Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Please log in to reply
13414 replies to this topic

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

A képet és a + infót köszi.
Mondtam én, hogy fém?
Nem értem, hogy jó minõségû, kétsoros csapággyal miért ne lenne jó?

Nem mondtad én csak slussz poénnak szántam:). Jó a kétsoros csapágy is, sõt kiváló. Nekem két darab egysoros mélyhornyú csapágy van jól bele applikálva a danamidból esztergált görgõbe. Mint te is tudod a fém egész jól vezeti a hangot ezért én a felszerelését a görgõnek gumi ágyazással oldottam meg. Az viszont egész jól szigeteli a hangot. Némi alapzaj azért így is maradt de ez már nem zavaró. Én is megjártam a magam útját.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
peter1001 nem csak koppintjuk de néha tovább is gondoljuk :)
Ha reku akkor lompi bike:)
képek

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Na én ma csináltam egyet kb 15p alatt igaz csak sima 2 hornyosat furogépel ojan lett mintha esztergáltatam volna :)
képek

peter1001

peter1001

törzsvendég

• fórumtag
  • 615 posts

Nyilván nem Te, és régi építõk, rekusok fognak tõlem tanulni, hanem ide járnak olyanok is olvasni, akik teljesen kezdõk. Nekik szántam az elméleti okosságokat. Úgy gondoltam, hogy a trájkokhoz kötõdõ elmélet egy-egy részét alkalmanként összefoglalom a magam módján, tömören. .

A legelvetemültebb építõk is tanulnak(jobb esetben) más hibáiból, és könnyen ötletet nyeríthetnek minden apró megoldásból, amikre esetleg Te fel sem figyeltél. Ezért várom többek közt én is a fényképes beszámolót, hogy hol tartasz az építéssel (Dartsos kollegának is ezt üzenem!). De aztán ne lepõdjetek meg ha egy-egy ötlteteket esetleg más bringán látjátok viszont, mert hajlamosak vagyunk a jó megoldásokat koppintani ! ;)
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó !

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts
Köszönöm a segítõ megjegyzéseket.

Stokival váltottunk néhány emailt, úgy látszik hasonlóan gondolkodunk. Én is arra gondoltam, hogy egy adott keresztmetszetû tengelyen egy egysoros golyóscsapágy lazán illesztve befeszülhet az oldal irányú húzás hatására, de egy szélesebb kétsoros már kisebb szögben ferdül el, nem feszül be annyira. Ha a csapágy a görgõ testébe is trehány módon van beépítve, még tovább rontja az oldalcsúszási képességet.

Lompi mester megjegyzése elgondolkodtat, kell-e egyáltalán golyóscsapágy. Ha elhagyom, és RekuPapa gondolatait is figyelembe veszem, akkor arra jutok, hogy elég lehet egy 6-os A2 (rozsdamentes) csavar sima szárrészén egy erõsebb anyagú mûanyag görgõ, de az elõzõ fejezet okoskodását is figyelembe véve kiszélesített agyrésszel.

A Stoki által alkalmazott belsõ taraj két beszúrással megoldhetó esztergán, azt sem hagynám el.

Egy kis számolgatás, tervezés, és ha jó kedvemben vagyok akkor szerkesztek és kinyomtatok egy pontozó sablont, és összefurkálom, mint a belinkelt képeken van.

Kb. ez most a tervem.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Az ötlet nem rossz, csak tartok tõle hogy még vasárnap is sós-sártenger lesz mindenfelé, ami engem sokkal jobban zavar mint a hideg. De majd meglásssssuk :D

Abban bízom, hogy a kellõen meleg és száraz idõjárás, hasonló utakat eredményez. Ha az utak szárazak lesznek, semmi sem gátol meg abban, hogy elinduljak! :) Meglátjuk mire ébredünk....
Jó lenne dokumentálni végleges formájában mindkét gépemet, így az is nagy kérdés, hogy melyiket sétáltassam meg?

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
...szerintem van ráció a dupla soros görgõben, mert nagyobb felületen fekszik fel a tengelyre és jobban, talán könnyebben tud jobbra-balra csúszkálni.Persze elméletileg gondolom így, mert a dupla sorral nõ a felülete is, de ez már Szélvész tanár Úr kérdéskör.

Én a fogakban is látok rációt szerintem a lánc kis görgõi jobban át tudnak fordulni egy lánckeréken, mint a lánc külsõ felülete egy sima görgõn. Biztosan nem eget verõ az energia zabálási különbsége, de az én tapasztalatom az, hogy halkabb az, ha egy hibrid megoldásban kap a görgõ egy kis vállat, mintha sima görgõ lenne.De az sincs kizárva, hogy magamat gyõzöm meg mindig, mert éppen ebbõl a megfontolásból esztergáltattam a görgõimbe egy kis emelkedést.:)
...

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 posts
Tibor

Ha úgy írod be a google-ba, hogy "recumbent idlers" vagy egyszerûen ráclick-elsz erre :
recumbent idlers - Google keresés
...lesz sok-sok mintád, ha görgõre szavazol.
Ha direktbe egy gyártóra vagy kiváncsi :
TerraCycle: Idlers

...én még kipróbáltam azt is, hogy a visszatérõ lánc görgõjére ráhúztam egy használaton kívüli belsõbõl vágott gumidarabot. Sokkal halkabb lett. Sajnos csereberélni kell idõnként a gumit, mert sem az olajjal sem a mechanikai behatással hosszú távon nem tud mit kezdeni.
...

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Ma egy haverom kipróbálta a Trash metal gépemet...kb 3 perc alatt biztonságosan ment vele, majd leszállt róla és ennyit mondott: "Ha hazaérek írok is egy levelet Lompinak" :D
Terjed a vírus emberek!
Tényleg kaptál levelet Lompi? :)

benjami

benjami

vendég

• fórumtag
  • 133 posts

Itt volna az ideje egy szezonnyitó tekerésnek! :) 10 fok körüli hõt prognosztizálnak pluszban! Bár ígérnek esõt is, de azt mára is ígérték. Tehát szombaton és/vagy vasárnap a megszokott Hõsök tere 10-11 körül?
Várom a jelentkezõket!
Ui.: legalább alapfokú gyakorlattal rendelkezõ elefántszelidítõnek tudok kerékpárt biztosítani. Az elsõ jelentkezõ viszi.

Az ötlet nem rossz, csak tartok tõle hogy még vasárnap is sós-sártenger lesz mindenfelé, ami engem sokkal jobban zavar mint a hideg. De majd meglásssssuk :D

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 posts

Köszönöm!
Alszom rá egyet, aztán elindulok valamerre. A hétvéhi kánikula lökést adhat az összeszerelésnek, újabb próbának.

Esetleg egy két kép a géprõl meg részleteirõl a szép napsütésben?
Felrakva a netre egy képtárba?
:) :)

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts
Köszönöm!
Alszom rá egyet, aztán elindulok valamerre. A hétvéhi kánikula lökést adhat az összeszerelésnek, újabb próbának.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,423 posts
Tibor,

szerintem tök felesleges a kétsoros csapágy. Legyen a csapágy a lánc alatt, oszt' jónapot!
8-as tengely is bõven elég, sõt, egy 6-os imbusz csavar is. Annak ugyi nem biliacél az anyaga...

A görgõben a fogakat is csak elméletileg tudják indokolni a pártolói, gyakorlatilag észrevehetetlen a különbség. És van néhány fickó, aki állítja, hogy lapos szögû törésnél a poliamid csúszda még jobb mint a görgõ.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

lompi

lompi

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,496 posts
Tibor-s-trike ékszij tárcsa formára kiesztergált danamit is megteszi 10 es tengejen még csapágy nélkül is anak is kikel birni jopár ezer km ert föleg ha megzsirozod a tengejt
görgö
nagyitsd ki a képet én igy oldotam meg és nem volt hangos.
képek

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts
:) megint egy önérzetes fórumozó! :)
Itt senki sincs birtokában a megdönthetettlen tudásnak. Amit írtam komolyan gondoltam. Lehet, hogy a te által kijelölt út a jó! Sok olyan megoldás került fel fórumra aminek a gyakorlati hasznát, mûködését már ötlet szinten sem fogadta pozitívan a "tapasztalt" rekus társadalom. Ma meg ilyen megoldások váltak tömegessé.
Én magam is voltam kísérletezõ és kételkedõ. Járd végig az utad vagy hasznosítsd az eddigi tapasztalatokat. Az utóbbi a kényelmes, az elõbbi a nehezebb.
Információra mindig szükség van, ha az érdektelen akkor azt úgy is jelzi a közösség. Vannak nyersebb és vannak udvarjasabb bejegyzések, ezt meg majd megszokod.

