Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Kenõanyagok, tisztítás, karbantartás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
1639 hozzászólás a témában

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Squirt Lube-al kapcsolatban friss tapasztalatok.

Tavaly óta használom nagy elégedettséggel.

Tegnap volt esedékes a kenés, bő 100 km-nél hallottam a hajtás hangján, hogy kenni kell, de mivel épp tekertem, 129 km-t mentem egy kenéssel. Volt hangja, de nem vészes, nem zavaró.

Áttöröltem a láncot, lánctányért (nekem egy van ugye), sort. Amin nagyon meglepődtem és eddig nem is figyeltem meg, hogy egyrészt szemre nem volt annyira koszos, mint amennyire a rongyokon látszott és az a kosz, ami rajta volt, nagyon könnyen lejött a kezemről, nem kellett súrolni, mint az olajos, nem tudom milyen kenőanyagos trutymókat.

Nagyon gyorsan és nagyon könnyen tiszta lett a lánc és egyéb hajtásos alkatrészek, pedig nem is használtam semmilyen oldószert.

Majd átkentem az itt olvasott módszerrel, egy-egy csepp anyag a görgőkre és 2 ujj közé fogva a láncot alul-felül elkenve. Megjárattam pár métert és kész a következő etapra.

120 ml-es flakonom van, kb. a fele fogyott el 1 823 km alatt. A lánc még nem kopott, nem kell cserélni. 

Télen is használtam, a tárolóban 0 fok körül volt a hőmérséklet, nem változott érdemben a hatékonysága a cuccnak és mínusz fokokban is tökéletes volt a kenés.

A tisztogatás közben végig azon gondolkoztam, hogy mi előnye van / miért használ még bárki is másfajta kenőanyagot? Itt nem csak erre a márkára gondolok, hanem az ilyen típusú kenőanyagokra.

Talán az ára magasabb, mint a más típusúaknak, vagy nem tudom.

Hátránya egyelőre nincs számomra.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

A terv jó ... DE !

A csakis tárcsafékes vázam és telóm csak nézne rám hülyén, hogy "Kisgazdám ! Akkor most hogy fogsz megállni ??" ;)

u.i:

Lehetne egy könyvet írni az idióta boltosok aranyköpéseiből. A 2. szabadonfutó kinyiffanásakor teljesen komoly fejjel közölte, hogy "Biztosan rosszul tekersz !" Aha...

Visszakérdeztem, hogy "Mond már meg, hogy kell tekerni ?"

marton módosította - 2018. április 25. - 00:15

Marci

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

áh, venni kell egy 2000 körüli évjáratú chorus v rekord agyat, kicserélni rajta a rotort 11s shimanora, távtartózni 135mm-re, és van egy tipp-topp örök élet felnifékes agyad :) 

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Az enyém egy régi Shimano Altus (FH-RM40-8) kb. 3 (lehet, hogy 4) éve kapott utoljára zsírt, évi 5-6 ezret pakolok bele, semmi baja. (Pedig már nagyon várom, hogy legyen vele valami és XT-re cseréljem, de csak nem akar kinyiffanni).

Szerintem ezt ne várd annyira. Vagyis, lehet hogy csak engem nem szeretett az XT agy. (az újabb fajtáról beszélek)

Szóval, 6 évig volt elöl-hátul XT agyaim. Ezalatt sikerült 3 db hátsó + egy első tengelyt (14mm-es alu tengelyek) eltörnöm.

Ezen kívül 3 db szabadonfutót is cseréltem ! Egyben csak beakadt (örökhajtós lett) a kalapács (ezt cserélték gariban) + 2 szabadonfutó test keresztben szétrepedt.

Ez így elég tőkeerő igényes projekt volt így utólag nézve, (kb minden alkatrészre számolhatunk egy 10est) de hát nem Jóska vagyok, jósolni nem tudok.

85 kg vagyok, szerintem ez még nem az alkatrészgyilkos súlycsoport + szerintem még durván sem megyek. Hát így jártam az XT-vel.

Most DT kerekeim vannak, ezek maradandóbbnak látszanak. 2 év (16000km) után semmi bajuk.

marton módosította - 2018. április 24. - 16:50

• Sandman kedveli ezt
Marci

Sandman

Sandman

vendég

• fórumtag
  • 432 hozzászólás

Sziasztok!

