Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Látni & látszani!

* * * * * 2 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
8729 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
ajajaj, baj van

majdnem kigyulladt a lighster lámpám, az aksik 5 perce ki vannak véve, de még nem lehet hozzájuk nyúlni, a lámpa pedig égett mûanyag szagot áraszt, azt se tudom mûködik-e

viszont ugyanazok az aksik vannak benne, amik eddig is, este tettem bele frissen feltöltve, majd most reggel egyszer csak elkezdett melegedni. Onnan vettem észre, hogy erõsen égettszagott árasztott magából!!!

Ezt mi okozza? Az aksik zárlatosak, de mind a négy felhevült, vagy pedig a lámpa a zárlatos?

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.360 hozzászólás
használ vlki ilyen lámpát? Photon LED 1.25W lámpa teszt, kerékpár, bicikli, ár vélemények,tapasztalatok érdekelnének. országútira lenne felszerelve. a téli bringámmal idõnként sötétben is mennék tekerni kül-,és belterületen 1aránt. szóval látni is szeretnék vele. esetleg más lámpa ötlet is érdekelne max 15000-ig. köszi

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A gyáriakban többnyire van. A nagy fényû lámpákba mindig tesznek, habár anélkül is megoldható ha illeszkedik az akku a led igényéhez. Úgy sem kevesebb az üzemidõ, legfeljebb a fényerõ követi a (fõleg a végefelé) az akku állapotát. Ez sem jelent idõ elõtt észrevehetõen kevés fényt. Amikor egy elektronika nélküli lámpánál már nagyon kevés a fényerõ ( kb. 5-6 óra után, /ez nyilván akku függõ/ ), az még egy-másfél óra gyengülõ tartalékot jelent.

A digitális vezérlésû tápoknál tartja a fényerõt a végéig, de, hogy ne legyen hirtelen lekapcsolás (mondjuk a sötét erdõ közepén), ezért akku töltöttség visszajelzõ módszereket építenek be, ami idõben jelez, hogy vegyél vissza a fénybõl. Ha nem veszed komolyan a jelzést akkor egyszer csak sötétben maradsz. Igaz, van olyan lámpa ami automatikusan kisebb fényre kapcsol bizonyos akku szint esetén. Vissza lehet kapcsolni de az már azzal jár, hogy rövidesen sötétben maradsz.

Más..
Az AA akkukról beszéltünk korábban.
Egy 4 db akkut használó készülékbe próbákkal és mérésekkel össze válogattam a leginkább használható akkukat, ami nagyjából együtt merül le és elég sokáig bírja.. Az akkuk fajtáját és felírt kapacitását nem néztem, csak arra figyeltem, hogy mit bír. Az akkuk adatait leírom, nekem mi az ami tartósan bírja.

2 db Nimh SONY 3800mAh (ezt az értéket nyilván nem hiszem el de ezzel együtt tényleg jól bírja /felét biztos tudja/)
1 db NiCd Hama 900 mAh
1 db NiCd Uniross 650 mAh

Ezeket józan ésszel még véletlenül sem raknám össze.
Itt csak azzal foglalkoztam, hogy melyik az a darab ami a többivel együtt sokáig bírja (már több cikluson keresztül).
Elõször kipróbáltam egy garnitúrát és amikor lemerült, rámértem, hogy melyikben van még jókora töltés és melyik merült nagyon.
Ami lemerült, azt félre tettem és másikat próbáltam helyette. Így jött össze ez a nagyon is vegyes és szélsõséges készlet ami elvileg nem de a gyakorlatban illik egymáshoz.

Ha ezt valaki más írja, akkor el sem hiszem, viszont mivel nem foglalkoztam mással, csak egyformán sokáig mûködjenek együtt, így ez az összeállítás jött be.

