Jelentkezz be Regisztrálj

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás
Írta 2023. június 16. - 14:30

Mint írtam, 1.5-2 liternyi tiszta vízzel leöblítem a sarat, de csak ha nagyon saras. Van úgy, hogy 2-3 hónapig használom úgy a montit pl., hogy 1x sem mosom le így.
A mosószeres + waxos tisztítást 2-3 éve űztem és tényleg csak néhány alkalommal. ELőtte is ugyanaz a lusta dög igénytelen hozzáállásom volt, mint most.
Írta 2023. június 16. - 14:01

nahát, srácok, tiszta (<--you see what I did here? ) sutyeráknak érzem magam ennyi tudományosság láttán...
áruljátok el, mit mostok le, amihez ezek a szerek kellenek?
- Rabbit és zscs kedveli ezt
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2023. június 16. - 12:37

FYI, faék 1szerűen tolom, hazafelé útba ejtek egy utcai kék kutat és 3-4 kulacsnyi vízzel leöblítem, közben egyik kezemmel törölgetve a vázat aztán kész. (-: Viszonylag alacsony a környezetterhelés így.
A (számomra) fontos versenyek előtt régebben rendesen lemostam kézi mosogatószerrel a bringát, nekem szintén az a tapasztalatom, foltmentesen, szépen szárad. Erre még felfújtam egy kis autós waxot, ez különösen saras versenyeken jött jól. Az első 1-2 órában nem tapad meg a sár a vázon, sőt, kicsit könnyebb a cajgát lemosni így verseny után.
- Kisherceg és Rabbit kedveli ezt
Írta 2023. június 16. - 11:49

Ez állati.
Nálam a kézi mosogatószer az alap, cseppmentesen szárad. Az általános tisztítószer -amit a padlóhoz árulnak-, szintén megfelel.
Szappannal csak a markolatot és bandázst szoktam tisztítani, ha összefogdosom véletlen szutykos kézzel.
Írta 2023. június 16. - 11:00

Írta 2023. június 16. - 07:42

Írta 2023. június 14. - 21:54

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->
Írta 2023. június 14. - 21:06

Milyen mosószert használtok a váz lemosására?
Matt festésű vázról lenne szó.
Írta 2023. március 31. - 07:08

Egy a lényeg: Aki rám hallgat, mindenki úgy csinálja ahogy ő akarja.
Itt nincs szabály, ez HITVITA. Mindenki elmondhatja a saját módszerét, ha vkinek megtetszik abból vmi akkor átveszi.
(Én csak a számokat tudom mondani. Most van a rendszerben 32ezer km, most kezd döglődni de még elmegy ez sokat. Az előző hajtásláncom 35ezer km-t bírt ki. Aki ennél tud tartósabb módszert, kérjük mondja el!)
Uff, beszéltem.
- karakoram, Kisherceg és Sandman kedveli ezt
Írta 2023. március 30. - 21:33

Úgy olvasom én vagyok itt rossz értelemben a paraszt
.
Rohloff-ot használok 10-en éve szerintem. Letörlöm a láncot kefével, ronggyal. Belső részre rátolom hátrafelé tekerve, elég rendesen váltogatok utána le/fel. Ennyi. Minden bringámon amit az elmúlt évtizedekben láttatok nálam ez ment. Szed fel némi olajsarat azt leveszem a görgőkről csavarhúzóval. Semi lánccserélgetés, levétel/tisztítás, nyúlásmérés.
De a dolgaim nagyon szép állapotban vannak, vigyázok mindenemre, szóval ne erről ítélkezzetek felettem.
Én is így csinálom (nem mertem írni 😁), annyival, hogy kenés után letörlöm a felesleget (ha nem felejtem el....).
Kisherceg módosította - 2023. március 30. - 21:33
- karakoram kedveli ezt
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2023. március 30. - 11:39

Úgy olvasom én vagyok itt rossz értelemben a paraszt
.
Rohloff-ot használok 10-en éve szerintem. Letörlöm a láncot kefével, ronggyal. Belső részre rátolom hátrafelé tekerve, elég rendesen váltogatok utána le/fel. Ennyi. Minden bringámon amit az elmúlt évtizedekben láttatok nálam ez ment. Szed fel némi olajsarat azt leveszem a görgőkről csavarhúzóval. Semi lánccserélgetés, levétel/tisztítás, nyúlásmérés
.
De a dolgaim nagyon szép állapotban vannak, vigyázok mindenemre, szóval ne erről ítélkezzetek felettem .
- donciccio és Sandman kedveli ezt
Írta 2023. március 30. - 06:59

Írta 2023. március 29. - 20:18

Írta 2023. március 29. - 16:52

4 láncot használok vetésforgóban, kb 500 km-enként leveszem, a levétel előtt kap egy 100 v 200 Ft-os tisztítást a benzinkútnál. És egy törlést!
1000 km már túl sok lenne az egyenletes kopáshoz. Van aki 300anként cserélget, szerintem az is sok, annyira nem kell sűrűn.
Írta 2023. március 29. - 09:56

Évekig használtam Rohloff-ot is, szerintem semmi csoda, ellenben jó drága. Haverokkal összedobtunk és vettünk egy literes flakonnal, úgy valahogy még megérte.
Szerintem kár időt szánni a szemenkénti csepegtetésre, nem hinném hogy attól tartósabb lenne a lánc. Simán hátrafelé tekerve nyomom rá a flakonból - kész. Le sem törlöm.
Mindig elmondom, most van 32ezer km a hajtásláncomban, soha nem mostam ki áztatva a láncot csak lánccsere előtt benzinkútnál kicsit leveretem egy 100asért hogy hozzá tudjak nyúlni és soha nem mértem láncnyúlást. Ha rossz lenne ez a módszer, nem lenne ilyen tartós a rendszer. (Hitvita, aki akarja baszkódjon vele)
Marton!
Jól gondolom hogy nálad a lánctisztítás egy törlést jelent? Ha nem méred a nyúlást, 1000-1500 km között láncot cserélsz?
Írta 2023. március 28. - 16:55

Évekig használtam Rohloff-ot is, szerintem semmi csoda, ellenben jó drága. Haverokkal összedobtunk és vettünk egy literes flakonnal, úgy valahogy még megérte.
Szerintem kár időt szánni a szemenkénti csepegtetésre, nem hinném hogy attól tartósabb lenne a lánc. Simán hátrafelé tekerve nyomom rá a flakonból - kész. Le sem törlöm.
Mindig elmondom, most van 32ezer km a hajtásláncomban, soha nem mostam ki áztatva a láncot csak lánccsere előtt benzinkútnál kicsit leveretem egy 100asért hogy hozzá tudjak nyúlni és soha nem mértem láncnyúlást. Ha rossz lenne ez a módszer, nem lenne ilyen tartós a rendszer. (Hitvita, aki akarja baszkódjon vele)
- Sandman kedveli ezt
Írta 2023. március 28. - 14:05

Volt itt minden, de a rohloff még nem szerepelt.
A waxok előtt mindenre, most már csak az ingázósokon használom. Esőállónak merem mondani, nincs vegyszerszaga, de a persze a port ez is felszedi.
Az ellen szerintem a mértékletes adagolás és a gondos, többszöri törölgetés segít.
https://ebike.hu/ter...icant-lancolaj/
Ha tehetem, úgy szoktam használni, hogy lenyalok minden tisztára, megkenem görgőnként cseppentve, lassan átmozgatom és hagyom egy éjszakát "bekúszni" az olajat. Másnap letörlöm teljesen, még a fogakat is, amin állt addig. Ha száraz az idő, egy menet után megtörlöm megint (van egy eldugott rongy a közös tárolóban erre.) Így elvan egy 150-200 km-t kb. Láncot áztatva mosni nem szoktam.
Fontos megjegyeznem, minden ilyen kenegetős szeánsz után megállapítom, hogy a wax sokkal tisztább a többi bicajon, és milyen jó, hogy azokon áttértem arra.
- dzsonhee és Kisherceg kedveli ezt
Írta 2023. március 28. - 07:57

Sőt, eszembe jutott az egyik kollégám "horror sztorija" is.
Egynapos Balaton körön volt, nagyon fémes hangja volt a láncnak, csak napolaj volt kéznél....
A semminél jobb.
Emlékszem, nagyapám a régi 28-as "tanyabájkokat" meg piros zsírral kente, olyan volt mint a "vindex" mindenre jó volt.
Ez most nem ajánlás vagy követendő példa akart lenni.
talpfa módosította - 2023. március 28. - 08:01