Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

ezután mondjátok hogy nem lehet a sofabikével kanyarodni

Láttál a videókon éles ívet?

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

Pl. vastagabb lemezbõl kivágod. Ebbõl lenne egy pár, ami a hajtómûhöz tart egymással párhuzamosan úgy egy külsõ szélességben a kerék ívét követve, ahogy Python említette.
A párhuzamos távolságot 4-5 távtartó csõvel behegesztve tartanád, ami a két lemez között lenne, követve a kerékívet.
Majd ha már beépült, akkor egy használt belsõbõl ki lehet vágni hosszában felhasítva egy gumicsikot, amit az elsõ és az utolsó távtartóra fel lehetne kötni és a többi távtartó kiadná az sárhányó ívet. Lenne egy sárhányód, ami nem is látszik, csak felülrõl...:)

Nem építkeztem (legalábbis bicilkit) még lemezbõl, de úgy érzem, hogy sárvédõnek jó amit írsz, de hossz irányú merevítésnek? Vagy tényleg nagyon vastag lemez kell hozzá (2mm?), és akkor a módszereddel csináltunk egy hajlított U profilt. De nem lesz ez rohadt nehéz?
A távtartókat amúgy ki lehetne váltani egy felsõ lemezzel, ami az oldalsókhoz van szegecselve, az esztétikán talán javít, a tömegen viszont nem csökken, gondolom a merevségen sem változtat.

Én amúgy egész egyszerûen arra gondoltam, hogy egy vékony (mondjuk 10-es) csõvel mindkét oldalon össze lehet kötni a villa induló részét (a homlokcsõ alatt kevéssel) és az U betû másik szárának a végét (a középrész alatt kevéssel). A kerékbúrát pedig ehhez és egy normál sárvédõhöz lehet hozzápasszintani, az oldala így lehet akár valamilyen szövet vagy elasztikus háló is.

TheTriker

TheTriker

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
ezután mondjátok hogy nem lehet a sofabikével kanyarodni

lowracer

lowracer

vendég

• fórumtag
  • 157 hozzászólás

Ez a poweranyámkínja a gyakorlatban is mûködik, vagy csak olyan reklámfogás ??? Mert katalógusban már sokszor láttam, találkoztam vele de bringán még sehol sem láttam beépítve...

Mûködik, és jó dolog, de én a digitális fékeket szeretem. Megtanultam már bringázni :D

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.496 hozzászólás
jójó de ha blokolni kéne akkorse fog blokolni az bizti akkormeg minek disznek meg drága:)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

bigonyi

bigonyi

vendég

• fórumtag
  • 10 hozzászólás
[quote name='szelvesz']Hû de pörög ez a fórum! Csak gyõzzem követni. Csak csorog a nyálam annyi gyönyörûséget linkeltek be. Eddig se tudtam, hogy mi kell nekem, most meg végképp nem.........

Ebbõl kellenne válogatni egy rekut csak melyiket:)
A RAJZÁS:):

1:49-tõl,ja és 5:55-nél érdekes az "evezõs" figura

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

...
Ez a poweranyámkínja a gyakorlatban is mûködik, vagy csak olyan reklámfogás ??? Mert katalógusban már sokszor láttam, találkoztam vele de bringán még sehol sem láttam beépítve...

http://www.testbike....st2.php?pid=507
egyszer próbáltam én is és tényleg használt, nem álltam fejre a montival.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
Jópofa...:)

http://www.sussex.co...image/sx007.jpg

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás

Jogos, szánok még oda kétoldali merevítést (mármint a homlokcsõ és a hajtómû közé), de a pontos elhelyezését még nem gondoltam ki, ezért nincs még berajzolva. Meg tervezek kerékburkolást is, az epiláló effektus csökkentésére - ez mondjuk a geometriához nem sokat tesz hozzá. Kapcsolódva az elõzõ (#3498) postodhoz, milyen jó is lenne egy ilyen merevítõ-sárvédõ! De honnan lesz nekem ilyenem? Megrajzolni ok, na de aztán?

Pl. vastagabb lemezbõl kivágod. Ebbõl lenne egy pár, ami a hajtómûhöz tart egymással párhuzamosan úgy egy külsõ szélességben a kerék ívét követve, ahogy Python említette.
A párhuzamos távolságot 4-5 távtartó csõvel behegesztve tartanád, ami a két lemez között lenne, követve a kerékívet.
Majd ha már beépült, akkor egy használt belsõbõl ki lehet vágni hosszában felhasítva egy gumicsikot, amit az elsõ és az utolsó távtartóra fel lehetne kötni és a többi távtartó kiadná az sárhányó ívet. Lenne egy sárhányód, ami nem is látszik, csak felülrõl...:)

Lowracer

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Pedig ezer forintos kérdés:

Még olcsóbb megoldás, hogy teszkógazdaságos, mûanyag fékkarokat használsz. Nem kell félni hogy blokkol :D
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

egy acél sodrony is elég lenne.

Kipróbáltam. A "nyeregcsõ" nem volt bekötve a villához, csak egy darab kötéllel. Így állítgattam a pedál-ülés távolságot. Tekeréskor a "nyeregcsõ" felsõ vége oldalirányban akár 5cm-t is mozog, azaz a láncvilla csavarodik. Kell oda a merev kapcsolat.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

lowracer

lowracer

vendég

• fórumtag
  • 157 hozzászólás

johogy nem blokolás gátlot akarsz :)

Pedig ezer forintos kérdés:
Feltöltött kép

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Igen, pontosan így értettem az elõzõ postomban.

Van a Jetrike oldalon egy utánfutás számoló, de kicsit zavarban vagyok, h a "Ratio" miknek az arányát akarja jelenteni?

Szerintem mechanical trail/max trail.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

Az eddigi tapasztalat az, hogy sokkal szélesebb tûréshatárokon mûködnek ezek a pozitív utánfutású gépek, (lengõorrúelefántok) bátran lehet velük kisérletezni!
Csak rajta!
Azt szeretném a kérdezni, hogy a fenti képen (ami egyébként tetszik) mi tartja a helyén a hajtómûvet? Azt elkezded taposni, akkor lelkesen mozog majd elõre-hátra. Vagy brutál anyag beiktatása a cél? :)

Jogos, szánok még oda kétoldali merevítést (mármint a homlokcsõ és a hajtómû közé), de a pontos elhelyezését még nem gondoltam ki, ezért nincs még berajzolva. Meg tervezek kerékburkolást is, az epiláló effektus csökkentésére - ez mondjuk a geometriához nem sokat tesz hozzá. Kapcsolódva az elõzõ (#3498) postodhoz, milyen jó is lenne egy ilyen merevítõ-sárvédõ! De honnan lesz nekem ilyenem? Megrajzolni ok, na de aztán?

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Meggyõzõdésem, hogy ha nem klipszes pedállal használnád, akkor egy acél sodrony is elég lenne.

Nekem meg meggyõzõdésem, hogy úgy csavarodna a hajtócspágyház :) .

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

;Esetleg csinálhatnál olyan villapapucsot, amelyikben pl. 2...3 cm-ként van egy-egy lyuk a tengelynek, aztán oda rakod a kereket, ahova jólesik.

Igen, pontosan így értettem az elõzõ postomban.

Van a Jetrike oldalon egy utánfutás számoló, de kicsit zavarban vagyok, h a "Ratio" miknek az arányát akarja jelenteni?

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Feltöltött kép
Feltöltött kép

Az eddigi tapasztalat az, hogy sokkal szélesebb tûréshatárokon mûködnek ezek a pozitív utánfutású gépek, (lengõorrúelefántok) bátran lehet velük kisérletezni!
Csak rajta!
Azt szeretném a kérdezni, hogy a fenti képen (ami egyébként tetszik) mi tartja a helyén a hajtómûvet? Azt elkezded taposni, akkor lelkesen mozog majd elõre-hátra. Vagy brutál anyag beiktatása a cél? :)
Dobjál még egy ívet rá az elsõváltótól a homlokcsõig. Lekövetve a kerék ívét. Vagy egy profilt, ami sárvédõ is egyben. Az Papának is tetszene és itt még értelme is van.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Nekem tetszik, hogy az elsõ sárvédõ is vázelem.

Igen, ezen én is sokat gondolkodtam. A kouign Amman esetén ez így is van. Szénszálból.
Mivel mi nem karbonból építkeztünk (ahol is ésszerû és jól megfontolt statikai érdek eme megoldás) elvetésre került. Acél vagy alu esetén, ha vékony profilt hajlítasz rá, nem tudd kellõ mértékben ellenállni a húzási igénybevételnek. Amennyiben szükséges méretezésû profilt alkalmazod, az meg tuti nehezebb egy csõnél.
Tehát tetszik, karbonból... Ha aláhajló villát szeretnék fémvázból, akkor inkább meghajlíttatnék egy csövet (ahogyan az már sokszor szóba is került, de sajnos pontos rádiuszú hajlításra kevesen képesek)

Összességében az egyenes vékony falú és keresztmetszetû csõ eddig a legjobb. Lompi gépein ez (a választék hiánya miatt) mind túl van méretezve. Meggyõzõdésem, hogy ha nem klipszes pedállal használnád, akkor egy acél sodrony is elég lenne. Ez sem saját ötlet, a svédek a normál váz alsó vázcsövénél ezt már alkalmazták.
Használat közben az alsó vázcsövet helyettesíti, parküzemmódban meg integrált hevederzár. Nélküle a váz összeomlik, ezért a tolvajnak nem áll érdekében azt elvágni. (visz magával másikat :))

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
A Zockra-féle útmutatóban 10...18 cm közötti utánfutást javasoltak, gondolom, hogy a lapos homlokcsõszöghöz tartozik a kisebb érték. Szerintem 10 cm-rel nyugodtan próbálkozhatsz. Esetleg csinálhatnál olyan villapapucsot, amelyikben pl. 2...3 cm-ként van egy-egy lyuk a tengelynek, aztán oda rakod a kereket, ahova jólesik. Ha jól emlékszem, nekem 56°-os homlokcsõszög mellet van 16...17cm utánfutásom. Egy idõben gondolkoztam rajta, hogy csökkenteni kéne az utánfutást, de egyre inkább hozzászokok a geometriához.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás
Na mellébeszélés helyett gyorsan inkább csináltam 2 screenshotot, blogoltam ide.
Ízelítõként:
Feltöltött kép
Feltöltött kép

Én is gondolkoztam azon, amit Levi mond - de egyelõre fogalmam sincs, mekkora utánfutás lenne a megfelelõ. Ilyen váznál ráadásul nagyon könnyen meg is lehetne ezt oldani, hiszen az alsó vízszintes "villa"részen kell csak kicsit elõbbre felhegeszteni még egy pár papucsot, máris elõrébb a kerék és kisebb az utánfutás.