Középen a halogén hány Wattos?5+1 ledes a fejlampa. 1-3-6 led vilagit kapcsolasra, s van 1 allas, amikor a halogen ["kor" kozepen] onmagaban vilagit.
Azért kérdezem, hogy hány darab (általunk ismert fényü) led tudná helyettesíteni.
Múltkor itt számolgattam, hogy a 125cd-s ledek használatakor kb.40% (nem powerledként hajtott)
led teljesítményel érdemes számolni a halogén kiváltásánál (azonos fényerõ esetén).
Powerled meghajtásnál nagyobb teljesítmény bevitelre van szükség, ezért jegyzem meg külön.
Viszont a 125 candelás lednek is van vesztesége a 40- 50 cd-sel szemben.
(A szûk optika miatt oldalra szóródó fény amit írtam, hogy nem igazán veszteség.)
Egyébként a 120-as led az ilyen optikából adódó nagyobb szóródás nélkül 160 candelát világítana,
ha elõre nyomná azt is ami így másfele világít.
Valószínüleg azért szór jobban mert szûkebb a szög kisebb a széttartás,
a belsõ fénytörések tükrözõdések miatt több lép ki a paláston.
Mivel ezek az erõs fényü ledek azonos idõben jelentek meg és a fényük jóval erõsebb mint az elõdeiknek
ezért feltételezhetjük, hogy egy azonos fejlesztésbõl származó azonos chipekrõl van szó.
Viszont ha tovább számolunk akkor a 25° 40candela fényerõ 12°-mellett már
négyszeresére kellene növekedjen, vagyis a 120 cd elméletileg adódó (4X40=) 160 candela kellene legyen.
Vagyis a 40-50cd-s led kb. 25%-al nagyobb fényerõt vetít fõirányba
a neki megfelelõ elméletileg számítottból a 120 cd-s ledhez képest.
Végkövetkeztetés halogén-egyenértékre kivetítve:
50 candelás 20°-os ledek esetén csak ~30% ledteljesítményt kell használni a
mai itthon elérhetõ (csak így tudom mondani, más jelölést nem tudok..) a SzûcsP. féle nagyfényü ledek használatakor.
Teljesítmény ledek esetén természetesen nagyobb ez a befektetett érték mert
ott még a hútõbordát is fel kell melegíteni külön teljesítménnyel, ami bizony komoly plusz százalékokat jelent.
Persze ez nem szándékos, de a nagyobb meghajtás miatt
a hõ és fény keletkezésének aránya így alakul.
Hoppá, kifogyott a tintám...
Abból egy darab ott nem sokat érne, viszont egy fél vagy negyed árammal hajtott teljesítmény ledFeltoltott aksikkal szepen vilagit elore, bar valamivel nagyobb fenyero jobb lenne. Ide gondoltam kozepre a 70-es vagy 125-s ledet. Messszi fenynek.
szûk optikával már többet világítana.
Persze nem mindegy melyiket használod. Csak a legjobb hatásfokut érdemes beépíteni.
Azt negyed-fél teljesítményen hajtva elérheti a dupla hatásfokot.
Vagyis nem a fényerõ lesz dupla hanem a fogyasztás és fény aránya lesz sokkal jobb.
Javaslom, hogy egyelõre hagyd meg a halogént középen amíg
jobbat nem találunk ki mert egy szál huzallábas leddel nem érsz el akkora fényerõt.
Viszont a leírtakkal szemben azért említettem a kisebb teljesítményen hajtott powerledet mert
ott még nincs akkora vesztesége, viszont a fénye egy darab esetén is megvan a nagyobb kristályfelület miatt.
Ezeknél nagyon ki kell dekázni, hogy ne fogyasszon de azért világítson.
Valahol a középút a jó amikor nem fût nagyon de azért fénye van, ha nincs szabad hely a több lednek.
Persze a teljesítmény ledhez valami hûtésrõl azért ott is kellene gondoskodni.
Ott minimum 40cd-s ledekkel szerelt panellal érdemes foglalkozni.Ha sikerul, es jol mukodik [miert ne mukodne jol!:)], akkor utana a 27 ledes panellel kezdek valamit.
Végülis nem mindegy hogy mekkora az összfényerõ.
Azt kb 8 db 120-125 candelás váltja ki ha darabonként 25mA-el hajtod (oda szúrófényt célszerü építeni).Van meg egy 1.5-2 wattos sima halogen lampam is. Max a vaz marad es abba is ledek mennek.
Persze ha több led kerül bele az a fényerõ szempontjából elõnyös.