Szóval a kilós kenyérnél számoljunk csak 80 dekával, vagy 60-al?... mert a többit megette az egér."Jeled 50cd"-nek nevezett lednél számoljunk csak a valós 41 cd fényességértékével, ne 50-nel (azért ez 20% torzítás)
Mivel 20 ill. 24 fokos ledet nézünk ezért a hátra és oldalra szóródó "veszteség"..hiába ilyen hatékony a huzallábas led, ha az 5,59 lumenbõl csak 3,57 lumen jut a középsõ 100 fokos (+/-50 fokos) kúpba, a többi elszóródik a maradék irányokba (pl. hátra is, ami számunkra tök felesleges).
a 20 fokra esõ fényerõ mérésénél nem került az érzékelõre a térszög megadással
meghatározott területen kívüli fényhez társul az adat, ezért nem is számszerüsíthetjük,
vagyis a 20 fokba jutó fényt határozzák meg mivel oldalt és hátul nem mérnek.
Abból számítottam ki a neten található egyenlettel a lumen értéket,
ami
szorosan szög és candela függõ adatból származik.
Amirõl te beszélsz az akkor lenne igaz, ha a kristály össz lumenjébõl indulnánk ki.
Az még veszteséget szenved a fénytörõ anyagon és valóban az egyéb irányokban kilépõ szóródásokon.
Azután mérik a ledet adott szögtartományon belül.
Itt a tényleges meglévõ adott térszögre esõ fénybõl számoltam vissza a fényteljesítményt, ami valós mért adat.
Na de gondolj bele, ha ez így is lenne, mint írod akkor
a powerledeknél mekkora veszteségeket kellene leszámolni?
Pontosabban ott kell is mint optika vesztesége
(mert azt optika nélkül mérik, mivel nincs ráöntve)
az optikából a fekete keret felé jutó fények stb. Az már veszteség.
Ha lehet csak gyakorlatiasan próbálj gondolkodni.
Csak az elméleti boncolgatás nagyon meg tud vezetni, fõleg ha nem hiteles alapokon nyugszik.
Vedd figyelembe az összes benne rejlõ részletet és akkor megint ott vagyunk ahol kezdtük,
sõt talán még inkább igaz amit írtam. netán keveset is számoltam mert nem vettem figyelembe a luxeon optika veszteségét.
Ezen kívül...
Ha tovább nézzük a táblázatot akkor van ott olyan led is amire azt írják, hogy
"MP JA 15.000 mcd 10mm" és "61.700 mcd"-vel világít a táblázat szerint.
15cd-s és utána a veszteségektõl felment 61.700-ra?
Ott valami nagyon nem korrekt.
Szóval ne tessék megint ködösíteni félinfók alapján, ha lehet.
Pinyo: Azt már tapasztaltam, hogy te nagyon sok mindent nagyon szépen és precízen megcsinálsz
de az elméletbe gyakran bele keveredsz, illetve idõnként féloldalasan nézed a dolgokat.
Sajnálom, hogy ezt le kell irnom de így teljes a kép.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére