Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8736 hozzászólás a témában

healer999

healer999

vendég

• fórumtag
  • 155 hozzászólás
Szia NémoZoli

Üdv itt "nálunk"!!!!

Tegnap 17.31kor nem velem voltál az Arany Jánosnál?? ;) (vagy akkor nagyon hamar hazaértél...)

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 hozzászólás

a szûk látószög mit jelent? inkább spot, vagy inkább "tér"? hány fokos? és ha esetleg egy pontos típusszámot is tudnál mondani, az lenne a legjobb..:)

Azt hiszem 12 fok. De ha bemész hozzájuk és azt mondod, hogy "Gyári XR optika" ezt fogod kapni azt hiszem.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás

Kösz, akkor úgy lesz majd;) ezt viszont ajánlom olvasni, lehet megoldódna a kínai l.test keresés: http://www.dola.hu/f...elkeszitese.htm
üdv w21

itt gyakorlatilag arról van szó, hogy egy test 2 darab összecsavarozott-összeillesztett rézcsõlezáró elembõl áll, ezek közül az elülsõben van a lencse+lencsetartó+LED, a hátsóban pedig vagy a kapcsoló, vagy az elektronika?

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

wody, nem rossz ez, bár én a multifuse és az ellenállatot megcserélném (telep-ellenállat-multifuse-ledek)...12.5 volt az elég a 3 ledre...

Kösz, akkor úgy lesz majd;) ezt viszont ajánlom olvasni, lehet megoldódna a kínai l.test keresés: http://www.dola.hu/f...elkeszitese.htm
üdv w21

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
nemozoli,

köszi a tippeket, ez a "Munkamegosztás" a két lámpatest között szimpi.

a szûk látószög mit jelent? inkább spot, vagy inkább "tér"? hány fokos? és ha esetleg egy pontos típusszámot is tudnál mondani, az lenne a legjobb..:)

Nemozoli

Nemozoli

vendég

• fórumtag
  • 33 hozzászólás
Sziasztok, Nemozoli vagyok, a Terminal bringavilágítós fórumban is ott esz a fene :-) és úgy gondoltam, hogy itt is lehetne eszmét cserélni a bringalámpákról.

Röviden annak, aki nem ismer: saját részre és másoknak is építettem, építek bringalámpákat, ez hobbi szintû tevékenység nálam...
Jelenlegi lámpáim: egy 2, egy 3 és egy 7 Cree XR-E LED-es lámpa, ebbõl a 7-es a kormánylámpa és nemrég készült el a 2 LED-es fejlámpám. A régi 3 LEDeset eladtam, helyette készítettem egy majdnem ugyanolyat :-)
Pár kép a lámpákról:

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

DaveRider,

A Cree-hez való szûk optika így néz ki, a Chipcad-ban kapható (olcsó, holderrel együtt vagy 250 Ft). Természetesen a réz csésze nem jár hozzá, azt külön készíttettem...

Én is az általad leírt módon gyártottam le a fejlámpámat, csak nekem 2 db kínai alu-lámpa van egymás mellett. Egyikben van a meghajtó-elektronika és a kapcsoló, a másikban a csatlakozó.

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
wody, nem rossz ez, bár én a multifuse és az ellenállatot megcserélném (telep-ellenállat-multifuse-ledek)...12.5 volt az elég a 3 ledre...

én kaptam Hozé Mestertõl egy ilyen csudajó elektronikát, ahhoz nézegetek mostanság ilyen olcsó mini aluházas kínai zseblámpákat (hûtés miatt kell a fém ház)...az elekotrnikát berakom egy mûanyag vízálló dobozba, abból ki fogl ógni két csatlakozó - egy a tápnak (ez még kérdéses, zselés akksi talán a k lacsban/hátizsákban), egy pedig a ledek felé...bár lehet, hogy ha belefér, akkor berakom az elekotrnikát a lámpaházba...rögzítési módnak kormányra pár darab O-gyûrût, sisakra meg egy tépõzárat gondoltam, amit majd valahogy átvarázsolok az aluházon létrehozot fülön (hogy ezt még hogy fogom kivitelezni, ne kérdezd)...

