Azt én úgy szoktam csinálni, hogy fogok egy 15-20 centis darab ellenálláshuzalt.na elolvastam, kezdem érteni. az ellenállást majd kikísérletezem, van itthon egy csomó féle értékû...
Feltekerem valami ellenállás testre és azon keresen a megfelelõ leágazást,
ahol beáll a szükséges áram.
Az ellenálláson lehet egybõl kettõ leágazás és oda rátekerni, a hurokba bele fûzni
többszörösen körbe tekerve rézhuzalt, amit végül be kell forrasztani.
Azzal vigyázni kell, hogy az ellenállás ilyenkor forrósodik, sz'al nem jó megfogni.
Ahol beállt a szükséges áram, azt a szakaszt lemérjük Ohm mérõvel és tudod milyen ellenállás kell.
Egyébként ha van ellenállás huzalod, pl. hajszárítóból, azt is lehet használni
feltekerve nagyobb ohm értékü ellenállás testre.
Mûködik az is, ebbõl a szempontból nincs is gond, viszont könnyen oldalra billen a kapcsoló..nekem igazából 3 fokozat kellene, de csak 1 kapcsolóval: 1. kikapcsolt, nem világít 2. 350-400 mA 3. 650-750 mA...
tehát alapállapotban ki van kapcsolva, és a két szélsõ állásban valamelyik multifuset kötöm be - ez nem mûködöõképes megoldás?
ezért nem lehet betenni a szatyorba, nem lehet hozzá érni mert garantáltan bekapcsolódik.
Ezért célszerü valamilyen határozottabb mûködtetést igénylõ kapcsolót használni ki-be kapcsoláshoz.
Igen, a létrás megoldásnál mindhárom állásban folyik valamekkora áram,(a létrás megoldásnál ugye mindhárom állásban folyik valamekkora áram, és ott ugye külön kikapcsoló van.)
és ott külön kikapcsoló van.
Közvetlen nem tölthetõ, viszont egy kis trükkel igen.a 12 voltos zselés akkukat lehet ugyanazzal a töltõvel tölteni, amivel az autók akksijait töltik? (az is 12 volt ugye)...vagy a nagyságrendileg más kapacitásbeli különbség okozhat problémát?
Az akkura rá van írva mekkora lehet a töltõ áram.
A negatív csipeszt közvetlen rá is lehet kötni.
A pozitívval sorosan kell kötni valamilyen töltõáramot csökkentõ,
saját belsõ ellenállással rendelkezõ dolgot. Pl. ilyen egy 12V-os autó izzó.
Azt már neked kell kimérni, hogy 10-15-20W vagy 55Wattos-os izzó legyen.
A töltés megkezdésekor pl. 20W-os sorosan kötött izzóval mérni kell az átfolyó áramot.
Ha sok akkor kisebb Wattos izzóval kell próbálkozni.
Persze jó lehet egy vasaló vagy fûtõ készülék belsõ ellenállása is, ha megfelelõ értékü.
Az átfolyó áram a lényeg, ami többnyire rá van írva az akku oldalára.
Ha nincs rajta akkor kb. a névleges kapacitás 20%-a, (ha jól emlékszem).
Amikor az akku elkezd langyosodni ill. melegedni akkor fel van töltve.
Egyébként 14,4V jellemzõ a 12 Voltos feltöltött ólom elvre alapuló akkura.

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére