Épp tegnap szembesültem azzal egy bicajos kolléga teljesen jogos megjegyzésén át, hogy a láncom merõ egy dzsuva. És a legutóbbi sima olajozásom is már csak rontott állapotán. Jó 900km körül mentem vele, s bár tiszta (néha poros) körülmények közt; mindegy, kellékeket megvettem már hetekkel ezelõtt. Nekilállam.
Olvasgattam itt, ki mivel és hogyan tisztít, gondoltam leírom én is, mint laikus nebuló ezen a téren, ugyanis - szégyen vagy sem) még életemben nem tisztítottam bicajláncot. A chain az Shimano HG53. Szóval, egy lapos, viszonylag széles mûanyag tálkába öntöttem brigéciolt (fajtáját megnézem, ha érdekes; úgy olvastam itt, ez nem mindegy), és egy jó sûrû és kemény sörtéjû ecsettel szépen végigdörzsiztem a láncot anélkül, hogy levettem volna.
Ezt megtettem kétszer, a lánc mindkét oldalán (5 perc), és 1-2 percet még hagytam "hatni" a cuccost; simán elõbújt már itt szép fémszíne. Ezután udvari csapból, nem nagy nyomáson átöblögettem a láncot körbe-körbe, ugyancsak az ecsetet használva és sikálva a görgõket. Ezután egyszerû Vileda kendõvel, és egy kevés mosogatáshoz való (szigorúan bõrkímélõkímélõ
) mosogatószerrel elegyített vízzel átmostam mégegyszer a láncot. (Csak a kivételes zsíroldó hatás és a tükörtiszta csillogás végett.
)
Kicsit vártam, míg kb. száraznak tûnt és Motorex Wet Lube -bal bekentem. Ezt csak úgy, hogy mindig cseppentettem a mutató- és hüvelykujjamra, és ezt kentem el egy rövid szakaszon újra és újra, a láncgörgõket alulról és felülrõl pörgetve.
Jelentem, láncom akár újkorában!