Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
daverider: kérdezz rá, h kapsz-e korrekt magyar garit, ha igen akkor hozd el...sztem..

ej de fel pörgöt a topic, csak gyõzzem végig olvasni ;)
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
akkor nem érdemes átvenni az edigitaltól a gépet? csak mert ma meg már háromszor is hívtak, hogy menjek be, vegyem át, örüljek, mert megjött...:S

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás

Ez igaz, de a digitális kép sem azt adja vissza ami a "valóság", legalábbis a saját szemeddel összehasonlítva. Sokkal nagyobb dinamikát fog át az emberi látás.. (Vagy nem?) Tudom, a HDR nem "csak" ennyi, de ez a része a leglátványosabb..

Azóta keresem a cikket - persze nem találom - de kb ezt írták le egy egész oldalon...

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

hornet13: canon-ra nem mennek rá a régi obik

A régi szót fejeljük meg legalább azzal, hogy 1987-tõl létezik az EF bajonett és 1990 után nem gyártottak régebbi típusú vázat. Vagyis régi EF bajonettes obikat tud fogadni a 350D, és ennél régebbi obikat nem biztos, ohgy akar használni.. (Más kérdés, hogy a Canon annyiszor váltott már foglalatot, hogy kérdés ki mennyire bízik benne, hogy nem fog többet..)

Egyébként, ha már manuális obikról volt szó, akkor érdemes megemlíteni, hogy a régi M42-es obik között találhatóak nagyon jók, akár töredék áron is.. (Canon-hoz - és gondolom a Nikon-hoz is - lézetik M42-adapter.)

Beépített Auto-HDR? Nem szeretném; az ugyanis nem a valódi fényviszonyokat, kontrasztokat, etc. adja vissza. Ergo: inkább illusztrációnak tartom mint fotónak. De roppant mutatós. (Én is játszok vele mostanság.)

Ez igaz, de a digitális kép sem azt adja vissza ami a "valóság", legalábbis a saját szemeddel összehasonlítva. Sokkal nagyobb dinamikát fog át az emberi látás.. (Vagy nem?) Tudom, a HDR nem "csak" ennyi, de ez a része a leglátványosabb..

Haver csinalt ket kepet a kibontott fix 400 -as obirol

Uhh.. Mondtam, hogy a táskától lett akkora az a papírdoboz, de hogy ekkora állat... :)

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás

Mostanában ezek az idióták sajtómunkához tervezett digitális tükörreflexes gépeket vesznek, mint például a Canon EOS-1D

Francba :/
Rendkívül olcsón eladó Canon EOS 1D!!!
(Vicc! Dehogy adom el...)

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás
Nagy igazságok vannak a fent említett irományban:)
Sajna én is ismerek jónéhány olyan "fotóst", aki azt hiszi, hogy a jó cuccával máris kiemelkedõt alkot, miközben kb olyan fotók születnek, amit egy jobb kompaktal, egy komolyan fotózó amatõr ki tud hozni...
A legdurvább tapasztalataim az elõzõekben már említett "híres" fotósiskolában születtek...pénz van, és akkor már fotóriporter leszek/vagyok...

Én pl alapból elítélem a PS-ozást, de soxor szükségszerû...hány olyan volt, hogy addigra fogyott el a fény a vakuból, mire tökéletes volt a mozdulat stb...ilyenkor nem hagyom veszni a képet...sajna kiretusálni zavaró dolgokat is soxor kellett...fura mód pl a híresebb "képmegmagyarázós" újságok fórumok is alapból írják, hogy ezt, vagy azt változtass, nem pedig arra ösztönöznek, hogy komponáld meg jól a képet, meg a pillanatot, hanem a szürke felhõk helyett az ilyen olyan pluginnel kellene betenni felhõket...stb...
Elismerésem azoknak, akik egy képre órákat, napokat áldoznak, hogy egy, de tökéletes képet alkossanak...

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

"A hazai (sport)fotósokról kábé megegyezik a véleményem Ken Rockwell-ével; pontosabban a "profik" nálunk cirka a "level 2: rich amateurs" szinten vannak."

Mint minden általánosítás ez sem igaz. Vannak néhányan akiknek az adott világversenyröl készült képei összehasontlítva mondjuk a Getty képeivel abszolút egy szinten voltak. Azt nem vitatom, hogy rengeteg van, aki a verseny kezdetére beesik, fogalma nics az adott sportágról gyorsan megcsinálja valahogy a szükséges penzumot és annyi.

