Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Retro - régi idõk bicaja

- - - - -

• Please log in to reply
2504 replies to this topic

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts
Ugye a vélemény elég szubjektív dolog, de a parafa bandázs fényesítését az anno divatos, göcsörtös fa-, illetve gyökérdarabok lelakkozásával, illetve falra kitevésével tudom párhuzamba hozni. :) Nem mellesleg ami fényes, az általában csúszik.
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Retro kedvelõk, hobby fanyûvõk!

Láttam netes fotógalériákban hogy a kormánybetekerõ szalagot, parafa markolatot sellak (sellakk) nevû természetes gyantával kenték be, így valami meseszép fényes felület jött létre.
Csinált már valaki ilyet? Próbáltatok már olyan kormányt, ami így volt megoldva?
Egy Cinelli natúr parafabandázs lenne, amit esetleg bekennék ezzel a trutyival!
Várok véleményeket, tapasztalatokat!

spa

spa

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
Köszi a válaszokat, nem akarok nyûglõdni vele, télre kéne, esõben, fagyban a melóhely elött fog állni. Veszek valami régi leharcolt 28-as trekkinget, vagy fittnes bringát. Nézem majd az aprót.

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Én a helyedben nem vetném el egybõl azt a bringát, a régebbi dolgok elég strapabíróak. (Volt egy lomisoktól vett puch országutim, szimplafalú felnikkel, na azzal gyakran jártam haza kertek alatt, és még mindig megvannak, igaz most szét van kapva az egész, a váz homokfújás után kapott egy zöld színt, és most várja a jobb sorát [vagy gazdiát] mert tombolán nyertem egy gepida boltbajáróst) Én is 100kg vagyok
langferi alias SzomjasFeri
Lazán, faszán, igazán!
http://piacter.bikem...500&ppuser=2602

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts
Létezik éppen (27-es felni), ld. pl. néhai Sheldon Brown boltját (Boston), bárhova szállítanak:
http://www.sheldonbr...s/rims/630.html
Emellett - ha olyan jó az a Puch - belepróbálhatsz egy 700c, azaz 622 mm-es kereket is. Igaz, az többletköltség.

spa

spa

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
Akkor stornó. Használtat kapok ugyan ilyen méretben, de az nem hosszú életû... Köszi

_kz_

_kz_

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,374 posts

Mit nézzek?

Másik bringát, manapság is használatos, szabványos kerékmérettel! :)
People should know when they are conquered.
Would you, Quintus? Would I?

spa

spa

vendég

• fórumtag
  • 114 posts
Üdv mindenkinek!

Napi 20km városi tekeréshez vennék olcsó, de korrekt bringát, amin nem kell feküdnöm (outi kilõve) és mindennel felszerelt. Találtam egy kitûnõ állapotú, 27es kerekû Puch Elegance-t, méretben pont jó lenne. Valószínûleg bármi beszerezhetõ hozzá ha tönkremenne (legfeljebb használtan) , viszont a keréktõl nagyon félek. A közel 100kg-os tömegem szerintem hamar kinyírja. Kérdés, hogy mikor majd megadja magát tudok-e új felnit fûzetni bele (a használt se lenne hosszú életû). Bárhogy keresem neten, én nem találok új 27-es felnit. Létezik? Mit nézzek?

Elõre is köszi!

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
http://piacter.bikem...t=163124&cat=15

talán nem annyira retro, de fincsiség

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
Szerinted lehet kapni/rendelni valahol csepel embléma matricát és camping feliratú matricát ? Vagy ez halva született ötlet ? :hahaha: :help:
A Mofaker-nél van camping matrica, de nem pont az ami kellene. :(

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
szívesen máskor is!
Mondjuk egy sör mellett tudok még pár ilyen szemináriumot tartani mûhelytitkokból.
Lazán, faszán, igazán!

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

A hátsóra gondolsz, amin a kerék felõl anya van?

Én úgy állnék neki, hogy csavarlazító / kóla kezelés, aztán megmelegíteném jól, hõlégfúvó, vagy gázláng, aztán akkor elvileg két fogóval már szét lehet szedni, vagy esetleg a csillagos fej felõl kitámasztani valahogy csavarhúzóval.

Jelentem a csavar megadta magát ! :krol: Melegít, próbál,anyáz,melegít,próbál ééééés igen. Lejött. Ez volt a nyerõ stratégia.
Úgyhogy köszi a tippet langferi ! :beer:

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

más: Szerintetek a sárvédõ csavarját, ami fullra be van rozsdálva, és nem férek hozzá csillag csavarhúzóval, azt hogy szedjem le ? Csavarlazítóval próbálkoztam. Lefûrészelni nem tudom a sárvédõ íve miatt. Mostmitévõlegyek ?

A hátsóra gondolsz, amin a kerék felõl anya van?

Én úgy állnék neki, hogy csavarlazító / kóla kezelés, aztán megmelegíteném jól, hõlégfúvó, vagy gázláng, aztán akkor elvileg két fogóval már szét lehet szedni, vagy esetleg a csillagos fej felõl kitámasztani valahogy csavarhúzóval.
Lazán, faszán, igazán!

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts
Ja, és a telken levõ országútim egy félelmetesen jó állapotban levõ, 1989-es Csepel Sas, használtan vettem 10 ezer froncsiért, egy nóném kínai elsõváltóval tízfokozatúra alakítva, kormánystucnis váltókarokkal. Ezen kívül nem eredeti a nyerge meg a nyeregcsöve, és a kormánystucni lett még lecserélve az eredetihez képest, egy MTB stucnira, mert a 2 méteremmel az eredeti stucnival nagyon le kellett hajolnom. Meg még szivacsbandázst raktam a kormányra, mert az kényelmes. Amikor a telken vagyok, mindenhova azzal megyek, és nagyon atom a gép még ma is.

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts
Hali! Nekem van egy nõi Csepel parasztbiciklim, a dédmamám vette, a visszaemlékezések szerint valamivel az 56-os forradalom elõtt. Fa kormánymarkolatos, de az egyik eltûnt róla. A váz, a fém kiegészítõk (kormány, sárhányók, gumifék) tökéletes állapotúak, a nyereg is jó, csak baromi kopott. A hajtáslánc és a kerekek kukák. Föl kéne újítani, csak nincs hozzá idõm. Úgy tervezem, hogy átfestem az eredeti színre (barna, a hátsó sárvédõ vége fehér), a kormányt lekrómoztatom, a hiányzó famarkolatot pótlom, az elrongyolódott alkatrészeket újakkal fogom helyettesíteni, és egy hármas agyváltót rakok bele. Csak legyen idõm és energiám :)

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
:D Egy kicsit meggondolatlan kijelentés volt azt hiszem...
Nem kellett volna annyi sört inni :D

más: Szerintetek a sárvédõ csavarját, ami fullra be van rozsdálva, és nem férek hozzá csillag csavarhúzóval, azt hogy szedjem le ? Csavarlazítóval próbálkoztam. Lefûrészelni nem tudom a sárvédõ íve miatt. Mostmitévõlegyek ?

langferi

langferi

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Szerintetek a már említett camping bicaj váza milyen anyagból lehet ? Ahogy ma csiszoltam, mintha aluminiumot/aluminium ötvözetet láttam volna felvillanni. Lehet hogy káprázott a szemem ? Azt hittem valami sima mezei acél...

:lol1:
Na ezen jót röhögtem!
Lazán, faszán, igazán!

Franci

Franci

vendég

• fórumtag
  • 235 posts

(...)
Na ezért jobb a kóla a takarítani mint meginni:D
Ettõl szinte nincs is rosszabb "élelmiszer" amit a fogra lehet vinni...

Még anno 1997-ben volt Grundig-világkupa Csillebércen. Alison Sydornak a kulacsában volt kola,eldobta én meg felszedtem,szoval biztos van vmi elönyös hatása is.(elsö lett idén Trans-Alpon)
Tanácsok városi bringásoknak http://bringalakat.hu/

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts

A mythbustersben (talán a discovery-n megy) tesztelték ezeket a legendákat. A kóla foszforsavat tartalmaz (megijedni persze nem kell, mert a gyomrunk meg egy "picit" erõsebb sósavat alapjáraton is:) ).
A teszt eredménye: A kóla fényesebbre suvickolta a belerakott pénzérmét, mint a tiszta foszforsav :D
Szintén gyönyörûen vitte a rozsdát a króm lökhárítóról, volt nagy röhögés.

Ezek olyan fél igazságok.
Egy kis kémia:
A kólaban egyrészt nem foszforsav hanem ortofoszforsav(ezzel pl kiválóan lehet növényi mintákat roncsolni a laborban persze nagyobb koncentrációban de akkor is ugyan az...) ami jóval hatékonyabb kis koncentrációban is. Másrészt a kóla emelett még tartalmaz egyéb savat is citromsav és mellé még ott van a szénsav is ami javítja az oldóképességet. Így a savkombináció sokkal jobban megfelel a pénzen lévõ fémoxid leoldásához mint a sima foszforsav.
Na ezért jobb a kóla a takarítani mint meginni:D
Ettõl szinte nincs is rosszabb "élelmiszer" amit a fogra lehet vinni...

tomi005

tomi005

vendég

• fórumtag
  • 50 posts
:D Pedig már azt hittem 7005-ös triplán húzott...