Egyszer valakinek agygenerátorhoz (agydinamóhoz) pontosan ilyenbe építettem ledeket.
Egy alumínium lemez vitte a hõt egy nagyon kicsi bordához, ami a lámpa hengeres hátsó részének tetején volt.
A led 4 chipes Cree led volt. A ledeket agygenerátorról hajtottam.
Az áram korlátozást az agy generátor véges teljesítménye adta.
Vagyis bárhogy is pörgött a kerék, a led egyre nagyobb terhelést jelentett neki.
Azok powerledek voltak és többet bírtak mint amit az agydinamó leadni képes volt.
Ahhoz képest igen szép fénye volt kicsit meglökve is a délutáni nap fénye mellett egy árnyékos falon, néhány méterrõl.
A kérdésedre a válasz:
A huzal kivezetésû led darabonként 0,05-0,07 Wattos.
Kb 10 db ilyen led vesz fel fél Wattot.
Ahhoz 3 db AA elemet kell sorosan kötni és soros ellenállással lehet beállítani a led áramát.
Ez azért nem annyira egyszerû, habár nézõpont kérdése.
A ledek 20-25 mA melletti nyitó feszültsége nem feltétlenül teljesen azonos.
Ilyenkor a ledeken átfolyó áram se lesz teljesen egyforma. Nem túl nagy a különbség.
(van aki azt mondja, hogy ledenként kell ellenállást beépíteni)
Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor is mûködik és akár lehet teljesen párhuzamosan is kötni a ledeket.
Ha azt vesszük alapnak, hogy 10 db ledet kötünk párhuzamosan és 25 mA lehet a ledenkénti áram friss elemeknél,
akkor 10 db led esetén 250 mA árammal számolhatunk.
Tehát a max. tápfeszültség 4,5V.
Az elméleti áram 250 mA.
A led üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültsége kb. 3,3V
Tehát a 4,5V tápból a ledek elhasználnak 3,3 Voltot.
A különbség ami fenn marad az 1,2V. Ezt kell nekünk megetetni egy ellenállással.
Vagyis 1,2V / 0,25A = 4,8 Ohm.
A szabvány amit árulnak az 4,7 Ohm. olyant kell venni.
A teljesítménye is számolható.
Tehát 1,2 Volt és 0,25 Amper.. 1,2 X 0,25 = 0,3 Watt melegszik el az ellenálláson.
Ha veszel egy 4,7 Ohmos és kb 1 Wattos ellenállást, az biztosan nem fog megpörkölõdni mert 3-szor többet elvisel.
Wattban nagyobbat lehet használni, csak az Ohm értéke a lényeges.
Azért valaki számoljon utána mert már nekem késõre jár és álmos lettem..
Vagy ellenállás helyett lehet használni kapcsoló üzemû áram határolt tápegységet.
A
DealExtreme -rõl lehet mindenfélét rendelni, de szerintem ilyen kis áramra nem árulnak, szóval legegyszerûbb az ellenállás.