Pontosan így van, ám mint írtam véleményem.
Nagy-nagy tisztelet a kivételnek.
Hadd általánosítsak még: ugyan így viszonyulok a Nesönáldzseográfikhoz a hazai "A Földgömb" folyóirattal összevetve...
Másrészt: keress rá az eredeti forrásra - rájössz hogy azért nem minden élcet nélkülözõ...
"In idem flumen bis non descendimus"

sysspo

sysspo

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás
"A hazai (sport)fotósokról kábé megegyezik a véleményem Ken Rockwell-ével; pontosabban a "profik" nálunk cirka a "level 2: rich amateurs" szinten vannak."

Mint minden általánosítás ez sem igaz. Vannak néhányan akiknek az adott világversenyröl készült képei összehasontlítva mondjuk a Getty képeivel abszolút egy szinten voltak. Azt nem vitatom, hogy rengeteg van, aki a verseny kezdetére beesik, fogalma nics az adott sportágról gyorsan megcsinálja valahogy a szükséges penzumot és annyi.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
ezert erzem tok hulyen magam, mert mindenhol ps kepek vannak.
amikor kattintok vmit
aztan lehuzom kicisnyitem /egesz szammal mindket oldalat/
aztan szamomra kesz.
persze en luzer vagyok

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

(...)
Manapság már mindenki PS-al csinál fotót?
Üdv:Thy

Kábé igen...

És hogy kicsit vitára buzdítsak mindenkit:
A hazai (sport)fotósokról kábé megegyezik a véleményem Ken Rockwell-ével; pontosabban a "profik" nálunk cirka a "level 2: rich amateurs" szinten vannak. Magyarul:

Ezek azok az amatõrök, akiknek túl sok a pénze, rengeteg gépet és tartozékot vásárolnak, ami megbéklyózza a kifejezési szabadságukat. Általában férfiak, és sokuk öreg vagy nyugdíjas.

A gazdag amatõr Leicával, Contax-szal, Alpával, Hasselbladdal vagy Linhof 4×5-össel fényképez. Ezek remek kamerák, de az eredmény tekintetében azonosak a Zenittel, Pentaxszal, Bronicával vagy Tachiharával.

A szegényeb gazdag amatõr Nikon, vagy akár Canon tükörreflexes gépet használ.

Mostanában ezek az idióták sajtómunkához tervezett digitális tükörreflexes gépeket vesznek, mint például a Canon EOS-1D vagy a Nikon D1X, melyek technikailag gyengébb eredményekkel szolgálnak, mint a kattintgatók gépei. Az igazán hülyék várták a 7000 dolláros Contax N Digital-t, mely kevésbé használható, mint a Nikon vagy Canon digitális tükörreflexesek, és még mindig gyengébb képeket ad, mint egy olcsó filmes tükörreflexes gép.

A rossz gazdag amatõrök azt hiszik, hogy szegény emberek életlen fekete-fehér képei jelentik a mûvészetet.

Néhány gazdag amatõr könnyen a legalsó spirituális szintre hullik vissza azért, mert túl sokat törõdnek a gépükkel, mások viszont egyenesen eljutnak a nagyszerû mûvészeti teremtésig, mert nem aggódnak a gépük miatt, minthogy meg vanna róla gyõzõdve, hogy az övék a legjobb. Különös módon, kevés gazdag amatõr teremt átlagos munkát. Ez vagy igaz vagy nem.

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

Egyes vélemények szerint a gépeknek alapból kellene ilyen képeket készíteniük. Az már más kérdés, hogy ezzel nem mindenki lenne boldog.

Beépített Auto-HDR? Nem szeretném; az ugyanis nem a valódi fényviszonyokat, kontrasztokat, etc. adja vissza. Ergo: inkább illusztrációnak tartom mint fotónak. De roppant mutatós. (Én is játszok vele mostanság.)

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás

Azt ugye leírta a kép készítõje, hogy HDR képrõl van szó - aminek ugye a fotózáshoz nem sok köze van...
http://www.hdrsoft.com/examples.html
http://fotozz.hu/cik...utat?cikk_ID=27
Google: HDR+tone+mapping

Az, hogy ez kép készítésnek minõsül, vagy fotózásnak, az erõsen megosztja a fotós társadalmat....de azért a helyszínt, az idõpontot, a nézõpontot csak meg kellett találnia:D
De hogy mindenkinek igaza legyen, akkor 350D:
http://images.dpchal.../570/412654.jpg

Ezen a HDR-en már én is gondolkoztam, de igazából még nem volt idõm leülni pöcsölni vele, meg egy stabil állvány sem ártana, mert az 5000 ft-os hama nem egy merev darab:)

Viszont nagyon meglepõdtem, hogy híres fotósok is meghamisítják a képeiket...Digitfoto magazin új szám...
Manapság már mindenki PS-al csinál fotót?

zsolo

zsolo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.627 hozzászólás

Azt ugye leírta a kép készítõje, hogy HDR képrõl van szó - aminek ugye a fotózáshoz nem sok köze van...

