Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Hali mindenkinek! A 24 órás versenyre szeretném ha ajánlana valaki nekem egy lámpát. Villogóm meg elsõ lámpám már van(egy LED-es cateye) viszont kellene még valami jó fejlámpa hogy kicsit kompenzálja a cateye elég gyenge fényerejét.

Szerintem a Cateye lmpában cserélj ledeket.
Akár a foncsort kiveheted vagy megfúrhatod és a gyári ellenállásra betehetsz kétszer annyit.
Mindegyik mellé egyet-egyet be tehetsz a fentebb említett 50 candeásból.
Persze a benne lévõket ki kell venni. A (+ -) ra vigyázni kell.
Akkor legalább nem lesz túlhajtva mint gyárilag és a fénye is legalább 5-8 -szor akkora lesz.
10x-est nem mondok mert nem hajtjuk túl mivel az a gyors halált jelenti a lednek.

Valahol néhány lappal hátrébb megtalálod annak a magán forgalmazónak a linkjét ahol ezeket be lehet szerezni. Valami olyant kell keresned, hogy "->ITT<-".. arra kell kattintani és megnyílik a lap ahol a tel. és cím van.

Közben megkerestem és a címre kattintva bejön az "ITT":
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=415913&postcount=1716

A led amit kérni kell, az az elõzõ hsz.-ban szerepelt vastagon szedett szöveg.
Ha az nincs az, akkor 5mm 20fok 50candela is megteszi, az is nagyon erõs, a cateye lámpa eredetijéhez képest 5-szörös fényü, de kicsit szûkebb mint a másik.
Na meg a szine, amit írtam róla.

Apropó, fejlámpa...
A Verseny utcai piacon a szélesebb vége (Keleti pu. felé 3/4 részen, ahol beszûkül)a belsõ szélén egy helyen láttam 19 ledes fejlámpát (gumipántos), ha jól emlékszem 1200,-Ftért. Persze biztosan arra is ráférne egy ledfrissítés mert a gyári lámpák mindíg le vannak maradva ebbõl a szempontból.

Ja és ledcserénél ledek számával megszorzandó a 20-25mA, annyi folyhat át rajtuk,
több nem tesz jót, habár rövid ideig nagyobb fényt adna, aztán lassan tönkre tenné a ledeket.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu: Megtudnád adni hogy milyen fajta (és honnan beszerezhetõ) színkompenzáló ledeket használsz a 'távolsági' fényszóródhoz?

Ahhoz vettem 12 fokos 125cd-s ledbõl sokat és Péter mondta, hogy majd jön a 40-60cd-s hasonló széttartásu vörös és zöld.
Végül ebbõl nem lett semmi. Az úgy tûnik marad lilásnak.

A 24 fokos elsõ lámpába tudtam beépíteni a szineket, 5 fehér 50cd-s mellé egy 17cd-s zöld(ek Pétertõl) és egy 10 cd-s vörös(ek Lomexbõl már nem tudom 20 v. 30 fokos /az inkább 20fok/). Valamennyit kompenzál, viszont gyengébb mint a fehér ezért csökkenti az összfényt egy kicsit. Ha sok ledet használsz akkor nem gond mert van elég fénye, viszont élnek mellette a szinek. A másik, a fehérekkel ne menj 20 fok 50cd alá, (vagy 12 fok 125cd alá szúrófénynek) ha netán olyant ajánlana mert azzal ott tartasz mintha powerledet használnál.
persze még jobb lenne ha tudnál hozatni 5mm-es 24 fokos "jeled" gyártményu 50cd-s fehér ledet. Az a király!
Igaz, nem szúrófény de sokat tud. Annak van igazán fénye kis fogyasztás mellett!

Múltkor volt neki, de elfogyott ha jól tudom. Most 20 fokosban van ha minden igaz.
Jó az is ha nincs más, de az a 4 fok azért meglátszik, na meg a 20fokosnak nem olyan egyenletes a fénye mint a jeled 24 fokosnak. A közepe kicsit kék és a széle sárga.

Mindenképp beszéld v. levelezd le vele elõtte, hogy legyen ami kell és akkor tetesd félre!

Fejlámpát fogok készíteni, fizikailag hasonlót a Lor féle 20W halogénhez csak az izzót kiváltva ledekkel( + egyéb elektronika stb.).

Csak a "jeled" 24-es világít háromszor annyit (illetve annál kicsit többet) mint a halogén azonos fogyasztás mellett. Legalábbis amit próbáltam, amit ismerek. A 125cd-s már gyengébb (lumenben, vagyis elõl kilépõ összfény teljesítményben). Pedig vettem belõle de utána jöttem rá.
Ahhoz legalább 200cd-vel kellene világítani 12 fok mellett, hogy az teljesítse a háromszoros halogén egyenértéket. Így talán csak másfél-kétszeres környékén van.

