Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Digitális vs. hagyományos fotózás

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
5372 hozzászólás a témában

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Utálod, nem utálod, attól még erdõben általában kell! Persze nem tudom, hogy mit akarsz fotózni.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
köszi
több teszete átolvasva valóban a 30d tûnik jobb vételenek nekem.
Pénz számít persze,csak van most egy igen jó opcióm a canonál...

alap obit kihagynám,meg amúgy is csak vázként tudnám venni,szal valami mindenképpen kell,meg kit obi van ithon a filmes eosról...

Vakuból meg nem kell semmi extra,mert útálok vakuzni :(

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

husevotelefonfulke

husevotelefonfulke

visszatérő

• fórumtag
  • 2.369 hozzászólás
Hát ha ennyi abszolút különbözõ objektívet felsoroltál, akkor sejtésem szerint nem igazán tudod még, hogy mit szeretnél és mire.
Én is 30D-re szavazok, sztem vedd meg kitobival, pénzbe alig kerül. Nem egy nagy szám ez a lencse, de arra jó lesz, hogy képet kapj egy idõ után arról, hogy milyen üvegre is lenne szükséged, anélkül, hogy esetleg feleslegesen költöttél volna rá 2-300 ezret.

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Nyertél a lottón? Van egy eladósorban lévõ húgod?;)

Szerintem a 30D-t vedd, mert az 5kép/s módon dolgozik, szemben az 5D 3k/s-jával, és tudja fogadni az EF-S obikat is. És már ezen is van spot mérés (a 20D-men sajna még nincs). Az 5D felbontásban jobb egy kicsit, de szerintem ezenkívül nem éri meg az árát a 30D-hez képest.

Obiból, ha csak kettõt lehet, akkor 70-200/2.8 IS L, meg mondjuk a 16-35/2.8 L. Ha a mani nem számít. Általános célra, turára könnyû zsákhoz meg majd veszel késõbb egy 17-85-100 vagy valami hasonló átfogásút.

Az EF-S sorozattal az a gond, hogy tényleg nem fogadja mindegyik dslr, meg a minõségük (strapabírás, sebesség, képrajz...) sem L-es.

Vakuból 580 EX, mert azzal lehet legjobban vezérelni az esetleges késõbbi vakukat (pl.430 EX-ek, bár inkább két 580 EX+rádiós kioldó, ezek együtt kijönnek 250ezerbõl, és mindent meg tudsz oldani velük).

Hol vennéd a cumót?

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
mit ajánlanátok?
5d váz egy obival+alapabb vaku ezek közül
vagy a 30d váz két obival ugyan az a felsorolás :
EF 70-200mm f/2.8L IS USM
EF100-400mm 4.5-5.6 L IS USM
EF 16-35mm f/2.8L II USM
EF 300mm f/4L IS USM
EF 180 mm f/3.5L Macro USM
EF 24mm f/1.4L USM
EF 35mm f/1.4L USM
EF 24-70mm f/2.8L USM
EF 70-200mm f/4L IS USM
EF 24-105mm f/4L IS USM
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM
EF 135mm f/2.0L USM
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
EF 200mm f/2.8L II USM
EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM
EF 100mm f/2.8 Macro USM
Macro Ring Lite MR-14EX
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM
EF 50mm f/1.4 USM 5000HUF
Extender EF 1.4x II Speedlite 430EX

szal ezek közül mi az ami jó lenne?

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Lehetséges, hogy egy jó beállítással megoldható lett volna, nekem nem jött össze. Több záridõ és rekesz kombót kipróbáltam, ha a fõ téma (szemközti ház) jó lett akkor a baloldali ház és a többi sötét. Ha a többi lett jó akkor a nagy ház lett világos.
kb. 5-6 képet csináltam más-más expóval és a két legmegfelelõbbõl lett ez.

Nem vitatom, hogy akár 1bõl is lehetne ilyen, de nekem nem sikerült :)
"Ha nem lehetsz a legjobb, légy a legrosszabb!"

bptitans.hu

Zap

Zap

bentlakó

• fórumtag
  • 6.961 hozzászólás

Ezeket ismerem, olvastam, de engem az érdekel, hogy a bonyolultabb alakokkal, több képpel hogyan kell csinálni. Ahol nem lehet egy éles határnál elválasztani az összeillesztési részeket.

Sehogy. A HDR szélmentes tájképekhez jó egyedül, vagy iszonyat pepecselést igényel...
Többen csinálják egy db. rawból úgy, hogy a jpg átalakításnál különbözõ expókat állítanak be és utána ezeket rakják össze. Szerintem ez mondjuk nem igazi hdr. Mégpeddig azért, mert a hdr-nek az a lényege, ha olyant akarsz fotózni, aminek a dinamikus tartománya meghaladja az érzékelõd dinamikus átfogását. Ezt meg csak több expoval tudod áthidalni.
-Én a hdr (32 bitesd) kép létrehozására Photomatixot használok (Ez rakja össze a több képet eggyé, amit nem lehet megjeleníteni ugye, csak az információt tartalmazza).
-A tone mappinghoz (Ez az eljárás csinál 8 v. 16 bites képet a 32 bitesbõl, különbözõ algoritmusok segítségével(és itt van igazán különbség program és program között)) pedig CS2-t. Valahogy lényegesen valósághûbb képeket csinál, mint mondjuk a Photomatix. Ha állítgatni akarsz, akkor itt is a Photomatix használható.
-A hdr képeknek általában nagyon alacsony lesz a kontrasztja, ezt érdemes utánaállítani.

Palmi képe nagyon tetszik nekem is, egyetlen kérdésem van: ezt nem lehetett volna egy képbõl is kihozni? Sztem nem akkora a fényerõeltérés benne, bár nem voltam ott, elképzelhetõ, hogy mégis...

Jah, és jó angol tutorialok a Photomatix (hdrsoft) oldalán vannak: http://www.hdrsoft.c...rces/index.html

Aktuális civil

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
az nem megoldas ha siman egymasra rakod oket
es bizonyos merteku atlatszosagot engedsz nekik?
vagy a beegett resz tulsagosan eloterbe kerulne?

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Ezeket ismerem, olvastam, de engem az érdekel, hogy a bonyolultabb alakokkal, több képpel hogyan kell csinálni. Ahol nem lehet egy éles határnál elválasztani az összeillesztési részeket.

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
Az enyém az csak ilyen kamu hdr: http://fotozz.hu/cik...utat?cikk_ID=76

Itt van egy cikk: http://fotozz.hu/cik...utat?cikk_ID=27
bár nem olvastam végig, mert a másik könnyebb volt és kb 5perc alatt hoztam össze 2 képbõl.

bptitans.hu

xenium

xenium

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.448 hozzászólás
pecsi topikbol
http://forum.bikemag...postcount=10749

legalabb mar van fogalmam ;)
Sei, soku Si.

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
Nekem tetszik!

De, hogy a szöszben csináljátok? Nekem PS CS3-ban van az automatizálás résznél egy HDR-es rész, de semmit nem tudok állítani rajta, és elég rossz képeket csinál, ha egyáltalán csinál.

Mit kellene tennem? Néztem már mindenféle linkeket, de nem lettem okosabb. Tanítsatok!!! Valami olyan kellene, ami lépésrõl lépésre leírja mi a teendõ.

Sajnos csak a CS-hez van tankönyvem.

Shaun_Palmer

Shaun_Palmer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.323 hozzászólás
elsõ próbálkozás "HDR" témában:
http://img2.tar.hu/p.../30198590.jpg#3

ezt az alapot találtam itthon, amin kitudtam próbálni:)

bptitans.hu

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
értem,értem
köszi,mert épp azon filóztam hogy egy most induló tanfolyamra benevezzek-e...
de nagyjából ezen a véleményen voltam én is...

adamkg

adamkg

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.715 hozzászólás
A júniusi számban Tuba Zolival beszégettem a Photosokk rovatban, és õ azt mesélte, hogy van egy csávó, aki már második éve tarol több kategóriában a sajtófotó kiállításon, és két éve nincs munkája.

A másik dolog, hogy, akik bent vannak (sokszor persze nem megérdemelten)azok iszonyatosan védik a helyüket.

Tanfolyamok annyira hasznosak, amennyire figyelsz és kérdezel. Késõbbi munkában szerintem semmi jelentõsége nincs.

Én mondjuk azt, hogy félamatõr/haladó szinten nyomom (utómunkához, meg még totál béna vagyok), hivatalosan sehol nem tanultam, és minden eddigi munkámat a kapcsolataimnak, szerencsémnek bátorságomnak köszönhetem. Ez utóbbit értsd úgy, hogy elvállaltam a munkát, még, ha elõtte nem is nagyon csináltam olyat, aztán igyekeztem minél elõbb beletanulni. Szerencsére gyorsan tanulok, így nem kellett kudarcot vallanom.

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
a könyv: http://www.alexandra...archBook#Result

a papír semmit nem számít ( inkább ha van egy-két jó tanár, meg az osztálytársak ha gerjesztik egymást az jó, meg legalább lát az ember sok embertõl, sok képet ) a kapcsolat igen, és nincsen munka :) legalábbis én ezt tapasztalom a sajtó szintjén, de én nem keresem a lehetõséget amúgy sem, mert szeptembertõl egyetem...bulvárba bármikor el lehet menni, aztán kiherélnek, megrágnak, kiköpnek..
/// Demalgon /// mert balul ütött be az élet, pedig jobbat vártam ///
de hiszen mindeki tudja, h az életet nem érdemes végigélni
Expinálom a pinarámát.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs
na körülnézek majd!!
bár most használom ezt a picasát aztán hogy ez fölött is van...hûha :)

na majd belenézek vizsgák után

amúgy érdemes fotós tanfolyamra beiratkozni?késõbbi munka lehetõségekre gondolok leginkább,hogy számít-e vmit a papíír

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
van egy könyv aminek a címe photoshop digitális fotósoknak asszem 6000körül van, ha belefér vedd meg..le van írva a teljes digitális workflow, amennyit láttam belõle, tényleg nem párbeszéd panelek elmagyarázása van benne, hanem felépített, fotósoknak szoló könyvecske..
Expinálom a pinarámát.

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8.749 hozzászólás
  • LocationPécs

albertfish: alapból nem az eredeti képet bántjuk..az mindig megmarad..

no hát enyire új nekem a digitális utómunka :)

egy jó állapotú dobozos garis finepix s5500ért mit lehet kérni?

Tommmas

Tommmas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás
albertfish: alapból nem az eredeti képet bántjuk..az mindig megmarad..
Expinálom a pinarámát.