Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1640 replies to this topic

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Lehet félig OFF, de a pirossal jelölt pontokon milyen csapágyak lehetnek és õket mivel érdemes kenni? http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
A váz teljesen új, ez volt az elsõ dagonyás bevetése. Akkor ezek szerint egy átnézést mindenképp megér, még ha nem is kell túl lihegnem a dolgot. Köszi a válaszokat!

"Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha sincs jó idõ, mindig esik az esõ!"

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Nálam a hibáson kívüli csapágyakban még a zsír eredeti színe is látszott és a futásuk is hibátlan volt. Szóval lehet, hogy esetenként beszivárgott a víz, de a sár nem (a rosszban is "csak" a golyó repedt szét, az sem a kosztól ment tönkre).
Ha epyc mindenképpen újra akarja kenni a csapágyakat, akkor ahhoz ki kell szedni, porzárókat kipattintani (sérülésmentesen), átmosni, bezsírozni és vissza az egészet. Szerszámokkal és némi kézügyességgel ez nem gond, csak kérdés, hogy egy dagonya után szükség van-e erre.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Ha nem túl régi a bringa és nem is sok dagonyázásnak lett kitéve, akkor szerintem felesleges a forgáspontokat szétszedni. Nálam 2 év mindenféle használat után állt be 1 csapágy a 8 közül. A Kona felépítését ugyan nem ismerem, de szerintem az összes minõségi össztelósnál saját porzáró gyûrûvel rendelkezõ, -2RS jelzésû ipari csapágyat használnak (gumi borítású tömítés, mindkét oldalon). Ezekbe azért nem egykönnyen folyik be a sáros lé.

Simán beáznak.

A sebesség mindent megold.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
Ha nem túl régi a bringa és nem is sok dagonyázásnak lett kitéve, akkor szerintem felesleges a forgáspontokat szétszedni. Nálam 2 év mindenféle használat után állt be 1 csapágy a 8 közül. A Kona felépítését ugyan nem ismerem, de szerintem az összes minõségi össztelósnál saját porzáró gyûrûvel rendelkezõ, -2RS jelzésû ipari csapágyat használnak (gumi borítású tömítés, mindkét oldalon). Ezekbe azért nem egykönnyen folyik be a sáros lé.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Röfike

Röfike

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,950 posts
Minden forgáspontod csapágyas. Szerintem megér egy átnézést a Szilvás után, még ha röviden mentél is. ;)

epyc

epyc

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,317 posts
Új vagyok még az össztelósok közt és a hétvégi szilvás maraton után ma jött egy nagyobb karbantartás, ellenben nem tudom, hogy a forgáspontokat mivel kenjem, illetve mennyire lehet ezeket megbontani. Egy Kona Four a váz, amivel most megyek. Ha jól tudom, a fõ forgáspontok csapágyazottak, de pl. a támvilláknál lévõ kisebbek nem tudom milyenek (csúszócsapágy esetleg?). Mennyire érdemes szétszedni és mivel kenjem ezeket?

Trek3900

Trek3900

törzsvendég

• fórumtag
  • 305 posts
Egy film az SPD pedál karbantartásáról:

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Egy flakesz brigéciol, egy doboz zsír, egy flakesz mûszerolaj. Így kb. 1500 Ft-ból megoldottad a kenés tisztítás vegyi oldalát egy-két évre évre.

Amúgy az ss gépeken miért nem általános a teljesen zárt láncvédõ használata? Ha jól sejtem csak jól bekéne zsírozni és nagyon le lehetne redukálni a karbantartást és a kopás is igencsak minimális lenne a lánc-fogaskerék esetén.

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts
Na, az én módszerem a következõ. Régen olyan fanatikus voltam, hogy csak úgy unalomból szétkaptam szinte a legapróbb darabokig a bringám telente és csak tavasszal raktam össze. Addig a makacs szennyezõdéses alkatrészek mint lánc és fogaskerekek petróleumban áztak mint a nagyi protkója éjszakára. Míg a többi cucc tisztítva, gyengén olajozva pormentes dobozban újságpapírba csomagolva feküdt. A váz meg a falon lógott a szobám díszeként.

Nem volt bonyolult hiszen csak egy egyszerû BMX-rõl volt szó. (Na de milyen! Egy króm vázas GT volt amit mindenki irigyelt tõlem :)

Sajnos ugyanezt már nem teszem meg az alig egy éves kockámmal :((

ui.: Spongya Bob rulez!!!!

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Lánc olajban kifõzése akkor jó vagy nem? Kala, MJani, valamelyikõtök kipróbálta már?
Triálra esetleg, bár ott nem fontos a kenés. Mongiba megint beleszaladt az az 1500, szóval arra új kell.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

csiba00

csiba00

vendég

• fórumtag
  • 42 posts

Én Li bázisút használok. Rohadt büdös, de jó.

Az jó, ha jó. Szerintem akkor beruházok én is egy olyanba, még az ára is nagyon baráti. Köszi a választ!

Kismaki

Kismaki

vendég

• fórumtag
  • 40 posts
Sziasztok!

Nem szeretném az észt osztani, csak gondoltam leírom, hogy én hogyan ápolom és tartom karban a bringát.
Kezdetben még én is egy csöppet túlmisztifikáltam ezt a témakört. Egy évvel ezelõtt még én is minimum hatféle tisztítószert, és ötféle kenõanyagot használtam, aztán ésszerûsítettem picit a technikán.
A vázat meleg szappanos vízzel szoktam átmosni, gondosan ügyelve arra, hogy a kényesebb helyekre ne sok víz kerüljön. Inkább csak szappanos vizes rongyot használok. A láncot az általam kifejlesztett titkos összetevõkbõl álló oldattal szoktam lemosni. Az összetevõk pedig: melegvíz, mosogatószer és ultraderm. Ezt az elegyet beleteszem egy jó nagy szájú mûanyag flakonba és utána rázrázráz pihen rázrázráz pihen rázrázráz pihen (pl. ekkor szoktam Spongyabobot nézni, közben pedig ázhat a lánc). A mosás után a láncot kiveszem, leöblítem, áttörlöm és hagyom picit száradni. Száradás után vissza a bicajra, és jön a szemenkénti olajozás. És milyen jó ötlet! Eddig én is fújtam mindennel, ha kell, ha nem. De ez nem jó megoldás! A szemenkénti olajozás a tuti. Örök élet, meg egy nap. Tiszta a lánc, és mégis kenve van. Ja, és a tisztítása is könnyebb.
Én mondjuk a bowdenházakba is szoktam pár csepp olajat tenni, én még nem tapasztalta, hogy ettõl elkoszolódott volna a rendszer. (Jó, mondjuk erre egyébként sincsen sok esélye, mivel évente egy alkalommal darabokra szedem a bringát, és akkor van a TMK).
Ja, a zsír. Az meg tök alap bolti kenõzsír fél kilós kivitelben. Szerintem az is nagyon jó. Már egy éve megvan. Valami alap MOL kenõzsír.
Nos, én így szoktam tisztítani, kenni a bringát. Mert ugyebár bármennyire is istenítjük, mégis csak egy alap gépelemekbõl álló szerkezetrõl van szó. :)

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts
Én Li bázisút használok. Rohadt büdös, de jó.

csiba00

csiba00

vendég

• fórumtag
  • 42 posts
Zsírból milyet ajánlanátok? Mert olvasgattam, hogy bicajohoz ilyen meg olyan speciális zsírok kellenek, mert ezek alacsony hõfokon dolgoznak..., és nem a legjobb az olyan, ami meleg helyeken érzi jól magát. Ez igaz, vagy csak "marketing" fogás?
Igaz eddig én csak wd-40-et használtam mindenre, kivéve tisztításra, mert oda van másik spray. Mondjuk a wd is félig meddig tisztító, de nekem bevált.

Persze tudom itt is annyi válasz, ahány ember.

Váltó bovdenjéhez még annyit, hogy azt tanácsolták nekem, hogy a bovdenházba csepegtessek olajat. Gondolom azért, hogy könnyebben mozogjon benne a bovden. De pl ettõl nem fog sokkal jobban koszolódni és ezáltal sokkal könnyebben beragadni?

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts

Mikbõl?

Hiszed vagy sem, a WD40 összetevõje számtalan sok komponensbõl áll! Számszerint kettõbõl:D

Közönséges ásványi olaj és petróleum keveréke 2:3 arányban a petróleum javára, mert inkább tisztítószer, mint kenõ anyag.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az xtr szett gyárilag is be van zsírozva és x idõnként kenni kell.

A sebesség mindent megold.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Mikbõl?

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 posts
"kátrányos" lesz a kosztol és betapadhat.

Ja azt mondtam már hogy én sosem veszem meg a drága WD40-et hanem házilag csinálom magamnak olyan arány keveréssel ami jobb mint a bolti?

Magoo

Magoo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,014 posts
én nem hiszek abban, hogy a bovdenre vagy a bovden házba bármilyen kenõanyagot kéne egyáltalán tenni. egy jó minõségû bovdennek és háznak összerakás után szárazon is jól kell csúsznia. a kenéstõl csak még jobban tele megy dzsuvával, szerintem többet árt mint használ. ha egyszer nem mozog szépen a bovden, akkor ki kell cserélni azt jóvan