Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Én 8-as lánccal használom.

Sram PC8-al? mert az kilenc... :) vagy már a bánat sem tudja! :(
Közben hazaértem és megnéztem a jelenlegi láncot az össztelóson. PC-850 ezt tettem fel a CZ után...
Tehát ez egy 8-9 fokozatú lánc (a Sram ajánlásában). 67-68 mm a szélessége, de ha már így benne vagyok megmértem a Chilin is PC-971 és ugyan ez a szélesség. (ha ez bárkinek is egít)

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

Alfine - csak kilenceshez?

Én 8-as lánccal használom.

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 hozzászólás

Sao!
A hátsó villarészrõl tegyél már fel képet amin az egész villa látszik! Milyen járgányból lett átmûtve?

Na, csináltam közeliket, de csak telefonnal tudtam most. Azért remélem, így is látod amire kíváncsi vagy...
Kattints rájuk, valamivel nagyobbak lesznek.
Feltöltött kép
Feltöltött kép
Feltöltött kép
Feltöltött kép
Feltöltött kép
Feltöltött kép

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 hozzászólás
uhhhhh.....pstre kell mennem a hétre, meg a jövõhétre is(legalább is eddig úgy néz ki), nem bírok nekifogni az építkezésnek...
viszont öröm az ürömben, hogy találkozok motyoo-val, és kipróbálom az Alpháját :)
már alakul a fejemben, milyet is szeretnék:)
az LWB-s tervemet egyenlõre jegelem, hallgatok a tapasztaltabbakra, egyszerûbb, könnyebben megépíthetõ géppel kezdek.Van egy össztelós vázam abból szeretnék kihozni valamit.
úgyhogy majd ha elintéztem mindent Pesten többet foglak zaklatni titeket!

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 hozzászólás
igen, Python, nagyjából jól leírtad.
Itt lesz a kutya elásva, ebben a mondatodban: "Sturmey Archer - ebbõl létezik 3/32” és 1/8” ". Nos, nemcsak annál, hanem nagyáltalában van 1/8-os és 3/32-es lánckerék az "egysebességes"-bõl. Én amióta Szélvész megírta a problémáját, azóta erre gyanítpk, hogy 3/32-es lánca lehet, de amit talált otthon lánckereket, lehet, hogy 1/8-os.
Vagy fordítva.
A háromsebességes Nexushoz 3/32-es lánckereket csomagoltak, ami nekem jó volt. De aki nagy örömmel megveszi a régi Csepzonhoz, befûzeti, beteszi a kereket, ráteszi a láncot, annak is ropogni, láncledobálni fog, oszt ballaghat vissza a biciklisboltba 1/8-os hátsó lánckerékért.
Több helyen olvastam már, hogy annak, aki agyváltót akar venni, azt tanácsolják, hogy egysebességes láncot és egysebességes hajtómûvet vegyen. Csak ezt nem írják le sosem, hogy nem az "egysebességesség" a lényeg, hanem ez, hogy vagy az egész hajtáslánc 1/8-osból álljon, vagy 3/32-esbõl.
Ja, és ha bemész a boltba, és kifejezetten egysebességes láncot kérsz, 1/8-ost fognak adni.
És volt itt szó a szélességrõl: nem igazán a szélessége számít a lánckeréknek, majdnem megvettem a 24 fogút, vékony lánckerék is volt, de azért felpróbáltam rá egy váltós láncot, hát nem passzolt.

Levi!
Unicum.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Az egy- és a többsebességes láncok két fõ dologban különböznek: Az egysebességes lánc széles, hogy a vastag lánckerék bele férjen, és oldalirányban kevésbé kihajlítható.

Szélvész,
azt a CZ láncot érdemes lenne pontosan megmérni. Egzotikus dolognak tûnik.

Használtam arany színû CZ láncot és az passzolt a Sramhoz, meg az Alfine láncfeszítõhöz.
Gondolom, ebbõl is több féle létezik...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Tisztán emlékszem, hogy amikor az Alfine láncfeszítõhöz felraktam a hozzá passzoló 9-es láncot, akkor a kontrás lánckerék helyére a Shimi kompatibilis SRAM (!) fogaskerék került! Tehát az általam jelenleg használt márkázott SRAM fogaskerék a 9-es lánccal mûxik jól együtt. Na erre varjál gombot!
Abba bele sem merek gondolni, hogy akkor a Shimi és Sram láncok között milyen méretbeli azonosság vagy különbség van (KMC-rõl még szó sem esett)

