Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1655 hozzászólás a témában

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

olajsár csak a bénáknál van. a többiek tudnak olajozni. esetleg viaszoznak... :P

Vakumban hasznalod? :D ha ketszer gyorsabban enne a lancot, akkor se mennek vissza olajra, annyival jobb, hogy egy bringatisztitassal megvan a hajtastisztitas is, kozotte meg csak kenni kell.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Lehet így van, de nem igazán veszek észre kopást.
Számoltam azzal is, hogy majd lánccsere után a sort is cserélni kell, de nem kellett.

És tulajdonképpen a felületen lévő port, koszt törlöm le. Nem mosom ki a láncot benzinben, petróleumban.

Ha idoben csereled a lancot, es nem capafogasodik ki ido elott, egy harom lancot legalabb kibir a sor.

arn módosította - 2019. június 20. - 17:46

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Azt mondod, hogy a lánc és a fog érintkezésénél kopik a lánc?

A lanc a csapoknal kopik es nyulik meg, amiatt csereled. Vagy ez most vmi beugratos kerdes? :)

csak arra reflektaltam miben mas a kenes, mint olajnal. Nem hinnem, hogy ez a viasz nagyon beszivarogna sok helyre, vizalapu, ha az elparolog visszamarad a viasz. Ami bejut az szvsz pillanatok alatt kipereg - inkabb csak egy vastagabb bevonatot kepez a lanc es a fogak kozott, tobb retegben ha folyamatosan kened. En inkabb arra tippelnek, hogy a kevesebb kosz miatt jobb kompromisszum az eletartamot illetoen.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

Elvezd csak az olajsarat :D

olajsár csak a bénáknál van. a többiek tudnak olajozni. esetleg viaszoznak... :P

Kisherceg módosította - 2019. június 20. - 13:41

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Amennyire en fogom a viaszolas lenyeget, a csapok valszeg nem kapnak sok kenest, cserebe nem gyujtik a port, ezert hangosabb. Amugy a viasz raszarad a lanc belso feluletere, illetve nehany tanyerra. Mivel egy kenessel inkabb csak azokat a fogakat kened, amelyiken vegigviaszoltad, a tobbi szaraz marad, es a folyamatosan a tobb kenessel felhordott reteg kenodik szet rajtuk. Ha ezt mindig eltavolitod fokozott lesz a fogak kopasa.

Azt mondod, hogy a lánc és a fog érintkezésénél kopik a lánc?

• Sandman kedveli ezt

A sebesség mindent megold.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Amennyire en fogom a viaszolas lenyeget, a csapok valszeg nem kapnak sok kenest, cserebe nem gyujtik a port, ezert hangosabb. Amugy a viasz raszarad a lanc belso feluletere, illetve nehany tanyerra. Mivel egy kenessel inkabb csak azokat a fogakat kened, amelyiken vegigviaszoltad, a tobbi szaraz marad, es a folyamatosan a tobb kenessel felhordott reteg kenodik szet rajtuk. Ha ezt mindig eltavolitod fokozott lesz a fogak kopasa.

Lehet így van, de nem igazán veszek észre kopást.

Számoltam azzal is, hogy majd lánccsere után a sort is cserélni kell, de nem kellett.

És tulajdonképpen a felületen lévő port, koszt törlöm le. Nem mosom ki a láncot benzinben, petróleumban.

ultio módosította - 2019. június 20. - 12:46

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Elvezd csak az olajsarat :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

giphy.gif

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
There is no need to remove wax from your chain again after applying Squirt Chain Lube. Just brush off occasionally with a dry brush and use a toothpick to remove some residue from the cassette and chain rings if necessary. A well waxed chain repels dirt, mud and water, and reduces chances of friction and chain suck.

En csak bringatisztitaskor szoktam atmosni.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Squirt lubenal szvsz nem jo, ha torlod minden alkalommal.

Nem ezt tapasztaltam.

Poros, koszos a lánc, törlés után sokkal finomabban fut. Szerintem belülről nem tudom kitörölni. Törlés után rövid 25 - 35 km-es távot megyek. Ha hosszabbra megyek, 80-110 km, akkor mindenképpen kenem törlés után, bármennyit is mentem előtte.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Squirt lubenal szvsz nem jo, ha torlod minden alkalommal.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Na akkor leírom az én tudományos módszeremet.

Kínából rendeltem egy mérőt, azzal nézegettem/nézegetem, hogy áll a lánc. Cserére ítéltem, majd telt-múlt az idő, lett a láncban 3 582 km, mire cserélni tudtam. Közben volt egy hátsó váltó csere is.

Sram 1 * 11-es rendszer.

Teljesen ok minden.

De az is hozzátartozik, hogy kb. minden bicajozás után letörlöm a láncot, sort és lánctányért és 100 - 120 km-ként ápolom a Squirt Lube-al.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Shimano TL-CN42-essel merd meg (a 0.5/0.75-os Park Tool, Rohloff stb. kicsit tulzottan merik a nyulast). Ha azzal jo, akkor meg hasznalhatod

http://pardo.net/bik...measuring-tools

itt is probaltak parfelet :)

https://www.bikerada...-bicycle-chain/

epp most vettem cc3.2ot, meglepodtem milyen nagy az atlagos lancmerokhoz kepest. 2000km+ van a montis lancban, kivancsi vagyok, hogy 0.5re mit mutat (a regi 0.75ossel meg jo).

steveadorjan

steveadorjan

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás

Tenyleg, az csak nekem uj info, hogy 11es lancoktol 0.5os nyulasnal mar cserelni kell? Nincs is ilyen jelzes a retro nyulasmeromon :)

Shimano TL-CN42-essel merd meg (a 0.5/0.75-os Park Tool, Rohloff stb. kicsit tulzottan merik a nyulast). Ha azzal jo, akkor meg hasznalhatod

http://pardo.net/bik...measuring-tools

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Most volt megint 200km-es lánccsere. Egyszerűen képtelen vagyok rendesen kimérni a láncnyúlást, pedig ez így már egy SRAM és egy KMC lánccal van tesztelve :D
Szerintem most kipróbálom, hogy csak 100km-enként kenem a láncot, mint ahogy az olajjal is csináltam, hogy akkor vajon mi történik.

Annyira nem gond, hogy nem nyúlik a nyüves, csak még évekkel ezelőtt betáraztam 5 láncot, és még mindig nem látom, hogy mikor fogom elkezdeni használni őket, meg a hozzá vett fogaskoszorút XD Szerintem addigra a hajtóművem is annyira kikopik, hogy kicseréltetem octalinkről integráltra. Az alkatrész már megvan, csak szerszám miatt fogom a helyi bringaboltosra bízni :)

Én 3db duraace 9s láncot rotálok 500km-ként már nagyon régóta, sram patentszemmel. Igaz, én akár már 50km után leveszem, benzinben kimosom, és újra olajozom a láncot, de nálam a sor, illetve a hajtóművön levő lánckerék nem bír annyit, mint a lánc. A láncokon a nyúlásmérő nem mér semmit, pedig már mindben lehet vagy 3ekm.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Tenyleg, az csak nekem uj info, hogy 11es lancoktol 0.5os nyulasnal mar cserelni kell? Nincs is ilyen jelzes a retro nyulasmeromon :)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Maximum tönkremegy a patentszem.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Semminek nem jo, ha gyakran szereled.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

lehet lassan tobb kart csinalsz az allando csereberevel, mintha csak hasznalnad :)

Mifélét? :D
Maximum olyat, hogy jól megkenve teszem el a láncot, hogy a víz ne akarjon hozzáférni (KMC lánc emiatt tört, mint a ropi), viszont ezt meg a zsírpapír nem mindig szereti, amibe csomagolom XD