Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

  • Lépj be és szólj hozzá
1613 hozzászólás a témában

#101
zscs

zscs

    bringás

  • fórumtag
  • 3.304 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

5-6 éve vettem egy Park Tool CC-2 toolt. Drága, 29-32 EUR körüli összegbe kerül.

De! Forintban tuti 6-számjegyű az összeg bőven, amit ezzel eddig megspóroltam, a láncnyúlás mértékének követhetősége révén. ;)

https://www.parktool...in-checker-cc-2

CC-2_002.jpg

 



#102
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

lehet lassan tobb kart csinalsz az allando csereberevel, mintha csak hasznalnad :)



#103
RelakS

RelakS

    vendég

  • fórumtag
  • 533 hozzászólás

Jól látod, nem nyúlik úgy a lánc, én 2X11 rendszerrel 3600km-t mentem úgy egy XT lánccal, hogy még nem ment bele a 0.75 nyúlásmérő, de a biztonság kedvéért tettem új láncot. Előtte olajozva 2X10 rendszeren 1700km körül kellett már cserélni

 

Most volt megint 200km-es lánccsere. Egyszerűen képtelen vagyok rendesen kimérni a láncnyúlást, pedig ez így már egy SRAM és egy KMC lánccal van tesztelve :D
Szerintem most kipróbálom, hogy csak 100km-enként kenem a láncot, mint ahogy az olajjal is csináltam, hogy akkor vajon mi történik.

Annyira nem gond, hogy nem nyúlik a nyüves, csak még évekkel ezelőtt betáraztam 5 láncot, és még mindig nem látom, hogy mikor fogom elkezdeni használni őket, meg a hozzá vett fogaskoszorút XD Szerintem addigra a hajtóművem is annyira kikopik, hogy kicseréltetem octalinkről integráltra. Az alkatrész már megvan, csak szerszám miatt fogom a helyi bringaboltosra bízni :)



#104
blash

blash

    vendég

  • jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Kipróbáltam valami újat most.

Sajnos én eddig veszélyes szereket használtam a lánctisztításhoz. (hígító, brigéciol) Bár újrahasznosítottam szűrés után, amíg lehetett és gyűjtöttem is, de akkor is valamikor azt az adagot el kell tüntetnem, ami végleg használhatatlan és megmaradt.
 

 

A nekem úgy rémlik, hogy a vízalapú brigéciol elpárolog (rákerestem végre erre is, mert ugye kétféle van, és a 2000-es a vizalapú, a D3-ban van petróleum is), bár ami marad utána nem tudom, hogy mi lehet, leginkább olajjal szennyezett föld és homok. Amúgy jó sokáig lehet használni, csak meg kell várni míg leülepedik, s átöntögetni másik flakonba. 

 

 

 

kemobil.hu/pages/term_Brigeciol_2000.php

 

Vízes alapú zsírtalanító és tisztítószer
 
Előnyösen alkalmazható gépjárművek, erőgépek, motor- és alvázak tisztítására, mezőgazdasági gépek tisztítására, valamint megmunkálási műveletek során a részegységek zsírtalanítására. Használható minden festetlen tárgy és berendezés tisztítására, ahol olajos-zsíros-sáros iszapok és lerakódások, valamint korom és égéstermékek maradékainak együttes, vagy külön-külön történő eltávolítása a feladat. Előnyösen alkalmazható védőolajjal kezelt lemezek feldolgozás előtti zsírtalanítására.
A BRIGÉCIOL 2000-et szórópisztollyal, mártással, ecseteléssel juttassuk a tisztítandó felületre olyan mennyiségben, hogy a szennyeződés átitatódjon, majd 10-15 perc várakozás után a szennyeződést vízsugárral történő lemosással távolítsuk el. Kevésbé szennyezett felületek eltávolításánál a tisztítószer felvitel előtt hígítható vízzel.

 

 

 

kemobil.hu/pages/term_Brigeciol_D3.php

 

Számos munkaterületen alkalmazható: gépjármű alváz, motor, alkatrész mosására mezőgazdasági munka -és erőgépek, vasúti tartálykocsik és föld alatti tartályok tisztítására, gépiparban a megmunkált fémen maradó forgács, törmelék eltávolítására. Használható berendezések tisztítására, ahol olajos-zsíros-sáros iszapok és lerakódások maradékainak együttes, vagy külön-külön történő eltávolítása a feladat. Előnyösen alkalmazható az átmeneti védőolajjal kezelt lemezek feldolgozás előtti zsírtalanítására
 
Szórópisztollyal, mártással, ecseteléssel juttassuk a tisztítandó felületre olyan mennyiségben, hogy a szennyeződés átitatódjon, majd 10-20 perc várakozás után a szennyeződést vízsugárral távolítsuk el. A készítmény a szerkezeti anyagok felületét, főleg a fémfelületeket olyan módon tisztítja, hogy az olajos, zsíros lerakódásokat emulgeálja, tehát vízoldhatóvá teszi , a szervetlen szennyeződéséket pedig adhéziós hatással távolítja el.
A mosás után keletkező szennyvíz emulzió formájában ásványolajat tartalmaz, amely részben a letisztított felületről részben a tisztítószerből kerül a mosóvízbe. A Brigéciol D3 összetételét úgy alakítottuk ki, hogy a keletkezett emulzió könnyen, olcsón, hazai termékekkel demulgeálható. Nagyüzemi tapasztalataink szerint - adott szennyvíztisztító technológiával rendelkező gyárakban - 200 - 300 g/m3 koncentrációban alumínium-szulfát vagy kálcium-klorid adagolása és elkeverése után az emulzió 1-2 óra múlva szétválik. A víz felszínére felúszott olaj lefölözhető. Összegyűjtés után elégethető vagy fáradt olajként értékesíthető. Természetesen minden felhasználónak ki kell dolgozni az adott helyi körülményekhez alkalmazható olajos szennyvíztisztítási technológiát. Az emulziós bontás és lefölözés után a mosóvíz szervesanyag tartalma 10 mg/liter alatt van. Ez a mosóvíz visszaforgatható vagy csatornába ereszthető.
 
 
Összetevők listája:
 
KEROSINE (PETROLEUM), HYDRODESULFURIZED
TEA-DODECYLBENZENESULFONATE
ALCOHOLS, C13-15, BRANCHED AND LINEAR, ETHOXYLATED


#105
deviantRider

deviantRider

    fórumtag

  • fórumtag
  • 73 hozzászólás
  • LocationNyíregyháza

Kipróbáltam valami újat most.

Sajnos én eddig veszélyes szereket használtam a lánctisztításhoz. (hígító, brigéciol) Bár újrahasznosítottam szűrés után, amíg lehetett és gyűjtöttem is, de akkor is valamikor azt az adagot el kell tüntetnem, ami végleg használhatatlan és megmaradt.

De mivel nekem igazából csak a porszemektől kell megszabadulnom a láncról, arra gondoltam, hogy erre a feladatra lehetne környezetbarát megoldást is keresni. (a sima víz nem elég!) Így jutott eszembe, hogy használhatnék mosogatószert. De ez nem jó, mert nagyon habzik és azért ez se éppen környezetbarát. De vannak környezetbarát mosogatószerek, amik lebomlanak és elvileg nem nagy terhelés a természetnek. (90%ban lebomlik, természetes anyagok stb) Persze olyat kell találni, ami nem habzik annyira.

Én most ezt teszteltem és szépen működött is. Persze utána a láncot gyorsan meg kellett szárítani, hiszen mégis csak vízben oldva használtam (1ml / 3dl forró vízben rázás, aztán kiöntés, + sima víz rázás és kiöntés, és újra sima vízzel rázás).

Aki esetleg olajjal ken az is kipróbálhatja. Főleg, hogy vannak biológiailag lebomló láncolajok is. Így picit még zöldebbek lehetünk mi bringások. Legalábbis ha igaz, hogy tényleg lebomlanak ezek a környezetbarát szerek.

Nem sokkal drágább, mint a brigéciol és sokkal tovább elég. Évekre!  És nincs is jobb egy citrom illatú lánctól. ehhe :-D Na jó, ez nem szempont, meg van biztos illatmentes is.
 


deviantRider módosította - 2019. május 29. - 20:37

  • Kisherceg kedveli ezt

#106
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

kinabol lehet rendelni fillerekert mosot (parktool koppintas), raksz bele lanctisztitot, es pikkpakk szep tiszta lesz. en ezt igazabol mar csak akkor hasznalom, ha veszek egy uj lancot, "elhasznalom" rola a gyari kenest, aztan utana tisztitas, es squirt.

 

a squirt annyi mocsoktol kimel meg, hogyha fele annyi ido alatt kopna el a hajtasom, akkor is hasznalnam - mert utaltam mindig a hajtast tisztogatni. most ha lemosom a bringat, ugyanazzal a meleg mosogatoszeres vizzel es kefevel (esetleg probalhatod a sort erosebbel) vegigpuceralom, ugy csillog, mint a tucsok valaga - hasonloan tiszta, mint korabban mindenfele trukkel, csak eppen az olajsar nelkul.

 

megszarad, forgaspontokra vekony teflonos olaj, lancra squirt. egyben letudva a hajtas es a vaztisztitas. soha vissza a masikhoz. nehany dolgot kenek csak ezen kivul (ratchet, etc), ennel jobban nem lehet minimalizalni a karbantartast.


arn módosította - 2019. május 22. - 10:16

  • ultio és peppe kedveli ezt

#107
karakoram

karakoram

    törzsvendég

  • fórumtag
  • 1.542 hozzászólás

Ez tényleg hitvita mindenkinél, soha nem is akartam hozzászólni, de hát ezért van a fórum akkor meg miért ne :)

Nem vagyok hanyag, a hajtásom és a fékek mindig rendben vannak, a vázam és a kerekek most is nagyon koszosak kívülről. Használom a bringát és kevés időm van simogatni de vigyázok rá használat közben is, tisztelem a technikát. 

 

El sem hiszem amiket itt (is) néha olvasok, hogy 5 láncot cserélgetve, ráolvasással, minden tekerés után 30 perces tisztítással és hasonlókkal foglalkoznak emberek. Soha nem szedem le a láncot pedig sok csavart nyomatékkulccsal húzok meg annyira elvetemült vagyok. Rohloff olajat használok lassan 10 éve olyan módszerrel ahogy azt Kisherceg leírta. Néha még a felesleget sem húzom le, sőt néha csak végighúzom a lánc belső részét olajjal hajnalban 5:50 körül mikor tekerni megyek. Fogalmam nincs mennyit megyek egy lánccal (XT 11 speed már jó ideje), mikor úgy érzem nem jó akkor veszek egy másikat (25 €). És persze ezzel együtt nem cserélek sort sem :)

 

Tényleg béke van, csak leírtam nálam miként működik! ( :sörös szmájli: de olyan nincsen :) )   


  • Rabbit, gaboca1 és Sandman kedveli ezt

#108
TZoli

TZoli

    fórumtag

  • fórumtag
  • 133 hozzászólás

Jól látod, nem nyúlik úgy a lánc, én 2X11 rendszerrel 3600km-t mentem úgy egy XT lánccal, hogy még nem ment bele a 0.75 nyúlásmérő, de a biztonság kedvéért tettem új láncot. Előtte olajozva 2X10 rendszeren 1700km körül kellett már cserélni



#109
RelakS

RelakS

    vendég

  • fórumtag
  • 533 hozzászólás

szerintem felesleges ezekkel a mosókkal próbálkozni. egyszerűbb egy használt fogkefével lepucolni a koszt róla (váltógörgőkről, lánckeréksorról, hajtómű lánckerekeiről is), aztán a láncra szemenként egy-egy csepp olaj. párszor tekerd körbe a hajtást. negyedóra múlva (vagy a következő tekerés előtt) töröld le a felesleget. ennyi. 

