77 db ledet (24 színkompenzáló, 53 jeled) akarok felhasználni egy 7*11 es ledmátrixhoz.
Ha 30 mA-en hajtom õket (most az összeset jelednek tekintem) akkor 3,5 volt esik rajtuk, vagyis 105mW teljesítményt vesznek fel dtarabonként.Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék ezért vehetem úgy hogy minden led 105mW disszipációs hõt termel.Nem tudom a ledek pontos átmérõlyét de ha 5mm-ernek veszem a legszélesebb részét is akkor egy 3,5*5,5centiméteres nyákon elférnek.A úgy tervezem hogy a ledek kristályt hordó lábai egy 2-3mm vastag 3,5*5,5-ös rézlemezre lesznek közösítve és forrasztva a lámpa hátlapjánál.
Minden ledre így jut egy 0,5*0,5cm-es réz hûtõfelület.Ha nem számolok a kristály és a lábak közötti hõellenállással akkor 0.105mW-nyi hõt kell leadnia ennek a felületnek.
Talátam a neten egy oldalt ahol kilehet számítani egy hûtõborda közelítõleges K értékét: http://web.telia.com...egin/heat-0.htm
Az itt megadott képletbõl következik hogy az 0.25cm2-es ledenkénti hûtõfelület K értéke 50/(gyök0,25)=100kelvin/watt
Ebbõl az jön ki hogy ledenkénti melegedés 100kelvin/watt*0.1watt=+10kelvin 30mA-en. Vagyis ezek szerint nem szükséges külön hûtõbordát szerelnem a 77db-os ledpanel mögé hanem elég csak a hátsõ rézlemez a hûtéshez amely eggyúttal a föld is, ehhez lesz forrasztva a ledek egyik lába.
Remélem jól számoltam ki az adatokat mert így nem kéne foglalkoznom hûtõbordával, aminek a beszerzése itt Debrecenben nem egy leányálom.
A másik hogy találtam neten 3,6V, 7,6Ah francia gyártmányú lion akksit 5 538 ft-ért.Szerintem jó árban van, de nem tudom hogy alkalmas lenne e arra hogy 3,5volton hajtsak meg vele ledeket.Ha már 0.3Volt esik valamilyen kapcsolón,vezetéken vagy csak az akksi merül picit akkor már rögtön harmad akkora fényerõvel világítannak a ledek.Mellesleg töltése sem gyerekjárték ha olcsón akarom megúszni.
Egy másik lehetõség hogy lehet kapni ugyancsak neten, 1,2V-os 8Ah Ni-Mh akksikat darabonként 1632ft-ért, csomagonként 2 db-ot.Ha ezekbõl vennék 4 db-ot akkor már 4,8V-nál járnék, amibõl esne le valamennyi a megnégyszerezõdött belsõ ellenállás miatt de még így is maradna elég hogy tudjam szabályozni esetleg áramstabilizálni a ledeket.Az sem zavarna hogy súlyra másfélszeres a lion akksinak, még így is törtrésze lenne egy hasonló teljesítményû ólomakksinak.Mellesleg ezek töltése már nem nagy ördöngõség + töltõnk is van hozzá.Már csak az a kérdés hogy lehet e õket biztonsággal sorbakötni?
Építõ jellegû válaszokkal, helyesbítésekkel és kiigazításokkal ne kíméljetek!
Szabi voltam a nem villamosmérnök.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére