Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1655 hozzászólás a témában

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

egyszer lehet hogy kipróbálom, bár nem tudom, nem árt-e többet a benzin, mint amennyit használ. gondolok itt a görgök belsejében lévő gyári kenőanyag kimosására.

A gyárit kimosod az olajjal eleve.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

egyszer lehet hogy kipróbálom, bár nem tudom, nem árt-e többet a benzin, mint amennyit használ. gondolok itt a görgök belsejében lévő gyári kenőanyag kimosására.

egyébként melyik oktánszám az ajánlott? :D

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

életemben nem mostam ki láncot sem brigéciolban, sem benzinben, pedig vagy 20 éve kezdtem montizni és nem kell sűrűn láncot/sort cseréljek.

fogkefe, rongy aztán szemenként egy csepp olaj. párszor áttekerem, kicsit várok, a felesleget letörlöm és ennyi. nem is értem, minek a vudu. de ha titeket megnyugtat. :)

Én sem akartam pancsolni, de egyszer kipróbáltam és tényleg a benzines mutatvány a legjobb, leggyorsabb. Sokkal egyszerübb a sort, tányérokat is lepucolni. Egyébként ez az egész tényleg vudu, meg vallási kérdés. Én régebben pont így csináltam, rongy, olaj aztán vettem új láncot mikor elkopott. Ha figyelsz a láncra akkor a sor, tányér sokáig elmegy. Azóta szoktam rá erre, mióta össze tarháltam Europa utolsó három IG70-es láncát. Szeretném minél tovább használni őket és ez a legjobb módja a dolognak...

• ncc1701 kedveli ezt

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

életemben nem mostam ki láncot sem brigéciolban, sem benzinben, pedig vagy 20 éve kezdtem montizni és nem kell sűrűn láncot/sort cseréljek.

fogkefe, rongy aztán szemenként egy csepp olaj. párszor áttekerem, kicsit várok, a felesleget letörlöm és ennyi. nem is értem, minek a vudu. de ha titeket megnyugtat. :)

Nem csak megnyugtatás, tököm pöcsöljön ronggyal, fogkefével. Gyorsabb átmosni, én max 5 percet szánok erre a műveletre.

ncc1701 módosította - 2015. április 05. - 09:19

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

A HG73-HG93 lánc milyen jól tartja magát, nekem meglepő.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.050 hozzászólás

Kisherceg módosította - 2015. április 05. - 09:16

• marton kedveli ezt

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
Sort felszerelt állapotban kefével, ecsettel, ronggyal, cipőfűzővel lehet pucolni. A tányérokat szintén. Egyébként a brigéciol sokkal alattomosabb anyag mint a benzin. Jó kis bőrbetegségeket lehet tőle kapni. Valamint ha a láncot beáztatod akkor ki kell utána belőle mosni, mert ha benne marad akkor a kenőanyagot feloldja. Ha vízzel mosod le a brigót akkor a víz marad benne. Tehát marad a benzin, alkohol, féktisztító...de akkor minek pancsolni a brigóval előtte?
  • Vejne és ncc1701 kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

https://tausendkilom...hmiermittel.pdf

ilyen pdf-eket töltsetek fel dropboxra vagy nem tudom... tök jó kollekciót lehetne összeollózni tour-mtb magazinos cikkekből.

just my two cents..

Vejne módosította - 2015. április 05. - 08:42

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Köszi mindenkinek a segítséget. Végül nem vettem meg a lánctisztítót, helyette vettem Brigéciolt. Az lenne még a kérdésem, hogy a tányért és a sort, hogy lehet jól megtisztítani?

Le kell őket szedni. Amúgy ronggyal.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

hát ha brigiből a 3d-t használod, az nem sokkal emberbarátabb a benzinnél.

Pláne a retkes benzint lehet használni tűzgyújtásra is, a brigeciol pedig megy a lefolyóba. 2L benzinből egy egész évadban simán el lehet lenni. Még nekem is, pedig én hetente 3-4x is pucolom, ha sokat megyek.

mts0712

mts0712

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás
Köszi mindenkinek a segítséget. Végül nem vettem meg a lánctisztítót, helyette vettem Brigéciolt. Az lenne még a kérdésem, hogy a tányért és a sort, hogy lehet jól megtisztítani?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.269 hozzászólás

Én ilyet használok kenésre, amolyan szórható zsír. Motip lánckenőspray 

Nekem eddig ez vált be leginkább.

Tisztításhoz, patentszem, Brigeciol, félliteres nagyszájú (így újrahasznosítható) műanyag flakon, öblítés 2x-3x, forgatás fej felett :)

Benzinnel nem mérgezem magam, ülepítésen már agyaltam, de nem vitt még rá a lélek. Lánc mosáskor sor és tányér tisztítás is.

hát ha brigiből a 3d-t használod, az nem sokkal emberbarátabb a benzinnél.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

rothar

rothar

vendég

• fórumtag
  • 118 hozzászólás

Én ilyet használok kenésre, amolyan szórható zsír. Motip lánckenőspray 

Nekem eddig ez vált be leginkább.

Tisztításhoz, patentszem, Brigeciol, félliteres nagyszájú (így újrahasznosítható) műanyag flakon, öblítés 2x-3x, forgatás fej felett :)

Benzinnel nem mérgezem magam, ülepítésen már agyaltam, de nem vitt még rá a lélek. Lánc mosáskor sor és tányér tisztítás is.

rothar módosította - 2015. április 04. - 21:54

Norby86

Norby86

fórumtag

• fórumtag
  • 59 hozzászólás

Melyiket fogod venni végül ?

Ha megírod priviben az e-mail címed, átküldöm a német Bike-Magazin láncolaj tesztjét. Annyit mondok, nem a 300 Ft-os "mindenrejó"gépolaj és nem a Makita de nem is az autó motorolaj a legjobb a bringaláncnak. (a labortesztjük szerint)

Rohloff. Az email címemet megírom privátba neked. :) Mondjuk nem tudom mennyire objektív az a teszt,mert vannak tesztek amelyek túl fényezik adott terméket, holott az emberi tapasztalat meg mást mutat.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Viszont a brigéciolt miért nem tudod ülepíteni (újrafelhasználni)?

Lehet, h lehet, fene tudja, De, mint írták, a benzin pár perc alatt elpárolog a láncról, brigeciollal meg lehet opni, mire lejön róla.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás

Pedig pont az a jó a benzinben, hogy pár perc alatt elpárolog maradék nélkül, miután kiveszed a flakonból a láncot. Utána lehet is olajozni egyből. (Brigéciolt meg rendesen ki kell öblíteni vízzel, fél nap múlva meg lehet olajozni a vakrozsdát...)

Nekem évek óta semmi bajom nincs a makitával, meg aztán kb tizedannyiba kerül mint a motorex, szóval még azt se bánnám, ha lényegesen szarabb lenne. Csak jól le kell törölni a felesleget kívülről.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.016 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Jaja, simán! A patentszem a világ egyik legjobb találmánya. Brigeciol viszont drága, benzin olcsóbb, és újrafelhasználható. :)

Dr. Nagy Sándor idején még petróleumot javasoltak, hasonlóan, merthogy kevésbé tűzveszélyes, és nem illékony. Tudok műhelyt, ahol gyakorlatilag kerozin van az alkatrészmosóban.

http://hu.wikipedia..../wiki/Petróleum

Viszont a brigéciolt miért nem tudod ülepíteni (újrafelhasználni)?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

én tavaly előtt simán benzinben shake-eltem a láncaimat, aztán forró vízzel amíg tiszták nem lettek. Ehhez el kellett őket távolítani, amihez sima 900 ft-os láncbontót használtam.

Most "lszrm", lefújom féktisztítóval, lecsöpögtetem, áttörlöm ronggyal, aztán kap 2-3 csepp hanseline-t és perfekt :D

torma99

torma99

vendég

• fórumtag
  • 182 hozzászólás

Melyiket fogod venni végül ?

Ha megírod priviben az e-mail címed, átküldöm a német Bike-Magazin láncolaj tesztjét. Annyit mondok, nem a 300 Ft-os "mindenrejó"gépolaj és nem a Makita de nem is az autó motorolaj a legjobb a bringaláncnak. (a labortesztjük szerint)

Dropboxra nem tudod feltolni, hogy leszedhesse bárki akit érdekel (mondjuk engem), neked is könnyebb lenne. AMúgy a lánctesztjük sem volt teljesen objektív, mert kb. 10-et kellett volna tesztelni ugyanabból a láncból és átlagolni, de érdekességnek jó.

• Vejne kedveli ezt

alkdefohij.png

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

ennyiből egy patentszem egy rossz múanyag edény meg vagy 3l brigéciol kijön, na az ér is valamit.

Jaja, simán! A patentszem a világ egyik legjobb találmánya. Brigeciol viszont drága, benzin olcsóbb, és újrafelhasználható. :)