Jelentkezz be Regisztrálj

Látni & látszani!
Írta 2011. október 24. - 08:40

majdnem kigyulladt a lighster lámpám, az aksik 5 perce ki vannak véve, de még nem lehet hozzájuk nyúlni, a lámpa pedig égett mûanyag szagot áraszt, azt se tudom mûködik-e
viszont ugyanazok az aksik vannak benne, amik eddig is, este tettem bele frissen feltöltve, majd most reggel egyszer csak elkezdett melegedni. Onnan vettem észre, hogy erõsen égettszagott árasztott magából!!!
Ezt mi okozza? Az aksik zárlatosak, de mind a négy felhevült, vagy pedig a lámpa a zárlatos?
Írta 2011. október 24. - 08:25

Írta 2011. október 23. - 22:41

A digitális vezérlésû tápoknál tartja a fényerõt a végéig, de, hogy ne legyen hirtelen lekapcsolás (mondjuk a sötét erdõ közepén), ezért akku töltöttség visszajelzõ módszereket építenek be, ami idõben jelez, hogy vegyél vissza a fénybõl. Ha nem veszed komolyan a jelzést akkor egyszer csak sötétben maradsz. Igaz, van olyan lámpa ami automatikusan kisebb fényre kapcsol bizonyos akku szint esetén. Vissza lehet kapcsolni de az már azzal jár, hogy rövidesen sötétben maradsz.
Más..
Az AA akkukról beszéltünk korábban.
Egy 4 db akkut használó készülékbe próbákkal és mérésekkel össze válogattam a leginkább használható akkukat, ami nagyjából együtt merül le és elég sokáig bírja.. Az akkuk fajtáját és felírt kapacitását nem néztem, csak arra figyeltem, hogy mit bír. Az akkuk adatait leírom, nekem mi az ami tartósan bírja.
2 db Nimh SONY 3800mAh (ezt az értéket nyilván nem hiszem el de ezzel együtt tényleg jól bírja /felét biztos tudja/)
1 db NiCd Hama 900 mAh
1 db NiCd Uniross 650 mAh
Ezeket józan ésszel még véletlenül sem raknám össze.
Itt csak azzal foglalkoztam, hogy melyik az a darab ami a többivel együtt sokáig bírja (már több cikluson keresztül).
Elõször kipróbáltam egy garnitúrát és amikor lemerült, rámértem, hogy melyikben van még jókora töltés és melyik merült nagyon.
Ami lemerült, azt félre tettem és másikat próbáltam helyette. Így jött össze ez a nagyon is vegyes és szélsõséges készlet ami elvileg nem de a gyakorlatban illik egymáshoz.
Ha ezt valaki más írja, akkor el sem hiszem, viszont mivel nem foglalkoztam mással, csak egyformán sokáig mûködjenek együtt, így ez az összeállítás jött be.
Még valami...
Hogyan lehet még az akku teherbírását kimérni..
Digitális mûszernél a 10A-es méréshatárra kapcsolok és a megfelelõ csatlakozóba teszem a vezetékeket.
Max 1-2 másodpercig a mûszer áram mérõ állásában rövidre zárok egy-egy cellát, hogy megmérjem a mérõ vezetéken beálló rövidzár áramát. Ezek az akkuk 12-14 Amperes áramot mutatnak ezzel a módszerrel.
Ez az akku belsõ ellenállására jellemzõ adat. Sokáig nem szabad így terhelni az akkut mert az nem tesz jót neki, tényleg csak amíg kijelzi az értéket.
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..
Írta 2011. október 23. - 17:07

Gondolom nem mindegy, hogy mennyi a telepek terhelés közbeni feszültsége.
Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."
Írta 2011. október 23. - 14:34

Egyébként logikusan a nagyobb kapacitású bír többet ha frissen töltöd.
Van nekem is több fajta akkum (igaz, nem lámpában használom) és vannak azonos példányok ami közt az egyik már nem használható de a másik még kiválóan bírja. Több különbözõ egy-egy példányok vannak eltérõ márkákból amelyek túlélõ darabok és nagyon jól bírják.
Írta 2011. október 23. - 14:24

A hosszú önkisülõt sokáig tudod tárolni feltöltés után, anélkül, hogy jelentõsen veszítene a töltöttségébõl.
A nagyobb kapacitású elvileg többet bír, az viszont nem biztos, hogy a kapacitása azonos azzal amit ráírtak. Vannak tesztek: AA akku tesztek
csak olyan tesztet találtam ahol a névleges ill. a valós kapacitást tesztelték, illetve az önkisülést, de olyat nem, ahol konkrétan mutatják, hogy mondjuk egy lámpánál melyikkel mennyit világít, akár hidegben is.
Tehát akkor úgy kérdezem, hogy márkásabb aksibõl, akár márkán belül, gyakori, akár napi használatra alacsonyönkisülésû, 2000 mAh-s, vagy mondjuk normál, de 2500 mAh-s aksit érdemesebb venni. Azért ezeket kérdezem mert árban ezek hasonlóak.
Írta 2011. október 23. - 13:10

A nagyobb kapacitású elvileg többet bír, az viszont nem biztos, hogy a kapacitása azonos azzal amit ráírtak. Vannak tesztek: AA akku tesztek
Írta 2011. október 23. - 10:58

Valszeg az akksid fáradt már el havernak duracellel nagyon jól bírja kb 3 óra után ment át zöldbe de azóta "zölden" is nagyon sokat használta már és még mindig erõs a fénye, az lehet hogy a 20 óra nem teljesen reális, de 10-nél biztos hogy többet világít.
igazából többet is elment, mint 10 óra, inkább 12-13-at, de már 10 óránál annyira lecsökkent a fényereje, hogy a funkcióját (látni, nem csak látszanki), már nem töltötte be, éppen csak világított még.
Amúgy ilyen lámpába milyen aksit érdemes venni? A hosszú önkisülésû aksinak van valami értelme? Vagy inkább a nagyobb teljesítmény felé érdemes elmenni?
Írta 2011. október 23. - 10:35

nah.. folytatom a lightster témát
2500 mAh-s, tavaly lidl-ben vett aksikkal használom, amik folyamatosan használva is voltak eddig is
viszont ezekkel az aksikkal a lámpa itt bent a szobában maximum 10 órát világít a megadott 20 óra helyett (igaz, azt alkáli elemmel tudja a leíráés szerint),
A kérdésem az lenne, hogy ekkora különbség van az alkáli elemek és az aksik között? Vagyaz én aksim esetleg mégiscsak kezd döglõdni? Esetleg márkásabb akkumulátorokkal ez több lehetne?
Valszeg az akksid fáradt már el havernak duracellel nagyon jól bírja kb 3 óra után ment át zöldbe de azóta "zölden" is nagyon sokat használta már és még mindig erõs a fénye, az lehet hogy a 20 óra nem teljesen reális, de 10-nél biztos hogy többet világít.
Írta 2011. október 23. - 09:13

Írta 2011. október 23. - 07:16

2500 mAh-s, tavaly lidl-ben vett aksikkal használom, amik folyamatosan használva is voltak eddig is
viszont ezekkel az aksikkal a lámpa itt bent a szobában maximum 10 órát világít a megadott 20 óra helyett (igaz, azt alkáli elemmel tudja a leíráés szerint),
A kérdésem az lenne, hogy ekkora különbség van az alkáli elemek és az aksik között? Vagyaz én aksim esetleg mégiscsak kezd döglõdni? Esetleg márkásabb akkumulátorokkal ez több lehetne?
Írta 2011. október 21. - 09:51

és már azt is tudod mit hozol nekem karácsonyra?volt hozelampam csak eladtam, kihasznalatlansag okan. mondjuk most lehet jol jonne, de ha sigma importornel dolgozol, akkor mindig van lampa szotyiert

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan
"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.
Írta 2011. október 20. - 22:48

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2011. október 20. - 22:41

Írta 2011. október 20. - 22:22

jovoheten mar powerled pro lesz a sisakon.
ugyanitt sigma mirage evo X elado

RAUH-Welt
B E G R I F F
Írta 2011. október 20. - 18:58

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.
Írta 2011. október 20. - 18:52

Legalábbis Az Evo X-emen így van.
mod.: meg a sima Evo-n is.
Írta 2011. október 20. - 18:47

hmm hmmm az egyik szemem sír, a másik nevet
mert akkor az aksijaim lehet mégiscsak jók, viszont a kis töltötsségjelzõ lámpa kevésbé hasznos, mint ami a leírásban van
Az én lightsterembe amikor beletettem a teljesen feltöltött, de használt akkumlátorokat rögtön zölden világított a töltöttségjelzõ a lámpán.
Nem is gondoltam rá, hogy nem kellene világítania. Tegnap kipróbáltam egy áruház saját márkás vadonatúj ceruzaelemeivel és azokkal egyáltalán nem világított a led, kb. 1,5 óra folyamatos világítás után váltott át zöldbe. Tehát úgy tûnik ez a normális, hogy eleinte sötét a visszajelzõ.
Írta 2011. október 20. - 18:14

Írta 2011. október 20. - 17:28

Folyamatosan frissül az Mtbr.com 2012-es nagy lámpatesztje, íme a nagyteljesítményû lámpák vetítési képei: 2012 Bike Lights Shootout – Trail Beam Pattern Photos | Mountain Bike Review | Page 3

Csak nekem tûnik úgy, hogy ennél a tesztnél nem pont ugyanoda világítanak a lámpákkal? Így elég nehéz összehasonlítani.