Kerékagyak zsírzását milyen gyakran érdemes elvégezni? December végén volt utoljára nagyszervizen a bringám, azóta kb. 1500 km-t mentem vele. Jól gurul, nem érzek semmi furcsaságot.

Az enyém egy régi Shimano Altus (FH-RM40-8) kb. 3 (lehet, hogy 4) éve kapott utoljára zsírt, évi 5-6 ezret pakolok bele, semmi baja. (Pedig már nagyon várom, hogy legyen vele valami és XT-re cseréljem, de csak nem akar kinyiffanni).

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Sziasztok!

Kerékagyak zsírzását milyen gyakran érdemes elvégezni? December végén volt utoljára nagyszervizen a bringám, azóta kb. 1500 km-t mentem vele. Jól gurul, nem érzek semmi furcsaságot.

Én XT aggyal jártam, évente egyszer kentem át, semmi baja nem volt így. Évi kb 7-8000 km-t megyek. (város/terep)

Szóval nyugodtan mehetsz vele még sokat.

Marci

zsoooc

zsoooc

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

Felhasználófüggő. Nekem a Khamszin 10ezer km után kapott zsírt, centrírozni meg 13 után sem kellett egy légypiszoknyit sem. Az Ursust elég hamar kellett kenni, de azt használtan vettem, és a szerviz szerint kb. hét éve nem látott kenést (bár hibátlan állapotban volt, de csontszáraz).

Én szerintem nyugodtan várhatsz vele, bár nem tudom, milyen felhasználásban van.

Városi használat, 100% aszfalt, munkábajárásra használom.

Végül is a szervizben a szerelő megpörgette a kerket, és úgy azt mondta rá, hogy nem kell zsírozni, akkor csak jó lesz még legalább 500 km-ig...

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Sziasztok!

Felhasználófüggő. Nekem a Khamszin 10ezer km után kapott zsírt, centrírozni meg 13 után sem kellett egy légypiszoknyit sem. Az Ursust elég hamar kellett kenni, de azt használtan vettem, és a szerviz szerint kb. hét éve nem látott kenést (bár hibátlan állapotban volt, de csontszáraz).

Én szerintem nyugodtan várhatsz vele, bár nem tudom, milyen felhasználásban van.

• zsoooc kedveli ezt

zsoooc

zsoooc

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás

Sziasztok!

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Vagyis nekem nem jött be. Két flakonnal vettem, ha valaki ki akarja próbálni, a második bontatlant sziivesen elcserélem egy Squirt-re.

Köszi, akkor nem kell :D

most nem keresem vissza, ki írta, hogy csak több 100 km-enként keni, most én is kipróbálom, hogy 100km után adok neki újabb adagot, és vajon nagyobbat nyúlik-e a lánc.

Csak nyílna már ki a szemem, ez az allergia nem tesz jót a bringakedvnek <_< <-- kb így nézek ki :D

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 hozzászólás

Majd emlékeztetlek B)

Párszor kentem már a Smoove-val, és kialakult a véleményem:

• Szerintem nem bírja tovább, mint a Squirt, nem tudom vele ritkábban kenni. (Valósziinű én az átlagnál sokkal gyakrabban kenem a láncom, montival gyakorlatilag minden alkalom után, ha többet megyek mondjuk 30km-nél. Ha kicsit is más már a hangja, mint frissen kenés után, azonnal újrakenem; féltem a drága Eagle (GX) láncom és fogaskoszorúm.)
  • A váltógörgőkön sűrű, kenhető massza formájában halmozódik föl. Miig a Squirt lerakódásokat egy fogkefével le lehet pergetni, addig ezt nem, ez olajsár-szerűbb.
  • A flakon adagolója sokkal jobb, mint a Squirt-é.

Vagyis nekem nem jött be. Két flakonnal vettem, ha valaki ki akarja próbálni, a második bontatlant sziivesen elcserélem egy Squirt-re.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Jo a kinai filleres, volt a parktoolos is, semmivel se er tobbet.
  • Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Tuttibringa

Hajtány kerékpárbolt

Én az előbbinél vettem.

Szia,Köszi az infót.