Azt viszont számításba kell venni, ha 5mmes huzallábast használsz /fent vastagon kiemelt tipust/, nem szûk széttartásut, abból legalább 6-7W össz. fogyasztásu led kell a 20Wattos halogén össsz lumen értékének eléréséhez.

Bocs, de ma reggel jöttem haza melóból és egy kicsit álmos vagyok, igyekeztem pontosan fogalmazni de ha valamit elírtam akkor helyesbítem /új lapon/ mert ez akkor már nem lesz szerkeszthetõ (sajnos).

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 hozzászólás
Balu: Megtudnád adni hogy milyen fajta (és honnan beszerezhetõ) színkompenzáló ledeket használsz a 'távolsági' fényszóródhoz?Szerenék rendelni majd Pétertõl ledeket, lehet hogy haverom is beszáll úgy már kb. 100 db kellene, ezekkel hoznám le a színeseket is, hogy ne kelljen 2X furikázni Pestre.
Tudom, nem egyszer írtad már le ezeket de inkább legyenek itt az asztalomon az aranyoskák és majd utánna kezdek bele a 100 oldalas terminál fórumos eszmefuttatásaitokba:).
Fejlámpát fogok készíteni, fizikailag hasonlót a Lor féle 20W halogénhez csak az izzót kiváltva ledekkel( + egyéb elektronika stb.).

Konásjózsi

Konásjózsi

vendég

• fórumtag
  • 56 hozzászólás
Hali mindenkinek! A 24 órás versenyre szeretném ha ajánlana valaki nekem egy lámpát. Villogóm meg elsõ lámpám már van(egy LED-es cateye) viszont kellene még valami jó fejlámpa hogy kicsit kompenzálja a cateye elég gyenge fényerejét.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Mos mar csak 3x ekkora fenyero kellene es jo lenne;)

Az epites most jott ujra kepbe, hogy felepultem a bordatoresbol, s kimentem tekerni. es sotet lett. es nem sokat lattam.

Most 3 wattos luxeonon gondolkozok. 1 kellene asszem mindenkeppen fejlampanak.

Wolfheart lampa kompozicioja is tetszik. a 2db 3 wattos luxeon a 20 db ledje folott.. szep fenyt ad a ketto egyszerre.

Azt tudod, hogy a luxeon 2/3 fényt ad azonos áramról a jó hatásfoku huzal lábas ledhez képest?
A 20mA 24fok 50cd-s ledek 80lm/W fényt adnak a 25 és 45 lm/W-os teljesítmény ledekkel szemben.

Ez alatt azt értem, hogy..

.. 1Wattal a huzallábas 80 lumen fényerõt (fényteljesítményt) állít elõ (kb 14db led).
Az átlagos powerledek 40-50 lument.
A meghajtott K2 teljesítmény led csak 25 lument, (1 Wattra átszámolva /az asztán zabál/).

Szóval a lámpa kisebb lesz de az akku másféltõl három-négyszer akkora.
..vagy az üzemidõ ennyivel rövidebb.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
ja vmi ilyesmi

egyszer leirtam ide a tenyallast
de most para megint kerdezoskodott.
azert gondoltam, hogy akinek nincs de akarna az jojjon es faragjunk vmit

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

_Alex_

_Alex_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.086 hozzászólás

kik azok akik akarnak lampat csinalni es szoltak nekem.
para
csubee?
alex?

irjatok mar le mit akartok kb.
mennyibol meg egyebek

Huha, már nem is nagyon emlékszem hogy miket mondtál. :)
Úgy rémlik arról volt szó hogy 5000-10000Ft-ból kihozható egy tuti lámpa, ami több óráig bírja és elég nagy fénye van. Jól emlékszem?

Balance a bike right, keep the pedals turning, forget about everything except right now...
Picasa _Alex_

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás

.
.
.
.
kacsa: Végül hány db. 50cd-s ledet építettél össze magadnak, 20 v. 40db ?
............. A 125-ös ledbõl is tettél valamennyit ha jól emlékszem, de abból talán 10-nél nem lehetett több.

Nos megakadt a projekt a Cateye lampa atepitesenel. Abba kerult bele 2db 125os led, meg egy 35os. [HL-EL200as lamparol van szo]. Sikerult az Opticube rendszert benne hagyni. Mar eppen a hataron van, hogy latni lehessen vele. Mos mar csak 3x ekkora fenyero kellene es jo lenne;)

Az epites most jott ujra kepbe, hogy felepultem a bordatoresbol, s kimentem tekerni. es sotet lett. es nem sokat lattam.

Most 3 wattos luxeonon gondolkozok. 1 kellene asszem mindenkeppen fejlampanak.

