Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1703 hozzászólás a témában

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Ebben a témában szeretnék tájékozódni,mivel két ismerõsömtõl teljessen ellentmondó infót kaptam.

Tehát Praktikerben láttam 125ml-es tubusban grafitos mûszerolajat. Ezt bár nem elsõsörban láncfûrész-lánc kenésre ajánlják (nem láncfûrész, hanem mûszerolaj a neve) azért csak ráraktak egy láncfûrész piktogrammot is. Az olajnál külön kiemelték, hogy nagyon jól tapad...
Bicikli piktogramm nem volt rajta

Kérdés az lenne, hogy ez mennyire jó bicajlánc kenésre?

(Normál, nem túl hig mûszerolajjal jó tapasztalataim vannak)

üdv
J

vagy inkabb vegyel rendes biciklire valo lancolajat.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Nemáár, ez már nekem is sok...

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest
Ebben a témában szeretnék tájékozódni,mivel két ismerõsömtõl teljessen ellentmondó infót kaptam.

Tehát Praktikerben láttam 125ml-es tubusban grafitos mûszerolajat. Ezt bár nem elsõsörban láncfûrész-lánc kenésre ajánlják (nem láncfûrész, hanem mûszerolaj a neve) azért csak ráraktak egy láncfûrész piktogrammot is. Az olajnál külön kiemelték, hogy nagyon jól tapad...
Bicikli piktogramm nem volt rajta

Kérdés az lenne, hogy ez mennyire jó bicajlánc kenésre?

(Normál, nem túl hig mûszerolajjal jó tapasztalataim vannak)

üdv
J

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Köszönjük Emese...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a koszos poros lánc megkopott de
a szennyezõdés ami folyamatosan koptatta az illeszkedõ, egymáson elforduló résznél ad valamennyi kitámasztást. Miután jól kimosod, akkor ki jön belõle
ami addig a kopott felületek között volt. Ettõl nõhet meg a hossza.
Ettõl nyúlhat mosás után. ..meg a vanistõl... :D

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

Ezt a hozzászólást gondold át még egyszer!:D

márpedig úgy érteni :lol1:
én meg fáradt lenni ...

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Köszi a választ. Szóval ha belement a víz nem szárad ki magától és szétszedés nélkül meg sem tudom állapítani hogy mi a helyzet? (max ha már nyikorog vagy beáll késõbb?) Lehet akkor eltolom õket valami bicószervízbe és a biztosítóval próbálok egyezkedni....

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
jobb ha belenezel a csapagyakba. kormanycsapagy szinte biztos hogy beazott, ha nincs szerencsed akkor a kerekagyak meg a monoblokk is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

uzi

uzi

vendég

• fórumtag
  • 126 hozzászólás
Ma 5 óra hosszan víz alatt volt 2 TREK bicónk, mert betört a pincébe a víz és a tûzoltóknak addig tartott kiszivattyúzni. Okozhatott ez maradandó károsodást a csapágyakban, mit tudok tenni? (még száradnak, nem mentem velük, csak meg vagyok ijedve)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Na én meg láma fejemmel hiába csináûltam végig a szeánszot a lánccal, így tiszta láncot kellett kukázzak a nyúlása miatt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
nekem meg pamut lancom van es anyukam veletlenul 90fokon mosta ki es osszement.

[sirva-vinnyogva-foldon hemperegve rohogok]

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.275 hozzászólás

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól???

)

persze, a rázogatás és a lógatás együttes hatására....meg mert nem vanisht használtok....
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól??? :chin::scared:

Ezt a hozzászólást gondold át még egyszer!:D

Szepy2884

Szepy2884

törzsvendég

• fórumtag
  • 300 hozzászólás

4 Ha az új láncot az elsõ használat elõtt ugyanide fellógatod és bejelölöd a hosszát, meglepódve fogod látni mennyit "nyúlott" a láncod az elõzõ mosás óta :-(

Szóval azt mondod, hogy a mosás után kinyúlik? Ez érdekes. De mitõl, meg hogy? Azt értem hogy nyúlik, de a mosástól??? :chin::scared:

Egyébként majdnem ugyanúgy csinálom ahogy te, csak én benzin helyett petróleumot használok és nem rázogatom, hanem csak hagyom egy éjszakát ázni. Kényelmesebb vagyok :)

j4ni

j4ni

vendég

• fórumtag
  • 330 hozzászólás
  • LocationBudapest
Használtam szilikonsprét az XC bicajom láncának kenésére. Több hátránya is van.:

1,
Gyakrabban kell újrakenni, ez nálam kb 50-60Km-t ill minden egyes
túrát jelenti. Essõ könnyebben leszedi.

2,
Sokkal drágább.

3,
ha szobában kened (nekem spráznem kellett) be akkor belélegzed azt a vackot, ami valószínûleg semmi jót nem tesz a tüdõdnek.

Én vettem egy 100ml-es mûszerolaj-flaskát, ezt magammal tudom vinni, nagyon olcsó, könnyen használható, essõállóbb mint a teflonos lötyi.

A hátránya hogy piszkos lehetek tõle, de az erdõben amúgyis sokmindentõl piszkos lehetsz...

A szilikonnak monti felhasználás mellett szerintem _semmilyen_ elõnye nincsen. (én szilikonnal kezdtem)

J.

én mostanában szilikon spray-t használok kenésre.eddig még nem tapasztaltam hátrányt,a retket se szedi össze.

csurka

csurka

vendég

• fórumtag
  • 20 hozzászólás
Én sima gázolajjal és lánctisztító herkentyûvel szoktam tisztogatni. Annyiszor cserélem a lét ameddig szinte teljesen tiszta nem marad a lánctól, utána törlés ronggyal, láncfûrészhez való olajjal kenés, újra rongyozás és kész. Olcsó is, egyszerû is, a használt olajat üllepíteni szoktam, ez felhasználható egyéb nem érzékeny tisztításokhoz, a nagyon retkes gázolaj pedig flakonban várja hogy leadjam egy benzinkútnál. Ha meg nem veszik át, hát ott felejtem...:)

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Köszi, közbem brigéciollal megtörtént az aktus. Szépen lejött fémtisztára, konstatáltam hogy a lánc gyakorlatilag használhatatlanságig megnyúlott (félláncszemes de ez más téma), furcsamód az elsõ acél lánctányér fogai ki vannak tökösödve nem tudom jobban leírni ahol érintkezik a lánccsappal ki van szélesedve.

Mindezek ellenére visszatettem a gépre, adtam neki rohloff olajat a csapok széléhez meg a lapok közé is. Valószínüleg keveset mert olyan hangja van mint valami darálónak pedig látszik hogy olajos. Túlzásba nem akarok esni régen is elöfordult velem szépen úgy beolajoztam, hogy a komplett bicaj csúszott.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 hozzászólás
Ha, van patentszemd és le tudod venni a láncot, akkor rakd bele egy 1,5 literes pille palackba önts rá 1-2 dl benzint , csavard rá a kupakot és rázogassad türelmesen 5-10percig. Ezután halászd ki a láncot pl. egy rossz küllõvel, akaszd fel egy erre a célra bevert szögre (pl ajtófélfa)és hagyd lógni egy fél óráig.
Bármelyik oldószerrel mûködik a dolog, de benzin gyorsan párolog és nem kell még kunsztokat csinálni mint pl. a brigéciollal.
1 Fémtiszta lesz
2 Nem b...d össze a fûrdõkádat
3 A benzinben leülepedik a kosz így többször is felhasználható
4 Ha az új láncot az elsõ használat elõtt ugyanide fellógatod és bejelölöd a hosszát, meglepódve fogod látni mennyit "nyúlott" a láncod az elõzõ mosás óta :-(

Sziasztok!

Mivel tudnám leghatékonyabban megtisztítani fémtisztára a láncomat? Gyárilag elég sok olaj volt rajta, idõközben rengeteg port/mocskot összeszedett, szóval megérett a tisztításra.

Köszi!

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás

én mostanában szilikon spray-t használok kenésre.eddig még nem tapasztaltam hátrányt,a retket se szedi össze.

Csak annyi hatranya van, hogy 5000 helyett mondjuk 4000 km hasznalodik el.
WD40 is hasonlo feature keszlettel bir.
A lanc nem is erdekelne, de az elso lanckerekek dragak es azok is jobban kopnak.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.883 hozzászólás
Köszönöm beszereztem a hozzávalókat brigéciol és rohloff láncolaj.