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
Kösz Dög, minden fontos infonak örülök! ez eddig nagyon rossz: http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

A ledek sorosan kapcsolásához csak idézni tudom "RoGeR"-t.
Még beköthetsz fokozatkapcsolót tetszés szerinti kisebb áramokkal, hogy a
teljesen feltöltött akkuról lehessen kisebb fénnyel is világítani.
Ide (tapasztalat szerint) három fokozat bõven elég.

Mivel itt 3 db Li-ion cella (csoport) lehet sorosan kötve, a legkisebb akkufeszültség ami megengedhetõ 9V.
A legnagyobb elérhetõ feszültség automata töltõnél 12,3-12,6V. Ez akku típus függõ.
Itt láthatóak a Cree_7090_XR-E_bin_P4 led adatai:

-----mA---------Volt-------watt-------lumen---
Feltöltött kép

A három sorosan kötött led 10,8V-ot kaphat maximum.

wody21
Idézet:
Eredeti szerzõ Balu1
Azt is számításba kell venni, hogy három led esetén eleinte nagy fényed lesz, majd az akku merülésével
folyamatosan csökken, viszont az akku teljes kimerülésekor nem lesz erõsebb fényed egy jobb bolti lámpánál.

Hozzátenném, 7,8. oldal grafikonjain látható, hogy a Li-ion akku feszültsége cellánként 3,5V fölött marad, kb. 90%-os kisütésig, ami a fenti, cellánként 1 LED-nél 0,8A-t jelenthet! :)
wody!
A szükséges ellenállásba ne felejtsd el a cellák belsõ ellenállását. és a telepcsatlakozó rogókét is (az én fejlámpámban 1/2 ohm volt!:( ) belekalkulálni! Pontos értékeket csak a konkrét LEDeket, akkut, szerelést, vezetékezést megmérve, a kívánt áramnak megfelelõen lehet megállapítani!

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

naszóval akkor cree-xr-e P4 LED rõl van szó - ehhez milyen optikák az ideálisak? (három darab ledrõl van szó) konkrét típusszámot kérnék, szélesebb "szögû" (ami közelre jó) meg spotos is meg mindenféle érdekel - csak legyen jó...valami olyasmi fejlámpában gondolkoztam, ami közelre is jó, de távolra is van egy spotja...

multifuse van a RETnél is, illetve a Bercsényi utcai boltokban (az ariwillben a jómúltkor még volt)

Én is egy ugyanilyen lámpát(3Cree P4- lEdes) szeretnék épiteni, ha leirod a Te véleméynedet, meg hogy Neked mi az elképzelésed, annak örülök!

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6.811 hozzászólás
naszóval akkor cree-xr-e P4 LED rõl van szó - ehhez milyen optikák az ideálisak? (három darab ledrõl van szó) konkrét típusszámot kérnék, szélesebb "szögû" (ami közelre jó) meg spotos is meg mindenféle érdekel - csak legyen jó...valami olyasmi fejlámpában gondolkoztam, ami közelre is jó, de távolra is van egy spotja...

multifuse van a RETnél is, illetve a Bercsényi utcai boltokban (az ariwillben a jómúltkor még volt)

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Közben bele olvastam, multifúsét a lomextõl.. http://www.lomex.hu

(korábban a régi Cree optikával nem voltam megelégedve és vártam az újat, majd az jobb lesz)

Ez a "XLSL-7090-247 PMMA/N" optika amirõl írtál, ezt itthon még nem lehetett kapni.
Ezzel együtt "csodát" vártam tõle. Külföldrõl behozattak ilyent, rácsaptam mint gyöngytyúk a ...
Amikor kipróbáltam akkor ért a legnagyobb meglepetés.
A régi Cree optikához képest olyan volt a fénye mint a vékony halvány macskapisi a porban.
Na jó, középen néhány fokban talán valamivel erõsebb kicsi foltocskát láttam de körülötte eltûnt az erõs led fénye.
Nem tudom elképzelni hová tûnik el ? Talán szétszóródik? Azt látni kellene hova. Na mindegy.

Aztán jöttek ki optikák, mint pl a hármas és a hetes, de ezek is rosszul vizsgáztak.
Múltkor csináltunk tesztet, ebbõl az egyik fotós teszt volt. Háát mi mondjak.
Meg is vannak a képek a neten, viszont sajnos utólag át lett szerkesztve. rá került kettõ gammaérték,
hogy egyöntetüen mindegyik világosabb legyen.
Azért csak abban az albumban lévõ képeket lehet egymással összehasonlítani.

Elküldve: Csüt. Szept. 27, 2007 9:15 am
Tegnapi telehold megvolt, hazaindulván balu is megérkezett, így még maradtunk tesztelni egyet.
http://pinterweb.freeweb.hu/albums/20070926BaluVsPF/index.html

Elõször a Rekettyés elõtti úton, majd a Pálvölgyi barlanggal szemközti kõfejtõ falánál teszteltünk.
Hogy az irányítás (le/elõre/fel) miatt ne legyen olyan kép, amiket nem tudunk összehasonlítani (balu maga elé VS én elõre-felfelé), több döntési szöggel csináltam képeket.
Balu majd remélem csinál egymás melletti összehasonlításokat az összepárosíthatóakból.
1-5 kép: balu fénye, 5 döntési állásban (? Watt)
---/(megj.Balu1) 7A 4V Li-ion akku csomag = (? Watt) max. 21W/---
6-7 kép: balu fejlámpa
8-13 kép: én lámpám 10W-on
14-15: just for fun
16-18: Balu lencsés zseblámpája a kõfejtõnél (fókusz változik)
19: balu Full kormányfény + minden egyéb világítása
20: balu kormányfény full (3 sor)
21: balu kormányfény 2/3 (2 sor)
22: balu kormányfény 1/3 (1 sor)
23: balu kormányfény 1/3 (1 másik sor, terelõ alatt)
24: Én lámpám 10W

A képekre egységesen 2,0 gamma korrekciót raktam, mert máshogy csak négereket láttam az alagútban, fõleg a kõfejtõs képeknél.

Ami az enyém mint Balué, az két évvel ezelõtt vásárolt huzal kivezetésü ledekkel világított.
A másik csoport 7-es optika volt 6db ssc 100lm/W-os leddel.

Itt nem az SSC led hanem a gyenge hetes optika volt a hunyó!
Persze azt is bele kell kalkulálni, hogy én dupla teljesítménnyel nyomtam..

Persze ezzel nem azt mondom, hogy a régi Cree optika az hú de jó,
inkább csak eddig ez a legjobb a kaphatók közül, azok közül amit gyáriként ismerünk.
A kapható legjobbak közé való, de csak a cree-e ledhez jött be nekem
a leírtak szerinti fenntartással.
Ha még valakinek módjában áll összehasonlítani, kérem, hogy írjon róla véleményt fotóval kiegészítve.

Ennél egy megfelelõ nagyobb átmérõjü és domborulatu gyüjtõlencse sokkal jobban vetít.
Az is igaz, élesebb kontúrral, részben ennek is köszönhetõ a nagy fényerõ.
Több eltérõ széttartásu lencsékkel (mindegyik mögött egy led) már jó fényerõt lehet elérni és kiegészítik egymás lefedett területét, távol, középtávol és közel.

Amikor kijöttek a jófényü Cree-e ledek akkoriban kezdtem kisérletezni
a hatásos fény kivetítéssel és onnan ismerem ezeket.

Közben kijöttek a jófényü és mégjobb áru 120ezres és negyed millás lámpák.
Azoknál is ehhez hasonló elven alapul a fény vetítés.
Ott még kihasználják az öntött fényvezetõ rendszer egyéb optikai elemeit is.
De errõl már írtam, nem is olyan rég.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás
Balu Multifuse-ét honnan lehet szerezni? (van halott computer Tápom, esetleg onnan kilopni?:) Kösz a helpet mostmár tiszta!

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

...Szóval 3db XR7090WT-U1-WC-P4 LED, + optikák XLSL-7090-247 PMMA/N (CREE XR-E ugye ez az optika a jó (régi)?) + optika tartó, + ellenállás.

Itt egy régi számla amirõl le tudod nézni a tipusát.
Hat fokosnak írják de csak a régi Cree-vel ennyi, az új Cree-e leddel már 10 fok körül van a széttartása.
http://img3.tar.hu/balu-1/számla.jpg

Most mértem ezt a notebook akssit, és egy érdekeset tapasztaltam: ez bizony feltöltve (a régi notebook tölti fel magának, érdekes akksitöltõ mi?:)) 12,54 V... ami azt jelenti hogy nagyobb ellenállás kellene a 3 LED mellé?

De hiszen ezeket írtam én is akkufeszültségnek. :)
Kb. 4,1-4,2V cellánként. Nálad 4,18 jött ki, ami hárommal megszorozva 12,54V .
Mégegy fontos, az akkunál zárlatvédelemrõl is kellene gondoskodni.
A legjobb lenne ha egy db 2 Amper körül leoldó multifuse biztit beiktatnál.
Itt ha vissza olvasol a lapon megtalálod miért. Jó dolog!

...Mivel itt 3 db Li-ion cella (csoport) lehet sorosan kötve, a legkisebb akkufeszültség ami megengedhetõ 9V.
A legnagyobb elérhetõ feszültség automata töltõnél 12,3-12,6V. Ez akku típus függõ...

Valahol a 0,5-1,5 Ohm között megtalálod a fullra töltött Li-ion akkuhoz szükséges áramkorlátot.
Nálam a vastag vezetéken esik annyi amire szükség van. Na jó, nem egy Amper mellett..

(és akkor tudnám használni a 12 voltos zselsé akksit is:) Chipcadrol vannak a cuccok.

A zselés ólomakku cellafeszültsége 2,4V .
Hat db cella az 14,4 Voltot ad le, vagyis korlátozó ellenállásnak nagyobb értékü szükséges.
Azt nem igazán értem, miért kell (zselés/nemzselés) ólom akku, ha van Li-ion csomag?
..vagy ha már megvan akkor..?...

wody21

wody21

törzsvendég

• fórumtag
  • 390 hozzászólás

[B][COLOR=darkgreen]Jajj, mostanában úgy látszik fáradt vagyok mert mindíg javítanom kell!

Köszi Balu + Roger megértettem. Szóval 3db XR7090WT-U1-WC-P4 LED, + optikák XLSL-7090-247 PMMA/N (CREE XR-E ugye ez az optika a jó (régi)?) + optika tartó, + ellenállás. Most mértem ezt a notebook akssit, és egy érdekeset tapasztaltam: ez bizony feltöltve (a régi notebook tölti fel magának, érdekes akksitöltõ mi?:)) 12,54 V... ami azt jelenti hogy nagyobb ellenállás kellene a 3 LED mellé? (és akkor tudnám használni a 12 voltos zselsé akksit is:) Chipcadrol vannak a cuccok. Ha valami rosszat irok javitsatok.. KÖSZI ELÕRE minden választ w21

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Jajj, mostanában úgy látszik fáradt vagyok mert mindíg javítanom kell!
Az elõzõ hsz. utolsó mondata így hangzik helyesen:
"..a Cree-e -hez...használj régi cree optikát!" (az újak elég kakik..)
A Luxeon optika a Z-ledhez passzol.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

..megértettem, a multiméter vezetéke 4 mm-es, viszont elég hosszu(majdnem 60 centi:() viszont még nincsen egy darab Cree ledem sem, szóval...:) Meglátjuk

Az a 40 centis mérõzsinór lehet nyugodtan 60 is ha ilyen vastag, csak azért írtam minél rövidebbet,
ha esetleg külön készíteni kellene akkor minél kisebb feszültség essen rajta.

A ledek sorosan kapcsolásához csak idézni tudom "RoGeR"-t.

10,4 V-ba még talán 3 LED is belefér, ami elõtétbe kell az megvan a kábeleken, csatlakozókon. Alul lesznek egy kicsit hajtva, de legalább a hûtéssel nem kell annyit veszõdni (3*1 Watt jobban világít - és így kevesebb hõt termel -, mint 1*3 Watt).

Még beköthetsz fokozatkapcsolót tetszés szerinti kisebb áramokkal, hogy a
teljesen feltöltött akkuról lehessen kisebb fénnyel is világítani.
Ide (tapasztalat szerint) három fokozat bõven elég.

Mivel itt 3 db Li-ion cella (csoport) lehet sorosan kötve, a legkisebb akkufeszültség ami megengedhetõ 9V.
A legnagyobb elérhetõ feszültség automata töltõnél 12,3-12,6V. Ez akku típus függõ.
Itt láthatóak a Cree_7090_XR-E_bin_P4 led adatai:

-----mA---------Volt-------watt-------lumen---
Feltöltött kép

Tehát három sorosan kapcsolt (fenti) led esetén, fullra töltött akkucsomaggal
(miután korlátoztuk 1A-re az áramot) 3-szor 184= 552 lumen össz fényünk van 10,5 Watton.

Teljesen kimerülésközeli akku mellett 3-szor 30-50 lumen ~100-150lm fényünk van 1,4Watton, ami nem kevés!
A régebbi erõsnek mondott fényü lámpák ennyit sem tudtak BOOST üzemmódban rövid ideig.

A három sorosan kötött led 10,8V-ot kaphat maximum.
Ha vékonyabb vezetékkel kötöd be a ledeket, az a (csúcson járó akkunál) a
~másfél Volt többlet miatt létrejövõ nagyobb áramot az is lekorlátozza.
Másképp legfeljebb bekötsz sorosan egy 0,5 Ohmos ellenállást ami 1 Wattos. Kb. fél Watt megy rajta.
Ja, és használj hozzá luxeon 10 fokos optikát, illetve amilyenre még szükség lehet.
Van nekik 10-30-50 fokos és ellipszis, >>ITT<<

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Javítás: Az elõbb az 50 ISO érzékenységhez tartozó beállításokat tévesen számoltam.

Itt lent látható az összes helyesen:

100 ISO, 8 sec, 5.6-os blende (ezt használom).., vagy
100 ISO, 4 sec, 4-es blende,
200 ISO, 8 sec, 8-as blende,
200 ISO, 4 sec, 5.6-os blende,
. 50 ISO, 16sec, 5.6-os blende,
. 50 ISO, 8sec, 4-es blende,
adna azonos felvételi beállításokat,
napfény színhõmérséklet mellett.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Balu!

Akkor végül is milyen beállításokat használjunk a tesztfotóhoz? ISO, blendenyílás, záridõ, stb?
Én is készítenék fotót a 9db P2-esem fényérõl. Van egy gépem, ahol manuál módban mindent be tudok állítani.

Azt javaslom, hogy az eddigi legtöbb tesztfotó készítéhez hasonlóan lenne érdemes a gépet beállítani.
Az 100 ISO mellett 5,6-os rekesz nyílás, és 8 másodperc expozíciós idõ.
Ennek az alternatívái:
100 ISO, 8 sec, 5,6-os blende, (ezt használom).. vagy
200 ISO, 8 sec, 8-as blende,
200 ISO, 4 sec, 5,6-os blende,
. 50 ISO, 16sec, 8-as blende,
. 50 ISO, 8sec, 11-es blende,
. 50 ISO, 4sec, 16-es blende,
adna azonos felvételi beállításokat,
napfény színhõmérséklet mellett.

Amit lor ajánlott, "ugy fotozol ahogy akarsz.
lerakod lampa meg fotogep beallitasz vmit es katt"
..abból is lesz kép, de azt semmivel nem lehet összehasonlítani
mert nem hordozza magában azt az információt amit a többi azonos beállításu fotó,
az azonos fotó-érzékenységet és fénymennyiségi paramétereket, aminek alapján
azonos képeket lehet készíteni.

A fentebb leírt 100 ISO, 8 sec, 5,6-os blende, beállításokkal készült az
itt általam felrakott összes korábbi teszt fotó,
Pinyó is tett fel képeket ugyanezekkel a felvételi beállításokkal,
az összehasonlíthatóság kedvéért.

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24.199 hozzászólás
csatik:
aranyozott tamiya csati szetszedve es 1,5 beszerelve belole
2mm atmero
http://images.netbag...1004761951.jpeg
szinten modellezesnel hasznalt 4mm arany dugo
http://images.netbag...1004733563.jpeg

a legtobb modellezo boltban kaphato vagy be tudjak szerzni
aruk 4-500ft

vezetek: 2,5 kavdratos szilikon szigetelesu drot
http://images.netbag...1045434648.jpeg
kb 1000ft 2x1m

ugy fotozol ahogy akarsz.
lerakod lampa meg fotogep beallitasz vmit es katt

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...