Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
kb anyi mint egynek mivel a lux 50 darabálsem lesz 50 xeres :o
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Ellenvélemény1:
ezen a nyáron több alkalommal mentünk be "alacsonyan szállva" 70-80km/h sebességgel világítás nélküli (500m-3km közötti hosszúságú) alagutakba, amit 40lux nélkül aligha mertünk volna megtenni. Láttunk és nem is rosszul.

:D:D:D

ez egy speciális eset és teljesen igazad van mivel ha az autósok berohannak az alagútba a hirtelen fényviszony változás miatt szinte azt sem tudják, hogy hol vannak, ilyenkor természetesen nappal is világítok, a nyáron voltunk mi is alagútban és ráadásul volt benne világítás is(mondjuk ezt elõre nem tudtuk)automatikusan bekapcsoltuk a lámpákat bajunk nem lett belõle
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Egybõl kettõt! Alkalmi vételnek tûnik. Hány lux fénye lehet az ebbõl (alku nekül) kitelõ 50db kínai lámpának? :)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Meg kell venni! :)

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Levinek nem régen ajánlottam egy Shimit, felnibe fûzve 5'000-ért. Na az a másik véglet. (meg is vette) A sajátomat egy tizesért vettem újonnan Shimi Deore LX szint. (DH-T660 3N)
a Bushc Müllert (Lumotec IQ Cyo) szintén tízért, a hátsót meg 4ezer körül (BM. TopLight Flat plus). tehát úgy 25 körül össze lehet állítani egy jól mûködõ rendszert.

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts

Hát, hallod, jó lenne most ilyen állapotban lenni. Én másfél óra múlva nem kapatos hanem (nyakig) olajos leszek. Gyógysör helyett marad a gyógytea:(
Mennyiért lehet hozzájutni egy agydinamóhoz?

kb enyiértagydinamó

képek

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Én egy ideje a SON EDELUX-ot használom. Posted Image
80 luxot is írnak, ezt nem tudom, nem mértem, de hogy szuper a fénye, az tuti! Le a kalappal!
Agydinamót, hát úgy 25 és 60 ezer között bármi lehet.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

ja most látom csak h a PAVA-ra 25luxot írnak, cask te írtál 15öt, én meg elhittem:)

Igen, bocs elírtam... :(

Persze ha még egyszer veszek elsõ lámpát, csakis BM és 40 lux. :)

Nem sokkal drágább a 60 lux sem, de ha már így felcsigáztam az érdeklõdést... ez 40 lux de ennyiért?!

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Hát, hallod, jó lenne most ilyen állapotban lenni. Én másfél óra múlva nem kapatos hanem (nyakig) olajos leszek. Gyógysör helyett marad a gyógytea:(
Mennyiért lehet hozzájutni egy agydinamóhoz?

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
agydinamó és én is nyomom nappal éjjel biztos ami biztos.

gramm mániásoknak ez úgysem jön be :)
képek

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
Szerintem a középsõ kép, hogy megmaradjon a fekvõ bicikli elv...;)
Vagy mozgóképes avatar-nak ezt : YouTube - Piás manyus a biciklivel ;)
...

Zéta

Zéta

vendég

• fórumtag
  • 140 posts

Nem mellékesen - saját tapasztalat - hogy még a kerékpárost hátulról megközelítõ jármû vezetõje is könnyebben észleli azt a bringást, aki elõtt az út fényesen - erõsen - meg van világítva.

Tökéletesen egyetértek.

Nekem sokáig probléma volt a "látni", mivel minden hajnalban a 63-as úton csapatok a munkahelyemre, és csak néhány hét van amikor már elegendõ a napfény, és nincs szükség a lámpákra reggel 5-kor. Saját tapasztalatom szerint 10 luxtól kezd el az ember látni is. Addig a mindenféle ledes csodalámpával minden kátyút megtaláltam. Nekem egy Basta 10 luxos van, de ezzel már 30-nál ki tudom kerülni koromsötétben is a kátyúkat. Hátul pedig egy BM állófénnyel. (Mindezek egyenes következménye az agydinamó, ami nem csak ezért jó, hanem viszi nappal a GPS-t, telefon töltést, és bármi USB-rõl üzemelni képes kütyüt.) Ez mellett elöl is hátul is van egy elemes ócsó ledes lámpa, biztos ami ziher.
Persze ha még egyszer veszek elsõ lámpát, csakis BM és 40 lux. :)

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts
Ahoj!
A nappali világítás nagyon nem hülyeség. Ha erdõsös, árnyékosos helyen járok, fényes nappal is bekapcsolom a lámpát. Ha az autóst vakítja a nap, vagy a nagy fínyessígbû arnyékosabb részre keveredik, olyankor sokat jelent az a kis villódzó fény. Nálam jeleleg (is) válság van de elõre vettem a piacon 2db
ötledes lámpát 450 ft/ db áron beléjük 8db médincsájna elemet, 200-ért. Igaz hogy egy kilóval nehegebb a tüzes eleje, de k. jó fénye van!
Motyoo ! Jó az új avatárod. Nekem is váltani kéne, de nem tudom melyik lenne az igazi.
Posted Image
Posted Image
Meg van mégegy, itt a bringa nincs a képen, de sporttársak a srácok, az tuti:
Posted Image

ooooobi

ooooobi

vendég

• fórumtag
  • 80 posts
Ha a lux ár arányt nézzük, akkor ez jobb vétel min a tizenezresek.

