Balu1 Légyszi akkor összegeznéd nekem, hogy milyen a felszereltsége a lámpádnak?? Mármint olvasgattam vissza, csak nem tudom elemet, vagy aksit említettél-e, meg pontosan akkor milyen LED van benne, milyen áramkör. Köszi.
Meg mennyit bír az akksid, mennyire zabálja le a mûködés, éshogy mennyibõl lehet kihozni összesen.
Ez egy két évvel ezelõtti projekt volt.
Akkor vettem a ledeket és akkori a szinvonala is.
Ezek még huzal kivezetésü ledekbõl készültek. Kb 150 darab körül van
a 24 fokos széttartásu 50000mcd-s (50cd-s) fehér huzallábas led benne és a többi közel 50db vörös és zöld.
Azt külön megjegyezték komoly, ledekkel sokat foglalkozó mérnök emberek, hogy milyen szép fehér a fénye.
Ez a kiegészítõ szinektõl alakult így.
Az áramfelvétele ledenként 35-20mA felé csökken, ezzel az áramfelvétele (vagyis a fogyasztása)
is jelentõsen lecsökken de a fényerõ csak kisebb mértékben esik viszza.
ez a led egy olyan tulajdonságára alapul, hogy minél nagyobb áramon mûködik,
annál kisebb az energia átalakítási hatásfoka.
Ettõl egészen kis áramokon is viszonylag jó fénnyel világít.
Amikor egy halogén izzõ elkezd sárgásan izzani, majd mályvörösen és teljesen kialszik, arról az energiáról a led még nagyon hosszú ideig ad jó fényt
ami nem alszik el hirtelen, hanem egyre csökkenõ mértékben és egyre minimálisabb fogyasztás mellett még nagyon sokáig kihúzza.
..hogy mennyit bír az akksi?
Mivel az akku merülésével együtt csökken a fogyasztás de kevésbé csökken a fényerõ, azért
folyamatosan halványulva nagyon sokáig világít a lámpa. Jóval tovább mint azt gondolnánk a kezdeti áramfelvétel alapján.
Itt legfeljebb azt lehet meghatározni, hogy mennyi idõ után csökken a fényerõ közel a felére.
Pontosan még nem mértem de nagyon hosszú idõ.
Ez amit tegnap láthatott aki ott volt.. ezek huzal kivezetésü ledek voltak, majdnem 200db,
amirõl korábban azt számoltam ki, hogy 70-80 lm/W között mûködhetnek, de inkább csak 70 lehetett.
Volt aki ennél kevesebbet mondott rá különbözõ számítások alapján de a fénye magáért beszél.
Amit most be lehet szerezni ill van nekem pár darab az 91-116 lm/W
közötti szórással válogatott szária a katalógus szerint.
Aktív elektronika nincs benne, a Li-ion akku elég közel van a led igényeihez,
hogy ne legyen szükség komolyabb szabályozásra.
A fullra töltött Li-ion akkuk (16 db 1400 mA/h-s) eleinte túlhajtaná, de olyankor
akkora áramok folynak (7Amper), hogy a bekötõ kábeleken esik a szükséges mértékre.
Késõbb még csak 4A folyik a körben, a kábeleken is kisebb feszültség esik,
viszont akkor az akku is kevesebbet ad le. Ez önszabályozó folyamat.
Azzal együtt önszabályozó, hogy a legegyszerûbb, szinte "kõkorszaki"-nak mondható Frédi-Béni szintü primitív alapelvekre teveztem az egészet.
Persze mindent tele lehet nyomni szuper elektronikával, van amikor ennek meg is van a helye és célja.
ezekkel együtt a saját véleményem szerint az a legjobb megoldás ha valami az önnön fizikai adottsáai miatt már eleve közel illeszkedik a további egységekhez.
A lámpák építésérõl és tervezési szempontjairól már itt annyi mindent leírtam, hogy
hirtelen nem is tudom mit tudnék még újat mondani.
P.S.: utóiratnak talán még annyit..
Ha most kezdeném akkor 100 lm/W ill. ha lesz akkor az fölötti hatékony ledekkel építenék.