Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Rekumbensek (alias fekvés, tekerés)

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
13414 hozzászólás a témában

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás
Nekem volt egy gyári (már a tkm se tudja milyen márkájú) görgõm. A közepén fogsorral, középre szûkülõ oldalfal stb. Képen az is jó volt, a gyakorlatban az volt a legszarabb. Én magam már jó ideje nem használok görgõt és 3 méteres láncot. Más aberációim vannak, de az elmúlt év linkjei alapján a Tom-Tom féle csúszót használnám, ha kéne... :) de nem kell.

MÁS...
Itt volna az ideje egy szezonnyitó tekerésnek! :) 10 fok körüli hõt prognosztizálnak pluszban! Bár ígérnek esõt is, de azt mára is ígérték. Tehát szombaton és/vagy vasárnap a megszokott Hõsök tere 10-11 körül?

Várom a jelentkezõket!

Ui.: legalább alapfokú gyakorlattal rendelkezõ elefántszelidítõnek tudok kerékpárt biztosítani. Az elsõ jelentkezõ viszi.

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás
EZ AZ!

Beírtam a PICASA keresõjébe, h "recumbent trike" és az elsõ oldalon kidobta ezt a képet. Gyakorlatilag járgányokat akartam nézegetni. Lélekben viszont több napja ezt kerestem - csak nem tudtam:cool2:, mert akkor meg is csináltam volna. A forma tökéletes, csak a 12-es tengely túlzás, elég oda a 10-es is bõven - hacsak nem a 10mm széles kétsoros csapágy miatt lett ekkora. Aztán hagy csúszkáljon jobbra-balra. Az egymástól 1/2"-ra befúrt furatok lánckerék formát adnak az ékszíjtárcsa jellegû kerék belsejében kialakított taréjnak. A lánc nem csúszik meg rajta a fogazottság miatt, ezért totál csendes kell legyen!

Feltöltött kép

Az eredeti képaláírás:
13 tooth/geared Delrin idler. 2-1/2" OD x 1/2" Wide idler wheel. 12mm-ID (32mm OD) 10mm Wide double sealed captured bearing. Specifically designed for the Actionbent (TW/Bents) recumbent trike.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

[levi]

[levi]

törzsvendég

• fórumtag
  • 434 hozzászólás

Ilyet akár Lompi is összedobhatna:
Feltöltött kép

Feltöltött kép

Tükörre jók az ötletek, délután meg is csinálom.
"Iszok ha gyõzök, iszok ha vesztek, a testem delíriumtól reszket"

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

"És akkor hogyan is jutok el oda?"

Bocsánat ez elkerülte a figyelmem vagy csak nem értelmeztem. Kissé terhelt vagyok. Ezekben böngészhetsz:

Kép.Tár.hu
Picasa Web Albums - László Lipták-Pikó

Tom2

Tom2

törzsvendég

• fórumtag
  • 652 hozzászólás

Egy kis elmélet az érdeklõdõknek - kezdõknek.

..
A lényeg:
A hátsó lengõkar csuklópontjánál úgy kell vezetni a láncot, hogy a csukló középvonalán mindig átmenjen a lánc a lengõkar minden helyzetében. Tutira teljesül, ha a láncvezetõ görgõ palástja a láncvastagság felével van a képzeletbeli forgástengely felett.

....

Valami hasonlót csináltam ( láncvonal ), de nem görgõvel hanem csúszkával. Nekem az halkabb és jobban bevált mint a görgõ.
;)
:)

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 hozzászólás

Sajnos itt csak tudomásulvételi jogod van. :( A külsõ oldalakról, blogokról behúzott képek további sorsára nem lehetsz hatással. Ezeket itt és tõlem nem kérheted számon. A saját képtáramban lévõ képek az általam felállított fontossági sorrendnek megfelelõen, maradnak vagy törlõdnek. Ez a képtáram kezelhetõsége, áttekinthetõsége miatt szükséges.

Hát, elnézésedet kérem, ha a kérdésem számonkérésnek tûnt, nem annak szántam, hanem csak azt hittem, nyilvános a galériád, és azért kérdeztem: "És akkor hogyan is jutok el oda?".
merthogy azt írtad elõzõleg, fellöktél pár új képet a Picasa-ba, én meg (mivel azt hittem, megnézhetõk) csak kíváncsi lettem volna rájuk...

Sinbiciklis

Sinbiciklis

törzsvendég

• fórumtag
  • 256 hozzászólás

;1054173']Én az ocsmányban vettem a kerek remegõ szárú síktükröt. Sokat nem ér.

Nekem is az van, de lefûészeltem a szárát olyan hosszúra, hogy éppen csak állítani tudjam. Mind2 végén csavarvan, 1/2 óra alatt +old6ó.

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
...én pedig válaszoltam...
...

sao

sao

vendég

• fórumtag
  • 189 hozzászólás

Egy az egyben ugyan ilyen tükröd van vagy csak hasonlóan domború? Mert nem mindegy, hogy mekkora domborulatot raktak bele. Ha domborúbb egy tükör akkor a távolabbi tárgyakat egyre kisebbnek látod. Ahogy közeledik a síkhoz úgy nõnek a tárgyak láthatóságai. Ezzel azt hiszem nem mondtam újat. Python, Benjami tükreit már tapasztaltam és nem is olyan rosszak. A Tuskós tükörnek a hosszú szár a baja. Remeg menetközben, használhatatlan. És ezt még lehet tetézni is, az Auchan tükrének a szára úgy jó 15-20 cm mûanyag.

Ugyanaz a tükör, amit linkeltél. Abból a kerek.

Texos tükör: ha elvágnád a remegõs szárat, és a kormány végére fogatnád a csonkot?

-na, utólag már látom, ezt Papa is leírta.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás

Köszönöm a segítséget Reku Papa! A görgõ formáját megnéztem a Bacchetta oldalán. A tengely és a csapágygyûrû belseje egyaránt acél?

Igen, egy mezei, kétoldalt zárt golyóscsapágy csúszkál egy 8mm-es csapon. Semmi persely. Amikor van láncerõ, akkor úgyis a golyóscsapágy forog, a görgõ pedig beáll láncvonalba.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás
Stoki neked is köszönöm. Emilt elküldtem.
Egy trike némi fémbõl, kompozit anyagból, gumiból, mûanyagból és rengeteg kompromisszumból áll

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás
Köszönöm a segítséget Reku Papa! A görgõ formáját megnéztem a Bacchetta oldalán. A tengely és a csapágygyûrû belseje egyaránt acél?

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
...szerintem igen, jól mûködik a lánc még nem esett le a görgõkrõl:) Ékszíjtárcsa jellegû, csak egy picit hangos, mert aluminiumból van. Picit máshogy méretezném, ha újra készíteném, de - szerintem - nem lett nagyon vacak, csak még finomítani kellene a rendszeren.
...írj kérlek a stoki.stoki@gmail.com -ra és akkor küldhetek pár fotót a megvalósításról (persze ha van energia a fotógépemben;))
...

Python

Python

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.412 hozzászólás

Nagyon megy ez a tükör téma! De miért nem fordultok hátra inkább? ;)

Feltöltött kép

Egy jól elhelyezett és jó minõségû tükör sokat javít a biztonságon. Hátra fordulni azért ajánlatos. Az én változatom a Decathlonos.
Feltöltött kép

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás
Egy kis elmélet az érdeklõdõknek - kezdõknek.