Wolfheart lampa kompozicioja is tetszik. a 2db 3 wattos luxeon a 20 db ledje folott.. szep fenyt ad a ketto egyszerre.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
kik azok akik akarnak lampat csinalni es szoltak nekem.
para
csubee?
alex?

irjatok mar le mit akartok kb.
mennyibol meg egyebek

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
.
.
.
.
kacsa: Végül hány db. 50cd-s ledet építettél össze magadnak, 20 v. 40db ?
............. A 125-ös ledbõl is tettél valamennyit ha jól emlékszem, de abból talán 10-nél nem lehetett több.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

akkor inkabb myo xp, mint tikka xp.

mikor fogjatok a buta kormany lampat elfelejteni?
vagy ideje lenne a biztonsagot nyujto betonutrol vegre leterni...

A fejlámpa naggyon jó dolog az kétségtelen, de az is csak nagyon jó ledekbõl, vagy a HID.
Ezek már igen közel járnak a HID fényéhez, (óvatosan teszem mellé) talán jobbak már nála..?
Egy többet futott HID-nél biztosan.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

egyik fejlampara 45 lument irtak... hmm ez mennyire elfogadhato ertek vajh?

Attól függ, hogy hány Wattos a 45 lm mellett.
Az az 50cd 24fokos led amibõl építkeztél az Wattonként 70-80 lument kell, hogy nyomjon.

A powerledek 45-50lm/W-al dolgoznak, hacsak nincsenek nagyon meghajtva.
A K2 pl arról híres, hogy sokkal jobban bírja a meghajtást mint a korábbi luxeonok.
Igaz, éppen a túlhajtás miatt az csak 25 lm/w-al üzemel ha max. meghajtást, másfél A-t kap.
Viszont 1A meghajtás mellett már 32 lm/W a hatásfoka... ..persze még mindíg a 80lm/W-os 50cd 24fok huzallábassal szemben.

(...sõt, jobban megnéztem: 83 lumen/W-os az építgetéshez használt huzallábas 20mA-en)
Itt (az akku fotó alatt) követhetõ hogyan változik meghajtás függvényében:
http://forum.bikemag.hu/showpost.php?p=440013&postcount=1751

Azért ha megveszed azt a fejlámpát arra kiváncsi lennék
mi lesz a véleményed amikor össze hasonlítod a saját gyártmányoddal.
Lehet, hogy az újat egybõl felteszed az apróba..? Feltöltött kép

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
akkor inkabb myo xp, mint tikka xp.

mikor fogjatok a buta kormany lampat elfelejteni?
vagy ideje lenne a biztonsagot nyujto betonutrol vegre leterni...

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
egyik fejlampara 45 lument irtak... hmm ez mennyire elfogadhato ertek vajh?

73Kacsa

73Kacsa

törzsvendég

• fórumtag
  • 639 hozzászólás
Sziasztok
ujra foglalkoztat a fejlampa kerdese. Felepultem a betegsegbol. Ma voltam Mountexbe [Becsi ut], s lattam 2 fejlampat is ami erdekes volt.

egyik ez:

http://www.mountex.h...9080&catalog=61

1 wattos led van benne.. igaz 12 az ara... megeri ez ennyiert?16ert van 3 wattos ledes . 1 db

Ugyanakkor lattam egy francia ceg [gondolom az lehet, mert csak franciaul volt hozza leiras dobozon] fejlampajat.

2x 2 piros led volt rajta felso reszen, 2x2 eros led [kb 20-25 cd-s lehet] volt benne also reszen [ennek 2 funkcioja. 1 varosi es egy erosebb] illetve kozepen 1 wattos led [luxeon gondolom]...

ez is 12 volt.

Most gondolkozok a dolgokon.

mas NemoZoli az indexes KKTopicban bemutatta a 3x3wattos bringalampajat fotokon. nem nez ki rosszul..:)

http://forum.index.h...85695&t=9006401

ez 6600ft+aksi[k]+befektetett munka

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Sokan a szememre róják, hogy még 20-30mA mellett is javasolom a led hûtõfelületre szerelését,
illetve a kristályt tartó kivezetésrõl a hõ jobb lesugárzásának elõsegítését, pedig
a gyári adat szerint 20mA mellett ~10év folyamatos üzemet garantálnak a ledre.

Lehet használni anélkül is de a led fényereje a melegedéssel és hõfok vonatkozásában idõben arányosan csökken. Nem kell de érdemes valamilyen módon elvezetni a hõt a led lábától mert én tudom, mennyire fel tud forrósodni akár 20 de 25-30mA környékén ha több led van szorosan egymás mellé szerelve.

Fõleg akkor nagyobb ezzel a gond ha egy nem szellõzõ légtérbe vannak bezárva.
Egy a kivezetésekre forrasztott vörösréz szalaggal szoktam megoldani ezt a problémát,
ami esetleg egy külsõ tagolt felületre viszi át a hõt.

