Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

vendég_Charon_*

vendég_Charon_*
  • vendég
Most akkor a hozé féle háromledes panelbõl mekkora watt és fényerõ hozható ki maximum?
Ergo led típus, hajtható áram.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás
RoGeR,
ha érdekel tudok adni egy áramkört, 12V-os aksiról megy, és szerintem 1A-ig elmegy. A leírását feljebb megtalálod.

Gabor89,
ingyen semmi nincs, de kb. 8-10.000Ft -ból lehet már olyan lámpát összerakni, kompletten, aksival, töltõvel, ami már elég mindenhová.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Egyébként az a lámpa ami most fent van, így néz ki:
Kicsit méretes és billenthetõ, vagyis beállítható a magasság, hová világítson.
Feltöltött kép

Így néz ki az elvi billenthetõ felépítés profilból, felül terelõ lappal:
Feltöltött kép

Így néz ki erõsen alulexponálva szembõl a színkiegészítõ ledekkel:
Amikor még csak kettõ sor led volt fent.
Kicsit billentve vannak a ledek oldalra és a sorok le-fel
Feltöltött kép
Ezen meg lehet számolni, hány led került egy sorba, Most három sor van fent egymás alatt.
A vörös és zöld színübõl a természetesebb szín visszaadás miatt került bele led.
Ezt a természetes, természethez közelibb fehér színt azonnal meg is jegyezték.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
Nagyon köszönöm ezt a kimerítõ választ. Ez a sok led sztem nekem sokba lenne, szal nem hiszem hogy belevágok az építésbe ilyen komoly szinten.

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

Balu1 Légyszi akkor összegeznéd nekem, hogy milyen a felszereltsége a lámpádnak?? Mármint olvasgattam vissza, csak nem tudom elemet, vagy aksit említettél-e, meg pontosan akkor milyen LED van benne, milyen áramkör. Köszi.
Meg mennyit bír az akksid, mennyire zabálja le a mûködés, éshogy mennyibõl lehet kihozni összesen.

Balu lámpája egy bazi nagy huzallábas LED-ekbõl álló panel, ha emlékezetem nem csal. Hogy mivel és hogy hajtja meg azt nem tudom pontosan.

Kicsit eljárt felette az idõ, ma már sokkal hatékonyabb lámpákat lehet összerakni a legújabb powerLED-ekbõl (Seoul P4 U bin, Cree XR-E [itthon P4 bin, de a legerõsebb Q5 bin külföldrõl beszerezhetõ], Luxeon Rebel 100).
Érdemes kicsit visszaolvasni itt, a Terminál Fórum bringavilágítós topicjában: http://forum.termina...er=desc&start=0 illetve a CPF fórumon: http://candlepowerforums.com/vb

Az elektronika neccesebb dolog. Készen nem igazán kaphatók, úgyhogy építeni kell õket. Én most szenvedek egy megépítésével. Vannak egyszerû megoldások, de a legjobb egy un. áramgenerátor építése, hogy minél kevesebb legyen a veszteséged.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu1 Légyszi akkor összegeznéd nekem, hogy milyen a felszereltsége a lámpádnak?? Mármint olvasgattam vissza, csak nem tudom elemet, vagy aksit említettél-e, meg pontosan akkor milyen LED van benne, milyen áramkör. Köszi.
Meg mennyit bír az akksid, mennyire zabálja le a mûködés, éshogy mennyibõl lehet kihozni összesen.

Ez egy két évvel ezelõtti projekt volt.
Akkor vettem a ledeket és akkori a szinvonala is.
Ezek még huzal kivezetésü ledekbõl készültek. Kb 150 darab körül van
a 24 fokos széttartásu 50000mcd-s (50cd-s) fehér huzallábas led benne és a többi közel 50db vörös és zöld.
Azt külön megjegyezték komoly, ledekkel sokat foglalkozó mérnök emberek, hogy milyen szép fehér a fénye.
Ez a kiegészítõ szinektõl alakult így.

Az áramfelvétele ledenként 35-20mA felé csökken, ezzel az áramfelvétele (vagyis a fogyasztása)
is jelentõsen lecsökken de a fényerõ csak kisebb mértékben esik viszza.
ez a led egy olyan tulajdonságára alapul, hogy minél nagyobb áramon mûködik,
annál kisebb az energia átalakítási hatásfoka.
Ettõl egészen kis áramokon is viszonylag jó fénnyel világít.

Amikor egy halogén izzõ elkezd sárgásan izzani, majd mályvörösen és teljesen kialszik, arról az energiáról a led még nagyon hosszú ideig ad jó fényt
ami nem alszik el hirtelen, hanem egyre csökkenõ mértékben és egyre minimálisabb fogyasztás mellett még nagyon sokáig kihúzza.

..hogy mennyit bír az akksi?
Mivel az akku merülésével együtt csökken a fogyasztás de kevésbé csökken a fényerõ, azért
folyamatosan halványulva nagyon sokáig világít a lámpa. Jóval tovább mint azt gondolnánk a kezdeti áramfelvétel alapján.

Itt legfeljebb azt lehet meghatározni, hogy mennyi idõ után csökken a fényerõ közel a felére.
Pontosan még nem mértem de nagyon hosszú idõ.

Ez amit tegnap láthatott aki ott volt.. ezek huzal kivezetésü ledek voltak, majdnem 200db,
amirõl korábban azt számoltam ki, hogy 70-80 lm/W között mûködhetnek, de inkább csak 70 lehetett.
Volt aki ennél kevesebbet mondott rá különbözõ számítások alapján de a fénye magáért beszél.

Amit most be lehet szerezni ill van nekem pár darab az 91-116 lm/W
közötti szórással válogatott szária a katalógus szerint.

Aktív elektronika nincs benne, a Li-ion akku elég közel van a led igényeihez,
hogy ne legyen szükség komolyabb szabályozásra.
A fullra töltött Li-ion akkuk (16 db 1400 mA/h-s) eleinte túlhajtaná, de olyankor
akkora áramok folynak (7Amper), hogy a bekötõ kábeleken esik a szükséges mértékre.
Késõbb még csak 4A folyik a körben, a kábeleken is kisebb feszültség esik,
viszont akkor az akku is kevesebbet ad le. Ez önszabályozó folyamat.
Azzal együtt önszabályozó, hogy a legegyszerûbb, szinte "kõkorszaki"-nak mondható Frédi-Béni szintü primitív alapelvekre teveztem az egészet.

Persze mindent tele lehet nyomni szuper elektronikával, van amikor ennek meg is van a helye és célja.
ezekkel együtt a saját véleményem szerint az a legjobb megoldás ha valami az önnön fizikai adottsáai miatt már eleve közel illeszkedik a további egységekhez.

A lámpák építésérõl és tervezési szempontjairól már itt annyi mindent leírtam, hogy
hirtelen nem is tudom mit tudnék még újat mondani.

P.S.: utóiratnak talán még annyit..
Ha most kezdeném akkor 100 lm/W ill. ha lesz akkor az fölötti hatékony ledekkel építenék.

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás

Ezt azért kérdeztem, hogy ugye most jönnek a hamarsötétedõs idõszakok, és látni akarok. Nem csak látszani, mert arra van lámpám. Meg lesz egy CC bringám, amire nem árt majd, ha látok az erdõben is. :-D
Jah, és eredeti féklámpa... hmmm, majd megnézem neten. Biztos faxán néz ki.

meg is van: http://www.uv-toll.h...todo=properties

itx

itx

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 hozzászólás

Húú, féklámpát én is csináltam már a bringámra, az úgy volt, hogy a hátsó féket ha behúztam, akkor két kábel összeért, és zárta az áramkürt, így világított az egy szem LED. Tök jó volt, meg minden, csak kicsit sérülékeny volt, így leszereltem. :-D

kis magnessel es reed relevel egyszeruen meg lehet oldani uzembiztosra :)

viszont a nyitrai tescoban vehetsz gyari feklampat bringara, nem hittem a szememnek :)

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás
Húú, féklámpát én is csináltam már a bringámra, az úgy volt, hogy a hátsó féket ha behúztam, akkor két kábel összeért, és zárta az áramkürt, így világított az egy szem LED. Tök jó volt, meg minden, csak kicsit sérülékeny volt, így leszereltem. :-D

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.702 hozzászólás
hihi, láttam már féklámpát is biciklin :)

néha nem lenne haszontalan az index valóban..
az említett problémára kicsit talán megoldás -ti nemtudom, hogy csináljátok- hogy ha balra kanyarodok, akkor a sáv baloldalára sorolok be, ami úgy tudom, már egy ideje nem szabályos. vagy csak fõútvonalon nem? :S
mindenesetre ez egy folyamatos balraindexszel egyenértékû, és fogják az autósok is. jobbra (én trehány) gyakran nem is jelzek, kivéve ha valakit segítek a jelzésemmel.

tomidny

tomidny

maximus

• fórumtag
  • 13.954 hozzászólás

Nem tudom hogy ez-e a jó topic egyáltalán, de sokszor eszembe jut: jó volna egy "hagyományos", sárga villogó irányjelzõ a bringára... Az autósok (és általában az összes közlekedõ) erre lettek szocializálva, a bicajos kézzel való irányjelzését néhányan nem is értik, ráadásul az nem folyamatos (pl egy keresztezõdésben állva az ember nem lóbálja végig a mancsát, amikor visszafog a kormányra máris rossz érzése van hogy most azt hiszik-e hogy meggondolta magát... :D)

Tudtommal lehet ilyet kapni. A kormányvégbe lehet beszerelni õket, és kormányon van a kapcsolója.
Bûnözõ vagyok.
Ordítok Füstölök

Csory

Csory

vendég

• fórumtag
  • 56 hozzászólás
Nem tudom hogy ez-e a jó topic egyáltalán, de sokszor eszembe jut: jó volna egy "hagyományos", sárga villogó irányjelzõ a bringára... Az autósok (és általában az összes közlekedõ) erre lettek szocializálva, a bicajos kézzel való irányjelzését néhányan nem is értik, ráadásul az nem folyamatos (pl egy keresztezõdésben állva az ember nem lóbálja végig a mancsát, amikor visszafog a kormányra máris rossz érzése van hogy most azt hiszik-e hogy meggondolta magát... :D)
...Öööö... És hogy veszem LE a lábam a pedálról?...

gabor89

gabor89

vendég

• fórumtag
  • 191 hozzászólás

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Tegnap volt valaki a Teliholdason, ki látta a fényeimet?
Amikor felértünk és megállt a társaság és lekapcsoltam, sötétbe borult a hegyoldal, addig meg úgy tûnt, van közvilágítás. Volt is, a bringámon. Feltöltött kép
Na de az 20-24W led fény a kormányon, és ~ 4-6W a fejen. Megfelel 100W halogénnek.
De mivel a szem érzékenyésége egy tudományos szakcikk szerint sötétben
a kék felé tolódik el és a ledfény kékes, így a fényérzet lehetett több is.

A hegyrõl lefelé egy lány ment elõttem és (mivel idõnként le kellett kapcsolnom a nagy fényt szembejövõ forgalom miatt) amikor visszanyomtam akkor mindíg hátra sandított a leányzó. Azt hitte valami kamion jön mögötte. Meg is jegyezte, "nem lehet ezt megszokni", hogy bringáról jön.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
áhh, holnap veszek egy 4 ledes elsõ lámpát, meg hátra egy macskaszem márkájút, inkább fejlámpa lesz ebbõl.majd ha mindent megnéztem akkor kérem a segítséget és nekiállok olvasni.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

A Chipcadnél megint van P4-es led, asszem 700db-ot hoztak szóval még tuti nem fogyott el.
Ezekhez a ledekhez (P4) milyen optikát/optikatartót érdemes venni?

A gyáriak közül a régi Cree optikája bizonyult a legjobbnak.
A tükröt most ne nézd, az optikát mutatom mint a célnak megfelelõt.
Feltöltött kép
Mutatnak neked ott kisebb 10 fokos kicsi optikát, az nagyon kaki.

Kérd meg õket, mutassák meg a régi Cree-hez valóval, ezzel itt fent.
Hasonlítsd össze saját szemmel.

hozé

hozé

bentlakó

• fórumtag
  • 5.747 hozzászólás

A Chipcadnél megint van P4-es led, asszem 700db-ot hoztak szóval még tuti nem fogyott el.

Ha bemész hozzájuk, kérd meg, hogy a mintapanelt mutassák meg.

(Van nekik egy kerek NYÁK 3 db XRE(?) LED van felforrasztva rá, és van nekik optikájuk hozzá. Én olyat vettem. )
Ha elektronika kell hozzá szólj.

"Nem szeretném megmondani, hogy a függöny mögötti nõ jó-e.
De néha elhúzom a függönyt, hogy el tudd dönteni magad."

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

Megvan, de elõször.... nincs kedve valakinek egy korrekt kis ledes lámpát építeni nekem ebbe a tokba?
[...]
Ha mégsem, akkor Roger, tiéd a lámpatest. Gondolom hasonló célra kell :-)

Ha ilyen célod van, akkor tényleg keresd meg Nemozolit a másikon...
Õ nagyon kreatív tud lenni ezügyben... :)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..érdemes lenne csinálni olyat ami nem zabál elemet és látni is lehet vele?..

Viszont csak a ledet két-kétésfél ezer körül kapod meg.
..a jó ledet! ..ami nem fogyaszt sokat és Q... nagy fénye van.
De azért kell még hozzá ez-az.