...és hogy végképp ne legyen nyugalmas az éjszakád...
Alfine - csak kilenceshez?
Feltöltött kép
Nexus - kontrás vagy nyolcas vagy a kettõ ugyan az?
Feltöltött kép
Sturmey Archer - ebbõl létezik 3/32” és 1/8” - lánc kompatibilitás: 8 sebességes (2,3mm), 1 sebességes (3,0mm)
Feltöltött kép
A Sram-ról sajnos nem sok mindent találtam, mert a forgalmazó elég mostohán bánik ezzel a kategóriával. Felnéztem a sram.com-ra is, na attól sem lettem okosabb! A leirat szerint nincs is már a 7-es torpedó! Agyváltóból 3-as és kilences van forgalomban. A másik érdekesség (mivel a fogaskerekekrõl nem találtam utalást) megnéztem a láncokat. Az összes PC8 vagy PC9-el kezdõdõ láncuk kompatibilis minden 8 vagy kilences koszorúval!
Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy minden Sram lánc (és minden Sram fogaskerék) a kilences láncok méretéhez passzol! Ez ugyebár stimmel a saját tapasztalataimmal is.

Konklúzió:
- kell egy a Sram fogaskerékkel passzoló (szerintem 9-es vagy bármely Sram) lánc.
- vagy egy más gyártmányú, de a nyolcas lánccal passzoló fogaskerék.

A hétvégén megyek Lompihoz, ott van pár db. majd elhozom próbának! :)

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy semmiféle (megfelelõ szintû) a láncokkal vagy a fogaskerekekkel kapcsolatos lexikális tudás és tapasztalat hijján vagyok, csak a segítõkészség vezérelt. Bármely helyreigazítást, kiegészítést szívesen veszek! :)

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

;1033015'] Egy hajtómû jó az 1 és 9 sebességes láncokhoz is?

Az egy- és a többsebességes láncok két fõ dologban különböznek: Az egysebességes lánc széles, hogy a vastag lánckerék bele férjen, és oldalirányban kevésbé kihajlítható.

Szélvész,
azt a CZ láncot érdemes lenne pontosan megmérni. Egzotikus dolognak tûnik.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Nekem a hajtómûvön ugrott a lánc. Egy hajtómû jó az 1 és 9 sebességes láncokhoz is?
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

;1032987']Tanár Úr!
A hajtómûvet is cseréled az 1 és 9 gangos fogaskerékkel, meg lánccal együtt? Nekem anno a városi bringámon ugrott a zsír új lánc az ugyancsak új fogaskeréksorral. A tányérok cseréje viszont megoldotta a problémát.

Hajtómûvet nem csereberéltem, de nem is hiszem h köze lenne a dologhoz. A hajtómû-h kerék kb. 250 láncszemre van egymástól. Szerintem a láncvonalat a terelõk és a h váltó határozza meg.

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

Hmm... ez már gáz. Az egysebis lánckerék (legalábbis a normális fajta) meglehetõsen mély árkokkal rendelkezik, meredek fogprofillal. El nem tudom képzelni, hogyan ugorhat.
:(
Próbáltad már több egysebességes lánckerékkel? Már csak arra tudok gondolni, hogy egyszerûen vacak az a lánckerék. Arra gondolni se merek, hogy kopott lánccal próbálgatod, mert az... triv.

Természetesen új lánc/új lánckerék. Vékonyból ami az SRAM S7 agyváltón van gyári 18 fogú ezt próbáltam KMC 8assal, a másik ami felszerelhetõ vastag, egysebességes talán cseh gyártmány, azt czetka lánccal. (az a lánckerék és a lánc is új, speciális, fogyatékkal élõk jármûveibe, teherszállító triciklikbe használják - egy ismerõsöm készít ilyeneket hétvégén majd õt is kérdezem, sajnos nagyon elfoglalt).

Majd teszek fel fényképet.

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás
Tanár Úr!

A hajtómûvet is cseréled az 1 és 9 gangos fogaskerékkel, meg lánccal együtt? Nekem anno a városi bringámon ugrott a zsír új lánc az ugyancsak új fogaskeréksorral. A tányérok cseréje viszont megoldotta a problémát.

Valóban, ha jövõ hétfõn lesz valami lazább tekerés/frissítés, ahhoz szívesen csatlakoznék.

Sao!

Mi az a mukk?
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Van széles fogaskerékhez való egysebis lánc, de egyrészt azzal is ugrik,

Hmm... ez már gáz. Az egysebis lánckerék (legalábbis a normális fajta) meglehetõsen mély árkokkal rendelkezik, meredek fogprofillal. El nem tudom képzelni, hogyan ugorhat.
:(
Próbáltad már több egysebességes lánckerékkel? Már csak arra tudok gondolni, hogy egyszerûen vacak az a lánckerék. Arra gondolni se merek, hogy kopott lánccal próbálgatod, mert az... triv.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Leülhetsz. Nem oszlik el. :(

...talán jövõre... :(

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

Nekem meg most (ezer évvel ezelõtti tanulmányaimból) az jutott az eszembe, hogy a hosszabb láncon jobban oszlik a terhelés. (Leülhetek? Eggyes?)

Leülhetsz. Nem oszlik el. :(

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 hozzászólás

De ne hagyd el a részletes válaszadást, mert ha technikai dolog, akkor nemcsak én, hanem mindenki kíváncsi rá. Ha viszont nem arról, hanem hozzáállási dologról van szó, hát arra mindig lesz egy kis házikályimpám, idõnként Mukk is akad, állok elébe! Szerintem egy kocsmai, beszélgetés, vagy itt a tanyai danolás (ha már csípjuk egymást) többet hoz, mint egy virtuális pofozkodás...
:)

Én soha nem vitáztam egyikõtökkel sem, de ha nagyon muszáj.... Egy jó kis békülésben én is benne lennék.
Feltöltött kép

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
Eddig is a technika megközelítésével fejtettem ki álláspontomat a költségeket is figyelembe véve, de mindenki úgy költi el a pénzét és arra, amire akarja és úgy áll a dolgokhoz ahogyan maga szeretné. Egyáltalán nem kívánok ebbe beleszólni. A "szerintem"-et mostanában sûrûn használom.
...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Az agyváltókhoz való lánckerék egysebis láncot kíván. Van széles fogaskerékhez való egysebis lánc, de egyrészt azzal is ugrik,

Ahogyan magánlevelezésünkben felhívtam rá a figyelmed (és itt is utaltam rá) létezik kilencsebis fogsor az agyváltóhoz. Ezt akkor azzal az indokkal vetetted el, hogy az általatok termelt nyomatékot vélhetõleg nem képes elviselni.
Nekem meg most (ezer évvel ezelõtti tanulmányaimból) az jutott az eszembe, hogy a hosszabb láncon jobban oszlik a terhelés. (Leülhetek? Eggyes?)
A szorzó meg ugye kell... Láncból meg több 3-5 minõségi szint is kapható.
Ha viszont tisztán agyváltóban gondolkodsz, akkor ez lehet egy hosszútávú, nyomatékálló és drága megoldás... :):(

szelvesz

szelvesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 329 hozzászólás

Az egysebességes lánc és lánckerék is különbözik a többsebességestõl. Keverni nem ildomos.
Ha ez rendben, akkor jön a láncvonal ellenõrzése, majd a feszességé. (A kopás persze mindenek elõtt...)

Attól tartok h tied a pont. :) (láncvonal és feszesség rendben) Az agyváltókhoz való lánckerék egysebis láncot kíván. Van széles fogaskerékhez való egysebis lánc, de egyrészt azzal is ugrik, (ezt végképp nem értem) másrészt az S7-eshez valami szorzó mindenképpen kell majd, vagy elsõ 3as hajtómû, esetleg a motyoo féle megoldás.
(sajnos a héten nem igazán lesz idõm a garázs környékére mennem :( projeckt egy idõre felfüggesztve)

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 hozzászólás

sao, én is nagyon sokat szarakodtam ezen a kérdésen a nyár elején. Vess egy pillantást erre a blogbejegyzésre, hátha merítesz belõle ötletet! Bár a nagyja már itt is elhangzott, talán nem rossz egy összefüggõ írásban is átolvasni.

De itt már átvágtad a gordiuszi csomót:
DUALfine - Rekumbens - CsináldMagam
Baj, hogy nekem ez már kevés (vagyis sok) de az ötlet, a megvalósítás kivételesen nagyszerû, pedig utólag, mert már megcsináltad, egyszerû is. Ha nekem olyan váltóm lesz, bizti, hogy a pótáttételt is így fogom megcsinálni, mert tuti. Itt van ám ez is a csonthéj mögött! :)
De a mostani, 2,2 avagy 2,4 szorzás is ekképp kell alakuljon, csak az már nem fér el a hátsó tengelyen. De a folyamatot vágom, és tutkeráj, hogy vannak ilyen agyaló kollégák! Kreatív vagy, Motyoo, továbbra is olvasni foglak!