A led kristálya kb 70 celziuszt visel el gond nélkül.
A kristály és a kivezetõs között ~40celziusz a hõvezetésbõl adódó különbség.
Ezek szerint a kivezetésnek nem lenne szabad 30 celziusz fölé emelkedni üzem közben.
Persze az tuti, hogy fölé megy ha akár egy kicsit is túlhajtod, vagy
magasabb a környezeti hõmérséklet mint amit "szobahõmérsékletnek" a laborban meghatároztak.

Pl a régebbi Cateye lámpákban 40mA-el megy a led minden hûtés nélkül, de nézd meg 1 év múlva a fényerejét egy vadiúj mellett..

Persze úgy is sokáig világít, de ha nem muszály akkor a következõ évre ne essen felére a fényerõ.
Csak ezért javasolom.

Egyébként jó munkát, látom benne vagy. :)

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 hozzászólás
Már rég kerestem olyan oldalt amit megadtál ahol ledek grafikonjai vannak, ez nagyon príma.
Vettem egy hónapja próbának egy osram 12V 20W 24 fokos 2300cd-s tükrös zárt búrás halogénizzót.Ebbõl a típusból ennek van a legjobb hatásfoka országunkban ezért kíváncsi voltam mennyire maradok le fényerõben a kisteljesítményû ledekkel szemben.Kiszámolva 190 leddel megeggyezõ teljesítményt zabál fel a halogén és negyede azok fényerejének, kb. ahogy vártam.
A fényereje egy 7*7es fénymátrixal eggyezik meg. Ez nem is olyan nagy mint amire számítottam és az akksiból is negyed akkora súlyú kell hozzá.
Ha befejezem az erõsítõm dobozolását majd hozzálátok 1 ilyen fejlámpa elkészítésének.Márcsak a ledpiacon kellene körülnézenm.:)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Elõször a jobb oldali 20 fok 50.000mcd-sból vettem valamennyit mert azzal terveztem megépíteni a ledsort,
de aztán jöttek a még szebb 24 fokos szintén 50.000mcd-s ledek.
Végül az került beépítésre.

Feltöltött kép

20mA-es "Jeled" gyártmányu (bal) és korábbi_szintén 50cd-(jobb)oldali.
..amit szerintem most is árulhat Péter akirõl itt a fórumon is már többször írtam (a másik, azt mondják elfogyott).
Péterrel kellene egyezkedni ha a másikból kell neked, kellene abból rendelnie.

A következõ webhelyen lefelé megtalálod a szöveget egy hatásfok görbe alatt:
"Jeled 50000 mcd white (manufactured January 2006)"
http://candlepowerforums.com/vb/showpost.php?p=1052877&postcount=1

A hatásfok annak megfelelõen növekszik ha minél több ledet hajtasz minél kisebb árammal darabonként.
Persze ennek van egy ésszerüségi korlátja amit nem árt eldönteni,
vagyis azt, hogy hol az ésszerüség határa.

Egyébként ezért kevésbé hatékonyak a teljesítmény ledek,
(ami tényt igyekeznek cáfolni a powerled rajongók).
Persze elég megnézni egy adatlapot arról.

A luxeon K2, korszerünek mondott teljesítményled katalógusadat szerint
rendesen meghajtva pl. 25lm/W hatásfoku.

A korábban tárgyalt 50.000cd-s huzallábas led darabonként 20mA-el meghajtva
80lm/w hatásfoku, amint az ábrából is látszik, de még 32mA-en is 70lm/W hatásfoku.

A power led azért világít kevésbé egy adott teljesítményen mert mivel hûthetõre tervezték így kisebb felületü led kristályt sokkal jobban meg lehet hajtani a túlmelegedés veszélye nélkül mivel el tudjuk vezetni azt a hõt.
Viszont a kisebb félvezetõ felület nagyobb meghajtás mellett egyre inkább eltolódik az egyensúl a hõkeltés irányába. Vagyis a betáplált energiát a powerled nagyobb részt alakítja hõvé mint azonos led felületre esõ kisebb meghajtás esetén.

Egyébként ez az elv a linkelt címen található hatásfok görbén meglátható.
.

szaBike

szaBike

törzsvendég

• fórumtag
  • 302 hozzászólás
Balu: Megtudnád adni a fehér ledeid adatait?
Érdekelne hogy a legjobb hatásfokon járatva mennyi áramot vesz fel, hány voltos, hány canderás és hány fokos a nyílásszögük.
Ha van adatlap az is jöhet.
Köszi!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Ennek már hasonló teljesítményü H.I D. fényerõ közelében kell járnia.
Amikor szabadidõmben és felépítésben majd ott tartok akkor össze hasonlítom valakivel.
Valamikor augusztusban (terveim szerint) készülnek összehasonlító tesztfotók is.