Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

ProPedalGreg

ProPedalGreg

törzsvendég

• fórumtag
  • 946 hozzászólás
En is ilyen lámpákkal szemezek már régóta.
Szerintem az általad említett típusnál gyengébb is elég, bár nem tudom milyen stílusban rájdolsz, (vagy mennyire látsz jól a sötétben :) ) de énszerintem a myobelt/myo 3-as vagy 5-ös is elég lehet fényerõben (a ledes részre gondolok hosszútávon), és jóval barátságosabb ára van. A súlya sem vészes és még az aksik is hagyományosabbak (4 cerka elem kivéve a myobelt 5).
Úgysem hiszem hogy folyamatosan a xenon lámpával akarnál nyomulni
http://tengerszem.hu/
Persze nem tudom ezekben mennyire fejlesztik a ledeket.
A duo-sak sem rosszak

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
gyalog turakhoz nagyon zsir.
ha nem akarsz barkacsolni akkor eleg jo lampat kapsz kezbe
/a halogen lampak bringazni is jok tobbnyire/

esetleg ha mar ott vagy akkor megnezheted a vaude lamapit is.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

zsmtb

zsmtb

vendég

• fórumtag
  • 147 hozzászólás
sziasztok! van olyan közöttetek aki használt már Petzl fejlámpát. tartósabban, nem csak egy éjszakás kalandra..

nagyon erõsen gondolkodom rajta, de elõtte kíváncsi volnék milyen élesben.

(fixo duoled 14, myo 3 noir, zoom halogen)

véleményetek?

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás
Az tényleg nem fog ártani, mert elég érdekes, hogy azonos a szöveg meg a link színe :cool:
Gondolkodom, tehát nemtom.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még annyit ha javasolhatok, ha képet linkelsz a szöveghez akkor a szót amire kattintva a kép megjelenik, azt valami színnel (pl. többnyire kékkel) meg szokták jelölni.

Esetleg nem ártana ha valami hasonló jelölést te is használnál.
Akkor nem kell mindegyik fölött elmenni az egérkurzorral, hogy ráleljek a képre.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Namármost ha benztél volna a képtáramba, akkor láttad volna, hogy totál szétkaptam a ledet :)
Egyébként jött vele a sárga trutyi is maradék nélkül (!), szal fehér lenne a fénye.

Mint említettem, a sárga trutty rajta maradt, ittenetvane, viszont képtelen vagyok áramot adni neki. Valahogy vagy nem érintkezik soha egyszerre az a két hajszál, vagy a chip is tönkrement.

Ezt végül hogyan értsem?:chin:

Viszont ha rajta maradt a sárga lumineszcens réteg akkor az szilikonba van ágyazva és a kivezetést is csak úgy tudod megérinteni ha áthatolsz a szilikon rétegen vagy eltalálod azt a pontot ahol az valamikor ki indult belõle.

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás
Mint említettem, a sárga trutty rajta maradt, ittenetvane, viszont képtelen vagyok áramot adni neki. Valahogy vagy nem érintkezik soha egyszerre az a két hajszál, vagy a chip is tönkrement.

Elõször arra gondoltam, hogy az a csillogás akármi is lehet, de mutatok valamit:
Bogyeszek a vezetéken
Sztem mind a kettõ leolvadt, mert az elsõ sztárfotón még hiányoznak.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Namármost ha benztél volna a képtáramba, akkor láttad volna, hogy totál szétkaptam a ledet :)

Benéztem a képtárba és a hibát is megtaláltam, most közzé teszem, hogy más is láthassa.

A led bal oldali bekötõ aranyszála (biztosíték hiányában) megolvadt és egy gömb formáju részben végzõdik.
Ettõl nem világított a led az épségben maradt kristály ellenére, már amennyire a fotó alapján meg lehet ítélni.

Posted Image

Egyébként jött vele a sárga trutyi is maradék nélkül (!), szal fehér lenne a fénye.

Már mint eredetileg lenne fehér.
Azt viszont már párszor kitárgyaltuk, hogy a fehér led egy kék vagy ritkábban uv kristály köré épül.

Vagyis ha leveszed a gerjesztõ kék fény hatására sárgán világító réteget (és még be tudod kötni) akkor a led fénye kék lesz.
Persze ha még életképes a chip.

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás

Akkor a bekötõ huzal égett el biztosíték hiányában. Nagyítóval nem látsz semmi ilyenre utaló jelet?
Próbálj ki valamit: helyezd üzemi körülmények közé, (feszültség rákapcs) és közben nyomkodd meg a led chip fölötti átlátszó búráját.

Ha abszolút vége de a félvezetõ sértetlennek tûnik akkor még a kék chipet esetleg meg lehet próbálni beüzemelni. Ha leveszed az átlátszó búrát azzal jön a fénypor is, legfeljebb némi átlátszó szilikon marad vissza a led kristályon.

Akkor próbaképpen tûvel rá lehet lépni a kristány bekötõ pontjaira.
Vigyázz nagyon erõs fénye lesz... ha nem sérült a félvezetõ. Szerintem mûködni fog de kéken. Nagyítóval ne nézz bele mert veszélyes.

Van olyan powerled is ahol nem aranyhuzallal kötik be tokon belül, hanem más technológiával de akkor sérült volna (megégett volna) a kristály a hatalmas áramtól.

Namármost ha benztél volna a képtáramba, akkor láttad volna, hogy totál szétkaptam a ledet :) Egyébként jött vele a sárga trutyi is maradék nélkül (!), szal fehér lenne a fénye.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Akkor a bekötõ huzal égett el biztosíték hiányában. Nagyítóval nem látsz semmi ilyenre utaló jelet?
Próbálj ki valamit: helyezd üzemi körülmények közé, (feszültség rákapcs) és közben nyomkodd meg a led chip fölötti átlátszó búráját.

Ha abszolút vége de a félvezetõ sértetlennek tûnik akkor még a kék chipet esetleg meg lehet próbálni beüzemelni. Ha leveszed az átlátszó búrát azzal jön a fénypor is, legfeljebb némi átlátszó szilikon marad vissza a led kristályon.

Akkor próbaképpen tûvel rá lehet lépni a kristány bekötõ pontjaira.
Vigyázz nagyon erõs fénye lesz... ha nem sérült a félvezetõ. Szerintem mûködni fog de kéken. Nagyítóval ne nézz bele mert veszélyes.

Van olyan powerled is ahol nem aranyhuzallal kötik be tokon belül, hanem más technológiával de akkor sérült volna (megégett volna) a kristály a hatalmas áramtól.

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás
Épp ez az. A tegnap elhalálozott luxeonon nem láttam sérülés nyomát, valószinûleg azért, mert nincs eszközöm, amivel az elolvadt aranyderótot kiszúrhattam volna... Mindenesetre semmi effektet nem csinált, csak egyszerûen elment a fénye.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
...kössz Endroo..

Pl.: 12V tápfesz esetén ha valami rövidzár keletkezik az áramkorlátozásnál akkor jókora áram át tud szaladni a 3Wattos powerleden. Viszont ha bele gondolunk, hogy impulzusban mekkora áramokat elvisel egy ilyen félvezetõ akkor mondhatom, hogy van esélyed, hogy a biztosíték megy ki elõbb.

Talán annak nagyobb a rizikója, hogy a ledet bekötõ vékony arany huzal olvad el hamarabb, mint a led kristálya sérüljön. Habár mivel az aranyhuzal ellenállása kisebb ezért nem keletkezik akkora feszültségesés rejta ami nagyon felhevítené. Tehát a bizti szerintem megvédi ilyen esetben a ledet.

Egyébként is nagyobb teljesítményü bringavilágításhoz szükséges komolyabb akku esetén én mindíg javasolom a biztosíték beépítését. Az roppant kellemetlen lenne ha egy véletlen rövidzár miatt elkezd füstölni alattunk a "zamár..".

Az akku fel is robbanhat egy komolyabb zárlat esetén, ha a menetszéltõl elködösült szemmel nem vesszük észre idõben a hibát és bizti sincs a körben.

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás

akkor vegyétek úgy, hogy szóltam. maradjon továbbra is tecnoblabla a topik ;). köszi

Szõr, jessz, szõr!

Egyébként mi füstöl el gyorsabban? Az 1A-es (esetleg 1,25-ös) biztosíték, vagy az 1,5A-t bíró led (ez majd a Luxeon K2 lesz, ha végre kapható lesz itthon) egy véletlen rövidzár esetén pl?

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7.030 hozzászólás
akkor vegyétek úgy, hogy szóltam. maradjon továbbra is tecnoblabla a topik ;). köszi

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
majd arra figyeljetek a nagy meloban, hogy foloslegesen ne irjatok postokat.
tehat ha meg vmit lehet modositani akkor modositsatok. (erre 15 perc ido van)

kulonben ha beszabadul egy moderator kipucolhatna a fel oldalt.

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

szééédülök... :-)

megy itt a meló, nemigaz? :paker:

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6.707 hozzászólás
szééédülök... :-)

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás

Tudom, nekem is van olyan maroknyi rugós teflon végü.
Azzal olyan gond van, hogy mire megtalálom az illeszkedést a forrasztásnál a pákacsúcs és a kivezetés fölött, addigra átszalad a vákum anélkül, hogy bármit magával sodort volna.

Sokkal szívesebben használom a pedálos változatot ami hasonló mint egy nyári gumimatrac pumpa, csak fémbõl és nem fúj hanem szív legalább fél liter levegõt egy felengedésre.

Azzal már könyen ki lehetne forrasztani a ledeket,
azt viszont nem merem ajánlani mert nem minden vegyes boltban áruják.:icon_smil

Én úgy szoktam, hogy odaillesztem a szívó végét a kivánt részhez úgy, hogy még a páka éppen odaférjen. Aztán olvasztás, szippantás, majd az elugrott áramkör elkapása :D

-=RelakS=-

-=RelakS=-

vendég

• fórumtag
  • 52 hozzászólás

Valaki a napokban keresett félholt luxeonIII-at boncolgatásra. Nem te voltál?

Én voltam, de nekem FÉLholt kellett, nem egy totál hulla... :icon_evil

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Egyébként meg szarul végzõdött a nap... Egy darab luxeonIII elhalálozott :S

Valaki a napokban keresett félholt luxeonIII-at boncolgatásra. Nem te voltál?