Még valami...
Hogyan lehet még az akku teherbírását kimérni..
Digitális mûszernél a 10A-es méréshatárra kapcsolok és a megfelelõ csatlakozóba teszem a vezetékeket.
Max 1-2 másodpercig a mûszer áram mérõ állásában rövidre zárok egy-egy cellát, hogy megmérjem a mérõ vezetéken beálló rövidzár áramát. Ezek az akkuk 12-14 Amperes áramot mutatnak ezzel a módszerrel.
Ez az akku belsõ ellenállására jellemzõ adat. Sokáig nem szabad így terhelni az akkut mert az nem tesz jót neki, tényleg csak amíg kijelzi az értéket.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Ezekben a lámpákban van DC-DC konverter, vagy direktben kapják a kakaót?
Gondolom nem mindegy, hogy mennyi a telepek terhelés közbeni feszültsége.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
Az alacsony önkisülés csak annyit jelent, hogy feltötltöd egy hónappal korábban, akkor is közel teljes kapacitását még fel tudod használni, mintha csak tegnap töltötted volna. A további kérdésre nem tudok pontos választ adni. Ezért is ajánlottam a keresõben linkelt dolgokat.

Egyébként logikusan a nagyobb kapacitású bír többet ha frissen töltöd.
Van nekem is több fajta akkum (igaz, nem lámpában használom) és vannak azonos példányok ami közt az egyik már nem használható de a másik még kiválóan bírja. Több különbözõ egy-egy példányok vannak eltérõ márkákból amelyek túlélõ darabok és nagyon jól bírják.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

A hosszú önkisülõt sokáig tudod tárolni feltöltés után, anélkül, hogy jelentõsen veszítene a töltöttségébõl.
A nagyobb kapacitású elvileg többet bír, az viszont nem biztos, hogy a kapacitása azonos azzal amit ráírtak. Vannak tesztek: AA akku tesztek

csak olyan tesztet találtam ahol a névleges ill. a valós kapacitást tesztelték, illetve az önkisülést, de olyat nem, ahol konkrétan mutatják, hogy mondjuk egy lámpánál melyikkel mennyit világít, akár hidegben is.

Tehát akkor úgy kérdezem, hogy márkásabb aksibõl, akár márkán belül, gyakori, akár napi használatra alacsonyönkisülésû, 2000 mAh-s, vagy mondjuk normál, de 2500 mAh-s aksit érdemesebb venni. Azért ezeket kérdezem mert árban ezek hasonlóak.

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás
A hosszú önkisülõt sokáig tudod tárolni feltöltés után, anélkül, hogy jelentõsen veszítene a töltöttségébõl.
A nagyobb kapacitású elvileg többet bír, az viszont nem biztos, hogy a kapacitása azonos azzal amit ráírtak. Vannak tesztek: AA akku tesztek

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Valszeg az akksid fáradt már el havernak duracellel nagyon jól bírja kb 3 óra után ment át zöldbe de azóta "zölden" is nagyon sokat használta már és még mindig erõs a fénye, az lehet hogy a 20 óra nem teljesen reális, de 10-nél biztos hogy többet világít.

igazából többet is elment, mint 10 óra, inkább 12-13-at, de már 10 óránál annyira lecsökkent a fényereje, hogy a funkcióját (látni, nem csak látszanki), már nem töltötte be, éppen csak világított még.

Amúgy ilyen lámpába milyen aksit érdemes venni? A hosszú önkisülésû aksinak van valami értelme? Vagy inkább a nagyobb teljesítmény felé érdemes elmenni?

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás

nah.. folytatom a lightster témát :)

2500 mAh-s, tavaly lidl-ben vett aksikkal használom, amik folyamatosan használva is voltak eddig is

viszont ezekkel az aksikkal a lámpa itt bent a szobában maximum 10 órát világít a megadott 20 óra helyett (igaz, azt alkáli elemmel tudja a leíráés szerint),

A kérdésem az lenne, hogy ekkora különbség van az alkáli elemek és az aksik között? Vagyaz én aksim esetleg mégiscsak kezd döglõdni? Esetleg márkásabb akkumulátorokkal ez több lehetne?

Valszeg az akksid fáradt már el havernak duracellel nagyon jól bírja kb 3 óra után ment át zöldbe de azóta "zölden" is nagyon sokat használta már és még mindig erõs a fénye, az lehet hogy a 20 óra nem teljesen reális, de 10-nél biztos hogy többet világít.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás
Én is 2500-as Lidl-s aksikat használok. Valami nem stimmel ezekkel az akkumlátorokal, mert pl. fullra feltöltve sem tudja a fényképezõgépemet bekapcsolni, a lLighster is azonnal zölden világít ha frissen töltve beleteszem. Pedig nem egy leharcolt akksik ezek. Világítás ügyében az üzemidõrõl még nem tudok nyilatkozni, túl sokat még nem volt rá szükség. Új /azt hiszem az is lidl-s/ alkáli elemmel 1,5 óra után váltott át zöldbe a led.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
nah.. folytatom a lightster témát :)

2500 mAh-s, tavaly lidl-ben vett aksikkal használom, amik folyamatosan használva is voltak eddig is

viszont ezekkel az aksikkal a lámpa itt bent a szobában maximum 10 órát világít a megadott 20 óra helyett (igaz, azt alkáli elemmel tudja a leíráés szerint),

A kérdésem az lenne, hogy ekkora különbség van az alkáli elemek és az aksik között? Vagyaz én aksim esetleg mégiscsak kezd döglõdni? Esetleg márkásabb akkumulátorokkal ez több lehetne?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

volt hozelampam csak eladtam, kihasznalatlansag okan. mondjuk most lehet jol jonne, de ha sigma importornel dolgozol, akkor mindig van lampa szotyiert

és már azt is tudod mit hozol nekem karácsonyra? :D

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
volt hozelampam csak eladtam, kihasznalatlansag okan. mondjuk most lehet jol jonne, de ha sigma importornel dolgozol, akkor mindig van lampa szotyiert
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Szerintem a hozénál nehéz jobbat venni azon az áron.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
kedd este kifogyott a dzsuz a mirage-bol, havernak viszont volt egy nagy Exposure a kormanyon [nem tudom melyik modell] meg egy Exposure Joystick a sisakjan. Na a joystick-et ideadta. Biztos jok ezek a 3000Lumenes nappali fenyt csinalo uber lampak, de nekem ez a kicsi is megmentette az eletem :)

jovoheten mar powerled pro lesz a sisakon.

ugyanitt sigma mirage evo X elado :D
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

bringavarázs

bringavarázs

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.029 hozzászólás
Utóbbi kettõ az igaz. Nem világítva van teljesen töltött állapotban. És gagyi GP elemekkel próbáltam. Szerintem az volt az oka a dolognak - zöld fénynek. Pl Duracellel frankó.

Ne támadj, jót akarok! Tanulni nem szégyen...nekem se.

Szabii

Szabii

törzsvendég

• fórumtag
  • 349 hozzászólás
Sigma visszajelzõknél ha jól tudom az a normális mûködés mikor ha fullon van az elem/akksi akkor nem világít ha félig akkor zöld és ha piros akkor siess haza. :)
Legalábbis Az Evo X-emen így van.

mod.: meg a sima Evo-n is.

Ronin

Ronin

törzsvendég

• fórumtag
  • 844 hozzászólás

hmm hmmm az egyik szemem sír, a másik nevet

mert akkor az aksijaim lehet mégiscsak jók, viszont a kis töltötsségjelzõ lámpa kevésbé hasznos, mint ami a leírásban van

Az én lightsterembe amikor beletettem a teljesen feltöltött, de használt akkumlátorokat rögtön zölden világított a töltöttségjelzõ a lámpán.
Nem is gondoltam rá, hogy nem kellene világítania. Tegnap kipróbáltam egy áruház saját márkás vadonatúj ceruzaelemeivel és azokkal egyáltalán nem világított a led, kb. 1,5 óra folyamatos világítás után váltott át zöldbe. Tehát úgy tûnik ez a normális, hogy eleinte sötét a visszajelzõ.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.325 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
Nem, sõt, az Mtbr fórumban jelezték már ezt és írta rá a szerzõ, hogy készít új képeket, az mj-872-vel legalább is biztosan.

DöG

DöG

vendég

• fórumtag
  • 229 hozzászólás

Folyamatosan frissül az Mtbr.com 2012-es nagy lámpatesztje, íme a nagyteljesítményû lámpák vetítési képei: 2012 Bike Lights Shootout – Trail Beam Pattern Photos | Mountain Bike Review | Page 3

Feltöltött kép "égben" Feltöltött kép "lábnál"

Csak nekem tûnik úgy, hogy ennél a tesztnél nem pont ugyanoda világítanak a lámpákkal? Így elég nehéz összehasonlítani. :(