Nem hagytak nyugodni sem ezek a rövidítések, sem a központi kormányzás.
Sheldon Brown megadja a rövidítések definícióit:
Sok különbözõ rekumbens modell ismert. Ezeket a következõ osztályokba sorolják, amelyek rövidítései a következõek:
Tengelytáv kategóriákban:
LWB (Long Wheel Base ) hosszú tengelytávú bringa
CLWB ( Compact Long Wheel Base ) kompakt hosszú tengelytávú bringa
SWB ( Short Wheel Base ) rövid tengelytávú bringa
Irányítás kategóriák:
ASS (Above Seat Steering) ülés feletti kormány
USS ( Under Seat Steering) ülés alatti kormány
De nézzük a
Wikipediát! A Wikipedia használ még rövidítést az elsõkerék hajtásra
FWD (Front Wheel Drive) és a csuklós bummal szerelt, elsõkerékhajtású gépre is
PBFWD (Pivoting-boom Front Wheel Drive). Példának a Cruzbike-ot említi.
Tehát a lengõorrúak kategóriájának hivatalos rövidítése a PBFWD.… és akkor itt volna még a központi kormányzás Center Steering. No, ez egy nehezebb ügy…
A központi kormányzást egyszerûen kezeli: Nincs kormánya vagy nem szükséges hozzá…
Példaként a Pythont és a Flevo-t hozza…. A Cruzebike-ot nem!? Pedig tudjuk, hogy lehet lábbal is kormányozni, de nem kormány nélkül használjuk, bár el lehet indulni e nélkül is.
Jürgen Mages szerint a központi kormányzású gépek a Flevo, a Chinkara az Airbike és a Python illetve Dennis Renner
RWS (Rear Wheel Steering) hátsókerék kormányzású gépe.
Tesz némi utalást arról az egyensúlyi helyzetrõl, ami a váz geometriájából adódó központosító erõ hatására fellépõ nyugalmi állapot.
Ez a Python esetében jól érezhetõ és a
Piko-Python videóján látható. Az elsõkerék, pedál terhelés hiányában visszatér a nyugalmi állapotába. Ez a tulajdonság a negatív utánfutás esetén rendkívül határozott.
A lengõorrúak esetében (aki még nem ült volna ilyenen) a pedálok terhelésével, illetve a kormány és a pedálok együttes irányításával kormányzunk. Gyakorlatlan vezetõknél még elõfordul bizonytalanság a kormányzásban, amikor nem hajtják a pedált. Terhelés nélkül, álló helyzetben a kerék kibillenhet, még akkor is, ha rajta ülünk!
Az elsõ próbánál én a Huzatbájkot a Pythonhoz és nem az Elephanthoz hasonlítottam. Nagyjából ennyire emlékszem és utána kerültem a géppel a találkozást. Ezzel a csekély emlékképpel, a váz geometriájából adódó különbséget tartom a kategóriát eldöntõ tényezõnek és nem a kormány létét.
Ahogyan butaság lenne miliméterben meghatározni azt hogy mekkora tengelytávolságig rövid és mettõl hosszú az a tengelytáv, úgy a központi kormányzás esetében sem ilyen egyértelmû a határ. A hozzáértõk szerint az Airbike-Recugbens az, a Cruzebike-lengõorrú meg nem. Ezen az sem változtat, hogy van-e rajta "kormány" vagy sem.
Én a magam részérõl (ahogyan eddig sem szívesen) nem használom a rövidítéseket, de ezen túl a
központi kormányzású kifejezést sem.
Sokkal pontosabb meghatározás a Flevo, Vendetta, Recugbens. Ott pontosan tudom milyen típusú géprõl van szó.