Tisztán emlékszem, hogy amikor az Alfine láncfeszítõhöz felraktam a hozzá passzoló 9-es láncot, akkor a kontrás lánckerék helyére a Shimi kompatibilis
SRAM (!) fogaskerék került! Tehát az általam jelenleg használt márkázott SRAM fogaskerék a 9-es lánccal mûxik jól együtt. Na erre varjál gombot!
Abba bele sem merek gondolni, hogy akkor a Shimi és Sram láncok között milyen méretbeli azonosság vagy különbség van (KMC-rõl még szó sem esett)
...és hogy végképp ne legyen nyugalmas az éjszakád...
Alfine - csak kilenceshez?

Nexus - kontrás vagy nyolcas vagy a kettõ ugyan az?

Sturmey Archer - ebbõl létezik 3/32” és 1/8” - lánc kompatibilitás: 8 sebességes (2,3mm), 1 sebességes (3,0mm)

A Sram-ról sajnos nem sok mindent találtam, mert a forgalmazó elég mostohán bánik ezzel a kategóriával. Felnéztem a sram.com-ra is, na attól sem lettem okosabb! A leirat szerint nincs is már a 7-es torpedó! Agyváltóból 3-as és kilences van forgalomban. A másik érdekesség (mivel a fogaskerekekrõl nem találtam utalást) megnéztem a láncokat. Az összes PC8 vagy PC9-el kezdõdõ láncuk kompatibilis minden 8 vagy kilences koszorúval!
Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy minden Sram lánc (és minden Sram fogaskerék) a kilences láncok méretéhez passzol! Ez ugyebár stimmel a saját tapasztalataimmal is.
Konklúzió:
- kell egy a Sram fogaskerékkel passzoló (szerintem 9-es vagy bármely Sram) lánc.
- vagy egy más gyártmányú, de a nyolcas lánccal passzoló fogaskerék.
A hétvégén megyek Lompihoz, ott van pár db. majd elhozom próbának!

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy semmiféle (megfelelõ szintû) a láncokkal vagy a fogaskerekekkel kapcsolatos lexikális tudás és tapasztalat hijján vagyok, csak a segítõkészség vezérelt. Bármely helyreigazítást, kiegészítést szívesen veszek!