Az viszont biztos, hogy segítségért, véleményért, kritikáért vagy bátorításért ide bármikor fordulhatsz, fordulhatok és fordulhat bárki.

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

De szerintem járd végig te is az utad, hátha jó az irány. Majd tanulunk tõled.

A fölösleges cikkcakkokat szeretném megúszni, azért problémázok itt annyit ezen a látszólag apró témán.
Két így-úgy mûködõ, de nem az igazi megoldást kipróbáltam már. A fémépítõzés után, ha jön az igazi jóidõ, bicajozni is szeretnék már.
Viszont ameddig rendre át kell hegeszteni a görgõk tartóbakját, addig festeni sem tudok.

Nyilván nem Te, és régi építõk, rekusok fognak tõlem tanulni, hanem ide járnak olyanok is olvasni, akik teljesen kezdõk. Nekik szántam az elméleti okosságokat. Úgy gondoltam, hogy a trájkokhoz kötõdõ elmélet egy-egy részét alkalmanként összefoglalom a magam módján, tömören. Egy kezdõ esetleg nem is gondol arra, hogy pl a láncvezetés geometrája ennyire kötött. Nincs tudtommal haszálható átfogó rekus szakirodalom magyarul az építõk részére. Szép színes-pöttyös-illatos ismeretterjesztõ kiadványok vannak. Ha nem akarjátok, hogy folytassam, szóljatok, és leállok.

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,412 posts

Na tessék!
Egészen össze lelkesedtem magam itt a szoba sarkában, erre jól lelomboztok.

Python miért volt rossz a görgõ? Nem csak egy gagyi csapágy miatt volt problémás?

Zajos volt. Nehezen követte a lánc mozgását, mert csak a görgõvel együtt csúszhatott oldalirányban.

De szerintem járd végig te is az utad, hátha jó az irány. Majd tanulunk tõled.

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts

Ja és természetesen danamidból van, ami nem fém.

A képet és a + infót köszi.

Mondtam én, hogy fém? Mindkettõ anyaga Delrin a DuPont védett nevû mûanyagja.

Nem értem, hogy jó minõségû, kétsoros csapággyal miért ne lenne jó?

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 posts
Na tessék!
Egészen össze lelkesedtem magam itt a szoba sarkában, erre jól lelomboztok.

Python miért volt rossz a görgõ? Nem csak egy gagyi csapágy miatt volt problémás? Esetleg a csapágy rosszul volt illesztve, rögzítve (kotyogott-lötyögött)?

Isuka001

Isuka001

törzsvendég

• fórumtag
  • 507 posts

EZ AZ!

Beírtam a PICASA keresõjébe, h "recumbent trike" és az elsõ oldalon kidobta ezt a képet. Gyakorlatilag járgányokat akartam nézegetni. Lélekben viszont több napja ezt kerestem - csak nem tudtam:cool2:, mert akkor meg is csináltam volna. A forma tökéletes, csak a 12-es tengely túlzás, elég oda a 10-es is bõven - hacsak nem a 10mm széles kétsoros csapágy miatt lett ekkora. Aztán hagy csúszkáljon jobbra-balra. Az egymástól 1/2"-ra befúrt furatok lánckerék formát adnak az ékszíjtárcsa jellegû kerék belsejében kialakított taréjnak. A lánc nem csúszik meg rajta a fogazottság miatt, ezért totál csendes kell legyen!

Feltöltött kép

Az eredeti képaláírás:
13 tooth/geared Delrin idler. 2-1/2" OD x 1/2" Wide idler wheel. 12mm-ID (32mm OD) 10mm Wide double sealed captured bearing. Specifically designed for the Actionbent (TW/Bents) recumbent trike.

Itt jobban látható az amit leírtál
Feltöltött kép
itt lehet nézelõdni, de szerintem egy dupla vállas görgõvel többre mégy mint ezzel. A zajossága pedig nagymértékben abból adódik, hogy a görgõ beállítása a vázhoz képest nem az ideális 90°-os szöget zárja be, ezt tapasztalatból mondom mivel elég sokat elpöcsöltem vele mire sikerült beállítanom. Nekem is jobbra-balra csúszkálósan van felszerelve. Ja és természetesen danamidból van, ami nem fém.
...rekut mindenkinek alanyi jogon...
képtár