Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Please log in to reply
1639 replies to this topic

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

A fogaskoszorún nincs mit zsírozni, max a racsnin azt viszont kétlem hogy az lenne a baja tehát marad az a válasz amit nem szeretnél hallani.  Van azonban egyszerűbb megoldás, keres ott kerékpár szerelőt ahol laksz.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Speedbiker

Speedbiker

újonc

• fórumtag
  • 7 posts
Sziasztok! Kazettás fogaskoszút szerelés nélkül lehet zsírozni? Kivettem a hátsó kereket és a lánckerék forgatása közben surlódó, rágó hangot ad. A kerékpár vadi új, max 1000km-t tekerhettem vele. A "vidd vissza a boltba garanciális javításra" válasz sajnos nem jó, mert közben 300km-re elköltöztem a bolttól egy másik városba.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Nem kell kenni kívülről a porvédőt semmivel, csak ártasz vele. Nedves ronggyal letörlöd az összegyűlt port a becsúszókról, szimmeringekről használat után és kész.

Másrészt már a nevében is benne van, az a dolga, hogy a külső koszt kint tartsa, tehát nem fog bejutni semmi a villába, csak a retket gyűjti össze a szimmering körül, ha összepacsmagolod bármivel.

Típustól és felhasználástól függően évente 1-2-több alkalommal le kell húzni a lábat, kipucolni a koszt és friss olajjal összerakni a villát. Összerakásnál mehet egy kis teleszkópolaj a szimmeringekre is ill. közéjük, hogy ne szárazon legyen összerakva, illetve teleszkópmodelltől függően állandó kenést biztosít ott az olajba áztatott szivacsgyűrű.

Bence82

Bence82

újonc

• fórumtag
  • 14 posts
Sziasztok!

Olvastam teleszkóp karbantartással kapcsolatban, hogy lánchoz való olajjal kell kenni a porvédőknél. A teleszkópban pedig amennyire én tudom más kenőanyag van.
Van értelme ennek, vagy csak kárt tennék vele?
Esetleg tapasztalatok, aki szokott ilyet?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Paraffinviaszt merre célszerű keresni? Advent közelít, kreatív vagyok, unatkozok, szeretném kihasználni az otthoni kandelábert. 

Amúgy nem arra kéne, de gondoltam, ideillik. :)

>igen, szakadt az eső az elmúlt napokban, agyváltós női városival császkáltam, és ez elég tartós-ritkán applikálandó anyagnak tűnik, ami aztán kint tartja a nedvességet<

Edited by Vejne, 2015. October 21. - 06:26.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Köszönöm a hozzászólásokat!
Ezek szerint az olaj az zdzsuvásít, evvan.
Ezt a squirt-et ki fogom próbálni!
@ZéZo, nem a koszos zokni a gáz, hanem az, amikor tiszta ruhát fog össze. Qva dühítő. Rövid gatyában meg bringás gatyeszban még OK, de amikor egy farmer jut ebek harmincadjára, az már gáz.
Mégegyszer köszi és ha lesz ilyen Squirt, referálok!
F

Egyébként bármilyen láncviasz jó rá pl. motoros, minimálisan nagyobb a súrlódási együtthatója mint a frissen olajozott láncnak azonban ezt később gyorsan behozza. Montin simán kibír 150-200km-t. Azonban nagyon fontos hogy viaszolás előtt teljesen zsírtalanítani kell a láncot.

• fero969 likes this

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Hogyan lehet reprodukálni a lánc gyári állapotát, amikor kellemesen olajos, de nem dzsuvás????

Rendszeres tisztítással. Ha látos, h koszos, lemosod. Ez úttól függ, lehet 10km, de lehet 50km is.

Amúgy váltóruha. Cicanaci plö nem ér hozzá.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

@ZéZo, nem a koszos zokni a gáz, hanem az, amikor tiszta ruhát fog össze. Qva dühítő. Rövid gatyában meg bringás gatyeszban még OK, de amikor egy farmer jut ebek harmincadjára, az már gáz.

Én egy csatos gumival fogom össze a ruhámat, illetve a hajtóműre barkácsoltam láncvédőt (mármint vettem egyet, de mivel nem pont octalink kompatibilis, ezért gyorskötöző rögzíti :D ). Azóta nincs olyan problémám, hogy összefogja a lánc a lábam.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

F

hát , szép ruhában bringázni, láncvédős nagypapa trekkingel kell....:)

• Rabbit likes this
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

fero969

fero969

fórumtag

• fórumtag
  • 31 posts
F

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Semmi csak poros lesz a láncod.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Kedves mindenki!
Hogyan lehet elérni, hogy a használt, de nem elhasznált lánc tisztítás és szemenkénti olajcsepp után ne fogjon meg mindent feketére, ami hozáér?
A koszos láncot mostam már PET palackban, benne víz, más alkalommal benne BRIGO aztán víz, volt olyan, hogy a cégnél környezetbarát, biológus zsíroldóval tisztítottam le.
Aztán lehúztam ronggyal vagy kifújtam sűrített levegővel. Végül nem ócska olajjal szemenként végig csepegtettem a csapokat alul, felül, majd kicsivel később letöröltem puha pamut ronggyal.

Pár nap múlva az olajból egy fekete szörnyűség lett, ami megfogott mindent ami hozzáért: vádlit, zoknit, nadrágszárat.
Hogyan lehet reprodukálni a lánc gyári állapotát, amikor kellemesen olajos, de nem dzsuvás????
Köszi előre is!
F

Én nagymosást levéve benzinnel csinálom, kismosást láncmosóval és jelenleg ultrával csinálom :) (A homokot kimostam belőle)

Kipróbáltam azt is, hogy a láncmosóba tettem benzint.
Egyrészt a lánc gyönyörű tiszta lett, másrészt mivel a benzin kicsit megfolyt, a hajtómű középső lánckereke is viszonylag tiszta lett :D Utána megolajoztam, letöröltem, gyönyörű szürke láncom lett. Majd tekertem 40km-t, és megint fekete kulimász van rajta.
Röviden: ha olajjal kenve van a lánc, akkor dzsuvás lesz.

Ha ilyen faggyúban (?) kifőzött kenést használ valaki, akkor nem tudom, mi lesz a vége :)

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Na akkor ha ennyire fontos a zokni akkor itt a tutti használtam szerettem elfogyott :( http://www.in2dust.co.uk/index.html

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Nem lehet egy kicsit túl bonyolítod az életed?

Lánc rongyba be fog, átpörget.

Lánc fölé olajos flakon nyomod pörgeted a láncot, vársz 1-2 percet.

Felesleges olajat le le törlöd  (ronggyal rá fogsz a láncra és meg pörgeted).

Bódogság.

Soha nem mosom ki a láncot, mégis tartósak. Vannak elméletileg csodásan működő dolgok és vannak hogy a tapasztalat azt mutatja hogy tök feleslegesek.

Tipikusan elméleti mérnök és tapasztalati szerelő dilemma.

de attól a lánc koszolni fogja ami hozzáér

és szerintem nem megvalósítható, hogy ne.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Nem lehet egy kicsit túl bonyolítod az életed?

Lánc rongyba be fog, átpörget.

Lánc fölé olajos flakon nyomod pörgeted a láncot, vársz 1-2 percet.

Felesleges olajat le le törlöd  (ronggyal rá fogsz a láncra és meg pörgeted).

Bódogság.

Soha nem mosom ki a láncot, mégis tartósak. Vannak elméletileg csodásan működő dolgok és vannak hogy a tapasztalat azt mutatja hogy tök feleslegesek.

Tipikusan elméleti mérnök és tapasztalati szerelő dilemma.

fero969

fero969

fórumtag

• fórumtag
  • 31 posts
Kedves mindenki!
Hogyan lehet elérni, hogy a használt, de nem elhasznált lánc tisztítás és szemenkénti olajcsepp után ne fogjon meg mindent feketére, ami hozáér?
A koszos láncot mostam már PET palackban, benne víz, más alkalommal benne BRIGO aztán víz, volt olyan, hogy a cégnél környezetbarát, biológus zsíroldóval tisztítottam le.
Aztán lehúztam ronggyal vagy kifújtam sűrített levegővel. Végül nem ócska olajjal szemenként végig csepegtettem a csapokat alul, felül, majd kicsivel később letöröltem puha pamut ronggyal.

Pár nap múlva az olajból egy fekete szörnyűség lett, ami megfogott mindent ami hozzáért: vádlit, zoknit, nadrágszárat.
Köszi előre is!
F

kimy

kimy

törzsvendég

• fórumtag
  • 600 posts
Sziasztok!

Tudja valaki esetleg, hogy milyen méretű csapágyak vannak a Bts Xc Pro agyakban?

Köszi előre is!

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Egyszerübb mint a rongyokat vagdalni, tépkedni. 

Régi pólót kettőbe hajtva tökéletes. Sosem vágtam, téptem. :)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts

Szívemből szóltál....:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,726 posts

Szerintem is petróleum vagy benzin a legjobb, persze ha lehet kint szabadban vagy jól szellőzött helyen érdemes használni.

A szétbontott lánc végibe drót darabot lehet fűzni és annál fogva egy edényben lehet az elejétől a végéig oda-vissza húzogatni, amíg nem hajlik az alján akadástól szorulástól mentesen. Ezeknél fogva egy napra be szoktam zárni az edénybe és másnap mozgatom és utána szárítom és kenem.

Az edényben a zavaros löttyből egy idő után kiül a szilárd rész az alján.

Az oldószert le lehet önteni újra hasznosításra, legközelebb megint moshatunk vele.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..