Még mindig nem értem az egyik felét.
Azt írod, hogy a terved az, hogy ne kézzel rakosgasd a láncot. Én a képeken egy fix lánc"feszítõt" látok, ami igyekszik felvenni a felesleges láncot akkor amikor a kisebb hajtómû lánckereken van a lánc.
Játsszuk le :
1, Kis hajtómû lánckereken van a lánc, jön a lejtõ kapcsolni kellene a középsõ, vagy a nagy lánckerékre.
2, Használod az elsõ láncterelõt és tolod a láncot a nagy hajtómû lánckerékre.
3, és hirtelen valami történik, nevezetesen semmi, mert a fix lánc"feszítõtõl" nem lehet feltolni a nagy hajtómû lánckerékre a láncot.
Mi a megoldás ?
Leszállni a biciklirõl, meglazítani a hátsó kerék csavarjait, vagy a FIX (!) lánc"feszítõ" csavarját, engedni a láncon, vagy ahogy eddig volt kihagyni a lánc"feszítõt" a játékból. KÉZZEL átrakni a láncot, meghúzni a csavarokat és folytatni az utat.
Konkluzió :
Most már tudod használni mindegyik lánckereket (elöl három), de még mindig kézi macerával.
Milyen költségekkel jár, ha mégsem a kézi macerával kellene ezt megoldani ?
Venni kell egy elsõ láncterelõt.
Venni kell bowdenezést és váltókapcsolót a terelõhöz.
Venni kell hozzá (mert ezt is meg szeretnéd változtatni) egy számodra megfelelõ hajtómûvet.
Venni kell egy hátsó láncváltót, ami rugalmasan fel tudja venni a felesleges láncmennyiséget (ehhez bowdenezés nem kell, mert a váltási funkciójára nincs szükség)
Ahogy ezekre a tételekre ránézek nem sokkal jössz ki kevesebbõl, mint egy 7-es agyváltóval, ami sokkal egyszerûbb megoldás, profibb, karbantartásilag kevésbé problémás (poros alföldni utak), plusz 1 sebességed lenne, egyenletesebb elosztással, egyenes láncvonallal. Azaz a mi bölcs Reku papának tézisei ismételten visszaköszönnek.
Írtad, hogy sokszor van kis pénzed és ritkán egybe több. És ha összerakosgatod ? Ha a jelenlegi agyváltót, szépen rendbe téve eladod nem sokkal kell kiegészíteni ahhoz, hogy kapjál egy lényegesen jobb és használhatóbb megoldást. SZERINTEM.
Most akkor én nem értem, mit nem értesz.
Nagyon jól végigjátszottad a folyamatot. Elõször úgy gondoltam, a háromfokozatú agyváltó elegendõ is lehet, de -biztos ami biztos alapon- feltettem a háromsebességes hajtómûvet is. Mellé KÉZI átfûzést, és azt hittem, ezzel minden oké.
!!!DE!!! Jött a !!!DE!!! Szeretem a Mátrát, ezért az elsõ túránk oda vitt. Ott aztán kiderült, hogy Moha hozott láncszétszedõt, és nem fölöslegesen. Gondolt arra, amire én nem, hogy kell majd nekem a 28 fogú hajtómût is használnom, és kellett is. Még így is volt tolóüzemmód. Ezután beiktattam még egy patentszemet, két láncszemre, hogy ne kelljen láncszétugrató. De kevés nyomatékot ad a 28 fog, 22 jobb lenne.
Azt a saját szemeddel láttad, hogy a láncnyúlás miatti láncledobálás mekkora kellemetlenség, és nem utolsósorban a túratársak szopatása (szégyelltem is magam), és Lompi jól jegyezte meg, "a láncfeszítõt mér' nem tetted már föl?" Mert megvolt már, még a kis lánckerekek is hozzá, csak péntek éjszaka már nem volt idõm rá.
De már felbarkácsoltam, nem kis reszelgetés után, de akkor már szeretném, ha megfelelõ nyomatékot biztosító áttételekkel társulna ez a dolog.
Itt jött elõ a kérdés, mert az agyváltóm 1,84 nyomatékáttétalt biztosít, a "trekking" (48-38-28)hajtómû pedig 1,71-et. Összesen 3,14. (Hm... ez kb a PÍ... Csányi Lajos ezt hogy nemszerette...

) Kevés. ha a legkisebb 28 helyett 22 lenne, akkor 3,99 lenne az összáttétel, ami nagyon sokat hozna.
De te ezt vágod, csak elvesztél a részletekben.
Abban tökre igazad van, egy hétsebességes agyváltó meghozná az elsõ hajtómûvel társulva azt az eredményt, amire vágyom, de hát ami van a konyhán, abból kell fõzni. Ha van a háromfokozatúm, és ugyancsak háromfokozatú, de átalakított hajtómûvel mindezt jól meg lehetne oldani, akkor mi az akadály? Az, hogy nem emeriken mód buy-ni kívánok, hanem a megoldást, a házilag megvalósíthatót keresem? De hát az emeriken is, ha 20 dollárnál drágább a bótba a cserélendõ alkatrész, akkor bizony megpróbálja megbarkácsolni, és szarik buy.
Kérdéseid:
Milyen költségekkel jár, ha mégsem a kézi macerával kellene ezt megoldani ?
1, Venni kell egy elsõ láncterelõt
2, Venni kell bowdenezést és váltókapcsolót a terelõhöz.
3, Venni kell hozzá (mert ezt is meg szeretnéd változtatni) egy számodra megfelelõ hajtómûvet.
4, Venni kell egy hátsó láncváltót, ami rugalmasan fel tudja venni a felesleges láncmennyiséget (ehhez bowdenezés nem kell, mert a váltási funkciójára nincs szükség)
Válaszok:
1, Az elsõ megválaszolva, veszek, mert olcsóbb, mintha megcsinálom.
2, Bowden szintúgy.
3, A hajtómû volt az igazi kérdés, Benjami megválaszolta, hogy érdemes barkácsolni, mert 16 fognyi ugrást meg szoktak mások is csinálni.
4, Hátsó váltó van, azzal kezdtem a kérdést. Két óra reszelgetés volt, de most áll, mint Katiban a gyerek. Persze, feszítõként, nem váltóként funkcionál.
No, ennyi. Kreatívan megoldandó dolgokról van szó, nem érthetetlen vágyakról. Nem életvezetési tanácsokat kérek, tudom én, hány doboz cigarettát kell megvennem, és hány kispénzbõl lesz egy nagy. Technikai fórum lenne ez, vagy mi a szösz, nem annak kéne metszõdnie, mekkora cigarettázós csóró vagyok.
Amikor találkoztunk, igazán szimpatikus embernek ismertelek meg, ugye most is csak basztatsz?