Téma: láncvezetés hátsó lengõkar esetén

Egy nálam (okosabb - az nem létezhet;)) tapasztaltabb forrás: HP Velotechnik - Products - Street Machine Gt - No-squat Suspension Concept (recumbent)

A lényeg:
A hátsó lengõkar csuklópontjánál úgy kell vezetni a láncot, hogy a csukló középvonalán mindig átmenjen a lánc a lengõkar minden helyzetében. Tutira teljesül, ha a láncvezetõ görgõ palástja a láncvastagság felével van a képzeletbeli forgástengely felett.

Na és ha nem? Akkor mindig ébrednek olyan erõk a lengõkar mozgása során, amik a láncot rántgatják. Szerencsésebb esetben a lánc kirugózza, de ekkor is számolni kell gyorsabb nyúlással, kopásokkal, tönkremenetellel. Durvább esetben a pedál átadja a járgány vázának, és a hajtó lábának a rezgéseket, ütéseket. Ekkor már fokozott fáradásról, rosszabb komfortérzetrõl, az izületeink gyorsabb kopásáról tönkremenetelérõl van szó.

Tehát meglehetõsen kötött a lánc húzott ágában a vezetõgörgõ helye.

Reku Papa

Reku Papa

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.423 hozzászólás
A Bacchettám dupla görgõje is csúszkál keresztben. Úgy van megoldva, hogy a görgõben van 1db görgõs csapágy, ami annyira lazán van illesztve a tengelyre, hogy simán csúszkál rajta kb. 15mm-t. Kb. 20.000 km van a görgõben, de ugyanennyit még ki fog bírni.
Én annyi mindent nem szerettem még!
Picasa képtáram __ YouTube csatornám

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás

No nálam így mûködik :) Oda és a vissza ágnál is ...

Megmutatod? Elmeséled? Tapasztalat? miden jó és szép?

Milyen görgõt alkalmazol - láncfeszítõ jellegû, v ékszíjtárcsa jellegû?

Légy szíves bõvebben...

stoki

stoki

törzsvendég

• fórumtag
  • 737 hozzászólás
"...vagy lehetõvé tenni valahogy az oldal irányú elmozdulást (a görgõ elcsúszhatna egy tengelyen),"
No nálam így mûködik :) Oda és a vissza ágnál is ...
...

Tibor-s-trike

Tibor-s-trike

törzsvendég

• fórumtag
  • 354 hozzászólás

A görkori kereket csak a vissza-oldalra, a feszítettre semmiképpen ne rakd - én ezzel megszívtam anno.

Köszi a választ! Hasonló problémám van.
A visszatérõ oldal OK, ott most nekem egy mûanyag lácfeszítõ görgõ teszi a dolgát csendben, hibátlanul egy 8-as A2 csavar menet nélküli szárrészén.
A feszített ág kutyaütõ - kapott egy csapágyazott, alu láncfeszítõ görgõt, de a legnagyobb gyorsító áttételnél elkezdte rágni a görgõ oldalát. Vagy odébb kell tennem, vagy lehetõvé tenni valahogy az oldal irányú elmozdulást (a görgõ elcsúszhatna egy tengelyen), vagy megpróbálom az ékszíjtárcsa formájú görgõt, amit Te is alkalmazol. Igazából ez a zûr jött ki a tesztek során, más gáz nem volt.

motyoo

motyoo

törzsvendég

• fórumtag
  • 689 hozzászólás

Motyoo!
Nézegettem a képeidet, és jónak tûnik a láncterelõ görgõ megoldásod. Légy szíves áruld el, hogy mibõl - hogyan készült.

Van-e valakinek ötlete lácvezetõ görgõnek alkalmas, ékszíjtárcsaszerû, kicsi csapágyazott tárcsára, amit a kereskedelemben készen meg lehet szerezni?

A görkori kereket csak a vissza-oldalra, a feszítettre semmiképpen ne rakd - én ezzel megszívtam anno.
Ami már nem görkori kerék, hanem rendes görgõ, azok danamidból vannak esztergálva + görkoricsapágy, mindent megtalálsz róluk a bolgon
görgõ - Rekumbens - CsináldMagam