett a tányér, ha nem élesen hajlott, csak kanyar lett benne, akkor "könnyedén" vissza fogod tudni húzni.