TZoli

TZoli

fórumtag

• fórumtag
  • 133 hozzászólás

Magyarországi forrás kéne a Squirt Lube-hoz.

Tuttibringa

Hajtány kerékpárbolt

Én az előbbinél vettem.

• Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Ilyen rendszerűm van, kettő is, bár a régebbi már lehet, hogy meghótt, és kidobtam, csak nem emlékszem rá.

Régebben UltraDerm-ből kioldott kézmosót raktam bele (kioldott, mert amúgy tele van a cucc homokkal, azt meg nem kéne a láncba kefélni), legutóbb már csak simán benzint.

Mióta kiderült, hogy a Squirt-es lánc nem igényel zsírtalanítást, azóta meg csak azért veszem elő egyáltalán, hogy a felesleges kenést tessék-lássék lekefélje a lánc oldaláról.

Köszi az infót.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Szia,

Sima gép ronggyal csináltam és ránézésre jónak tűnt.Többen mondták hogy jó az a lidlis, ma voltam a lidlibe megláttam oszt megvettem ki se bontottam  :)

Neked melyik jöttbe a készülékekből ,és mit raksz bele ?

Ilyen rendszerűm van, kettő is, bár a régebbi már lehet, hogy meghótt, és kidobtam, csak nem emlékszem rá.

Régebben UltraDerm-ből kioldott kézmosót raktam bele (kioldott, mert amúgy tele van a cucc homokkal, azt meg nem kéne a láncba kefélni), legutóbb már csak simán benzint.

Mióta kiderült, hogy a Squirt-es lánc nem igényel zsírtalanítást, azóta meg csak azért veszem elő egyáltalán, hogy a felesleges kenést tessék-lássék lekefélje a lánc oldaláról.

• Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Itt is mondom, hogy vettem olyan lácmosót évekkel ezelőtt bringaboltban. Hááát.... vagy kétszer ha használtam, azóta csak porfogó. Inkább vettem olyat kínai webshopból, ami a lánc oldalát is sikálja. Ezzel csak összelögyböltem mindent :S

Szia,

Sima gép ronggyal csináltam és ránézésre jónak tűnt.Többen mondták hogy jó az a lidlis, ma voltam a lidlibe megláttam oszt megvettem ki se bontottam  :)

Neked melyik jöttbe a készülékekből ,és mit raksz bele ?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Szia.pont ma vásároltam a Lidl-be láncmosó készüléket.Netet nyúzom mert valami profi láncmosó folyadékot keresek.

Itt is mondom, hogy vettem olyan lácmosót évekkel ezelőtt bringaboltban. Hááát.... vagy kétszer ha használtam, azóta csak porfogó. Inkább vettem olyat kínai webshopból, ami a lánc oldalát is sikálja. Ezzel csak összelögyböltem mindent :S

• Procolus kedveli ezt

Procolus

Procolus

fórumtag

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
  • LocationSzombathely

Az a lenyeg, hogy alaposan tisztitsd meg a lancot barmilyen korabbi olajtol (beleertve a Shimano gyari kenest is), csak ezutan alkalmazd a Squirt Lube-ot

Szia.pont ma vásároltam a Lidl-be láncmosó készüléket.Netet nyúzom mert valami profi láncmosó folyadékot keresek.

Motorex és Weldtite ami felkeltette az érdeklődésemet.Nem tudom melyik, melyik változata a nyerő.

Magyarországi forrás kéne a Squirt Lube-hoz.

Az új láncomat a weldtite tf2-vel tisztítottam majd újra telibe fújtam hagytam száradni kb 2 napot.Meglepődtem de nem kicsit,hogy sokkal jobb lett mint az új lánc gyári állapotába.

Megvettem az új shimano láncot majd nagy tekerés utána egyből csináltam a weldtite kezelést.Majd nagy tekerés és drámai.A tartósságától még nincs infóm.

Ja egy 150ml-es spray elfogyott a fent írt beavatkozáskor.. 

steveadorjan

steveadorjan

vendég

• fórumtag
  • 117 hozzászólás

Köszi az infót.Majd kipróbálom

Az a lenyeg, hogy alaposan tisztitsd meg a lancot barmilyen korabbi olajtol (beleertve a Shimano gyari kenest is), csak ezutan alkalmazd a Squirt Lube-ot

• Procolus kedveli ezt