Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
PL itt Köszöntjük weblapunkon
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
köszi ez szimpinek tûnik hol lehet beszerezni? ebayen találtam az se gond de megnéznék több forrást is

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts

az hogy valamelyik rossz volt, attol meg masik lehet jo.

Egyetertek, azt hiszem en is ezt irtam :-) En egy hazai gyartasu Li zsirt hasznaltam, a kenesi tulajdonsagaival nem volt bajom. De nekem a higabb zsirokkal sokkal kenyelmesebb dolgozni.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
Tudod hany fele litiumos zsir van? :-) az hogy valamelyik rossz volt, attol meg masik lehet jo.

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 posts
Habar sokmindenben egyetertek a korábban elhangzottakkal, azert ezzel en vitatkoznek. En mar tobbszor talalkoztam olyan (nem altalam karbantartott) aggyal, ami nem volt extran koszos, de a zsir osszecsomosodott benne, igy nyilvanvaloan nem latta el a feladatat. (Ranezesre olyan szine es allaga volt, mint egy noname Li bazisu zsirnak. Persze ezzel nem azt akarom allitani, hogy az olcso Li zsirok mind rosszak, mert ez nem igaz, de amivel azt az agyat szereltek az nem volt jo).
Ettol eltekintve a noname Li zsirok az en izlesemnek tul suruek ahhoz, hogy kenyelmesen lehessen hasznalni. Nekem ez a zsir jott be : Cycle Grease with Teflon® Tube (150ml) | Weldtite . Lenyegesen olcsobb, mint a Motorex, jol bevalt, de konnyen kezelheto az allaga, egy injekcios fecskendovel barhova kenyelmesen es egyenletesen benyomhato. (Azt, hogy a teflon tartalom, tenyleg jo, vagy csak reklam, azt nem tudom.). Ennek segitsegevel pl. egy regebbi 1”-os kormanycsapagyban a golyoskosarat konnyen kicsereltem egyedi golyokra, ez a muvelet suru (nehezen kenheto) zsirral nagyon kuzdelmes lett volna.

nem is tudnal vele mit csinalni :) amugy sima litiumos zsir megteszi... nem kell tuldimenzionalni. sok penzt koltottem ilyen mindenfele szirszarra, hogy kiprobaljam oket, de semmi erdemi valtozas. lancra wet tf2 valt be a legjobban (joval olcsobb is, mint a rohloff), a konuszos agyakba meg litiumos zsir.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
nem is tudnal vele mit csinalni :) amugy sima litiumos zsir megteszi... nem kell tuldimenzionalni. sok penzt koltottem ilyen mindenfele szirszarra, hogy kiprobaljam oket, de semmi erdemi valtozas. lancra wet tf2 valt be a legjobban (joval olcsobb is, mint a rohloff), a konuszos agyakba meg litiumos zsir.

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
van használva télen is csak esõben nincs mert nincs rajt sárvédõ, javarészt ilyenkor már csak szaladgálásra használom barátnõmhöz, így elkértem az Õ trekkingjét mert úgyse használja télen:) azon meg van sárvédõ így az enyémet csak akkor használom ha száraz az út vagy fagy van. Tavaly is a jó kis -16-18 fokokban használtam és idén is így lesz. Most iparis BTS agyas kerekek vannak benne azok gondolom nem igényelnek semmit... porvédõk jók csapágy meg max csere karbantartás nincs...

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Hiho!
Az lenne a kérdésem a hozzáértõkhöz hogy érdemes-e komolyabb zsírral összerakni a kereket(motorex white grease) ami egy xt elsõ agy és egy gyári rigida hátsó(ebben nem tudom milyen agy lehet) vagy jó a sima lítiumos sárga zsír bele. Most csináltattam meg igaz már talonban maradnak mert van másik kerékszett csak szeretem ha rendben vannak a dolgok. A lánc tisztításáról már most olvastam itt egy két igen hasznos tanácsot remélem ebben a témában is tanulok újat.

okés köszönöm a válaszokat, még egy kérdés Ti mit használtok?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ha normális idõnként szét szeded azaz karban tartod akkor teljesen mindegy. Mármint ha nem disznó zsírt kensz bele. Persze vannak ûrtechnológiás zsírok vagy ezt állító gyártók hogy csak az övék és senki másé azonban egy kerékpár agy meglehetõsen egyszerû mechanikai szerkezet, Hõterhelés sem éri, csak a koszt szedi össze erre azonban a drága zsír sem kínál megoldást.

ha télen is van használva a paripa, akkor azért a hõmérséklet tartományt érdemes megnézni, mert van ami csak pl. -5 fokig ajánlott

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Ha normális idõnként szét szeded azaz karban tartod akkor teljesen mindegy. Mármint ha nem disznó zsírt kensz bele. Persze vannak ûrtechnológiás zsírok vagy ezt állító gyártók hogy csak az övék és senki másé azonban egy kerékpár agy meglehetõsen egyszerû mechanikai szerkezet, Hõterhelés sem éri, csak a koszt szedi össze erre azonban a drága zsír sem kínál megoldást.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

guenwhywer

guenwhywer

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Hiho!
Az lenne a kérdésem a hozzáértõkhöz hogy érdemes-e komolyabb zsírral összerakni a kereket(motorex white grease) ami egy xt elsõ agy és egy gyári rigida hátsó(ebben nem tudom milyen agy lehet) vagy jó a sima lítiumos sárga zsír bele. Most csináltattam meg igaz már talonban maradnak mert van másik kerékszett csak szeretem ha rendben vannak a dolgok. A lánc tisztításáról már most olvastam itt egy két igen hasznos tanácsot remélem ebben a témában is tanulok újat.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 posts
Én speciel beáztatom egy joghurtos csavaros tetejû falsában, amibe brigéciol 2000-t töltök. Azért ezt a fajtát mert a másikkal rendszerint lebuktam a nejem elõtt, agresszív jellegzetes illata miatt. ;) A flaskába van egy pár darab gyöngykavics is amik a sékelésnés segít a szmötyit leszedni a láncról. Általában másnap, vagy ha elfelejtem akkor több nap múlva ;) amikor egyedûl vagyok a koszos brigéciolt kiöntöm a fáradt olajos kannába (én gyûjtöm, ha megtelt elviszem a közelünkbe lévõ szervizbe ahol átveszik tõlem a szutykos rongyokkal együtt) majd a fürdõszobában a mosdóban, folyékony szappan és körömkefe segítségével tisztára suvickolom. Hiába nincs otthon a nejem, és hiába takarítok el magam után mindent, még sosem volt olyan, h ne vette volna észre.
Majd a radiátoron megszárított és a tálalóasztalon kiterített láncot szemenként megcsepegtetem Holmenkol Lube Extreme olajjal. Vissza a Sram dobozba, így várja a következõ igénybevételt. (1000km-enként forgatok 3 láncot, ezért pihen egy keveset) Felrakás elõtt áttörlöm a külsejét, majd mehet a gépre.

Ridley Noah Fast 

fer969

fer969

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Köszönöm a tanácsokat! Ha enyhül a tél a garázsban, folytatom a mûveleteket! F

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
kiegészítés Aske leírásához:
a vizes mosás is nagyon alapos legyen (edény+víz+rázás, leöntés, mindezt addig ismételni, amíg tiszta marad a víz)
olajozás elõtt pedig teljesen kiszárítani a láncot

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
Pl. brigéciolban kell áztatni, rázogatni, hagyni leülepedni, aztán mégegyszer megismételni. Illetve addig rázogatni, míg kimegy belõle a kosz.

Utána vízzel lemosni.

Olajat meg csak a görgõk és az oldallapok közötti résbe kell nyomni egyesével nagyon keveset. Ha máshova is megy, letörölni.

Rohloff láncolaj pl. nagyon jó, de van még másféle is. Ha így csinálod, akkor kizárt, hogy szoruljon a lánc.

fer969

fer969

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok! Új vagyok itt, most regisztráltam, de már régóta olvasom a fórumot.
MTB a profilom. A múltkor nagy dagonyázás sikeredett, a fiam bicaja konkrétan elmerült egy pocsolyában egy esést követõen. Szóval nagytakarítás lett belõle, láncszétszedés, mosás, stb.
mindkét bicaj láncát ipari zsíroldós mosóval lemostam aztán olajoztam.
A zsíroldós lemosás folyamatos mosással, takarítással 15 perc/lánc ideig tartott. majd letörölgettem, sûrített levegõvel kifúltam szemenként és beolajoztam, letároltam nylon zacsiba.
A bringákra új láncot tettem fel, már aktuális volt, a futottak lettek a tarcsi láncok.
Amikor 2 nap múlva kibontom a nylonokat, a bringák undorító, fekete, koszos dzsuvában tocsognak, amiben még úszik homokszem szerû apró kemény fázis is.

Kérdésem:
1. Hogy lehet teljesen dzsuvamentesíteni egy koszos láncot?
2. Hogy lehet elérni, hogy egy újraolajzott lánc ne fogjon, mint egy rozsdás Lada vezérmûlánca?
3. Ajánlott olajak?
Köszi elõre is! F

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Igen,így gondoltam.Köszönöm a felvilágosítást.És a PD-A 530?

Shimano pedálok mind kónuszosak.
Marci

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Rengeteg "ipari" csapágy bontható, tisztítható. Préselést max a porvédõnél használnak, különben a golyók mehetnének a szemétbe. Valamint a csapágy elõfeszítés szintén számos "ipari" csapágynál is állítható.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
iparis:nem bonthato preselessel teszik a helyere.
konuszos:amin a csapagy egyik gorgopalyaja a tengelyen menettel rogzul igy a feszessege allithato.

am i right?

regi/hibas agyvaltokat veszek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

ugyan olyan

Ugyan, milyen?

(ezt nem hagyhatom ki :) )

A sebesség mindent megold.