Ha már lánckenés...
Lehet volt már régebben róla szó, de nem baj.
Miért nem csinálnak olyan láncot bringára, mint a motorlánc? Hogy a csapok és görgők (?) védve vannak egy gumigyűrűvel a por ellen. És ott benne van a kenőanyag. (x-ring, o-ring) - Talán a méret miatt? Hogy nagyobb, vaskosabb lenne?
Szerintem több dolog is van:
1: az egyre több lánckereket tartalmazó rendszerekhez egyre vékonyabb láncokat használnak, viszont a belső mérete mindnek ugyanaz: a külsejéből csippentenek le folyton. Először a csapok lettek szintbe marva/kalapálva, azóta meg már gondolom a lapok is vékonyodnak.
2: a tömítések stb súrlódnak. Ha azokba is jut kenőanyag, szivárogni fog, sok sikert a kenés pótlásához. Ha nem jut bele kenőanyag, súrlódni fog, és amikor a bringás 1g-al könnyebb görgőt használ, mert hát jajj, azzal megspórolt fél wattot, akkor egy ilyen csupa súrlódással teli láncnak vajon mekkora kereslete lenne?
3: gondolom rendkívül egyszerű egy ilyen láncot javítani, ha valamiért szét kell szedni
4: a motornál a láncvonal gondolom csak annyiban tér el az ideálistól, hogy amikor a motoros megcsavarja a gázkart, az egész szerkezet a lánc oldala felé elhajlik ... valamennyire. Váltós bringán az össze-vissza kacskaringózó láncútvonalat biztosan szeretné.
A fentiek miatt egyedül 1 sebességes láncnál tudnám elképzelni, de a súrlódás, és a nehéz szerelés ott is megjelenik. Tanyabájknál viszont ez lehet, sokadlagos, és ott csak a "karbantartást nem igényel" plecsni lenne az érdekes.
Megnéztem pár X-Ring linket. Ennek lehet, hogy lenne értelme, csak már megint az a fránya méret A lapok között van a szigetelőgyűrű, tehát ez tizedmilliméterekkel növelné a lánc szélességét. 1 sebességes, vagy agyváltós gépet leszámítva nem nagyon tudom elképzelni, hogy hol férne el.
RelakS módosította - 2019. június 23. - 13:47