ajajaj, baj van
majdnem kigyulladt a lighster lámpám, az aksik 5 perce ki vannak véve, de még nem lehet hozzájuk nyúlni, a lámpa pedig égett mûanyag szagot áraszt, azt se tudom mûködik-e
viszont ugyanazok az aksik vannak benne, amik eddig is, este tettem bele frissen feltöltve, majd most reggel egyszer csak elkezdett melegedni. Onnan vettem észre, hogy erõsen égettszagott árasztott magából!!!
Ezt mi okozza? Az aksik zárlatosak, de mind a négy felhevült, vagy pedig a lámpa a zárlatos?
Valahol a lámpában lehet rövidzárlat. Attól lehet ilyen jelenség. Szét kellene szedni a megolvadt lámpát, hogy legalább megnézd, mi okozta a bajt.
Az ilyenek elkerülésére szoktam betenni a lítium akkukhoz multifuse öngyógyító biztosítékot, ami jelentõs túláramnál lekapcsol minimális fogyasztásra. Ez más akku típusoknál is véd.
Azzal teszteltem, hogy rövidre zártam és pillanatok alatt már nem is szikrázott a vezeték vége, vagyis lekapcsol. Azután pár másodperces pihenõ után ismét ad energiát. Akkor jól mûködik a védelem.
Tartok én is az ilyen balesetektõl, de még eddig nem volt ilyen hálistennek. (Apropó, a lítium tüzet nem lehet vízzel oltani mert attól csak jobban ég.)
A Lítium cellákat egy jól záró patent záras fém dobozban lévõ mûanyag betétdobozokban tárolom, ha netán az ördög mégsem alszik, akkor se lehessen nagyon nagy baj.
A lítiumnál még sokkal nagyobb energiák szabadulhatnak el rövidzárlat esetén mint a Nimh akkuknál.
Asszem nálad a Nimh akkuk kerültek zárlatba ugye?
Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.
Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !
A találmányok már csak ilyenek..