Ha 30 mA-en hajtom õket (most az összeset jelednek tekintem) akkor 3,5 volt esik rajtuk, vagyis 105mW teljesítményt vesznek fel darabonként.
Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék
Errõl írok néhány hozzávetõleges adatot.
- A hagyományos közönséges dinamós világításhoz adott lámpa izzója 4-6% hatásfokkal dolgozik.
- A halogén izzó 10-12% hatásfoku
- A ledek hatásfoka egyrészt a led korszerüségén is múlik nagyban,
másrészt az egységnyi méretü led chip felületének meghajtása függvényében széles skálán változó hatásfokkal rendelkezhetnek a ledek.
(kezdve a halogén 1:1 egyenértéktõl ami ~10%, az ~1:3 ~30%, vagy nagyobb halogén egyenértékig, mert felröppent a hír az eddigiekhez képest 50% feletti led fényerõ növekedésrõl.)
Persze ez meghajtás függvénye is, éppen itt lejjebb ilyenekrõl vitázunk.
Gondolom a ledek hatásfoka csak néhány százalék
Szóval az megfeelel 30-40% közötti értéknek ha nem nagyon hajtott ledekrõl van szó.
..vehetem úgy hogy minden led 105mW disszipációs hõt termel.
Egyébként 20mA-en 70mW/leddel lehet számolni, viszont 30mA körül már valóban a te számításod jön be Össz fogyasztást illetõen, viszont ebbõl kebvesebb alakul hõvé és több lép ki fény formájában.
A hûtésed ahogy számoldgattad abba bele kalkuláltad a hõlépcsõt ami a huzallábon esik ami a tokban van?
Persze és nem használnék olyan vastag vörösréz anyagot (ha jól értelmeztem) hanem inkább 02-es rézlemezbõl nagyobb felületü rács szerüséget forrasztanék össze hátul. Fél centi mélység bõven, lényeg minél nagyobb legyen a felülete.
A réznek súlya van és arra is kell számolni, hogy mindez a lámpát sisakkal mindíg igyekszik az orrodba nyomni. Esetleg egy elem csomag egyensúllyal a sisak hátsó felén lehetne egyensúlyba hozni.
igaz, az elemeket legjobb vezetéken a hátsó zsebbe vinni, a vezeték futhat a ruha alatt, hogy ne akadjon bele semmibe.
A hûtüfelületet a kis sebrességü hõáramlás miatt minél vékonyabb rézlemezbõl ki lehet alakítani. nem kell vastag hõpuffer mert nem keletkezik olyan gyorsan hõ, hogy azt a vékony lemez ne tudná leadni.
Nem tudom a ledek pontos átmérõlyét de ha 5mm-ernek veszem a legszélesebb részét is akkor egy 3,5*5,5centiméteres nyákon elférnek.
Az 55mm-en kívül alul van egy perem amit énle szoktam csiszolni ha sok ledet kell kis helyre össze zsúfolnom.
A úgy tervezem hogy a ledek kristályt hordó lábai egy 2-3mm vastag 3,5*5,5-ös rézlemezre lesznek közösítve és forrasztva a lámpa hátlapjánál.
Minden ledre így jut egy 0,5*0,5cm-es réz hûtõfelület.Ha nem számolok a kristály és a lábak közötti hõellenállással akkor 0.105mW-nyi hõt kell leadnia ennek a felületnek.
Azt számításba kell venned, hogy a led kristálya 70celziusz körül még jól érzi magát, fölötte már gyorsabban károsodik.
A huzal kivezetés kb. 40celziusz hõlépcsõt hoz létre a kivezetés hõvezetõ tulajdonságaiból adódóan. Vagyis ha lehet a kivezetés ne emelkedjen 30 celziusz fölé mert az már kezdi csökkenteni az élettartamot.
Vagyis ezek szerint nem szükséges külön hûtõbordát szerelnem a 77db-os ledpanel mögé hanem elég csak a hátsó rézlemez a hûtéshez amely eggyúttal a föld is, ehhez lesz forrasztva a ledek egyik lába.
Remélem jól számoltam ki az adatokat mert így nem kéne foglalkoznom hûtõbordával, aminek a beszerzése itt Debrecenben nem egy leányálom.
Szóval érdemes azt a 40celziuszos kényszeredett hõlépcsõt is figyelembe venni és akkor nem lehet baj.
A másik hogy találtam neten 3,6V, 7,6Ah francia gyártmányú lion akksit 5 538 ft-ért.Szerintem jó árban van, de nem tudom hogy alkalmas lenne e arra hogy 3,5volton hajtsak meg vele ledeket.Ha már 0.3Volt esik valamilyen kapcsolón,vezetéken vagy csak az akksi merül picit akkor már rögtön harmad akkora fényerõvel világítannak a ledek.Mellesleg töltése sem gyerekjárték ha olcsón akarom megúszni.
magam részérõl ilyesmit használok (Li-ion) és az valóban igaz, hogy 4,1V-ról hamarosan lejjebb esik a feszültsége de nekem bevált. Igaz, akkora csomagot használok 80W-h és ennek fele még a tartalék, hogy nekem a merüléssel nem nagyon van gondom. Igaz, a 80W/h-s legalább 70dekát nyom, de a többi akku még nehezebb lenne.
Egy másik lehetõség hogy lehet kapni ugyancsak neten, 1,2V-os 8Ah Ni-Mh akksikat darabonként 1632ft-ért, csomagonként 2 db-ot.Ha ezekbõl vennék 4 db-ot akkor már 4,8V-nál járnék, amibõl esne le valamennyi a megnégyszerezõdött belsõ ellenállás miatt de még így is maradna elég hogy tudjam szabályozni esetleg áramstabilizálni a ledeket.Az sem zavarna hogy súlyra másfélszeres a lion akksinak, még így is törtrésze lenne egy hasonló teljesítményû ólomakksinak.Mellesleg ezek töltése már nem nagy ördöngõség + töltõnk is van hozzá.Már csak az a kérdés hogy lehet e õket biztonsággal sorbakötni?
Igen, lehet. Ezt valóban könnyebb tölteni mint a lítiumot.
A li-ion akku töltésénél a vége felé mér negyedóránként ode megyek, hogy elérte-e a 4,1 V-ot.
Szóval ez kissé macerás. ha egyszer sok türelmem és idõm lesz akkor automatizálni fogom.
További jó munkát hozzá!