Egyes vélemények szerint a gépeknek alapból kellene ilyen képeket készíteniük. Az már más kérdés, hogy ezzel nem mindenki lenne boldog.

Haver csinalt ket kepet a kibontott fix 400 -as obirol :)

(Mindenféle csúnyát gondoltam...)

zOrg

zOrg

exgépész

• fórumtag
  • 5.740 hozzászólás

Sztem meg annyira nem a profi váz a lényeg, hanem a jó objektívek...elég csak megnézni a dpchallenge oldalon pl ezt: http://images.dpchal.../576/421039.jpg
350D-vel készült..

http://www.hdrsoft.com/examples.html
http://fotozz.hu/cik...utat?cikk_ID=27
Google: HDR+tone+mapping

Vole

Vole

bentlakó

• fórumtag
  • 7.561 hozzászólás
Haver csinalt ket kepet a kibontott fix 400 -as obirol :)

Feltöltött kép

Feltöltött kép
Ride fast or be last!
I`m as fast as nobody!

Eerie

Eerie

törzsvendég

• fórumtag
  • 514 hozzászólás
Ami a 350D-t illeti, annyit tudok hozzátenni, hogy 10D-hez képest sokkal pontatlanabb az autófokusz rendszere, pedig egy generációval újabb típus, és a sokkal gyorsabb Digic II proci van benne. Szóval ha valaki bringaversenyeket akar fotózni, vagy bármilyen gyors témát, én inkább a D50 felé terelgetném. Vagy pedig 400D, annál már kijavították az autófókusz gyengeségeit.
Amúgy abszolút egyetértek thommey-val, az objektívek sokkal fontosabbak, mint a váz. A váz csak egy fém és mûanyag darab, amire rá lehet tenni az obikat :) Na jó, persze ez túlzás, de...

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás

aham
mit kene latnom? :-)

Hát sztem az elsõ kép nem megfelelõen van derítve/megvilágítva, bármilyen jó obival is készült, míg a második sztem teljesen korrekt, az élesség is, meg a fényviszonyok is...az elsõ viszont jobban elkapta a pillanatot...és mindkét képrõl, de fõleg a másodikról ki kellene retusálni a nézõket, meg a szalagot....
Sztem ez a két kép is azt bizonyítja, hogy nem minden a gép, meg az objektív...az általam nagyra becsült, és értékelt Donald is azt mondta, hogy az esetek 80%-ában 70% múlik az elkapott pillanaton, a tudásodon, és csak 30% azon, hogy hány milla van a kezedben...
Persze szakadó esõben motorról országúti versenyt nem lehet 300d-vel meg kitobival fotózni, mert elázik:)

thommey

thommey

bentlakó

• fórumtag
  • 6.344 hozzászólás

Fotós iskola: ha tényleg komolyan gondolod, akkor tapasztalatból csak azt tudom mondani, h több pénz mint gondolnád, és nem lesz elég egy d50...ha komolyan gondolod.. És az életben nem fogsz ebbõl megélni..szóval ne ez legyen az életcélod... :)

Azért ezzel nem értek teljesen egyet:)
Maga a fotós suli nem egy vészes összeg...kb 200-ból megvan. A haszna nagyjából a 0-val egyenlõ. A párom a Bálint Györgyre járt, sé az egyik legnevesebb tanár/fotómûvésznél tanult. És persze nem abból tanult meg jó képeket csinálni, amit ott tanult....persze adott némi tippet nézõpontokhoz, de igazából egy kalap szarok voltak az órái...néhányon én is ott voltam...
Persze most van róla jó kis bizonyítványa, de ebben a mûfajban az egyetlen dolog, ami valamit ér, az a kapcsolati tõke...ha van ismerettséged ügynökségeknél médiában, akkor meg lehet élni belõle...
Vagy vegyük pl a stockfotózást, az is pénzkereset, vagy ugye a versenyeken való képkészítést:)
Sztem meg annyira nem a profi váz a lényeg, hanem a jó objektívek...elég csak megnézni a dpchallenge oldalon pl ezt: http://images.dpchal.../576/421039.jpg
350D-vel készült..

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
aham
mit kene latnom? :-)

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Ez jó objektívvel készült:
http://fotozz.hu/r/o...tozz_112935.jpg

Ez nem annyira jóval:
http://fotozz.hu/r/o...tozz_107494.jpg
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu