Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Fénykép van róla? Érdekel :D

Itt a fórumon korábban tettem fel képeket még az elõzõ verziókról.
Még meg is jegyezte korábban valaki, hogy már milliószor feltettem már, ezért
inkább a korábbi lap címét írom ide, ahonnan eltalálsz a meglévõ leírásokhoz:
http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=13&page=21
A fenti lapon lefelé sok mindent találsz,
a megjelenõ lap aljától felfelé célszerü haladni ha a legutolsó h.sz. van nálad is felül.

Ott még jóval gyengébb ledekkel tudtam tervezni ezért sok minden már változott ahhoz képest.
Pl a led-halogén összehasonlítás eredménye is megváltozott a korszerü,
korábbiakhoz képest ~háromszoros hatásfoku ledek miatt.

A mostani legújabb ledsorból kettõ 63 db ledes tesztfotóját megtalálod
http://forum.bikemag.hu/showthread.php?t=13&page=2 ezen az oldalon, a lap középsõ részén több ezzel kapcsolatos fotót is találsz.
Pl össze hasonlítom a 13 Wattos dupla ledsort egy minitükrös 20 Wattos halogén fényével.
A kamera nem tudta azonos expozíciós idõvel lefényképezni mert a 20Wattos halogén fénye nagyon gyenge volt a 13 W-os ledfény mellett.
Ezért a halogén fotójánál dupla expozíciós idõt használt. Ezért látszik a képen közel egyformának a két fény.

Közben egyéb okok miatt a három soros lámpát még nem tudtam teljesen befejezni.
Munkahelyi gondok adódtak, átszervezés és hasonlók, de már kialakult minden, most a régi helyen többet dolgozom és helyettesítek szabadságolás miatt, így semmire nem jut igazán idõm.

A lámpával még mechanikai felszerelési dolgok vannak és még ki kell építeni az új teherbíró több áramkörös hálózatot mert ledenként max. ~32mA esetén össz. 6A áramfelvétellel lehet számolni a 3,6V névleges feszültségü Li-ion akku mellett. Az háromszor 2A-es körre lesz bontva és mindegyik külön biztosítva zárlat ellen.

persze úgy is tud maj mûködni, hogy az egész csak 1-2Ampert fogyaszt,
viszont a fényereje nem csökken annyival mint a fogyasztása,
mert a led hatásfoka kisebb áramok felé növekszik.

Szóval világítani tud 20W mellett annyit mint egy 60W-os halogén izzó, talán kicsivel jobban és ahhoz képest csak 1/3 körüli a fogyasztása, ha 32mA körül hajtom ledenként.

Egyébként itt egy kép a jelenlegi állapotáról:
/itt ez a fura alaku nap az égen/
Feltöltött kép

Eddig még csak a kisérletek idejére volt bekötve, illetve (amikor még volt több idõm) a régi felerõsítéssel még két soros leddel rövid ideig ment már.

Itt további képek is vannak, mint pl a súly mérlegelése, stb.
http://kep.tar.hu/balu-1/50280850#2

A felerõsítést eddig is billenthetõen használtam de a billenési pont alulra került ezért idõnként beremegett a lámpa. Most viszont a súlypont környékére, talán kicsivel fölé tervezem de a kivitelhez még idõ kell.

Így képzelem el egyelõre a billentéshez szükséges felrögzítést:
Feltöltött kép
A kékes színü rész a tervezett felerõsítõ alumínium tartó konzol,
még azt is el kell készíteni.
A bejelölt kör a súlypont körüli részt jelöli, ahol
csavar lesz a forgástengelye, amin majd billen.
kb. ott van egyensúlyban.

Most ennyit tudtam errõl írni.

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás
Balu1:

1 - Van lámpám, a rögzítését meg majd megoldom hasonló gumis módszerekkel.
2 - "..szerintem ez a "felesleges és drága" 'szinte minek is..' kifejezésmód volt fura." Igeeen, persze, de ez nem az én nézõpontom tükrözte, pont azokét, akiknek szántam a mondandóm! Nem mindegy.. bár igazad van, legközelebb kicsit jobban konretizálom a dolgokat. Számomra a drága az lenne, ha a felfogás miatt újravenném a lámpát, feleslegesnek nem felesleges, de kevésbé fontos városban (már ha jobb oldal közlekedsz), mint a hátsó. Ennyi csak.
3 - Félreértettéled a pofábavilágítást! Én olyan lámpára gondoltam, ami saját magad vakítja el, hiába elõre néz. Én már találkoztam ilyennel, nagyon rossz. Az oldalán van átlátszó rész, hogy a fény így a bicaj oldalnézetébõl is látszódjon. Ezeknek legnagyobb hibája, hogy felül sincs leárnyékolva a fény, ezért a saját lámpád vakít el. Vili? :] A mások szembevakítása nem kérdéses szerintem bicólámpáknál, ezért több csepp izzadságot nem is szánnék a billentyûzetemre ezzel kapcsolatban. :]

Raycoon: Igen, igazad van. De inkább magam üttetném el, mint a bizonyos babakocsist a bicajúton. Ezért nem szeretem õket túlzottan, persze attól függ melyik utakra gondolunk. Az elõzõ hozzászólásaimban fõképp a belváros volt a célpontomban.

Feltöltött kép

Részemrõl térjünk át a technikai jellegû kérdésekre. A konkrétan fél perc alatt önmagát kaatapultálni képes hátsó villogóm a CatEye TL-LD170-R 1500 piz volt. Ezzel mindent elmondtam róla. A félezres Hauser, vagy annak koppintásai 2 jó AAA elemmel ugyanazt a teljesítményt hozzák, a jó kis gumis rögzítésre meg mindkettõnél hasznos. Legközelebb valami zordabbat veszek, bár a nagyméretû lámpákat továbbra sem szeretem. Annak idején, mikor komolyabban érdeklõdtem a témában, a Light & Motion fémjelzésû cuccoknál ragadtam meg, mint az egyik bestof kategóriánál. Ha jól emlékszem, egy kicsi magyar cég forgalmazza is õket, gondolom horror áron. Komoly lenne egy ilyen dobtáras Pursuit-al utat törni bármely emberrengetegbe. :]]

Feltöltött kép

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás

A fényemnek 1/3 része használható városi világításként biztonságosan, az 63db led.

Fénykép van róla? Érdekel :D
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...igen, igazad van.. majdnem, de ezek szerint nem találkoztál azzal a bizonyos említett példánnyal, vagyis példányokkal, amirõl beszéltem. Ezzel csak óva intem a kedves hallgatókat attól, hogy ilyen mindenfele fényszórós baromságot vegyen.. ami nem lenne az, ha a képünkbe nem sütne a fény.

Abban igazad van, hogy vannak olyan erõs fényü akár gyári refik amit 'kell tudni' megfeleõen használni.
Megveszik a gyereknek és õ meg.. "majd jól szembevilágítom mint a zseblámpával.. !!".
Ez a "játék", de akár az erõsebb fény figyelmetlen beállítása itt már nagyon veszélyes lehet.

Nem tudok más pédát felhozni mint a minden háztartásban meglévõ éles hegyes kenyérvágó kést.
Milyen érdekes, hogy addig nem engedik hozzányúlni a gyereket amíg nem tud vigyázni vele.
A reflektor legalább ennyire veszélyes lehet ha valakit elvakít.

Szerintem mindent lehet használni ha betartjuk a mûködtetésével kapcsolatosan adódó óvintézkedéseket.

A kerékpár kivilágításának is kell, hogy kialakuljon egy kultúrája,
olyan amit a gépjármûvek esetén kötelezõ szabályként oktatnak is.

Az viszont nálam is gyakran elõfordul, hogy pl kivilágítatlan területen (hegyi úton) megyek és
valami mozgást látok a sötét úton, akkor megemelem a fényt egy pillanatra
és megnézem milyen állat az, esetleg ember..

Az ugye alapban elvárható, hogy az ember (fõleg jármûvön) valamilyen fényt használ.
Ezzel együtt kutyák de kivilágítatlan bringások is szoktak néha sötétben menni.
Ilyenkor nem csoda ha hosszabban elõre nézek mi mozog sötéten az úton.
Utána meg morognak, hogy a miért világítottam a szemébe...

Azt nem akarja megérteni, ha õ nem tette magát láthatóvá
akkor nekem kell, hogy megnézhessem mi az.
Ha feltenne egy villogót (de legalább egy fényvisszaverõt) akkor biztosan nem világítanék
senki szemébe, mert akkor tuti csak ember lehet.
Persze ha látom mi az, utána már magam elé billentem
vagy lekapcsolom a távoli fényt és nem vakítom tovább.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Jaj srácok, lássátok már, hogy az egészet olyan oldalról közelítettem meg, hogy aki abszolute nem használ lámpát (egy-két ilyen.. köhh.. egyént láttam is a téma nyitása környékén kommentelni), az is belássa, hogy fontos! A hátsó nagyon, elõre meg minimum a szalag, hamár nem telik lámpára..

"az ideális valóban a fény + reflektáló felületek használata", ezt megerõsítem.

Viszont:

Nem használok elsõ lámpát, így könnyen el tudom képzelni, hogy mások is drága, kényelmetlen megoldásnak tartják. Ráadásul azok a szerkentyûk, amik oldalirányba (és fölfele) is világítanak, zavaróak. Helyette a minimum egy fényvisszaverõ szalag
...
Lámpa meg kell, igen, pusztán pár jótanáccsal próbáltam ellátni a népest. :]

..szerintem ez a "felesleges és drága" 'szinte minek is..' kifejezésmód volt fura.

Amit Pinyo-nak írtál kétesélyesen az is érdekes.
Na valyon ki volt a hibás ha az egyikük nincs kivilágítva?

Ezek szerint neked volt lámpád, mégis majdnem nekedment.. akkor eleve béndzsa volt valamelyikõtök. :] Csak tippeltem..

Nem volt jó tipp! :air:

Na errõl egy vicc jutott eszembe ami nagyon ide vág.
Van egy házaspár, emennek nyaralni.
Megáll mellettük egy külföldi és kérdez angolul valamit,
-õk csak fejcsóválva értetlenül halgatják..
Aztán megkérdezi németül, majd olaszul, franciául és oroszul, aztán bevágódik a kocsijába és elviharzik.

Megszólal a férj: Látod anyukám azért nekünk is meg kéne tanulni legalább egy idegen nyelvet.
Mire az asszony: ..minek !?... Ez' is hányat tudott, aztán mégsem mentek vele semmire!

LonGleY: Azért neked is kéne venni valami lámpát elõre..
Igaz, Pinyónak is volt, aztán mégsem ment vele semmire... -így gondolod?-

Mégegy idevágó:
Betelefonálnak az autópályáról a rádió élõadásba: az M7-esen egy õrült száguld szembe a forgalommal.
Mire az megszólal... méghogy egy!?? ..az összes!!!
Ez egy kicsit OFF-nak tûnik de én inkább tanmesének szántam.

Tudod milyen az amikor feltûnik elõtted egy sötét bringa a semmibõl a villódzó városi fénykavalkádban?

Elõször csak a villódzó háttér fényeket látod,
aztán mint egy sötét denevérsziluett átsuhan (jobb esetben) melletted.
Éjszaka bringán nem jó Betment játszani.
Még biciklivel is nehezen lehet kikerülni az ilyent, hát még autóval.

Én inkább az utat választom, ahol nincsenek keresztbe szállingózó - bár agyonvilágított - ufóbicajosok, fõképp babakocsijukat tologató hidrogénpics@'k. ...
Hidd el, én nem ebbe az ufókategóriába sorollak, de tény, hogy létezik.

Az "ufó" bringás viszont én vagyok és igen nagy megelégedéssel használom azt a fényt, sõt van mégújabb ami 10-szer olyan erõs..

Természetesen arra nagy súlyt fektetek, hogy ne vakítson a lámpa.
A fényemnek 1/3 része használható városi világításként biztonságosan, az 63db led.
Azzal meg tudok világítani valakit nyakig (de akár egészen az orráig) sziporkázik a fénytõl, mint a filmgyárban, onnan felfele sötétben marad.
Amikor kérdezem vakítja-e arra "nem" a válasz.

A másik két sor az már vakítana, mint az autók országúti fényszórója,
azokat viszont külterületre a hegyek közé készítettem.

Közben látom, újabb h.sz. érkezett.

(Utólag is elnézést, hogy nem tudtam szó nélkül hagyni, de itt ezt nem lehetett.)

Szerintem nincs miért elnézést kérned mert valóban
életveszélyes dolog éjszaka kivilágítatlan bringával közlekedni.
Ez a topik viszont errõl szól, mit hogyan célszerü csinálni.

Nem lenne jó ha a tapasztalatlan most elsõ útjaikra induló bringások azt a nézetet tennék magukévá, hogy "minek".

Arra késõbb úgyis rájön mindenki, hogy valójában miért kell a fény,
de nem mindegy, hogy megtanulja, esetleg a saját kárán megtapasztalja.

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás

...az is belássa, hogy fontos...

Akkor én csipognék továb!

Ha már okításra adod a fejed, akkor ne elégedj meg valami olyan középszerû dologgal, ami megalkuvásra alapszik! Legyél szépen maximalista.
Nincs olyan, hogy hülyeségre hívom fel a másik figyelmét, miközben te magad is bevallod, hogy hülyeséget csinálsz. Ez nem jó példa, csak szájtépés, vagy postgyûjtés (nem a konkrét példára gondolok).

Lámpa nélkül éjszaka tekerni akárhol is életveszélyes lehet, szóval, ha meg is értem (nem elfogadom!), hogy miért innen közelíted meg a dolgot, akkor se tanácsold senkinek!

Az ilyen embert szokták itt egyesek donornak szólítani.

Jja, és csak az autó karosszériáján kívülre. Ha valaki egy ilyen miatt félrerántja a kormányt és emiatt elgázol valakit, azt hova sorolod? Vagy, ha mégse rántja el és halálra gázol, pedig nem volt hibás, szerinted hogyan éli a további életét?
Jó lenne, ha ez a gondolkodás mód nem terjedne legalább egy "lámpás" topikban!

És utolsó sorban szeretném jelezni, hogy ez egy tech topik..... (Utólag is elnézést, hogy nem tudtam szó nélkül hagyni, de itt ezt nem lehetett.)

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás

Ezen most felhúztam magam. Mi az, ahogy drága és kényelmetlen dolog az elsõ lámpa??!
Éppen tegnap este 11-kor a Szépvölgyi-Margithíd közötti csikicsukis kerékpárút részen ütköztem kis híján frontálisan egy hasonlóan gondolkozó egyeddel. Ha még csak magát veszélyeztetné, de semmi kedvem kórházba kerülni miatta!

Fentebb kifejtettem, hogy miért írtam ezt, annyit meg még hozzátennék, hogy azért összetévesztesz ezekkel a.. sügérekkel. Ezek szerint neked volt lámpád, mégis majdnem nekedment.. akkor eleve béndzsa volt valamelyikõtök. :] Csak tippeltem.. Én inkább az utat választom, ahol nincsenek keresztbe szállingózó - bár agyonvilágított - ufóbicajosok, fõképp babakocsijukat tologató hidrogénpics@'k. Ott egyértelmû, hogy kit kockáztatok az autók karosszériáján kívül.. Hidd el, én nem ebbe az ufókategóriába sorollak, de tény, hogy létezik. Lámpa meg kell, igen, pusztán pár jótanáccsal próbáltam ellátni a népest. :]

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás
- "Ráadásul azok a szerkentyûk, amik oldalirányba (és fölfele) is világítanak, zavaróak."

- "Valamennyit minden lámpa zavar (az autóké is). ennyit el kell vislnünk nekünk bingásoknak és az autósoknak is egymástól. Viszont világítás nélkül egy éjszaka alatt roncshalmaz lenne a város a félvakon csattanó járgányoktól."

- Blabla, igen, igazad van.. majdnem, de ezek szerint nem találkoztál azzal a bizonyos említett példánnyal, vagyis példányokkal, amirõl beszéltem. Ezzel csak óva intem a kedves hallgatókat attól, hogy ilyen mindenfele fényszórós baromságot vegyen.. ami nem lenne az, ha a képünkbe nem sütne a fény. Ez a legalapabb elsõ macskaszemnél is jellemzõ. A standard oldalra, legalábbis fölfele _nem_ világítós darabok egyáltalán nem zavaróak.

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás
Jaj srácok, lássátok már, hogy az egészet olyan oldalról közelítettem meg, hogy aki abszolute nem használ lámpát (egy-két ilyen.. köhh.. egyént láttam is a téma nyitása környékén kommentelni), az is belássa, hogy fontos! A hátsó nagyon, elõre meg minimum a szalag, hamár nem telik lámpára.. ilyen is van, néha meg csak ideiglenes megoldás jöhet szóba, az ideális valóban a fény + rexlektáló felületek használata.

Nekem minden említett cuccból van (kivéve sityak, de ez már tészta)! A kényelmetlenség meg onnantól fogva igaz, miután a szuper 6ezer forintos ledes Barbieri elsõ pislákolóm tartója szanaszét törött, így vagy a pofámban tartom a világító testet, vagy pedig nem veszek újat. Ez a két lehetõség maradt. Másfelõl nem volt kellemes mindig mindent félóránként lekapni a géprõl, miközben címekre mentem ki. Az említett autó-bicó talákák meg szinte mindennaposak a futárok körében.. Tudom mirõl beszélek. Terepre meg nyilván nem elég a kis ledes szutyok.. Szóval elõbb értsétek meg , hogy miért így közelítettem meg, aztán lehet csipogni! :]

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Tényleg 'jut eszembe.. volt amikor a Szentendrei út járdáján mentem (a szembe közlekedõ oldalin).
Akkor vettem észre az elöl kivilágítatlan bringást magammal szemben amikor majdnem összecsatantunk.
Még az utolsó pillanatban félre kaptam a kormányt és sikerült elkerülni az ütközést.
Egészen addig csak a mellettem szembe száguldó erõs fényeket láttam, aztán
hirtelen egy gyorsan közeledõ árny rajzolódott ki közvetlen elõttem.

Nem szoktam gyakran káromkodni de akkor felsoroltam a családfáját (amibõl szerintem már semmit nem hallott).
Ha akkor nem sietek akkor legszivesebben utána mentem volna elmagyarázni,
ekkora ökör nemigaz, hogy nincs annyi pénze, hogy legalább valami gagyi villogót tegyen fel elõre és hátra (is).
...de éppen akkor vártak a Batyin asszem Pinyóék,Wolfheart, KAMA3 .. egy lámpás tekergésre és (ettõl függetlenül) majdnem egy órát késtem.

Amikor valaki ennyire felelõtlen az engem is nagyon felbõszít.
.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
.
.
.
.
.
.
Pinyo, teljesen igazad van! Na meg raycoon, neked is!
... Úgy életveszélyes közlekedni.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A keresztezõdésekben (fõleg pirosnál :]) okos elhúzódzkodásokkal és a folyamatos körbenézegetéssel (hátra is!) sokminden kivédhetõ...

...legalábbis részedrõl úgy tûnik mert eddig szerencséd volt.
Lehet, hogy olyan szinten nem lát meg az autós, hogy egyszerüen rád húzza a kormányt és azért áll meg mert valami csörömpölt oldalt. Kivilágítatlan bringás olyan az éjszakában mint egy szellem. Idõnként feltûnik egy-egy pillanatra a villódzó fények között mint egy árny, hogy aztán ismét egybe olvadjon a környezettel.

Nem használok elsõ lámpát, így könnyen el tudom képzelni, hogy mások is drága, kényelmetlen megoldásnak tartják.

Kényelmetlennek nem mondanám de nem is mindegyik olcsó, viszont lehet kapni már néhányszáz forintért is és a kormányon, nyeregcsövön elfér.

Egy biztonsági berendezés ára mindíg attól függ, az ember saját élete önmagának mennyit ér.

Ráadásul azok a szerkentyûk, amik oldalirányba (és fölfele) is világítanak, zavaróak.

Valamennyit minden lámpa zavar (az autóké is). ennyit el kell vislnünk nekünk bingásoknak és az autósoknak is egymástól. Viszont világítás nélkül egy éjszaka alatt roncshalmaz lenne a város a félvakon csattanó járgányoktól.

..helyette a minimum egy fényvisszaverõ szalag használata, ami a váz elejét átkulcsolva elég nagy szögben biztosíthat egy kis reflexfényt.

..helyette? ..mellette!

Az alapos körültekintést úgyis csak egy kiadós autó-bicaj taláka nyomán sajátítod el kényszerûen..

ha az említett kényszer találka létre jött kivilágítatlanul azt csak abból veszi észre az autós, hogy csattant vagy épp átment valamin. Azután már belátod, hogy kellett volna lámpa mindkét helyre de lehet, hogy akkor már késõ lenne.

Pinyo

Pinyo

törzsvendég

• fórumtag
  • 585 hozzászólás
Ezen most felhúztam magam. Mi az, ahogy drága és kényelmetlen dolog az elsõ lámpa??!
Éppen tegnap este 11-kor a Szépvölgyi-Margithíd közötti csikicsukis kerékpárút részen ütköztem kis híján frontálisan egy hasonlóan gondolkozó egyeddel. Ha még csak magát veszélyeztetné, de semmi kedvem kórházba kerülni miatta!

raycoon

raycoon

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.206 hozzászólás
Ha már leírtad, muszáj reagálni! Elsõ lámpa legalább annyira fontos, mint a hátsó!!! A levezetésedbõl következik, hogy hátsó lámpa sem kell, hiszen elég valami fényvisszaverõ, azt is látni, nem?! (Nem.)
A másik, hogy itt nem csak az autósokról van szó. Egy picit is kanyargó, esetleg a kanyarban fával "takart" bicikliúton sötétben szembe mész valakivel, akinek akár lehet is lámpája, semmit nem fog belõled látni, akármennyi fényvisszaverõ szar van a váz elején.

"drága, zavaró"

Hmm, mennyibe került a bringád? Mennyi egy lámpa? Mennyit ér az életed? Bár ez itt off topic, de a bukóra is pont ugyanezeket szokták mondani..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A szétesõ hátsó lámpákat ismerem, volt benne részem.
Ha nincs lámpa akkor a fényvisszaverõ szalag a minimum.
Egyébként egyre kevesebb bringás jár kivilágítatlanul, pontosabban erõsen fogyatkozik a lámpa nélküli biciklisek száma.
Az ilyen irányban történõ változásról az autósok is gondoskodnak mert könnyebben ritkítják a lámpa nélkülieket.
Na de hát ilyen az evolúicó. Az életképesebbnek vannak jobb túlélési esélyei.

Viszont ha nem forgalomban mész hanem egy sötét erdõben kicsit borús ég alatt...
Azért ki lehet tapogatni ott is az utat.

A végén egy kicsit poénosan fogalmaztam de szerintem komolyan, a hátsó lámpa nagyon fontos de valami jó elsõ lámpa is kell azért...

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás
A keresztezõdésekben (fõleg pirosnál :]) okos elhúzódzkodásokkal és a folyamatos körbenézegetéssel (hátra is!) sokminden kivédhetõ, de a másik sokmindent meg nem tudhatod elõre. Nem használok elsõ lámpát, így könnyen el tudom képzelni, hogy mások is drága, kényelmetlen megoldásnak tartják. Ráadásul azok a szerkentyûk, amik oldalirányba (és fölfele) is világítanak, zavaróak. Helyette a minimum egy fényvisszaverõ szalag (egyessze forint) használata, ami a váz elejét átkulcsolva elég nagy szögben biztosíthat egy kis reflexfényt. Az alapos körültekintést úgyis csak egy kiadós autó-bicaj taláka nyomán sajátítod el kényszerûen.. Addig legalább ezeket a fényeket érdemes táplálni az éj és a szmog leple alatt!

LonGleY

LonGleY

vendég

• felfüggesztett
  • 92 hozzászólás
A sokadik kölcsönkapott, ideiglenes hátsórinyáló után úgy döntöttem, hogy veszek sajátot, így esett választásom a legkisebb macskaszemre. A közel 1500-at kóstáló pilács tartója egészen az elsõ földes kisutca elsõ bukkanójáig bírta a seggem közelében tartani a fényforrást, melyet csak hazaúton leltem meg épen, a homokba hempergetve.. sok bosszankodást követõen.

