jah 30d akartam irmi
eddig en szerintem csak spot kozepre sulyozva
/mertem majd komponaltam/
Szerintem te nem a spotról beszélsz. A spot jelzése amikor a keretben egy pici pontot látsz: http://www.usa.canon...ering Icons.jpg
Ilyenkor komolyabb gépek a keresõ területének kb. 2%-án, a 30D asszem 4%-án méri a fényt. 1D tudo olyat, hogy fókuszponthoz köti a mérést, a 30D-ben emlékeim szerint csak a középsõ fókuszpontot lehet mérésre használni. (pontosabban a keresõben a középsõ fókuszpont körül kell, hogy legyen egy kisebb karika, az jelzi, hogy mekkora területen méri a fényt).
Ezzel elméletileg sokkal precizebben lehet mérni, de tudni kell, hogy amit mérsz az középszürke tónusú-e vagy attól eltér és ha eltér, akkor mennyivel? No ehhez kell a gyakorlat. Egyébként állítólag egy átlagos európai arc nagyjából megfelel a középszürke tónusnak, tehát elméletileg ha arcra mérsz, akkor közel jársz a valósághoz. (sosem próbáltam, csak olvastam róla)
Egyébként én többnyire arra használom, hogy ha tudok egy olyan területet a kiválasztott témán, amit a legsötétebbnek v. legvilágosabbnak akarok látni, akkor azon mérek fényt és -3/+3FÉ korrekcióval exponálok.
Tehát ha a sötét részeken akarok több részletet, akkor a legsötétebbet mérem, amin még részleteket akarok látni, ha a világos felületeken, akkor a legvilágosabbat. Feltéve persze, hogy szemre el tudom dönteni, nem bírja el a téma teljes dinamika tartományát a gépem.