Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

A high-end gyártók A4 kategóriás, saválló acél csavarokat használnak, de ez nem jellemzõ, például a Race Face is hitent vagy VM-et használ. Ha elolvasod a fecnijét, láthatod, hogy kifejezetten megtiltják a rozsdamentesre történõ cseréjét, ugyanis a legtöbb rozsdamentes acél igen gyenge minõségû!

Elõvettem a helyi csavarboltban 15 éve vett régi rozsdamentes acélcsavarjaimat. A2-70 jelûek, az erõsségük kb. 15%-kal marad el az általad jónak mondott A4-80 mögött. Az összes Morati alkatrészemben A2-70 van, ugye õk a repülõgépiparból vettek át sok dolgot. Évekig használtam ezeket a csavarokat, egyikkel sem volt semmi gondom. Ilyen alapon az összes küllõt dobhatnám ki, mert az is rozsdamentes.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
A Google súgott nekem még valamit.

"Pad Toeing
Ez a beállítás a pad szögét , mivel érinti a felni .
Toeing utal beállítást a pad , így a talp elülsõ éle sztrájk elsõ , amely hajlamos csökkenti visítás fékezés közben
.

Ez, mint mondod nem segített.
Talán a másik ötlet:

"Féknyereg fegyverek többnyire játszani a forgócsapokon és a karok flex , amikor a féket mûködtetik .
Ez oda vezethet, visítozó a fékbetétek . Ez legegyszerûbb elõször lovagolni a kerékpáros és nézd meg a fékek visítás
.
"

Esetleg a forgócsapokon meghajlik rezonáláskor vagy lötyög a cucc ?

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Szerintem a felni és fékpofa anyaga egymáshoz jobban számít. Most vettem új fékpofát. Nem lehet vele mit csinálni, sikít minden állásban. Reszeltem, döntöttem, elöl ér hozzá, hátul ér hozzá,... semmi hatás. Biztosan a pofa a hibás, mert a korábban használt többféle fékpofák teljesen csöndben voltak, csak a csere óta van a nyikorgás. Megõrülök.
Marci

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts
Igaz, de az egyáltalán nem mindegy melyik vége ér elõbb oda.
Ez a gumiszalagos megoldás tényleg jó ötlet.
" 2. Ha szükséges , telepítse gumiszalaggal az alátétet a hátsó pad szélén . Ez segít beállítani "

Szerintem itt is hozzá kell szorítani a fékpofát meghúzáskor a felnihez és ott kell tartani, hogy megtartsa a beállított pozíciót.
Viszont itt a gumi szalagok adnak egy távtartást a hátsó szélének ami elõnyös lehet.
Az is igaz, nekem kb. párhuzamosan áll és nem nyikorog.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 posts

Biztosan egyenletesen nyomódik hozzá a felnihez? Olyan elõfordul, hogy féloldalasan érintkezik, attól is szokott nyikorogni.
Azt úgy tudod beállítani ha szükséges, kicsit meglazítod a rögzítõ csavarjait és
a fékpofákat kézzel rászorítod a felnire mintha be lenne húzva a fék, hogy egyformán teljes felülettel ráfeküdjön.
Ezután tovább szorítva és a helyén tartva meghúzod a csavarokat miközben nem hagyod egyik szélén sem felemelkedni a pofákat. Aztán egy próba.

Azt nem lehet így tudni, hogy az elején nem volt gond aztán jelentkezett, az mitõl lehet de egy lehetõség az amit leírtam.

sziasztok,
ellenvélemény a helyes beállítást illetõen (setting pad rész): Park Tool Website
üdv, tg

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Az is igaz, hogy ezeknél a csavaroknál az összerohadás ellen mindig zsírozom a menetet. Kellõképp meghúzva (nem megtépve) fölösleges a menetrögzítõ. Ha a feje meg idõvel berozsdásodik, az csak esztétikai. De ugye nincs 10 forint a csere.

Ride everywhere.

.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Az a baj, hogy én is a "hard learner" típushoz tartozom, szóval nekem is van jópár leszakadt fejû, de a bácsi a GordiusInox bótban elmesélte ennek az okát, s hát utánaolvastam az egyetemi tankönyveimben, s sajnos tényleg. Amúgy a fék egy nagyon jó pont, nem véletlenül vannak az általan mondottak szerint felcsavarozva. (lásd: http://www.cambriabi..._disc_brake.jpg)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts

Akkor kicsit osztanám az észt. A "rozsdamentes acél" csavar szilárdsága elmarad a "nagyjából rozsdamentes" csavarétól. Nem kicsit, de nagyon. Éppen ezért a stucnigyártók nem véletlenül szokták HI-TEN, esetleg VM/VA-acél csavarokkal a termékeiket. A high-end gyártók A4 kategóriás, saválló acél csavarokat használnak, de ez nem jellemzõ, például a Race Face is hitent vagy VM-et használ. Ha elolvasod a fecnijét, láthatod, hogy kifejezetten megtiltják a rozsdamentesre történõ cseréjét, ugyanis a legtöbb rozsdamentes acél igen gyenge minõségû!

Ez egy elég komplex kérdés, s nem akarok 4 oldalnyi észosztás begépelni az acélötvözetekrõl, de a lényeg, hogy az átlagos csavarboltokban kapható rozsdamentes csavarok alkalmatlanok erre a feladatra!

Hogy te neked milyen igazad van! :)
Itt a nagy Budapesten van vagy kétszáz csavarbolt. De összesen kettõ az ahol minõségi csavart árulnak. Mindenhol kerestem vágottat, de még ebben a kettõben is azt mondták, olyat ritkán hoznak mert drága. Ok, hogy 12 Ft helyett csak 25, de nem bicikliseknek hozzák (ugye egy bringabolt is elvan évi pár százzal) hanem olyan cégeknek akik több ezret vesznek, úgy meg már sokkal drágább.
Stücnikhez fékekhez csak és kizárólag rozsdásodó lehetõleg nem a fényes, hanem a fekete felületkezelésût érdemes venni átlag csavarboltokban. Rozsdamentesbõl van itthon pár leszakadt fejû darab elrettentésül magamnak. Ha érdekel titeket lefotózom, de most hideg van kint, nem hozom be.

Ride everywhere.

.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
Mit szóltok a Joe's láncolajhoz?
Használja valaki?

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts

a patai szabónál szokott lenni parktool
nálunk van vartools rendelésre (csillagászati áron)
pedro's-t senki nem csinálja, a többi meg felejtõs
(szerk: nyilván amibõl van shimano, ott az is tökéletes, de sok mindent nem csinálnak)

Park Tool is felejtõs.
Nálam van jópár.
Semmivel se jobb mint a nagy tajvani többség.
Kónuszkulcsuk minõsége egy vicc.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Akkor kicsit osztanám az észt. A "rozsdamentes acél" csavar szilárdsága elmarad a "nagyjából rozsdamentes" csavarétól. Nem kicsit, de nagyon. Éppen ezért a stucnigyártók nem véletlenül szokták HI-TEN, esetleg VM/VA-acél csavarokkal a termékeiket. A high-end gyártók A4 kategóriás, saválló acél csavarokat használnak, de ez nem jellemzõ, például a Race Face is hitent vagy VM-et használ. Ha elolvasod a fecnijét, láthatod, hogy kifejezetten megtiltják a rozsdamentesre történõ cseréjét, ugyanis a legtöbb rozsdamentes acél igen gyenge minõségû!

Ez egy elég komplex kérdés, s nem akarok 4 oldalnyi észosztás begépelni az acélötvözetekrõl, de a lényeg, hogy az átlagos csavarboltokban kapható rozsdamentes csavarok alkalmatlanok erre a feladatra!
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Dark Archon

Dark Archon

vendég

• fórumtag
  • 78 posts
Jól írják a többiek, mezei 1.4301 anyagminõségû (avagy KO33; króm-nikkel ötvözet) csavar megfelel, titán azért túlzás :) Csak hangsúlyozd ki a boltban, hogy anyagában rozsdamentes csavart kérsz, nem szimpla horganyzottat - ami szintén állja a sarat, de csak egy ideig.
Dark Archon

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,348 posts

A fejemrõl (a sisak közvetítésével, de tényleg)
Természetesen a titánt csak azért említettem, mert az is korrózióálló, írhattam volna éppen mást is.
...de akkor ezek szerint nincs semmi bringás praktika, jobb ha cserélem.

Amúgy az már nem felületi rozsda

Vezetékes víz=klór és miegymás, nincs is szükség izzadságra, Enté írta jól én is rozsdamentesre cseréltem át a csavarokat.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
És ha meghúztad lefújod hajlakkal.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Ha fontos, hogy csillogjon akkor a rozsdamentes csavar kb. 10-20 Ft.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

A kormányfej csavarjainak az imbusz nyílása elég rendesen berozsdásodott (gondolom a rácsöpögõ sós létõl). Azon kívül, hogy kiszedem, letakarítom lehet vele kezdeni valamit?

Egy csepp olaj elkenve.

Úgy értem, hogy bekenni valamivel, ami megakadályozza, hogy újra ilyen legyen. ...

Olasz stucnikon néha látni belevaló mûanyag dugót (mint egy IKEA bútor csavarrejtõ dugasza). Ilyet házilag is lehet farigcsálni, ha fontos.

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
A fejemrõl (a sisak közvetítésével, de tényleg)
Természetesen a titánt csak azért említettem, mert az is korrózióálló, írhattam volna éppen mást is.
...de akkor ezek szerint nincs semmi bringás praktika, jobb ha cserélem.

Amúgy az már nem felületi rozsda

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts
Hol csöpög rá sós lé ???
Szerintem hagyd így, az csak felületi rozsda de ha kedved van, cseréld ki.
Titán csavar ? :-)))))))))))) Tényleg ér annyit az a stucni ? Gondolkozz már egy kicsit !
Marci

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
A kormányfej csavarjainak az imbusz nyílása elég rendesen berozsdásodott (gondolom a rácsöpögõ sós létõl). Azon kívül, hogy kiszedem, letakarítom lehet vele kezdeni valamit? Úgy értem, hogy bekenni valamivel, ami megakadályozza, hogy újra ilyen legyen.
...vagy cseréljem le rozsdamentesre, titánra, stb?

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,024 posts
takarítsd tisztára és annyi.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"