ja most látom csak h a PAVA-ra 25luxot írnak, cask te írtál 15öt, én meg elhittem:)

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 posts
Ha jól látom, ti most kizárólag agydinamós világításról beszéltek - ezt nem könnyû egyik bringáról a másikra átpakolni... De mi a helyzet, ha maradunk a cserélhetõ AA elmes/akkus lámpáknál? (A beépített akkus megoldásokat én a nehéz cserélhetõség (már ha egyáltalán lehet cserélni) miatt nem kedvelem.)

zsizsi

zsizsi

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,939 posts
Csatlakozom:
1. rendõr véleménye egy esti kerékpározáskor: "Megállított, mert kíváncsiak voltak, hogy mi az a fényes dolog, ami keresztezte az 51-es utat."
2. Lakot területen kívül, éjjel, a szembejövõ autósok azonnal lekapcsolják a reflektort, amikor megjelenik a lámpa fénye, mert nem tudják - barátok véleménye szerint motorkerékpár - mi az a mi szembe jön
3. késõ esti tekerés, 2009-ben kátyús országúton. Én 30-as tempóval tekertem stabilan, mert láttam a kátyúkat, túratársak messze lemaradtak, mert õk nem.../nem 4000 Ft.-os Cateye lámpáikkal./ ;)

Nem mellékesen - saját tapasztalat - hogy még a kerékpárost hátulról megközelítõ jármû vezetõje is könnyebben észleli azt a bringást, aki elõtt az út fényesen - erõsen - meg van világítva.

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 posts

... mert az utat rendesen úgysem fogod látni akármilyen lámpát veszel. Szerintem a 4ezres lámpa tökéletesen megfelel.

Ellenvélemény1:
ezen a nyáron több alkalommal mentünk be "alacsonyan szállva" 70-80km/h sebességgel világítás nélküli (500m-3km közötti hosszúságú) alagutakba, amit 40lux nélkül aligha mertünk volna megtenni. Láttunk és nem is rosszul.
:D
Ellenvélemény2:
Bp. külvárosában - ott lakunk - többször elõfordult már h esti/szürkületi/esõs idõben való közlekedésnél jól ismert keresztutcákból - ahol jellemzõen az autók kidugják a biciklis elé az orrukat - 40 luxxal közlekedve nem kell lassítani, jobban észrevesznek, az hiszik motororral jövök
:D:D:D

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Ha jól meggondolom, én sem használom ki az általam használt BM lumotech adta lehetõségeket. Ezen a nyáron két "éjszakai vezetés" volt, abból az egyik esetben kábelszakadás miatt nem is tudtam kihasználni a 40 luxot.
Viszont érdekes, hogy rákaptam a nappali világításra (már hogy annak használatára), pedig akkor még nem is olvastam a cikket...

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

Hüm-hüm. Érvek és ellenérvek...

(hallani 50 luxos fegyverlámpákról 10'000 alatti áron?!)

fegyverlámpa az jó arra amire kitalálták, vagyis szúrófényt ad és megvilágít egy 10cm átmérõjû kört persze távolság függvényében, amúgy teljes mértékben egyet értek veled annak ellenére, hogy nekem a leggagyibb kínai lámpám van jelenleg de elég jól világít, pocsék mûanyagból van és nem vízálló
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
Hüm-hüm. Érvek és ellenérvek... Jómagam többet költöttem már a világításra mint 15'000. Szerintem rajtam kívül is nagyon sokan költenének ennél többet is, ha mondjuk annyi lenne az átlagkeresetük, mint ott ahol ezek az eszközök készülnek. A másik eset amikor valaki technokrata vagy egyszerûen csak fanatikus.
Az a véleményem, hogy minden lehetõséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy a testi épségünket -a jelen esetben akár egy nappali fény használatával is- óvjuk, a láthatóságunkat növeljük. (láthatósági ruházat, prizmák, kiegészítõk stb alkalmazásával) Lompi röhög rajtam, mert sokszor úgy nézek ki a sötétben mint a CocaCola kamion... :) Sokat járok autóval és tudom ez mennyit számít. Inkább gondolkodjon el az autós azon, hogy milyen földönkívülit lát maga elõtt 500 méterrel, mint hogy 50 méterrel mögöttem kezdjen el azon gondolkodni, hogy fékezzen-e?
Abban egyett értek veled, hogy külön kell venni a látni és látszani elveket. A prioritás a látszani! - és rögtön utána ott a látni igénye is.
Városi közlekedésre megfelelõ a Sigma Triled, jómagam is ez irányba hajlok. Ennek ellenére, ha van valakinek ennél jobb alternatívája, javaslata van azt továbbra is szívesen veszem.
(hallani 50 luxos fegyverlámpákról 10'000 alatti áron?!)
A dolog másik oldala az a bizonyos látni kérdése. Aki látta, tudja! Velencei tó by night! :)
Ezen a túrán Szélvész Tanár Úr nem vett részt, de neki is vannak tapasztalatai úgy 40 luxról! :) Egyszer kipróbáltad, utána már nem akarsz mást! Visszatérve az elõzõ gondolatra, a fényszennyezett urbánus környezetben ritkábban veszed hasznát egy ilyen hightech cuccnak, de létezik olyan kerékpár lámpa ami az utat egyik szélétõl a másikig biztonságosan bevilágítja. Én is azon szerencsések közé tartozom, akinek ilyen van! :)