Ezek után állítom, a legjobb és a legegyszerûbb a már bevetett megoldás: noname hátsó villogó nyeregcsõre pillanatragasztott gumibelsõszeletbe feszítve. Olcsó, nem kell félteni, valóban nem hagyod el a fénygépet, illetve menet közben is bármikor letépheted a villogót, mondjuk leszállás elõtt nem sokkal. A 'tartószerkezet' strapabíró marad, a dõlésszögön pedig lehet variálni különbözõ alátétekkel (fikászsepitõl kezdve a további odaragasztott gumirétegekig). Esti körülmények közt mégiscsak jobb érzés úgy a kocsik közt zúzni, hogy nem érzed a hátadba fúródó terepjáró-lökhárítót egy-egy közvilágítást nélkülözõ szakaszon..

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
.
.
.

A (több mint) háromszoros fogyasztás meglátszik, itt a halogén fogyasztására gondoltam.

..mintha a fényerõ is több lenne.. a ledeknél (a jóval kisebb fogyasztás ellenére).

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Még további infóval tudok szolgálni halogén kontra led viszonylatban.
Igaz, itt nem a korábban említett tipusról van szó de mivel halogén
és 2,4 Wattos ezért nagy különbség nem lehet, legfeljebb a tükör más.
Viszont mondják, szoarra kehetünk pomádét, attól még az marad.

Az itt átalakított halogén lámpa is 2,4Wattos és ilyen a fénye:

Feltöltött kép

Átalakítás után viszont csak 0,7Watt a fogyasztása és így világít:

Feltöltött kép

A (több mint) háromszoros fogyasztás meglátszik, de mintha a fényerõ is több lenne..
Nem is elgondolkodtató hanem egyértelmü..

Az általad említett lámpáról is találtam adatot a lenti címen:
http://www.bicycle.h...ent/view/15/32/

Egy másik lapon azt írják róla, hogy 3 óra az üzemidõ, szóval rettentõ kevés.
A semminél persze bármi jobb.. akár egy bányászlámpa is.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Egy halogén izzóval mûködõ lámpáról van szó, ha jól látom.
Ez már önmagában véleményezi. A halogén hatásfoka csak 10-12%. Ez azt jelenti, hogy sokat fogyaszt.
A led amibõl mi építkezünk 30% fölött hasznosítja az energiát fény formájában.
A halogénnal azonos fogyasztás mellett a korszerü, itthon már beszerezhetõ 'egyes fajta' ledek kb. háromszor olyan erõsen világítanak. Illetve ha azonos fénnyel világít akkor 1/3 energiát fogyaszt.

Gyáriban nem tudom lehet-e már kapni igazán jó hatásfoku leddel szerelt lámpát (az sem mindegy milyen), viszont mi már ilyenekkel építkezünk saját részünkre. Ha van kedved barkácsolni akkor megadom egy társ fórum topic címét ahol éppen "valaki" leírta miképp alakított át egy halogén bringalámpát ledesre, sokkal jobb paraméterekkel .
Onnan is járnak át ide emberek fórumozni.

... Balu: igazad van, elvben többszörös javulás várható.
Csináltam egy gyári Cateye modolást én is egyébként. A Micro Halogen-es tipusban (EL-500 azt hiszem) cseréltem ki az izzót 10 db Jeled-re. Egész jó fénye van, és nem vesz fel akkora áramot mint a 2,4 W-os halogén.

A ledes megoldás egyenletesebb fényt ad, a halogénnél még mindig megvan az az elöny, hogy a megvilágitott területen élesen látszódnak a tárgyak. Sajnos a helyszükösség miatt nem tudtam beletenni 10 lednél többet, de szerintem igy is jól világit. Ja, és persze a ledes világítás után a halogén elég sárgás fényünek tünik. :)

Több infót itt tudsz errõl kérdezni:
http://forum.terminal.hu/viewtopic.php?p=689175#689175
.