 

 

Én meg pont mosót használtam :) Megfelelő anyag kell bele (valami erős mosó/oldó szer, végül már benzin volt ez az anyag, bár azt a műanyag annyira nem értékelte), és pár átpörgetéssel elég szép lesz a lánc. 
Mondjuk a szemek belső oldalán megmaradt a trutyi, meg akármilyen tisztán is jött le már a mosó, még mindig hallottam a porszemek recsegését. Utóbbi teljesen eltűnt a Squirt óta. Az meg még méricskélés tárgyát fogja képezni, de mintha a láncnyúlás is enyhébb lenne.


  • Kisherceg kedveli ezt

#110
Kisherceg

Kisherceg

    fullamatőr kocabringás

  • fórumtag
  • 7.881 hozzászólás

Sziasztok!

 

Milyen lánctisztító készletet érdemes venni? Milyet ajánlotok, ha a lánc levétele nélkül akarom tisztítani? Én ezt néztem ki: https://ebike.hu/ter...7-lanctisztito/

 

szerintem felesleges ezekkel a mosókkal próbálkozni. egyszerűbb egy használt fogkefével lepucolni a koszt róla (váltógörgőkről, lánckeréksorról, hajtómű lánckerekeiről is), aztán a láncra szemenként egy-egy csepp olaj. párszor tekerd körbe a hajtást. negyedóra múlva (vagy a következő tekerés előtt) töröld le a felesleget. ennyi. 

 

vagy lehet próbálkozni a squirttel, sokaknak bevált itt (néhányaknak meg nem).

 

Hülyék nem tudnak vele bánni, nekik tényleg nem való.

kb 15 éve így mosom, soha nem lett semmi baja ettől a bringának. Előtte én is ecsettel, kefével pucoltam vagy levéve áztattam a láncot....semmivel nem volt jobb, mint a nagynyomásús pucolás. Így is volt több olyan rendszerem, ami bőven 20-25ezer km felett elment (mtb-n, 8as rendszer és persze váltogatott láncokkal. De a mostani 10es is elment 16ezret az slx racsnival)

De ez is olyan hitvita, mint a Nikon v Canon...Aki abban hisz, hogy leveszi a láncot, kiáztatja és utána szemenként csepegtetve újrakeni, az csinálja nyugodtan.

 

ebbe kár belemennem...


"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#111
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.637 hozzászólás

hülyeséget ne javasolj senkinek.

Hülyék nem tudnak vele bánni, nekik tényleg nem való.

kb 15 éve így mosom, soha nem lett semmi baja ettől a bringának. Előtte én is ecsettel, kefével pucoltam vagy levéve áztattam a láncot....semmivel nem volt jobb, mint a nagynyomásús pucolás. Így is volt több olyan rendszerem, ami bőven 20-25ezer km felett elment (mtb-n, 8as rendszer és persze váltogatott láncokkal. De a mostani 10es is elment 16ezret az slx racsnival)

De ez is olyan hitvita, mint a Nikon v Canon...Aki abban hisz, hogy leveszi a láncot, kiáztatja és utána szemenként csepegtetve újrakeni, az csinálja nyugodtan.


marton módosította - 2019. május 20. - 00:00

Marci

#112
TZoli

TZoli

    fórumtag

  • fórumtag
  • 133 hozzászólás

+1 a Squirt-re, nem kell többet baszakodnod majd a hajtás takarításával, egy erősebb szálú fogkefével és egy féktisztítós ronggyal pár perc alatt patikává lehet varázsolni a láncot-hajtást.


  • Rabbit kedveli ezt

#113
RelakS

RelakS

    vendég

  • fórumtag
  • 533 hozzászólás

Benzinkút, kézi mosó, 100 Ft

Nem kell levenni a láncot. :)

 

Mert a Muc-Off-hoz le kell :rolleyes:

Én simán csak Squirtet használok. Az kinyom magából minden szutykot, nem kell mosogatni a láncot, nem ragad rá semmi trutyi. Egyedül maga a Squirt ad egy kissé gyertya szerű érzést a felületnek.


  • ultio kedveli ezt

#114
Kisherceg

Kisherceg

    fullamatőr kocabringás

  • fórumtag
  • 7.881 hozzászólás

Benzinkút, kézi mosó, 100 Ft

Nem kell levenni a láncot. :)

 

hülyeséget ne javasolj senkinek.


  • Rabbit kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"


#115
marton

marton

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 3.637 hozzászólás

Sziasztok!

 

Milyen lánctisztító készletet érdemes venni? Milyet ajánlotok, ha a lánc levétele nélkül akarom tisztítani? Én ezt néztem ki: https://ebike.hu/ter...7-lanctisztito/

Benzinkút, kézi mosó, 100 Ft

Nem kell levenni a láncot. :)


Marci

#116
Bikertigger

Bikertigger

    maximus

  • fórumtag
  • 21.259 hozzászólás

Sziasztok!

 

Milyen lánctisztító készletet érdemes venni? Milyet ajánlotok, ha a lánc levétele nélkül akarom tisztítani? Én ezt néztem ki: https://ebike.hu/ter...7-lanctisztito/

https://kerekpartisz...isztito-egyseg/


"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

#117
zsoooc

zsoooc

    vendég

  • fórumtag
  • 33 hozzászólás

Sziasztok!

 

Milyen lánctisztító készletet érdemes venni? Milyet ajánlotok, ha a lánc levétele nélkül akarom tisztítani? Én ezt néztem ki: https://ebike.hu/ter...7-lanctisztito/

 



#118
ultio

ultio

    TARC

  • fórumtag
  • 1.167 hozzászólás

Te figyeled, hogy parolog el tekeres utan az anyag? :)

 

Van egy kis székem, azon ülve kenem a láncot, majd meredten nézem, míg el nem párolog a látható fehér trutyi  ;) .

 

Természetesen nem, de miután bekentem láncot, sokszor pakolgatok még a tárolóban, vagy az autóval foglalkozom, és ha kész minden, utána tolom vissza a bicajt. És azt vettem észre, hogy nyáron, illetve meleg időben (a tárolóban nincs meleg télen, mert a mélygarázsban van, ami meg természetes szellőzéssel bír, így télen hideg van) sokkal hamarabb elpárolog a cucc.


Canyon Spectral 29 AL 5
 
rasti rusti


#119
arn

arn

    fórumfüggõ

  • fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Te figyeled, hogy parolog el tekeres utan az anyag? :)

#120
ultio

ultio

    TARC

  • fórumtag
  • 1.167 hozzászólás

Nekem nincs jó tapasztalatom hidegben a sima Squirt Lube-bal.
Én mostanában már mentem vele fagyban, de megszilárdult a kenőanyag és lepergett a láncról. Pár km után már hallatszott, hogy szárazon fut. A csomagolásán nem hibába van feltüntetve, hogy +5°C fölött kell tárolni (és nyilván használni is).

 

Semmi ilyet nem tapasztaltam. -5 fokban is mentem vele, tette a dolgát.

Annyit vettem észre, hogy a felvivő anyagnak több idő kell, míg eltűnik.

 

Idén januárban 80 km-t egy kenéssel tekertem hóban, latyakban, igaz + 5 fok körül, de megmaradt a kenés. Olyat latyak volt, hogy gyakorlatilag mindenem átázott. Na itt leget, hogy már a víz kente a láncot  :) .

Viszont innen volt még 20 km hátra száraz úton, napsütésben, volt kenés.


ultio módosította - 2018. december 01. - 11:23

Canyon Spectral 29 AL 5
 
rasti rusti